Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Eclypsium αποκαλύπτει κρίσιμες ευπάθειες στο UEFI firmware

      Η Phoenix SecureCore και άλλοι σημαντικοί κατασκευαστές BIOS επηρεάζονται από εξερεύνηση υψηλού αντίκτυπου

    Το αυτοματοποιημένο σύστημα binary ανάλυσης της Eclypsium, Eclypsium Automata, εντόπισε σημαντικές ευπάθειες ασφαλείας στο UEFI firmware του Phoenix SecureCore, οι οποίες επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστών μητρικών και επεξεργαστών Intel από την 6η έως τη 14η γενιά. Αυτή η ευπάθεια, η οποία ονομάστηκε χιουμοριστικά "UEFIcanhazbufferoverflow" από την Eclypsium, επεκτείνεται και σε άλλους σημαντικούς προμηθευτές UEFI BIOS, συμπεριλαμβανομένων των Lenovo, Intel, Insyde και AMI, σηματοδοτώντας το Phoenix ως την τελευταία προσθήκη σε αυτόν τον ανησυχητικό κατάλογο.

     

    Η εκμετάλλευση "UEFIcanhazbufferoverflow" αξιοποιεί μια μη ασφαλή κλήση στην υπηρεσία "GetVariable" UEFI, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση του buffer (buffer overflow) της στοίβας. Αυτή η ευπάθεια επιτρέπει την εκτέλεση αυθαίρετου κώδικα, η οποία, στο πλαίσιο του UEFI, μπορεί να οδηγήσει σε πρόσβαση και έλεγχο πλήρους συστήματος. Η σοβαρότητα μιας τέτοιας εκμετάλλευσης είναι βαθιά, καθώς μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αφαιρεθεί από ένα σύστημα όταν έχει καταλάβει, συχνά απαιτώντας πλήρη αντικατάσταση του υλικού για τον πλήρη μετριασμό της απειλής.

     

    Για την προστασία από αυτή την ευπάθεια, είναι επιτακτική ανάγκη οι χρήστες της Intel που έχουν επηρεαστεί να ενημερώσουν αμέσως το BIOS τους. Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των κρίσιμων αρχείων και της αρχικής διαμόρφωσης του BIOS πριν προχωρήσουν, καθώς οι ενημερώσεις του BIOS ενέχουν εγγενείς κινδύνους. Δεδομένου ότι τα exploits του UEFI στοχεύουν στο θεμελιώδες επίπεδο του υλικού του υπολογιστή, η ταχεία και προσεκτική δράση είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των πιθανών ζημιών και την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.

     

    Η ανακάλυψη αυτής της ευπάθειας από την Eclypsium διευκολύνθηκε από το προηγμένο σύστημα ασφαλείας Automata, το οποίο χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένη δυαδική ανάλυση και ερευνητικά δεδομένα από τους εμπειρογνώμονες της Eclypsium. Ενώ οι τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις σε διάφορους τομείς, η εφαρμογή τους στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αναδεικνύει τις δυνατότητές τους για θετικό αντίκτυπο. Αυτή η πρόοδος υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της πρωτοποριακής τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στην ενίσχυση της ασφάλειας και την προστασία από τις αναδυόμενες απειλές στο ψηφιακό τοπίο.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Eclypsium
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.