Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Ρωσία μπλοκάρει το Signal εν μέσω κλιμακούμενου ελέγχου των πληροφοριών

      Η Roskomnadzor επικαλείται ανησυχίες για την ασφάλεια καθώς οι αρχές αυξάνουν την επιτήρηση στο διαδίκτυο

    Η κρατική υπηρεσία παρακολούθησης των επικοινωνιών της Ρωσίας, η Roskomnadzor, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μπλόκαρε την πρόσβαση στην εφαρμογή μηνυμάτων Signal, σημειώνοντας ένα ακόμη βήμα στην αυστηροποίηση του ελέγχου της κυβέρνησης επί των πληροφοριών κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η υπηρεσία αιτιολόγησε την κίνηση αυτή υποστηρίζοντας ότι το Signal παραβιάζει τη ρωσική νομοθεσία που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τη χρήση της εφαρμογής για τρομοκρατικούς και εξτρεμιστικούς σκοπούς.

     

    Το Signal, γνωστό για την ισχυρή κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις ρωσικές αρχές που προσπαθούν να παρακολουθούν τις επικοινωνίες. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης καταστολής της διαφωνίας και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης που έχει ενταθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Παράλληλα με το Signal, η Ρωσία έχει επίσης μπλοκάρει αρκετά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και έχει περιορίσει την πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter (τώρα X), το Facebook και το Instagram, οι οποίες έχουν ασκήσει κριτική στο Κρεμλίνο.

     

    Σε μια σχετική εξέλιξη, το YouTube παρουσίασε μαζικές διακοπές λειτουργίας την Πέμπτη, μετά από μια σειρά επιβραδύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ οι Ρώσοι αξιωματούχοι απέδωσαν αυτές τις διακοπές σε τεχνικά προβλήματα με την Google, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το Κρεμλίνο πιθανότατα στοχεύει το YouTube, καθώς παραμένει μια σημαντική πλατφόρμα για τις φωνές της αντιπολίτευσης. Οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί αντανακλούν μια κλιμακούμενη προσπάθεια των ρωσικών αρχών να καταστείλουν την ελευθερία του λόγου και να περιορίσουν την πρόσβαση του κοινού σε εναλλακτικές απόψεις.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Ripples Nigeria
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.