Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου κλείνει μεγάλη πλατφόρμα πλαστογράφησης ταυτότητας καλούντος

      Επιχείρηση κατά της Russian Coms: Χιλιάδες εξαπατήθηκαν σε όλο τον κόσμο

    Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου εξάρθρωσε τη Russian Coms, μια διαβόητη πλατφόρμα πλαστογράφησης της ταυτότητας καλούντος (caller ID spoofing) που χρησιμοποιούταν από εγκληματίες για την πραγματοποίηση πάνω από 1,8 εκατομμυρίων κλήσεων για την εξαπάτηση πολιτών. Η Russian Coms, που ιδρύθηκε το 2021, πιστεύεται ότι ευθύνεται για οικονομικές απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων, επηρεάζοντας περίπου 170.000 θύματα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιχείρηση απάτης είχε ως στόχο άτομα σε περισσότερες από 107 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία και η Γαλλία.

     

    Στο εξελιγμένο δίκτυο απάτης συμμετείχαν εκατοντάδες εγκληματίες που πλήρωναν εξάμηνα συμβόλαια, που κυμαίνονταν μεταξύ 1.200 και 1.400 λιρών πληρωτέες σε κρυπτονόμισμα, για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της Russian Coms. Προωθούμενη μέσω του Snapchat, του Instagram και του Telegram, η πλατφόρμα ξεκίνησε αρχικά ως υπηρεσία κινητών τηλεφώνων πριν εξελιχθεί σε διαδικτυακή εφαρμογή που προσφέρει κρυπτογραφημένες κλήσεις, υπηρεσίες αλλαγής φωνής και διεθνείς κλήσεις. Η τεχνολογία αυτή επέτρεψε στους απατεώνες να υποδυθούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των θυμάτων για να κλέψουν τα χρήματα και τα προσωπικά τους στοιχεία.

     

    Τον Μάρτιο, μετά από εκτεταμένη συλλογή πληροφοριών και έρευνα, η NCA κατέστρεψε τη Russian Coms και συνέλαβε τρεις άνδρες στο Νιούχαμ του Λονδίνου. Δύο από αυτούς τους υπόπτους πιστεύεται ότι ήταν οι προγραμματιστές και διαχειριστές της πλατφόρμας. Η NCA ανέφερε ότι η πλατφόρμα επέτρεπε στους εγκληματίες να κρύβουν την ταυτότητά τους, εμφανιζόμενοι να καλούν από προεπιλεγμένους αριθμούς, διευκολύνοντας έτσι τις δόλιες δραστηριότητες που οδήγησαν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες.

     

    Η NCA, με την υποστήριξη της Europol και των διεθνών εταίρων της στην επιβολή του νόμου, συνεχίζει να στοχεύει όσους εκμεταλλεύτηκαν τη Russian Coms για να εξαπατήσουν τα θύματα. Η επιχείρηση Henhouse, μια ευρύτερη πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της απάτης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ήδη οδηγήσει σε 290 συλλήψεις. Ο Adrian Searle, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Οικονομικού Εγκλήματος της NCA, τόνισε τη δέσμευση της υπηρεσίας να εξαρθρώσει τόσο τα εγκληματικά δίκτυα όσο και την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλώνοντας: "Η NCA και οι εταίροι μας εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό κυνηγούν τόσο τους εγκληματίες όσο και την τεχνολογία που εκμεταλλεύονται".


    Πηγή
    Φωτογραφία: bleepingcomputer.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.