Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Γη αποκτά προσωρινό δεύτερο φεγγάρι: Ο αστεροειδής 2024 PT5 σε τροχιά για δύο μήνες

      Ένας μικρός αστεροειδής, ο 2024 PT5, θα περιστραφεί γύρω από τη Γη από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο

    Από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2024, η Γη θα αποκτήσει για σύντομο χρονικό διάστημα ένα δεύτερο "φεγγάρι". Πρόκειται για τον αστεροειδή 2024 PT5, ο οποίος θα παγιδευτεί από το βαρυτικό πεδίο της Γης και θα περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας για 56,6 ημέρες, πριν επιστρέψει στην τροχιά του γύρω από τον Ήλιο.

     

    Ο αστεροειδής αυτός ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2024 από το σύστημα ATLAS, ένα σύστημα παρακολούθησης αστεροειδών που χρηματοδοτείται από τη NASA, με τη βοήθεια οργάνου που βρίσκεται στο Σάδερλαντ της Νότιας Αφρικής. Ο 2024 PT5 ανήκει στην κατηγορία των αστεροειδών "Arjuna", οι οποίοι συνήθως περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο. Ωστόσο, η βαρυτική έλξη της Γης θα τον φέρει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, σχηματίζοντας μια κίνηση σε σχήμα πέταλου.

     

    Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης παρακολούθησαν την τροχιά του αστεροειδούς για 21 ημέρες και καθόρισαν την πορεία του. Αυτό δεν είναι το πρώτο μίνι-φεγγάρι που περιστρέφεται γύρω από τη Γη· το 2020, ο αστεροειδής 2020 CD3 ήταν συνδεδεμένος με την τροχιά της Γης για αρκετά χρόνια, ενώ ο 2022 NX1 έκανε επίσης μια σύντομη επιστροφή το 2022.

     

    Παρόλο που ο 2024 PT5 θα αποχωρήσει από την τροχιά της Γης τον Νοέμβριο, θα παραμείνει κοντά στον πλανήτη μας για αρκετούς μήνες ακόμα, φτάνοντας σε μια πολύ κοντινή απόσταση στις 9 Ιανουαρίου 2025. Μετά από αυτό, θα απομακρυνθεί ξανά, αλλά οι επιστήμονες αναμένουν την επιστροφή του σε περίπου 30 χρόνια, το 2055. Αν και δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, οι επαγγελματίες αστρονόμοι με ισχυρά εργαλεία θα μπορέσουν να τον παρατηρήσουν κατά την παραμονή του κοντά στη Γη.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Forbes
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.