Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Υποψίες για δολιοφθορά στα καλώδια της Βαλτικής προκαλούν αντιδράσεις στην Ευρώπη

      Διεθνής ανησυχία προκαλούν οι ζημιές σε καλώδια Βαλτικής – πιθανή σύνδεση με υβριδικές απειλές κατά της Ευρώπης.

    Δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές μέσα σε λίγες ημέρες, εγείροντας ανησυχίες για πιθανή δολιοφθορά και υβριδικές απειλές κατά της ευρωπαϊκής τεχνολογικής υποδομής. Οι αρχές της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας διερευνούν τα περιστατικά, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας στις κρίσιμες υποδομές.

     

    Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν το καλώδιο C-Lion1, που συνδέει το Ελσίνκι με το Ρόστοκ, παρουσίασε πλήρη διακοπή σύνδεσης. Η φινλανδική εταιρεία Cinia ανακοίνωσε ότι όλες οι οπτικές ίνες του καλωδίου έχουν κοπεί, κάτι που θεωρείται απίθανο να οφείλεται σε φυσικό αίτιο. Η επισκευή αναμένεται να διαρκέσει από πέντε έως δεκαπέντε ημέρες, ενώ οι τηλεπικοινωνίες έχουν ανακατευθυνθεί μέσω εναλλακτικών διαδρομών.

     

    Το δεύτερο περιστατικό αφορά την απώλεια σύνδεσης ενός καλωδίου που συνδέει τη Λιθουανία με το νησί Γκότλαντ της Σουηδίας. Οι ζημιές εντοπίστηκαν την Κυριακή, με τις αρχές της Σουηδίας και της Λιθουανίας να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε φάση διερεύνησης.

     

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Άμυνας της Γερμανίας και της Φινλανδίας, έχουν ήδη υπονοήσει ότι οι εν λόγω ζημιές ενδέχεται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής υβριδικού πολέμου, με πιθανούς δράστες κρατικούς ή μη κρατικούς παράγοντες. Υπενθυμίζεται ότι τα περιστατικά αυτά έρχονται σε συνέχεια της έκρηξης στους αγωγούς ρNord Stream το 2022, αλλά και πρόσφατων περιστατικών σε υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική.

     

    Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, σε πρόσφατη συνάντησή τους στη Βαρσοβία, προειδοποίησαν ότι η Ρωσία συστηματικά στοχεύει την ασφάλεια των ευρωπαϊκών υποδομών, μέσω μιας πολυδιάστατης στρατηγικής υβριδικών επιθέσεων. Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την ανάγκη για ενισχυμένη εποπτεία και προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων, που αποτελούν θεμέλιο της σύγχρονης επικοινωνίας και οικονομίας.

     

    Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις που απαιτούν ταχεία αντίδραση και ενίσχυση των μηχανισμών ανθεκτικότητας, προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια των τεχνολογικών της υποδομών.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.