Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Έφυγε από τη Ζωή ο Ward Christensen, Πρωτοπόρος των Ψηφιακών Κοινoτήτων

      Ο δημιουργός του πρώτου συστήματος BBS, Ward Christensen, πέθανε σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο

    Ο Ward Christensen, συνδημιουργός του πρώτου συστήματος ψηφιακής ανάρτησης μηνυμάτων (BBS), πέθανε πρόσφατα στο Rolling Meadows του Ιλινόις. Μαζί με τον Randy Suess, ο Christensen ανέπτυξε το πρώτο BBS το 1978 στο Σικάγο, δημιουργώντας τις βάσεις για τις ψηφιακές κοινότητες και το διαμοιρασμό πληροφοριών σε μια εποχή πριν την ευρεία διάδοση του Διαδικτύου.

     

    Στη δεκαετία του 1980 και του 1990, τα BBS έφεραν το multiplayer gaming, τα ψηφιακά φόρουμ και την κουλτούρα του online διαμοιρασμού στα σπίτια των χρηστών, θέτοντας τις βάσεις για τις σημερινές διαδικτυακές κοινότητες. Αν και οι επιτυχίες του δεν περιορίστηκαν μόνο στο BBS, αφού ο Christensen ανέπτυξε και το XMODEM, ένα πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων που επέτρεψε την αποτελεσματική μεταφορά αρχείων σε αναλογικές γραμμές τηλεφώνου.

     

    Ο Christensen ήταν γνωστός για τη μετριοφροσύνη του και την απουσία φιλοδοξιών, κρατώντας ένα χαμηλό προφίλ καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του στην IBM, όπου εργάστηκε από το 1968 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2012. Όπως είπε ο δημιουργός του BBS: The Documentary, Jason Scott, ο Christensen «ήταν πάντα ήσυχος και ταπεινός, και δεν διεκδίκησε ποτέ τη φήμη για τα επιτεύγματά του».

     

    Παρά την ταπεινή του στάση, ο Christensen αναγνωρίστηκε για τις σημαντικές του συνεισφορές στην τηλεπικοινωνία των υπολογιστών, λαμβάνοντας βραβεία Dvorak το 1992 και το βραβείο Pioneer από το Electronic Frontier Foundation το 1993. Το κληροδότημα που αφήνει πίσω του είναι η φιλοσοφία του διαμοιρασμού και της συνεργασίας, και αποτελεί σύμβολο μιας εποχής όπου η καινοτομία και η κοινότητα βρίσκονταν στο προσκήνιο.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Computer Hoy
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.