Παρά τη δημόσια εικόνα του YouTube ως κεντρικού χώρου για δημιουργούς περιεχομένου και influencers, μια πρωτοποριακή έρευνα της University of Massachusetts Amherst ρίχνει φως σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Ο Ethan Zuckerman και η ερευνητική του ομάδα ανέπτυξαν έναν πρωτότυπο αλγόριθμο που παράγει τυχαία URLs βίντεο μέχρι να βρει ενεργούς συνδέσμους, αποκαλύπτοντας πολύτιμα δεδομένα για την πλατφόρμα. Με τη μέθοδο αυτή, εξερεύνησαν 18 τρισεκατομμύρια πιθανούς συνδέσμους, εντοπίζοντας πάνω από 10.000 πραγματικά βίντεο και εξάγοντας πολύτιμα στατιστικά στοιχεία για τη βιβλιοθήκη του YouTube.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το συνολικό πλήθος βίντεο στο YouTube το 2024 αγγίζει τα 14,8 δισεκατομμύρια, αλλά η πλειονότητα αυτών παραμένει σχεδόν αθέατη. Το μέσο βίντεο έχει μόλις 41 προβολές, ενώ 4% των βίντεο δεν έχουν προβληθεί ποτέ. Επιπλέον, το 89% δεν έχει ούτε ένα like, ενώ το 74% δεν έχει κανένα σχόλιο. Αυτά τα δεδομένα καταρρίπτουν τη διαδεδομένη εντύπωση ότι κάθε περιεχόμενο στο YouTube είναι viral ή εμπορικά εκμεταλλεύσιμο. Αντίθετα, αποκαλύπτουν μια πλατφόρμα γεμάτη περιθωριοποιημένο, προσωπικό περιεχόμενο που σπάνια τραβά την προσοχή.
Τα χαρακτηριστικά παραγωγής των περισσότερων βίντεο δείχνουν ότι το YouTube παραμένει κυρίως ένας χώρος για ερασιτεχνική δημιουργία περιεχομένου. Μόνο το 14% των βίντεο διαθέτει επαγγελματικό σκηνικό, ενώ μόλις 38% εμφανίζει σημάδια επεξεργασίας. Πάνω από το 50% έχει ασταθή κάμερα, ενώ το 85% έχει αμφιλεγόμενη ποιότητα ήχου. Επιπλέον, 40% των βίντεο είναι απλά μουσικά κομμάτια χωρίς αφήγηση. Η τυπική διάρκεια ενός βίντεο είναι 64 δευτερόλεπτα, με πάνω από το 33% να είναι μικρότερο των 33 δευτερολέπτων.
Παρά τη στροφή του YouTube προς τα επαγγελματικά κανάλια και τη δημιουργία εσόδων, η έρευνα δείχνει ότι μόλις το 0,21% των βίντεο περιέχει χορηγίες ή διαφημίσεις. Επίσης, μόνο 4% των βίντεο περιλαμβάνει κοινές προτροπές όπως "Like, Comment, Subscribe", κάτι που δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα δεν παράγεται με εμπορικούς σκοπούς. Αντίθετα, το YouTube εξακολουθεί να λειτουργεί ως μια ψηφιακή υποδομή προσωπικής έκφρασης, περισσότερο από όσο η εταιρεία θέλει να παραδεχτεί. Με αυτά τα δεδομένα, η πλατφόρμα φαίνεται να παραμένει ένας αχαρτογράφητος ψηφιακός ωκεανός, όπου οι περισσότερες δημιουργίες χάνονται στη λήθη του αλγορίθμου.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now