Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ελλάδα — ο καλύτερος προορισμός για εξ αποστάσεως εργασία όσον αφορά τη νομική προστασία των εργαζομένων

      Μεταξύ των προορισμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα προηγείται όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια

    Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 32η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την εξ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε η NordLayer. Η έκθεση αξιολόγησε συνολικά 66 χώρες.

    Ακολουθούν οι 10 καλύτερες χώρες για εξ αποστάσεως εργασία:

    1. Γερμανία
    2. Δανία
    3. Η.Π.Α
    4. Ισπανία
    5. Λιθουανία
    6. Ολλανδία
    7. Σουηδία
    8. Εσθονία
    9. Σιγκαπούρη
    10. Γαλλία

    Η πλήρης λίστα είναι διαθέσιμη εδώ: https://nordlayer.com/global-remote-work-index/

    Η σύνθεση του δείκτη έγινε με αξιολόγηση και σύγκριση των χωρών χρησιμοποιώντας τέσσερις κατηγορίες δεικτών. Στο σύνολό τους, συνδυάζουν διάφορα λεπτομερή χαρακτηριστικά (ή υπο-κατηγορίες) που βοηθούν στην αξιολόγηση της γενικής ελκυστικότητας όσον αφορά την απομακρυσμένη εργασία:

     

    1. Κυβερνοασφάλεια — υποδομές, αντιμετώπιση και νομικά μέτρα.
    2. Οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες — ασφάλεια, τουριστική ελκυστικότητα, ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα, κόστος ζωής και υγειονομική περίθαλψη.
    3. Ψηφιακές και υλικές υποδομές — ποιότητα διαδικτύου, οικονομική ευχέρεια, ηλεκτρονικές υποδομές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, φυσικές υποδομές και χώροι συνεργασίας.
    4. Αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 — ποσοστά εμβολιασμού και απόκρισης.

     

    Πώς τα πηγαίνει η Ελλάδα σε αυτές τις κατηγορίες;

    Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση (32η) του Παγκόσμιου Δείκτη Εξ Αποστάσεως Εργασίας (GRWI), αλλά έχει εξαιρετική βαθμολογία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας (5η). Ωστόσο, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι σε χαμηλή θέση (44η), όπως και οι ψηφιακές και υλικές υποδομές της (49η). Η αντιμετώπιση και ο χειρισμός του COVID δεν ήταν πολύ ευνοϊκές παράμετροι για τη χώρα, και έτσι παραμένει στη μέση (34η) της κατάταξης. Αυτοί οι αριθμοί ενδεχομένως να προκαλούν έκπληξη και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανή αιτία ανησυχίας στην επιλογή προορισμών εργασίας.

    Καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ελκυστικές χώρες για τουρισμό (10η), το κόστος ζωής είναι υψηλότερο (39η). Αν και αντίθετα με τα όσα θα περίμενε κανείς από μια χώρα που επικεντρώνεται στον τουρισμό, η κατάταξη της ασφάλειας είναι αρκετά χαμηλή (51η). Το διαδίκτυο δεν είναι ούτε πολύ φθηνό (59η), ούτε υψηλής ποιότητας (49η), κάτι που θα περίμενε κανείς από μια χώρα με χαμηλή κατάταξη στις ηλεκτρονικές υποδομές (42η). Όσον αφορά την υγεία, η χώρα βρίσκεται στη μέση της κατάταξης σε σχέση με τη διαχείριση του COVID (34η) και τα ποσοστά εμβολιασμού (32η).

     

    Ιδανικός προορισμός για εξ αποστάσεως εργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη

    Η Ελλάδα φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε σύγκριση με τους κοντινότερους γείτονές της: Τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα τις προσπερνάει στη συνολική κατάταξη του GRWI. Η Μάλτα βρίσκεται έξι θέσεις χαμηλότερα (38η) ενώ η Κύπρος δύο θέσεις χαμηλότερα (40η).

    Αυτό που βοηθά την Ελλάδα να διευρύνει το χάσμα στην κατάταξη του GRWI είναι η εξαιρετική βαθμολογία της στην κυβερνοασφάλεια (5η). Η Μάλτα (38η), η Κύπρος (21η), η Ρουμανία (41η) και η Βουλγαρία (42η) υστερούν σε αυτή την κατηγορία. Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ πιο ευνοϊκές βαθμολογίες στην τουριστική ελκυστικότητα. Ωστόσο, έχει τη χειρότερη κατάταξη στην ποιότητα του διαδικτύου έναντι των γειτόνων της (49η).

     

    Εξ αποστάσεως εργασία — μια αυξανόμενη τάση παντού

    Η εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό, με εταιρείες όπως η Airbnb να ανακοινώνουν πλήρη εργασία εξ αποστάσεως, αλλά επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μασκ τη θεωρούν «μη παραγωγική».

    «Παρόλα αυτά, η τάση είναι σαφής - από την αρχή του COVID-19, η απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία, έχει γίνει αναπόφευκτη ακόμη και στις εταιρείες που προηγουμένως θεωρούσαν σημαντική την αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο», λέει η Juta Gurinaviciute, επικεφαλής τεχνολογίας της NordLayer.

    «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η NordLayer πραγματοποίησε αυτή τη λεπτομερή ανάλυση και πήρε την απόφαση να δημοσιεύσει τον Παγκόσμιο Δείκτη Εξ Αποστάσεως Εργασίας. Λάβαμε υπόψη όλες τις θεμελιώδεις παραμέτρους που πρέπει να πληρούν οι χώρες κατά την έρευνα των καλύτερων χωρών για εξ αποστάσεως εργασία, αξιολογώντας διεξοδικά μια σειρά δεδομένων. Ο Παγκόσμιος Δείκτης Απομακρυσμένης Εργασίας δίνει έμφαση στην ασφάλεια και την αξιοπιστία, τόσο του φυσικού, όσο και του ψηφιακού περιβάλλοντος. Δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην κυβερνοασφάλεια. Από αυτήν την άποψη, είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα για εξ αποστάσεως υπαλλήλους που θέλουν να μετεγκατασταθούν ή να εργαστούν σε μια χώρα διαφορετική από αυτή της κατοικίας τους.

    Πώς να εργαστείτε εξ αποστάσεως με ασφάλεια

    Για όσους επιλέγουν να εργαστούν εξ αποστάσεως, η Gurinaviciute προτείνει να θυμάστε μερικές πρακτικές συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς - ακόμη και αν η χώρα βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη της κυβερνοασφάλειας:

     

    1. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές συσκευές και λογαριασμούς για την εργασία σας. Για να μη θέσετε σε κίνδυνο το IT της εταιρείας σας, ξεχωρίστε τις προσωπικές από τις επαγγελματικές συσκευές σας. Το ίδιο ισχύει και για τους λογαριασμούς χρήστη. Οι φορητοί υπολογιστές που δίνονται από τον εργοδότη σας, θα πρέπει να περιέχουν τα απαραίτητα εργαλεία ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι όλο το λογισμικό σας είναι ενημερωμένο, ώστε να μην χάσετε σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας. Εάν έχετε μόνο μία συσκευή, τόσο για προσωπικούς, όσο και για επαγγελματικούς σκοπούς, εξετάστε το ενδεχόμενο να χωρίσετε τον σκληρό δίσκο της.
       
    2. Διατηρήστε το οικιακό σας δίκτυο ασφαλές.  Βεβαιωθείτε ότι ο δρομολογητής σας προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης και χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) για να προστατέψετε τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο. Το VPN μειώνει σημαντικά τη δυνατότητα εξωτερικών χρηστών να υποκλέψουν τα δεδομένα σας και αυτά που κάνετε στο διαδίκτυο. Εάν η εταιρεία σας δεν χρησιμοποιεί επαγγελματικό VPN, μπορείτε πάντα να εγγραφείτε σε κάποια εύχρηστη λύση για ατομική χρήση.
       
    3. Επανεξετάστε τους κωδικούς πρόσβασής σας.  Σύμφωνα με έρευνα του NordPass, ο πιο δημοφιλής κωδικός πρόσβασης στις ΗΠΑ είναι "123456". Είναι μια απίστευτα επικίνδυνη συνήθεια. Ποτέ μην επαναχρησιμοποιείτε τους κωδικούς πρόσβασής σας. Αντ’ αυτού, δημιουργήστε έναν σύνθετο και μοναδικό κωδικό για κάθε λογαριασμό. Εάν ο εταιρικός ή ο προσωπικός σας λογαριασμός τεθεί σε κίνδυνο σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων, θα πρέπει να αλλάξετε μόνο έναν κωδικό πρόσβασης. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι άλλοι λογαριασμοί σας θα παραμείνουν ασφαλείς από τις προσπάθειες τρίτων για είσοδο στους λογαριασμούς σας. Για να αποθηκεύσετε με ασφάλεια αυτόν τον τεράστιο αριθμό κωδικών πρόσβασης, χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.

     

    Μεθοδολογία: Ο Παγκόσμιος Δείκτης Εξ Αποστάσεως Εργασίας από τη NordLayer διεξήχθη με βάση τέσσερις κατηγορίες που εστιάζουν στο περιβάλλον κυβερνοασφάλειας των χωρών, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τις ψηφιακές και υλικές υποδομές, την αντιμετώπιση και τον χειρισμό του COVID-19.


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.