Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Εμπορικός πόλεμος και λογισμικό – Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν τις τιμές

    Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο παγκόσμιο πολιτικό προσκήνιο, έφερε στο επίκεντρο ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» για τους διατλαντικούς δασμούς, με αποτέλεσμα να προκληθεί γενικότερη αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και πιο συγκεκριμένα σε τομείς, όπως η ψηφιακή τεχνολογία και η απόκτηση λογισμικού. Τη στιγμή που η προσοχή των περισσότερων ΜΜΕ παγκοσμίως στράφηκε σε παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η γεωργία, η σημασία των μέτρων στην πληροφορική υποτιμήθηκε, καθώς δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στον έμμεσο αντίκτυπο που θα επιφέρουν οι δασμοί στα μοντέλα αδειοδότησης και στις τιμές τους.
    Εάν οι δασμοί που προτείνει ο Τραμπ για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές εφαρμοστούν, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος των αδειών χρήσης λογισμικού και των υπηρεσιών που προέρχονται από την ΕΕ ή διαχειρίζονται εντός της ΕΕ. Οι συνέπειες για τις εταιρείες που βασίζονται σε συνδρομές cloud, σε σύγχρονες πολιτικές τιμολόγησης ή σε όρους αδειοδότησης που επικαιροποιούνται συχνά, θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, ιδίως όταν αυτές οι εταιρείες εξαρτώνται από μία μικρή ομάδα παγκόσμιων παρόχων πληροφορικής.
    Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει στην επιφάνεια ένα παράδοξο γεγονός. Στην εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί προτεραιότητα για τους οργανισμούς, πολλές εταιρείες παραμένουν εγκλωβισμένες σε άκαμπτα μοντέλα αδειοδότησης, που εξαρτώνται υπερβολικά από προμηθευτές με έδρα τις ΗΠΑ και είναι ευάλωτες σε πολιτικές αποφάσεις εκτός του ελέγχου τους. Με τους μεγάλους παίκτες, όπως η Microsoft, να στρέφονται αποκλειστικά σε συνδρομητικά μοντέλα καταργώντας τις μόνιμες άδειες χρήσης, οι επιλογές αδειοδότησης λιγοστεύουν για τους πελάτες.


    Αυξημένο κόστος στην ΕΕ
    Την ώρα που οι συζητήσεις για δασμούς εντείνονται, οι ευρωπαϊκές εταιρείες βιώνουν ήδη σημαντικές ανισότητες. Δεν είναι μυστικό ότι τα νέα προϊόντα λογισμικού και οι όροι αδειοδότησης είναι συχνά ακριβότεροι στην ΕΕ σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Όταν λαμβάνεται υπόψη και η πιθανή επιβάρυνση από πιθανούς δασμούς, γίνεται σαφές ότι η εξάρτηση από μεγάλους προμηθευτές των ΗΠΑ εκθέτει τους οργανισμούς σε σημαντικούς οικονομικούς και λειτουργικούς κινδύνους.
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί εδώ και καιρό τις αρχές της κυκλικής οικονομίας για να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από λίγες εταιρείες, να μειωθούν τα «απόβλητα» και να παραταθεί ο κύκλος ζωής των παραγόμενων προϊόντων. Οι ίδιοι στόχοι είναι πολύ σημαντικοί και για τη βιομηχανία της πληροφορικής. Η επαναξιολόγηση του τρόπου απόκτησης, χρήσης και διάθεσης αδειών λογισμικού μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής του και ταυτόχρονα να επιφέρει οικονομικά οφέλη αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα προς την ανεξαρτησία των εταιρειών.


    Απαραίτητη η αξιολόγηση για τους οργανισμούς
    Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες και οι δημόσιοι οργανισμοί πρέπει να αξιολογήσουν το δικό τους επίπεδο έκθεσης σε κινδύνους και να προσδιορίσουν εάν τα τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία λογισμικού τους είναι ευάλωτα σε μελλοντικές πολιτικές ή οικονομικές μεταβολές.
    Σε αυτό το σημείο η συνεργασία με ειδικούς σε θέματα αδειοδότησης καθίσταται όχι απλώς χρήσιμη, αλλά απαραίτητη. Εταιρείες όπως η Forscope, ο μεγαλύτερος μεσίτης λογισμικού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να χαρτογραφήσουν τις άδειές τους και να προσδιορίσουν εάν είναι εκτεθειμένοι σε αυξήσεις τιμών λόγω μεταβολών, που προκύπτουν από εμπορικές πολιτικές ή από στρατηγικές των προμηθευτών. Η Forscope έχει ενεργή δραστηριότητα σε 9 χώρες και παρόλο που είναι περισσότερο γνωστή για την παροχή οικονομικά αποδοτικών λύσεων αδειοδότησης, ο ρόλος της επεκτείνεται πέρα από την προμήθεια λογισμικού.
    Μέσα από τη διαβούλευση με εμπειρογνώμονες σε θέματα λογισμικού, οι οργανισμοί μπορούν να κατανοήσουν ποιες άδειες θα είναι ανθεκτικές στο μέλλον, ποιες μπορούν να διατηρηθούν ή να προσαρμοστούν χωρίς να προκαλέσουν περιττές αναβαθμίσεις ή έκθεση σε νέες πολιτικές τιμολόγησης και - κυρίως - ποιες στρατηγικές θα προστατεύσουν τον οργανισμό από μία αύξηση κόστους που σχετίζεται με τους δασμούς.
    Καθώς το πολιτικό κλίμα συνεχίζει να μεταβάλλεται, οι οργανισμοί πρέπει επειγόντως να εξετάσουν το περιβάλλον του λογισμικού τους. Η ανανεωμένη συζήτηση γύρω από τις τιμές δεν αποτελεί απλώς μια απειλή, αλλά και μια ευκαιρία για να επανεκτιμήσουν τις ξεπερασμένες εξαρτήσεις και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της πραγματικής ψηφιακής κυριαρχίας. Άλλωστε στο σημερινό ψηφιακό περιβάλλον, οι οργανισμοί που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα σήμερα για να περιηγηθούν σε ένα δυνητικά πιο κατακερματισμένο και απρόβλεπτο μέλλον, φαίνεται ότι τελικά είναι και οι πιο ανθεκτικοί.
     


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.