Ο διάλογος που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT έχει γίνει αρκετά περίπλοκος - σε σημείο που μπορεί να γράψει πειστικά δοκίμια. Έτσι, ο Edward Tian, ένας φοιτητής επιστήμης υπολογιστών στο Πρίνστον, κατασκεύασε μια εφαρμογή που ονομάζεται GPTZero που μπορεί «γρήγορα και αποτελεσματικά» να επισημαίνει εάν ένα δοκίμιο γράφτηκε από άτομο ή το ChatGPT.
Σε μια σειρά πρόσφατων tweets, ο Tian παρείχε παραδείγματα GPTZero σε εξέλιξη. η εφαρμογή προσδιόρισε ότι το δοκίμιο του John McPhee στο New Yorker «Frame of Reference» γράφτηκε από άνθρωπο και μια ανάρτηση στο LinkedIn δημιουργήθηκε από ένα bot. Στο Twitter, είπε ότι δημιούργησε την εφαρμογή κατά τη διάρκεια των γιορτών και παρακινήθηκε από την αυξανόμενη πιθανότητα λογοκλοπής με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Το GPTZero χρησιμοποιεί την «πολυπλοκότητα» (perplexity) και τη «εκρηκτικότητα» (burstiness) για να προσδιορίσει εάν ένα απόσπασμα γράφτηκε από ένα bot. Το Perplexity δείχνει είναι πόσο τυχαίο είναι το κείμενο σε μια πρόταση και αν ο τρόπος κατασκευής μιας πρότασης είναι ασυνήθιστος ή απροσδόκητος για την εφαρμογή. Το Burstiness συγκρίνει αυτές τις προτάσεις μεταξύ τους, προσδιορίζοντας την ομοιότητά τους. Η ανθρώπινη γραφή έχει περισσότερη βαρύτητα - δηλαδή, τείνουμε να γράφουμε με μεγαλύτερη παραλλαγή προτάσεων.
Οι ανησυχίες για τη λογοκλοπή πληθαίνουν από τότε που το OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου 2022. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι το χρησιμοποίησαν μέσα σε πέντε ημέρες μετά την κυκλοφορία. Το λογισμικό που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γράψει βασικά δοκίμια και να μιμηθεί το στυλ καθιερωμένων συγγραφέων. Μπορείτε να κατευθύνετε το ChatGPT για να αντιγράψετε τη φωνή του Σαίξπηρ, για παράδειγμα, ή να γράψετε με το στυλ ενός δημοσιογράφου του περιοδικού New Yorker. Υπάρχουν εμπόδια στην εκτέλεση, αλλά τα αποτελέσματα είναι αναγνωρίσιμα με το σωστό στυλ. Δεν είναι δύσκολο να πείσετε την τεχνητή νοημοσύνη να γράψει ένα δοκίμιο αγγλικού τύπου γυμνασίου και να βρείτε το αποτέλεσμα αρκετά δυσδιάκριτο από μια εργασία που έγραψε ένας μαθητής. Τούτου λεχθέντος, εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορεί η εφαρμογή να κάνει. Μπερδεύεται εύκολα από γρίφους και μερικές φορές απλώς δημιουργεί ανύπαρκτα γεγονότα. Το StackOverflow απαγόρευσε επίσης οποιαδήποτε ανατροφοδότηση κωδικοποίησης που δημιουργήθηκε από το ChatGPT, λόγω της συχνότητας των σφαλμάτων.
Τον Δεκέμβριο, το OpenAI είπε ότι θα «υδατογραφήσει» την έξοδο ChatGPT, προκειμένου να καταπολεμήσει τη λογοκλοπή.
Στο ενημερωτικό του δελτίο, ο Tian είπε ότι εργάζεται για περισσότερες ενημερώσεις στο GPTZero, συμπεριλαμβανομένης της «βελτίωσης των δυνατοτήτων του μοντέλου και της πλήρους κλιμάκωσης της εφαρμογής».
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now