Η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) σε διάφορους κλάδους και οι εφαρμογές της ΤΝ στην καθημερινή ζωή, παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση "Αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για ερευνητικούς σκοπούς", που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας” και του Enterprise Europe Network Hellas, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022.
Με στόχο την εξοικείωση των ερευνητών και νέων επιχειρηματιών με τη χρήση τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 430 συμμετεχόντων από διάφορα επιστημονικά πεδία, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από καταρτισμένους επαγγελματίες και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Δρ Νένα Μάλλιου, Προϊσταμένη Τμήματος Δεικτών & Δράσεων ΕΤΑΚ, ΕΚΤ, η οποία παρουσίασε τον ρόλο του ΕΚΤ και τη σπουδαιότητα ενημέρωσης του κοινού για τη χρήση τεχνολογιών αιχμής που βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής, καθώς και ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Διευθυντής Διεύθυνσης Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο οποίος επισήμανε την αγαστή συνεργασία με το ΕΚΤ σε δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης και αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη συνέχιση αντίστοιχων πρωτοβουλιών από τους δύο οργανισμούς.
Στη συνέχεια, ο Δρ Νίκος Καραμπέκιος, Υπεύθυνος Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ, παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις της Πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας", προσκαλώντας όλους τους συμμετέχοντες να γίνουν μέλη και να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες δικτύωσης, καθοδήγησης και εκπαίδευσης που προσφέρει η Πρωτοβουλία σε όλους τους Έλληνες σε οποιοδήποτε μέρος κι αν βρίσκονται.
Τις νομικές προεκτάσεις και την ηθική νομιμότητα των ευφυών συστημάτων παρουσίασε ο Βασίλης Καρκατζούνης, Δικηγόρος LL.M, PhD (c.) με εξειδίκευση στο Δίκαιο των Πληροφοριακών Συστημάτων και της Τεχνολογίας. Όπως ανέφερε, είναι αρκετά δύσκολο να ορίσουμε ποιο είναι το ευφυές σύστημα ώστε να διασφαλίσουμε ένα στοχευμένο νομικό πλαίσιο για τη χρήση της ΤΝ.
Ακολούθως, ο Περικλής Γκόγκας, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης & Διεθνών Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μίλησε για τις διαφορές της ΤΝ και της Μηχανικής Μάθησης και παρουσίασε αντίστοιχες καθημερινές εφαρμογές στα οικονομικά, όπως για την πρόβλεψη κατανάλωσης ενέργειας, την πρόληψη ελαττωματικών προϊόντων, την πρόβλεψη ζήτησης μετρητών σε ATM, την πρόληψη οικονομικού εγκλήματος κ.ά.
Για την ΤΝ και την ανθρώπινη συμπεριφορά, και ιδιαίτερα για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μέσω της διεπαφής τους με τα ρομπότ, μίλησε στην παρουσίασή της, η Βίκυ Χαρίση, Ερευνήτρια, Joint Research Centre, Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέσα από τις έρευνες που υλοποιούν, μπορούν να εντοπίσουν πώς τα παιδιά επιδρούν με τα ρομπότς και πώς αυτό συμβάλλει στη συμπεριφορά τους και στη συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Τον αντίκτυπο της ΤΝ στα μελλοντικά ρομποτικά συστήματα παρουσίασε ο Παναγιώτης Τσιότρας, Καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής, Ινστιτούτο Ρομποτικής και Ευφυών Μηχανών, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Georgia Tech, Ατλάντα (ΗΠΑ). Όπως επεσήμανε, η σημερινή πρόκληση των μελλοντικών ρομποτικών συστημάτων είναι η μετάβαση από την αυτοματοποίηση στην αυτονομία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε μη δομημένα και απρόβλεπτα περιβάλλοντα και να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Παράλληλα, ανέφερε ότι η αγορά της ρομποτικής θα φτάσει τα 90 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και η ρομποτική και ΤΝ θα αγγίξουν τα 1 τρισ. δολάρια έως το 2030.
Για τη χρήση της ΤΝ στην υγειονομική περίθαλψη για την ανάπτυξη φαρμάκων, την πρόγνωση και τη διάγνωση ασθενειών, μίλησε ο Νίκος Παραγιός, Διακεκριμένος Καθηγητής, School of Engineering (CentraleSupelec), University of Paris - Saclay, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, TheraPanacea.
Με τη σειρά του, ο Βασίλης Τσώλης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ιδρυτής, Cognitiv+, παρουσίασε την αξιοποίηση της ΤΝ στη διαχείριση εμπορικών συμβάσεων, εξαίροντας τη σημασία της σε μία επίλυση διαφορών ή σύναψη σύμβασης, καθώς η ΤΝ συμβάλλει στην αυτοματοποίηση και επιτάχυνση της εύρεσης εγγράφων και στη διαχείριση της νομικής πληροφορίας.
Τις δυσκολίες κατασκευής μηχανών στη θάλασσα για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων παρουσίασε ο Θέμης Σαψής, Professor of Mechanical and Ocean Engineering, MIT. Όπως ανέφερε, οι καταστροφές που προκαλούν οι κλιματολογικές αλλαγές κοστίζουν 152 δισ. δολάρια και τα μοντέλα πρόβλεψης ακραίων φαινομένων είναι απαραίτητα τόσο για τους φορείς χάραξης πολιτικής όσο και για τη βιομηχανία της ασφάλισης.
Τέλος, η Έλενα Λαγούδη, Μουσειολόγος/Ψηφιακή Επιμέλεια στο SearchCulture.gr, ΕΚΤ, η οποία έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων, ανέδειξε τη χρήση της ΤΝ στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, παρουσίασε τις υποδομές και τα έργα του ΕΚΤ για εύρεση πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου (SearchCulture.gr, OpenArchives.gr), και αναφέρθηκε στην επιχειρηματική διαδικασία για την ανάδειξη και διάθεση τέτοιων εφαρμογών στο κοινό.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων προς τους ομιλητές, οι οποίοι, ο καθένας από τον κλάδο του, επεσήμαναν την επίδραση, τη συμβολή και τις μελλοντικές διαστάσεις της ΤΝ στα διάφορα επιστημονικά πεδία.
Το βίντεο και οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης "Αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για ερευνητικούς σκοπούς" διατίθεται στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης. Τέλος, όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση παρακαλούνται να συμπληρώσουν το σύντομο ερωτηματολόγιο ανατροφοδότησης, για τη βελτίωση των επόμενων σεμιναρίων.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now