Ο Κέβιν Μίτνικ, ένας πρώην χάκερ που κάποτε ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους κυβερνοεγκληματίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέθανε την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε την Τετάρτη από την εταιρεία την οποία συνίδρυσε (KnowBe4), και από ένα γραφείο κηδειών στο Λας Βέγκας. Ήταν 59 ετών.
Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την Kathy Wattman, εκπρόσωπο της KnowBe4.
Η αιτία ήταν επιπλοκές από καρκίνο του παγκρέατος. Είχε υποβληθεί σε θεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ μετά τη διάγνωσή του πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με το King David Memorial Chapel & Cemetery στο Λας Βέγκας.
Αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης για παραβίαση και αλλοίωση εταιρικών δικτύων υπολογιστών, αποφυλακίστηκε το 2000 και ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως σύμβουλος ασφαλείας, συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής.
Ο Mitnick ήταν ευρύτερα γνωστός για την εγκληματική του δράση κατά τη δεκαετία του 1990 η οποία αφορούσε την κλοπή χιλιάδων αρχείων δεδομένων και αριθμών πιστωτικών καρτών από υπολογιστές σε όλη τη χώρα. Χρησιμοποίησε τις ικανότητές του για να εισχωρήσει στα τηλεφωνικά και κινητά δίκτυα των ΗΠΑ, βανδαλίζοντας κυβερνητικά, εταιρικά και πανεπιστημιακά συστήματα υπολογιστών.
Ένα φυλλάδιο των US Marshall για τη σύλληψη του Kevin Mitnick [Εικόνα:hackread.com]
Οι ερευνητές τον ονόμασαν τότε τον "πιο καταζητούμενο" χάκερ υπολογιστών στον κόσμο. Το 1995, μετά από ένα ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια, ο κ. Mitnick συνελήφθη από το F.B.I. και κατηγορήθηκε για παράνομη χρήση συσκευής τηλεφωνικής πρόσβασης και απάτη με υπολογιστές.
"Είχε πρόσβαση σε εταιρικά εμπορικά μυστικά αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν μια πολύ μεγάλη απειλή", δήλωσε τότε ο Kent Walker, πρώην βοηθός εισαγγελέα στο Σαν Φρανσίσκο. Το 1998, ενώ ο Mitnick ανέμενε την καταδίκη του, μια ομάδα υποστηρικτών του κατέλαβε την ιστοσελίδα των New York Times για αρκετές ώρες, αναγκάζοντάς την να κλείσει. Την επόμενη χρονιά, ο Mitnick δήλωσε ένοχος για απάτη μέσω υπολογιστή και τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο συμφωνίας με τους εισαγγελείς και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 46 μηνών.
Του απαγορεύτηκε επίσης να χρησιμοποιεί υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο χωρίς την άδεια του επιτηρητή του για τρία χρόνια μετά την αποφυλάκισή του.
Ο Mitnick μεγάλωσε στο Λος Άντζελες ως μοναχοπαίδι διαζευγμένων γονέων. Μετακόμιζε συχνά και ήταν κάτι σαν μοναχικός, μελετώντας μαγικά κόλπα, σύμφωνα με τα απομνημονεύματά του του 2011, "Ghost in the Wires".
Στην ηλικία των 12 ετών, ο Mitnick είχε καταλάβει πώς να ταξιδεύει ελεύθερα με το λεωφορείο χρησιμοποιώντας μια κάρτα διάτρησης 15 δολαρίων και κενά εισιτήρια που είχε ψαρέψει από έναν κάδο απορριμμάτων, ενώ στο λύκειο ανέπτυξε εμμονή με τις εσωτερικές λειτουργίες των switches και των κυκλωμάτων των τηλεφωνικών εταιρειών. Μέχρι τα 17 του, μπορούσε να τρυπώνει σε διάφορα εταιρικά συστήματα υπολογιστών και τελικά είχε την πρώτη του σύγκρουση με τις αρχές για αυτές τις δραστηριότητες. Ήταν η αρχή ενός παιχνιδιού γάτας και ποντικιού με τις αρχές που κράτησε δεκαετίες.
Στα απομνημονεύματά του, ο Mitnick αμφισβήτησε πολλές από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του, συμπεριλαμβανομένου του ότι είχε εισβάλει σε κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών. Ο Mitnick ισχυρίστηκε επίσης ότι αγνοούσε τους αριθμούς πιστωτικών καρτών που έπαιρνε κατά την αναζήτηση του κώδικα.
"Όποιος αγαπάει να παίζει σκάκι ξέρει ότι αρκεί να νικήσεις τον αντίπαλό σου. Δεν χρειάζεται να λεηλατήσεις το βασίλειό του ή να κατασχέσεις τα περιουσιακά του στοιχεία για να αξίζει τον κόπο", έγραψε στο βιβλίο του.
Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη νεκρολογία, ο Mitnick αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Kimberley Mitnick, η οποία είναι έγκυος στο πρώτο τους παιδί.
Καθώς η κοινότητα της κυβερνοασφάλειας θρηνεί την απώλεια μιας πρωτοπόρου προσωπικότητας, ο κόσμος θυμάται τον Kevin Mitnick για την πολύπλοκη διαδρομή του, από διαβόητος χάκερ σε σεβαστό ειδικό της κυβερνοασφάλειας. Η ιστορία του χρησιμεύει ως υπενθύμιση της δυνατότητας προσωπικής ανάπτυξης και λύτρωσης, ακόμη και μετά από ένα ταραχώδες παρελθόν.
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now