Οι κληρονόμοι του George Carlin κατέθεσαν αγωγή κατά των δημιουργών ενός κωμικού αφιερώματος που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να μιμηθεί τη φωνή και το στυλ χιούμορ του αποθανόντος κωμικού. Η αγωγή υποστηρίζει ότι το αφιέρωμα παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα και το δικαίωμα δημοσιότητας του Κάρλιν.
Ιστορικό της αγωγής
Η αγωγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια την Πέμπτη. Κατηγορεί τους δημιουργούς του αφιερώματος, Will Sasso και Chad Kultgen, ότι χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να εκπαιδεύσουν ένα chatbot για να δημιουργήσουν το σενάριο του αφιερώματος. Το chatbot εκπαιδεύτηκε με βάση τις κωμικές ρουτίνες πέντε δεκαετιών του Κάρλιν. Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι το αφιέρωμα χρησιμοποίησε τη φωνή και το ομοίωμα του Κάρλιν χωρίς άδεια.
Νομικά ζητήματα στην καρδιά της αγωγής
Η αγωγή εγείρει διάφορα σημαντικά νομικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων:
- Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων: Η αγωγή ισχυρίζεται ότι το αφιέρωμα παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα του Carlin χρησιμοποιώντας τα έργα του που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των κωμικών του προγραμμάτων, χωρίς άδεια.
- Δικαίωμα δημοσιότητας: Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι το αφιέρωμα παραβίασε το δικαίωμα δημοσιότητας του Κάρλιν χρησιμοποιώντας το όνομα, την εικόνα και τη φωνή του χωρίς άδεια.
- Συνταγματικότητα: Η αγωγή προβλέπει πιθανή υπεράσπιση της Πρώτης Τροποποίησης, η οποία θα ισχυριζόταν ότι το αφιέρωμα προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση επειδή αποτελεί μορφή σάτιρας ή παρωδίας.
Δήλωση της Kelly Carlin σχετικά με την αγωγή
Η Kelly Carlin, κόρη του George Carlin, ανέφερε σε δήλωσή της ότι η αγωγή είναι "ένας αγώνας σε όλα τα μέτωπα, με την ψυχαγωγία στο επίκεντρο". Είπε επίσης ότι η μήνυση "θα αποτελέσει μια γραμμή στην άμμο" για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την απομίμηση ανθρώπων χωρίς συγκατάθεση ή αποζημίωση.
Απάντηση της βιομηχανίας στη μήνυση
Η αγωγή είναι η τελευταία σε μια σειρά νομικών ενεργειών που έχει αναλάβει η βιομηχανία ψυχαγωγίας για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη. Τον Οκτώβριο, ένας διακομματικός συνασπισμός βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, εισήγαγε νομοθεσία για την απαγόρευση της δημοσίευσης και της διανομής μη εξουσιοδοτημένων ψηφιακών αντιγράφων, συμπεριλαμβανομένων των deepfakes και των κλώνων φωνής. Η νομοθεσία αποσκοπεί στο να δώσει στα άτομα το αποκλειστικό δικαίωμα να εγκρίνουν τη χρήση της εικόνας, της φωνής και της οπτικής τους ομοιότητας, παραχωρώντας δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Συνολικά, η αγωγή της περιουσίας του George Carlin αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη συζήτηση σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη μίμηση ανθρώπων χωρίς συγκατάθεση ή αποζημίωση. Η αγωγή είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη τη βιομηχανία ψυχαγωγίας, καθώς εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα όρια της δημιουργικής έκφρασης και τα δικαιώματα των ατόμων.
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now