Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η πρωινή πλανητική σύνθεση του Ιουνίου προσφέρει ένα ουράνιο υπερθέαμα

      Η Σελήνη εντάσσεται στην ευθυγράμμιση των έξι πλανητών στον ουρανό πριν την αυγή

    Ένα εντυπωσιακό ουράνιο γεγονός θα κοσμήσει τους πρωινούς ουρανούς καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, με μια σημαντική πλανητική σύνθεση που περιλαμβάνει και τη Σελήνη να συμμετέχει πολλές φορές. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει λόγω της ευθυγράμμισης των πλανητών κατά μήκος του εκλειπτικού επιπέδου, προσφέροντας ένα σπάνιο και όμορφο θέαμα για τους πρωινούς τύπους (που δεν λένε καλημέρες).

     

    June3-20minsbeforesunrise-lookingeast.webp

     

    Στις 3 Ιουνίου, κοιτάξτε ανατολικά περίπου 20 λεπτά πριν από την ανατολή του ήλιου για να παρακολουθήσετε έξι πλανήτες να σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή. Από τον ορίζοντα και πάνω, η παράταξη περιλαμβάνει τον Δία, τον Ερμή, τον Ουρανό, τον Άρη, τον Ποσειδώνα και τον Κρόνο. Ενώ ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας θα χρειαστούν κιάλια ή τηλεσκόπιο για να τους εντοπίσετε, ο Δίας, ο Ερμής, ο Άρης και ο Κρόνος θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Μια λεπτή φθίνουσα ημισέληνος θα ενταχθεί επίσης στη σειρά, εμφανιζόμενη ακριβώς κάτω αριστερά από τον Άρη, αν και όχι σε απόλυτη ευθυγράμμιση λόγω της μικρής κλίσης της τροχιάς της.

     

    ASY-SM0624_06.webp

     

    Την επόμενη ημέρα, στις 4 Ιουνίου, η Σελήνη θα κινηθεί πιο κοντά στη γραμμή, ενώ ο Ερμής και ο Δίας θα φτάσουν σε στενή σύνοδο. Στις 5 Ιουνίου, ο Ερμής θα μετατοπιστεί προς τα κάτω αριστερά του Δία, αποτελώντας το ανατολικότερο σημείο της παράταξης, με τη σχεδόν νέα Σελήνη να τοποθετείται πάνω από το ζευγάρι. Καθώς ο μήνας προχωράει, ο Ερμής θα εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο, αφήνοντας πέντε πλανήτες να απλώνονται σχεδόν σε 80° στον ουρανό μέχρι τις 30 Ιουνίου, με τη Σελήνη να επανέρχεται ως φθίνουσα ημισέληνος κοντά στον Άρη.

     

    ASY-SM0624_07.webp

     

    Αυτές οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις, αν και δεν είναι ασυνήθιστες, είναι πάντα ένα θέαμα που κόβει την ανάσα. Αξίζει να βγείτε νωρίς έξω για να απολαύσετε την γαλήνια ομορφιά του ηλιακού μας συστήματος που απλώνεται στον ουρανό στην ανατολή του ηλίου.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.