Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πρόσφατα νέους κανόνες που θα απαιτούν εύκολα αντικαταστάσιμες μπαταρίες σε συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των smartphones. Πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά το κίνημα του δικαιώματος στην επισκευή, αλλά οι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεφώνων όπως η Apple είναι απίθανο να μην ακολουθήσουν.
Ο John Ternus, ανώτερος αντιπρόεδρος της Apple για τη μηχανική υλικού, σε συνέντευξή του στο κανάλι Orbit του YouTube, περιέγραψε πρόσφατα γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο να κατασκευάσουν ξανά iPhones με αφαιρούμενες μπαταρίες. Ένας από αυτούς τους σημαντικούς λόγους: η ανθεκτικότητα στο νερό.
"Πιστεύουμε απόλυτα ότι χρειαστεί αντικατάσταση της μπαταρίας, θα πρέπει να υπάρχει ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό", δήλωσε ο Ternus στη συνέντευξη.
"Μπορείτε να κάνετε ένα εσωτερικό εξάρτημα πιο συντηρήσιμο κάνοντάς το διακριτό και αφαιρούμενο, αλλά αυτό στην πραγματικότητα προσθέτει ένα πιθανό σημείο αστοχίας. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, μπορούμε να καταλάβουμε ποια μέρη του τηλεφώνου πρέπει να επισκευαστούν και ποια μέρη είναι στην πραγματικότητα καλύτερα να γίνουν τόσο αξιόπιστα ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να επισκευαστούν. Πρόκειται πάντα για ένα είδος ισορροπίας".
Τι συνεπάγεται ο κανονισμός της Ε.Ε.;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τους νέους κανόνες για τον σχεδιασμό των μπαταριών τον Ιούνιο. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν αυστηρότερους στόχους συλλογής αποβλήτων, ελάχιστα επίπεδα υλικών που ανακτώνται από τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες και ελάχιστα επίπεδα ανακυκλωμένου περιεχομένου που χρησιμοποιούνται στις νέες μπαταρίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι σημειώνεται ότι οι συσκευές θα πρέπει να διαθέτουν μπαταρίες που οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να αφαιρούν και να αντικαθιστούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του προϊόντος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ πιέζει για συγκεκριμένες απαιτήσεις σχεδιασμού - η υποχρεωτική εφαρμογή του USB-C στις κινητές συσκευές ανάγκασε την Apple να στραφεί στην αναστρέψιμη θύρα για τη φετινή σειρά iPhone 15.
Πως επηρεάζει αυτό το iPhone της Apple;
Εάν ο κανονισμός εγκριθεί, αυτό θα σημαίνει ότι η Apple και άλλοι κατασκευαστές smartphone, όπως η Samsung και η Google, θα πρέπει να αλλάξουν το σχεδιασμό των μπαταριών τους. Η Apple τα έχει καταφέρει καλύτερα όσον αφορά τη βελτίωση της επισκευασιμότητας όταν πρόκειται για τα τελευταία iPhone, σημειώνοντας 7/10 στην κλίμακα iFixit με τη σειρά iPhone 14 / 14 Plus. Ωστόσο, η νομοθεσία της ΕΕ ζητά περισσότερα, όπως μια μπαταρία που βγαίνει και μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με μια καινούργια. Η Apple δεν είναι ενθουσιασμένη με τις κυβερνήσεις που υπαγορεύουν το σχεδιασμό, υποστηρίζοντας στο παρελθόν ότι η μετάβαση σε USB-C αντιπροσωπεύει κυβερνητική ρύθμιση που καταπνίγει την καινοτομία. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο παρόμοιος μοιάζει αυτός ο τελευταίος κανονισμός της ΕΕ, περιμένουμε ότι η Apple θα προσπαθήσει να καινοτομήσει για να ξεφύγει από αυτόν.
Υπάρχει μια ρήτρα στο κείμενο που εξαιρεί τις συσκευές που βρίσκονται "σε περιβάλλον που υπόκειται τακτικά σε επαφή με το νερό, ρεύματα νερού ή βύθιση σε νερό και που προορίζονται να πλένονται ή να ξεπλένονται". Η Apple, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα iPhone της έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικά στο νερό, επομένως εξαιρείται.
"Τα iPhones μας έχουν βαθμολογία IP68, οπότε είναι απίστευτα ανθεκτικά στο νερό", δήλωσε ο Ternus. "Πάντα λαμβάνουμε αυτές τις υπέροχες ιστορίες όταν οι πελάτες μας λένε πώς τους έπεσε κατά λάθος το τηλέφωνό τους σε μια υδάτινη μάζα και τους πήρε δύο ημέρες για να το βγάλουν έξω και είναι τόσο ενθουσιασμένοι επειδή εξακολουθεί να λειτουργεί. Για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο ανθεκτικότητας στο νερό, υπάρχουν πολλές κόλλες και στεγανωτικά υψηλής τεχνολογίας που κάνουν τα πάντα αδιάβροχα, αλλά, φυσικά, αυτό κάνει τη διαδικασία ανοίγματος λίγο πιο δύσκολη. Έτσι, υπάρχει μια ισορροπία".
Στο τέλος της ημέρας, όλα καταλήγουν στη χρήση μιας "πραγματικά βασισμένης στα δεδομένα προσέγγισης της συντηρησιμότητας" δήλωσε ο Ternus. "Θέλουμε να επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας έχουν εύκολη πρόσβαση στην επισκευή των πραγμάτων που είναι πιο πιθανό να χρειάζονται επισκευή. Πέρυσι στο iPhone 14, επανασχεδιάσαμε ολόκληρο το τηλέφωνο, κάνοντάς το με τη λεγόμενη "αρχιτεκτονική μεσαίου σώματος", ώστε το πίσω γυαλί να μπορεί να αποσπαστεί, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την επισκευή, αν κάποιος σπάσει το πίσω γυαλί".
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Ο προτεινόμενος κανονισμός αναμένει ακόμη τις τελικές εγκρίσεις εντός της ΕΕ, οπότε δεν υπάρχει ακόμη ακριβές χρονοδιάγραμμα ως προς το πότε η ΕΕ θα τον εφαρμόσει. Ενδεικτικά, η ΕΕ πρότεινε για πρώτη φορά την απαίτηση USB-C για smartphones στα τέλη του 2021, ενώ αργότερα την υιοθέτησε επίσημα τον Οκτώβριο του 2022. Μετά από αυτό, οι εταιρείες είχαν το πολύ δύο χρόνια για να συμμορφωθούν με το νέο νόμο.
Θα μπορούσε να περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να δούμε την ΕΕ να αρχίζει να θέτει προθεσμίες που σχετίζονται με τον εύκολα αντικαταστάσιμο σχεδιασμό της μπαταρίας της. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές smartphones πιθανότατα σχεδιάζουν το σχέδιό τους για το πώς οι συσκευές τους εντάσσονται στις απαιτήσεις του κανονισμού.
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now