Jump to content

Overclocking σε GA-890GPA-UD3H με AMD Phenom 955

JohnyMontana

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα παιδια, καινουριος στο site σας θα ηθελα να σας παρουσιαστω ,

ονομαζομαι ΓΙαννης απο την ομορφη Κρητη , και εφοσον ασχολουμαι πολυ με την τεχνολογια ειπα να εγγραφω στο ομορφο και περιποιημενο site σας.

Εχω λοιπον μερικες ερωτησουλες σχετικα με τον υπερχονισμο του επεξεργαστη μου.

Πριν το καλοκαιρι (Μαιο περιπου) ειχα αγορασει την υδροψυξη της corsair (h50) για να ξεκινησω τις διαδικασιες .

Ξεκινησα λοιπον να ανεβαζω την συχνοτητα και τα voltage και εφτασα στο σημειο των 3,6 (απο τα 3.2) στο οποιο με benchmark Μετα απο δυο λεπτα ετρωγα μπλε οθονη.

Επειτα απο πολυ ωρα προσπαθειας εφτασα στο σημειο να το εχω σταθερο στα 3.55 .

Επαιξε σταθερα μεχρι που οταν αρχησανε οι ζεστες με κλειστο το κουτι (τσεκαρα την θερμοκρασια, δεν περνουσε τα 45),αρχησε να μου πεταει μπλε οθονες.

Δεν δοκιμασα με ανοιχτο το κουτι.

Εχω ψαξει σε πολλα site και εχω δει οτι ο συγκεκριμενος επεξεργαστης φτανει ανετα στα 3.7.

Απο αποψη θερμοκρασιας με την υδροψηξη δεν εχω προβλημα (ειναι παντα σταθερα 45.)

Θελω τις αποψεις σας και τις προτασεις σας για να μου πειτε τι πιθανον εκανα λαθος γιατι καποια απο αυτες τις μερες θα ξανακανω προσπαθεια.

το spec του Pc μου ειναι :

CPU : AMD PHENOM 955 3.2GHZ

MAINBOARD: GIGABYTE 890-GPA-UD3H

SVGA: ATI RADEON HD 4890(ASUS)

HDD: WD GREEN 64MB CACHE 640G

CASE: XIGMANTEK MIDGARD

CPU COOLER: CORSAIR H50 HYRDO

RAM: CORSAIR DD3 XMS3 4G KIT

COOLING : FRONT FAN (HDD'SKS) , RIGHT (τραβαει προς τα εξω τον αερα απο την καρτα)

αυτα...

Αναμενω απαντησεις και αποψεις σας ευχαριστω.

-Λοιπόν Βάλε : BASE CLOCK: 206 και ΜULTI: 18,5

---------------------

Θα έχεις έτσι την συχνότητα Επεξεργαστή στα 3,811Ghz

-Από το base clock Εξαρτάται η ταχύτητα του northbridge αλλά και του Hypertransport. Το north βοηθά πολύ στην απόκριση του συστήματος αλλά και στην απόδοση στα games όπου υπάρχει συνερασία cpu-gpu.

α) To northbridge έχει έναν πολλαπλασιαστή ο οποίος είναι default Χ10 ! Eσύ θες να τρέξεις όσο το δυνατον υψηλότερα το northbridge. Για αρχή θα σου πρότεινα να το δουλέψει στO x12 άρα :

205 X 12 = 2450 Mhz

To ΗΤ έχει και αυτό έναν πολλαπλαστιαστή και εξαρτάται από το base clock !!! Αυτό καλό είναι να το τρέξεις κοντά στα 2000Mhz εκεί δηλαδή που είναι default ! Αν ανέβεις πάνω από τα 2100Mhz ίσως να μην είσαι σταθερός. Το HTmulti λοιπόν θα σου πρότεινα να το αφήσεις στο X10 άρα θα έχεις 206Χ10= 2060Mhz

Tώρα τις μνήμες τι συχνότητας είναι ??? 1600άρες ??? 1333άρες ???? πες μας αυτό καθώς και σε ποια τάση δουλεύουν και ποια timings ..

Πάμε τώρα στις τάσεις !!

Από τάσεις θα δώσεις :

CPU VOLTAGE = 1,475V (ξεκίνα από αυτή την τάση και αν δεις πως είσαι σταθερός κατέβα στα 1,45v και ξαναδές) !

CPU/ NORTHBRIDGE VOLTAGE = 1,32V

RAM VOLTAGE = 1,65V ????( αν είναι 1600άρες) Εδώ απάντησέ μου σε αυτό που σε ρώτησα πριν !!!

Με τον παραπάνω τρόπο θα τρέχει ¨το cpu με τις παρακάτω συχνότητες:

CORE FR. = 3,811Ghz

NORTH. FR. = 2472Mhz

HT FR. = 2060Mhz

DRAM = 1644Mhz ==> (αν οι μνήμες είναι 1600άρες και ρυθμισμένες με τον κατάλληλο διαιρέτη.)

EDIT: Αλλαξε σκληρό δίσκο !!!! Ο W.D. GREEN είναι πολύ αργός για λειτουργικό και προγράμματα και θα σου σκαλώνει όλο το σύστημα !!!! Αν μπορείς βάλε SSD ενώ αν θες κάτι φτηνό βάλε το CAVIAR BLACK sata ΙΙΙ .

Σε ευχαριστω για το ενδιαφερων.

Λοιπον οι μνημες καλα το λες το ξεχασα τρεχουνε στα 1333(voltage kai timings δεν θυμαμαι)

Λες δηλαδη να κλοκαρω και τις μνημες?

Εκτος απο αυτα πιστεευεις οτι θα χρειαστει να ξαναβαλω παστα στο cpu?

Εειναι τωρα 5 μηνες περιπου που το εχω βαλει το cooler.

Και με τι benchmarks?χρησιμοποιω το 3dmark και το everest για σταθεροτητα.

Θα τρέξεις αρχικά 3dmark VANTAGE, μετά ένα EVEREST που είναι σχετικά ελαφρύ και αν το περάσεις τότε θα ξεκινήσεις να τρέχεις LINX με all ram για να δεις αν είσαι σταθερός 100% !

Το linx θα το κατεβάσεις από το παρακάτω λινκ

LinX - A simple Linpack interface

Μαζί με το linx θα τρέχεις και ένα HW MONITOR το οποίο θα καταγράφει το max της θερμοκρασίας που θα πιάνεις !! Εδώ να ξέρεις πως πάνω από 63C-64C θα έχεις αστάθεια από θερμοκρασίες !

CPUID - System & hardware benchmark, monitoring, reporting

Kαι κατι τελευταίο. Οι ρυθμίσεις που σου έδωσα είναι τεσταρισμένες σε πολλούς 955 !!! Με αυτές τις ρυθμίσεις παίζει σχεδόν σε όλες τις μητρικές AM3 και το COOL N CUIET χωρίς πρόβλημα, ώστε να μην καταναλώνει ενέργεια όταν κάθεται το cpu .

Eχεις το part number των μνημών σου να δούμε με τι timings και τι τάση δουλεύουν ???

Αν μπορείς πόσταρέ το και αυτό.

Και μια παρατήρηση.

Το κλοκάρισμα είναι ωραίο σπορ, προσπάθησε να κλοκάρεις και να δεις πόσο πάει το cpu σου και κράτα τις ρυθμίσεις που έκανες για να το πετύχεις.

Μετά θα σου πρότεινα να παίξεις τα παιχνίδια που παίζεις και από πίσω να τρέξεις το AMD SYSTEM MONITOR το οποίο θα καταγράφει το ποστοστό χρησιμοποίησης του cpu και της GPU ανά μονάδα χρόνου και να δεις στα default ο επεξεργαστής σου αν πιάνει 100% σε σχέση με την κάρτα γραφικών σου.

http://sites.amd.com/us/game/downloads/amd-system-monitor/Pages/overview.aspx

Σε ένα σύστημα αυτό που ψάχνουμε είναι να έχουμε καλή συνεργασία μεταξύ CPU και GPU . Αν λοιπόν ο επεξεργαστής σου στα 3,2Ghz παίζει στο 60% του και η κάρτα γραφικών διαρκως στο 100% στην μονάδα του χρόνου, πάει να πει πως και να κλοκάρεις τον επεξεργαστή διαφορά δεν θα δεις στα παιχνίδια γιατί αυτό που σταματά το σύστημα είναι η GPU και όχι η CPU δηλαδή έχεις GPU limits.

Σε αυτή την περίπτωση προτιμότερο είναι να κλοκάρεις την κάρτα γραφικών και όχι τον επεξεργαστή.

Αντίθετα αν δεις τον επεξεργαστή σουν να δουλεύει στο 100% και την κάρτα γραφικών στο 60-70% σημαίνει πως αν κλοκάρεις τον επεξεργαστή θα δεις διαφορά στα FPS .

Συμπερασματικά, κάνε εγραφή με το AMD SYSTEM MONITOR την ώρα που παίζεις ένα game με τον επεξεργαστή στα default και ανάλογα πράξε με το overclocking ! Αν δεις ότι στα games που παίζεις χρειάζεσαι παραπάνω δύναμη από την cpu τότε κλόκαρε το cpu για καθε μέρα μόνιμα, αν όχι κλόκαρε την κάρτα γραφικών .

EDIT: Πάστα δεν έχεις τώρα πάνω στο cpu ??? Αν έχεις και είναι και καλή = AS5 τότε δεν χρειάζεται να την αλλάξεις !!! ΑΑΑΑ και μην βάζεις πολύ πάστα. Οσο ποιο λεπτή είναι η στρώση τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.

Ενοειται πως εχω παστα, απλα εχω την παστα που εχει πανω η ψυχτρα οταν την αγοραζεις ( την γρκι την καλη ).

Λοιπον οσο για τις μνημες ειναι οι εξης : Corsair 4GB DDR3-1333 Ram Kit (2 x 2GB, PC3 10666, 9-9-9-24, TW3X4G1333C9A) - Μνήμες - plaisio.gr

θα ασχοληθω οταν εχω χρονο και θα σε ενημεροσω.!!!

Καλημερα παιδια, μολις κλοκαρα το cpu Και ειπα να ενημεροσω για τις τιμες που μου ωγαζει .....

Μικρη παρενθεση οτι τελικα το ρευμα στο northbridge χρειαζοταν στο 1,4 γιατι στο 1,32 δεν μου εδινε σημα....

λοιπον παμε με την ταχυτητα ,το cpu εφτασε στα 3.7 και στα benchmarks(3d mark 06) οι τιμες ειναι οι εξης:

(δες συννημενα αρχεια)

...

οσο για τις μνημες ,λες να ανεβουν λιγο???

post-21546-1416075543,9215_thumb.jpg

post-21546-1416075544,5713_thumb.jpg

Μετα απο λιγη ωρα πειραξα και στην καρτα γραφικων την μνημη και το clock της,

τα αποτελεσματα με μικρες διαφορες στην εικονα.

post-21546-1416075547,938_thumb.jpg

Καλημερα παιδια, μολις κλοκαρα το cpu Και ειπα να ενημεροσω για τις τιμες που μου ωγαζει .....

Μικρη παρενθεση οτι τελικα το ρευμα στο northbridge χρειαζοταν στο 1,4 γιατι στο 1,32 δεν μου εδινε σημα....

λοιπον παμε με την ταχυτητα ,το cpu εφτασε στα 3.7 και στα benchmarks(3d mark 06) οι τιμες ειναι οι εξης:

(δες συννημενα αρχεια)

...

οσο για τις μνημες ,λες να ανεβουν λιγο???

Στα 3,7Ghz η τάση που θα πρέπει να δώσεις είναι πολύ μικρότερη. Πολλά cpu πηγαίνουν εκεί και με default τάση.

Πιστεύω πως το CPU σου μπορεί να πάει και παραπάνω.

Βάλε μας και κανένα screen καθώς και τιμές που έχεις δώσει για τάσεις κ.λ.π.

Να τα δικά μου με το Cool n Quiet σε πλήρη χρηστικότητα.

Kαι ένα default 3dmark 06 με την μια από τις δυο 4870 που έχω επάνω ενεργή (crossfire disable).

post-7477-1416075554,5021_thumb.png

post-7477-1416075554,6981_thumb.png

Οριστε και οι τιμες απο το CPUZ . Δεν βλεπω ομως να λεει πουθενα για ρευματα κτλπ.

Μονο μεσα στο bios μπορεις να το δεις αυτο..λεω να προσπαθησω τοτε να τσεκαρω με το ρευμα που εχω βαλει να το πας στα 3.8.

post-21546-1416075554,8457_thumb.jpg

post-21546-1416075555,1894_thumb.jpg

post-21546-1416075555,5529_thumb.jpg

post-21546-1416075555,7178_thumb.jpg

Πήγαινε στην διαχείριση ενέργειας και βάλε ΥΨΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ για να φαίνεται η τελική ισχύ στο CPU-Z .

Μετά ξαναγύρισέ το σε balance.

Οσο για τάσεις, έχω δώσει +0.1 (άρα 1,5V) στο CPU voltage

Και στο CPU NB VID control Voltage +0,2V (άρα 1,3V). Αυτό μπορεις να το δεις να αναγράφεται και έτσι --> (cpu/north voltage)

Από εκεί και πέρα δεν έχω δώσει αλλού τάση. Μόνο στις μνήμες, αλλά έχουμε διαφορετικές.

Το CPU σου είναι C2 ή C3 REV. ???

Πήγαινε στην διαχείριση ενέργειας και βάλε ΥΨΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ για να φαίνεται η τελική ισχύ στο CPU-Z .

Μετά ξαναγύρισέ το σε balance.

Το CPU σου είναι C2 ή C3 REV. ???

Η φωτο διχνει την πληρη χρησιμοποιηση του CPU , οσο για το τι rev ειναι το cpu μου δεν τον γνωριζω ...

Μπορω να το δω απο καπου???

post-21546-1416075558,7624_thumb.jpg

Η φωτο διχνει την πληρη χρησιμοποιηση του CPU , οσο για το τι rev ειναι το cpu μου δεν τον γνωριζω ...

Το γράφει το CPUz στο revision RB-C3

Ναι οκ, την ερώτηση την πρόσθεσα αφού είχα δει το screen και μου ήρθε χωρίς να το σκεφτώ.

Είμαι σίγουρος πως μπορείς να ανέβεις κι άλλο.

Πρόσεξε τις μνήμες μην ανέβουν πάνω από 1333Mhz. Είδη της έχεις ανεβάσει παραπάνω. Οπότε κατέβασε πολλαπλασιαστή μνημών, κατέβασε μια βαθμίδα το HTmulti και ανέβασε BUS SPEED !

Πρόσεξε τις μνήμες μην ανέβουν πάνω από 1333Mhz. Είδη της έχεις ανεβάσει παραπάνω. Οπότε κατέβασε πολλαπλασιαστή μνημών, κατέβασε μια βαθμίδα το HTmulti και ανέβασε BUS SPEED !

Και ομως τις μνημες δεν τις εχω αγγιξει , μεσα στα ΒIOS οι επιλογες μνημων ειναι στο default....:blink:

Και ομως τις μνημες δεν τις εχω αγγιξει , μεσα στα ΒIOS οι επιλογες μνημων ειναι στο default....:blink:

DEFAULT τις τρέχει στα 1333Mhz και εσύ ανεβάζοντας το bus στο 206 τις ανέβασες στα 1372Mhz ...

Παρατηρησα οτι :

οταν βαζω Cpu πολλ/στη χ17 με 206 bus

και μνημες με πολλ/στη 5,33(οπου και ειναι μια βαθμιδα πιο κατω απο οτι ειπες)

οι μνημες παιζουν στα 1225 ....ειναι πολυ χαμηλη τιμη...πεφτει πολυ η αποδοση ετσι ομως....

Χρειαζομαστε αποδοση και σταθεροτητα!

Στην συγκεκριμενη περιπτοση βεβαια φτανει το cpu sta 3,9 αλλα χανουμε σε μνημη ...

Δοκιμασα διαφορους συνδιασμους και δεν μπορω να πιασω σταθερα καλητερη τιμη χωρις να αναβει και η μνημη....

Γινεται με καποιο αλλο τροπο ?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.