Σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή, η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Anne Neuberger, αποκάλυψε ότι η Βόρεια Κορέα κλιμακώνει τις κυβερνοδυνατότητές της αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), αποτελώντας σημαντικό κίνδυνο για τις εμπορικές επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει δημοσίως τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κυβερνοπόλεμο. "Έχουμε παρατηρήσει ότι η Βόρεια Κορέα και άλλοι εθνικοί κρατικοί και εγκληματικοί παράγοντες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να επιταχύνουν τη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού και να εντοπίσουν συστήματα προς εκμετάλλευση", δήλωσε η Neuberger κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
Διευκρίνισε περαιτέρω ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση της διαδικασίας συγγραφής κώδικα κακόβουλης εκμετάλλευσης θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά τις επιθετικές κυβερνοδυνατότητες της Βόρειας Κορέας. Με την υποστήριξη της μηχανικής μάθησης, οι βορειοκορεάτες χάκερ θα μπορούσαν πιο αποτελεσματικά "να εντοπίζουν και να στοχεύουν τις ευπάθειες".
Οι πιθανές επιπτώσεις για τις διεθνείς επιχειρήσεις είναι σοβαρές. Το αποδεδειγμένο ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων της Βόρειας Κορέας, από την εισβολή στη Sony Pictures το 2014 έως την καταστροφική επίθεση λύτρων WannaCry το 2017, υπογραμμίζει την παγκόσμια και αδιάκριτη απειλή που συνιστούν οι δραστηριότητες κυβερνοπολέμου της.
Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτές τις επιχειρήσεις θα μπορούσε δυνητικά να ενισχύσει την ταχύτητα, τον όγκο και την αποτελεσματικότητα αυτών των επιθέσεων, θέτοντας τις επιχειρήσεις σε υψηλότερο κίνδυνο.
Επιτείνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, η Neuberger τόνισε ότι οι επιχειρήσεις της Βόρειας Κορέας στον κυβερνοχώρο, οι οποίες έχουν συμπεριλάβει την παραβίαση κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, χρησιμεύουν ως σημαντική πηγή εσόδων για το καθεστώς. Τα έσοδα αυτά πιθανολογείται ότι στηρίζουν το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, συμβάλλοντας στην αύξηση του αριθμού των εκτοξεύσεων τα τελευταία χρόνια.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει φίλους και εχθρούς
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μένουν άπραγες μπροστά σε αυτές τις εξελισσόμενες απειλές. Η DARPA AI Cyber Challenge είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ κινητοποιούν τους προγραμματιστές. Χρησιμοποιείται "για να δώσει κίνητρα και να δώσει ώθηση στους αμυντικούς χάκερς που χρησιμοποιούν ΤΝ για να δημιουργήσουν άμυνες κυβερνοασφάλειας", σημείωσε η Neuberger. Ο στρατηγικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η άμυνα της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ένα βήμα μπροστά από τις επιθετικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Η αποκάλυψη σχετικά με τις εκμεταλλεύσεις ΤΝ της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας την ανάγκη για ισχυρές και εμπροσθοβαρείς στρατηγικές κυβερνοασφάλειας. Καθώς η ΤΝ εξακολουθεί να αποτελεί "δίκοπο μαχαίρι" στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, οι οργανισμοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξελισσόμενες απειλές.
Η πρόσφατη έκθεση της Microsoft για την ψηφιακή άμυνα υπογράμμισε περαιτέρω τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, αποκαλύπτοντας την αυξημένη στόχευση των παρόχων υπηρεσιών πληροφορικής από εθνικούς-κρατικούς φορείς ως μέθοδο εκμετάλλευσης των μεταγενέστερων πελατών. Οι επιχειρήσεις, τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για την προστασία των δεδομένων, των λειτουργιών και, τελικά, του μέλλοντός τους. Η λήψη υπόψη των εξελίξεων της Βόρειας Κορέας δεν είναι πλέον προαιρετική, αλλά αποτελεί κρίσιμη πτυχή της εταιρικής επιβίωσης στον ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο μας.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now