Myralis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2011 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2011 Δεν μπορώ να βάλω μεγαλύτερο τίτλο.Κανονικά ο τίτλος θα ήταν:"Σχολιάστε τις έννοιες της Δημοκρατίας, τι θεωρείται ότι ενώ φαίνεται δημοκρατικό δεν είναι καθόλου και τι γνώμη έχετε για το Ελληνικό Δημοκρατικό πολίτευμα όπου ΔΕΝ ισχύει η απλή αναλογική στην κατανομή εδρών στο κοινοβούλιο"Και για να αρχίσω, την ιδέα για νέο θέμα την πήρα από το θέμα "Χρεωκοπία της Ελλάδας" και τα ποσοστά που πέρνουν τα μεγάλα κόμματα. Πολύ καιρό τώρα μου φαίνεται αδιανόητο να λέμε ότι έχουμε δημοκρατία, κάθε δημοσιογράφος να το διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους όταν κάποιος κακός άνθρωπος πετάξει αυγό σε βουλευτή, την ίδια ώρα που υπάρχουν πολύ κανονισμοί ώστε να ενισχύουν τον σχηματισμό κυβέρνησης με 50% +1 βουλευτές από το πρώτο κόμμα όταν 50% +1 των ψηφοφόρων ΔΕΝ το έχουν ψηφίσει.Πως γίνεται με άλλα λόγια να μιλάμε για δημοκρατία στην Ελλάδα, την στιγμή που ένα κόμμα πήρε 42% κουκιά, και έχει πάνω από 50% βουλευτές?Δημοκρατία τώρα αντιλαμβάνομαι εγώ ότι έχουμε όταν οι "δημότες", μπορούν να ψηφίσουν για τους νόμους και τους κανονισμούς που θα οργανώνουν το "κράτος". Με "" στις λέξεις που μπορούν να μην είναι δημότες-κράτος, αλλά οπουδήποτε αλλού υπάρχει αυτό το μοντέλο, όπως σε κάποια ομάδα, ή έναν σύλλογο.Πάντα λοιπόν το πρόβλημα είναι τι χρειάζεται, τι ποσοστό χρειάζεται, για να παρθεί μια απόφαση, άλλοι επιλέγουν την ομοφωνία, άλλοι την απόλυτη πλειοψηφία (50% +1) και άλλοι την σχετική πλειοψηφία.Αν μπορούσαμε να τα κρίνουμε θα λέγαμε ότι απόφάσεις με ομοφωνία σε ένα όργανο με πολλές γνώμες και απόψεις είναι σχεδόν αδύνατη οπότε απόφαση δεν θα περνόταν ποτέ, η απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται η πιο δίκαιη κατά την γνώμη μου πάντα, αφού σημαίνει ότι τουλάχιστον οι μισοί συμφωνούνε σε κάτι, ενώ η σχετική πλειοψηφία έχει έναν πολύ βασικό κίνδυνο, αυτόν του κατακερματισμού, φανταστείτε ότι σε ένα (πολύ ακραίο) παράδειγμα, σε ένα σώμα ψηφοφόρων 10 ατόμων, κατεβαίνουν 9 διαφορετικές προτάσεις, και τελικά κερδίζει η πρόταση που έχει 2 ψήφους ενώ όλες οι άλλες έχουν από μία. Αυτό αναγκάζει 8 άτομα να κάνουν κάτι που δεν θέλουν.Κατα συνέπεια, η δημοκρατία -όταν δεν έχουμε ομοφωνία- έχει το πρόβλημα της αντίδρασεις του ποσοστού που δεν συμφώνησαν με την απόφαση που πάρθηκε.Σχόλια και συζήτηση εδώ λοιπόν, παρακαλώ πολύ, δεν θέλω λινκς και κατεβατά από τους "ορισμούς" της δημοκρατίας. Και για να μην με πάρετε λάθος, την δημοκρατία υποστηρίζω, αλλά θέλω να δω απόψεις επί των θεμάτων που έθεσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hydra Οκτώβριος 3, 2011 #2 Κοινοποίηση Οκτώβριος 3, 2011 Η άποψή μου είναι ότι δεν έχουμε την κατάλληλη δημοκρατία,αλλά κάτι που ο μέσος Έλληνας δεν εκτιμά ,είναι το γεγονός ότι έχει -ακόμα τουλάχιστον- το ελεύθερο να κάνει τις λαμογίες του,να συζητάει για αντιδημοκρατικούς θεσμούς ενώ πίνει φραπέ και παίζει τάβλι.Πραγματικά είμαι αγανακτισμένος και απελπισμένος ,να λέμε την αλήθεια,αλλά δεν έχω ζήσει ούτε πόλεμο,ούτε χούντα,ούτε σε τριτοκοσμική χώρα ,που πράγματι δεν υφίσταται δημοκρατία.Και αυτός πιστεύω είναι ο λόγος που το κύμμα των Αγανακτισμένων κόπασε γρήγορα.Εφόσον ο αγανακτισμένος ακόμα είχε το περιθώριο να πάει σε ένα νησί και να αράξει όλο το καλοκαίρι... Δεν κακολογώ κανέναν από εμάς που κάναμε διακοπές ,άλλωστε οι περισσότεροι το αξίζουν. Το θέμα είναι πως αν πραγματικά δεν είχαμε ελάχιστη δημοκρατία ,δε θα μας ένοιαζε το καλοκαίρι να πάμε στα clubs.Δεν λέω ότι τα περνάμε φίνα ,αλλά νομίζω η ζωή μας όπως είναι παρόλο που λέμε ότι δεν μας αρέσει,γίνεται αποδεκτή εφόσον περνάει καλά η πάρτη μας και συμβιβαζόμαστε και είμαστε μόνο λόγια.Γιατί; Γιατί πολύ απλά μας δίνεται ακόμα η δυνατότητα,έστω με αυτήν την κουτσή δημοκρατία της χώρας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RPG Οκτώβριος 6, 2011 #3 Κοινοποίηση Οκτώβριος 6, 2011 "Η Δημοκρατία είναι το μονογενές και γνήσιο παιδί του Καπιταλισμού, και το όργανό του που επιβάλλει τη θέλησή του κάνοντάς την να φαίνεται ως η λαϊκή θέληση"Ι. Μεταξάς Link to comment Share on other sites More sharing options...
o polonos Οκτώβριος 6, 2011 #4 Κοινοποίηση Οκτώβριος 6, 2011 Μεχρι να σηκωθει ο μεσος πολιτης αυτης της χωρας απο τον καναπε οπου παρακολουθει τα τουρκικα του ΑΝΤ1 δεν θελω να ξανα ακουσω παραπονα για αυτα που βιωνουμε. Προσωπικη μου αποψη? "ζουμε μια χουντα που φοραει τη κουκουλα της ελευθεριας" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsakonas Οκτώβριος 6, 2011 #5 Κοινοποίηση Οκτώβριος 6, 2011 η σοβιετικη ενωση πηγε στο φεγγαρι,ηταν υπερδυναμη κλπη ναζιστικη γερμανια λιγο ελειψε να κανει ολη την ευρωπη να μιλα γερμανικαοι ΗΠΑ κυβερνωνται απο εναν προεδρο η ΕΕ μπορει να πει κανεις οτι την πατησε επειδη δεν ειχε κεντρικη οικονομικη διοικηση στην ΟΝΕοι πολυεθνικες με πολυ προσωπικο ωρες ωρες πασχουν απο γραφειοκρατια και δυσκινησιαμε λιγα λογια...οσο λιγοτεροι παιρνουν τις αποφασεις,τοσο πιο αποτελεσματικο γινεται ενα συστημα.Αν ομως γινουν ακομη λιγοτεροι υπαρχει ο κινδυνος το συστημα να "χαζεψει" και να μην αντιλαμβανεται τι παιζει.Τωρα βεβαια το θεμα ειναι και τι αποτελεσματα φερνει το εν λογω συστημα.Δυστυχως ,η καθαρη δημοκρατια παει πακετο με την αναποτελεσματικοτητα.Εξαιρεση το συστημα των torrents ,αλλα εκει δεν υπαρχει χρηματο-οικονομικο συστημα.Δημοκρατία τώρα αντιλαμβάνομαι εγώ ότι έχουμε όταν οι "δημότες", μπορούν να ψηφίσουν για τους νόμους και τους κανονισμούς που θα οργανώνουν το "κράτος". Με "" στις λέξεις που μπορούν να μην είναι δημότες-κράτος, αλλά οπουδήποτε αλλού υπάρχει αυτό το μοντέλο, όπως σε κάποια ομάδα, ή έναν σύλλογο.Πολυ ωραιο και συγκινητικο,μονο που ισχυε στα πρωτα χρονια της δημοκρατιας.(και οταν λεω πρωτα εννοω τοτε που η φυλη επρεπε να ψηφισει μετρα εναντια στην επιθεση του τυραννοσαυρου)Απλο παραδειγμα.Να βαλουμε δημοψηφισμα για τα εξης :1)Απο ποσα ml αλκοολ ανα λιτρο αιματος να θεωρεισαι μεθυσμενος και δεν πρεπει να οδηγησεις?2)Μεχρι ποσα db πρεπει να εκπεμπουν οι κεραιες των wifi ?3)Μεχρι ποσες εβδομαδες εγκυμοσυνης να επιτρεπεται η εκτρωση4)Ποσα γραμμαρια CO2 ανα 100 χμ επιτρεπεται να εκπεμπει ενα αυτοκινητο?Αν ειναι Λεωφορειο?Ενα κρις κραφτ?5)Τι θεωρειται θεμα ειδικων γνωσεων και τι οχι για να ψηφιζουν πχ και οι ασχετοι?Ποιος αποφασιζει ποιοι ειναι ασχετοι και ποιοι οχι?Με λιγα λογια.Δημοκρατια του στυλ να αποφασιζουμε ολοι μαζι κλπ ειναι ανεφικτη.Η ζωη ειναι πολυ περιπλοκη πια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Οκτώβριος 8, 2011 #6 Κοινοποίηση Οκτώβριος 8, 2011 Δημοκρατια του στυλ να αποφασιζουμε ολοι μαζι κλπ ειναι ανεφικτη.Η ζωη ειναι πολυ περιπλοκη πια... Ας δούμε που θα πάει, μην το καταδικάζουμε Σύνταγμα μέσω Internet στην Ισλανδία ~ Επίκεντρο Ισλανδία: Σύνταγμα από το ίντερνετ | ΟnΑir24.gr ΙΣΛΑΝΔΙΑ-ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ | περιβολάκια Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hydra Οκτώβριος 8, 2011 #7 Κοινοποίηση Οκτώβριος 8, 2011 Είμαστε διαφορετικές κοινωνίες ,η Ισλανδία είναι ένα μικρό νησάκι με 320 χιλ. κατοίκους μόνο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsakonas Οκτώβριος 8, 2011 #8 Κοινοποίηση Οκτώβριος 8, 2011 Ας δούμε που θα πάει, μην το καταδικάζουμε Σύνταγμα μέσω Internet στην Ισλανδία ~ Επίκεντρο Ισλανδία: Σύνταγμα από το ίντερνετ | ΟnΑir24.gr ΙΣΛΑΝΔΙΑ-ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ | περιβολάκια Δεν εχει σχεση αυτο.Αλλο συνταγμα,αλλο απλη καθημερινη νομοθεσια.Το συνταγμα σε μια χωρα ,ειναι λιγα αρθρα που σε πολυ αδρες γραμμες ρυθμιζουν πολιτευμα και δικαιωματα,πχ "κανεις δεν φυλακιζεται χωρις δικαστηριο".Και το ελληνικο συνταγμα να τεθει σε δημοψηφισμα,εκτος απο τα αρθρα της ευθυνης των βουλευτων και των υπουργων,ολοι θα συμφωνησουν. Η δυσκολια που λεω πιο πανω ειναι στα "ειδικα" θεματα,που εξ ορισμου δεν περιλαμβανονται στο συνταγμα.Πχ το συνταγμα λεει οτι "ολοι οι ελληνες συνεισφερουν στα δημοσια βαρη κλπ" ,αλλα δεν λεει πουθενα "το ΦΠΑ θα ειναι 23%,θα πλερωνεις ΕΤΑΚ και εκτακτη εισφορα".Και δυστυχως, η ευρεια μαζα δεν ειναι σε θεση να εκφερει γνωμη σε ειδικα θεματα νομοθεσιας.Γιατι αν ειναι να ψηφιζουμε "συμφωνειτε να ειναι παρανομη η ανθρωποκτονια εκ προθεσεως?",χαιρω πολυ ,ολοι "ναι" θα πουμε,αλλα τετοια θεματα εχουν λυθει απο τις 10 εντολες του Μωυση.Σε ειδικα θεματα πχ οικονομικα/πολεοδομιας/ιατρικα/περιβαλλοντολογικα η πλειοψηφια δεν εχει ιδεα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Οκτώβριος 8, 2011 #9 Κοινοποίηση Οκτώβριος 8, 2011 Δεν έχει ιδέα, αλλά την αφορούν άμεσα. Δεν είναι δύσκολο να παρθούν αποφάσεις από επιμέρους ομάδες που είναι ειδικοί στα ανάλογα θέματα. Αυτή είναι η έννοια της άμεσης Δημοκρατίες κι εκεί πάει το θέμα.Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να το κατανοήσεις, ειδικά εσύ που έχεις μεγαλώσει και γαλουχηθεί μέσα στο νομικό σύστημα, αλλά έτσι είναι. "'Άγνοια νόμου, δε συγχωρείται", αλλά όταν οι νόμοι έχουν γίνει τόσο πολύπλοκοι πλέον για τον πολίτη είναι αδύνατο να γνωρίζει τα πάντα με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να μπορεί να βρεθεί παράνομος σε κάτι. Άλλωστε, υπάρχουν χώρες με ελάχιστη νομοθεσία (πχ Βέλγιο), που λειτουργούν άριστα και με πολύ λιγότερα προβλήματα. Δεν είναι απαραίτητο το νομικό σύστημα να είναι τόσο χαοτικό και τόσο δύσκολο για τον καθένα μας. Κάτι τέτοιο εξυπηρετεί συμφέροντα των λίγων και τίποτα άλλο. Επίσης, όσο πιό πολύπλοκος είναι ένας νόμος, τόσο περισσότερες ευκαιρίες για παραθυράκια δίνει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsakonas Οκτώβριος 8, 2011 #10 Κοινοποίηση Οκτώβριος 8, 2011 Δεν έχει ιδέα, αλλά την αφορούν άμεσα.Εμενα με αφορα αμεσα η υγεια μου.Δεν ειμαι σε θεση ομως ουτε φαρμακο να μου φτιαξω ,ουτε εγχειρηση να μου κανω.να παρθούν αποφάσεις από επιμέρους ομάδεςοποτε παλι στα λογια μου ερχομαστε,μια μορφη αντιπροσωπευσης σουρχεται στο μυαλο,μια ομαδα λιγων που αποφασιζει."οσο λιγοτεροι,τοσο πιο αποτελεσματικα" Τσακωνας τολντ δατ.[Το ελαχιστη νομοθεσια ομολογω πρωτη φορα το ακουω,και μου ακουγεται καπως παιδικο.Υπαρχει πχ καποιο site στο google που λεει ποσους χιλιαδες νομους εχει το καθε κρατος και το Βελγιο ηρθε χαμηλα στην καταταξη?Αποτι ξερω το νομικο συστημα του Βελγιου ειναι στην ιδια οικογενεια δικαιων με το δικο μας(ρωμαιογενη-η "αλλη" οικογενεια ειναι αυτη του αγγλοσαξωνικου-αμερικανικου) Κάτι τέτοιο εξυπηρετεί συμφέροντα των λίγων και τίποτα άλλο. Επίσης, όσο πιό πολύπλοκος είναι ένας νόμος, τόσο περισσότερες ευκαιρίες για παραθυράκια δίνει. Και οι γλωσσες προγραμματισμου ειναι επισης πολυπλοκες για να εξυπηρετουν τα συμφεροντα των λιγων και να μην ξερουν να γινουν μπιλ γκεητς οι μαζες. Οχι επειδη πρεπει να καλυψουν ενα ΠΟΛΥ περιπλοκο αντικειμενο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Οκτώβριος 8, 2011 #11 Κοινοποίηση Οκτώβριος 8, 2011 Εντάξει, παίζουμε με τις λέξεις... Άλλωστε δεν περίμενα ποτέ από κάποιον που ζει, τρέφεται και υποστηρίζει το όλο σύστημα σαν επάγγελμα και στάση ζωής να καταλάβει ότι είναι σάπιο και χρειάζεται αλλαγή εκ βάθρων... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsakonas Οκτώβριος 9, 2011 #12 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2011 Εντάξει, παίζουμε με τις λέξεις... Άλλωστε δεν περίμενα ποτέ από κάποιον που ζει, τρέφεται και υποστηρίζει το όλο σύστημα σαν επάγγελμα και στάση ζωής να καταλάβει ότι είναι σάπιο και χρειάζεται αλλαγή εκ βάθρων... Ad hominem - Wikipedia, the free encyclopedia Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΝTG Οκτώβριος 9, 2011 #13 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2011 Δεν νομιζω παντως να αριθμει ιδιο αριθμο αρθρων το δικο μας συνταγμα με οποιοδηποτε αλλο ασχετα αν ανηκουν ή οχι στην ιδια οικογενεια.(δεν ξερω αν εχουμε την πρωτοκαθεδρια σε αυτο ..αλλα σιγουρα ειμαστε ψηλα).Και μπορει ο αριθμος απο μονος του να μην εμπλεκει την ολη πολυπλοκοτητα...παρολαυτα πολυπλοκη θεωρειται . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Οκτώβριος 9, 2011 #14 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2011 Ad hominem - Wikipedia, the free encyclopediaΣυγχαρητήρια, μόλις μου απέδειξες ότι έχω δίκιο :clap: Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpawNerGR Οκτώβριος 9, 2011 #15 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2011 Δε μπορώ να καταλάβω πολλά πράγματα στην Δημοκρατία,συγκεκριμένα όταν υπάρχει πρόβλημα σε μια Δημοκρατία και όταν όλος ο λαός της αντιμετωπίζει πρόβλημα όπως στην δικιά μας περίπτωση και όταν όλοι λέμε το ίδιο, και εφόσον από όλες τις πλευρές υπάρχει δυσαρέσκεια, γιατί δε γίνεται δημοψήφισμα, έτσι ώστε τουλάχιστον, να φύγει η ευθύνη που υπάρχει στους πολιτικούς και να πάει η ευθύνη στον λαό, με αποτέλεσμα και αφού μας αρέσει η Δημοκρατία, να πάρουμε την γνώμη της πλειοψηφίας και να προχωρήσουμε με αυτό, με οποιοδήποτε κόστος.Αναφέρω το δημοψήφισμα, αφού είναι ανεξάρτητο από πολιτικές πεποιθήσεις και αφού εκλογές σημαίνει άλλη μια ανίκανη κυβέρνηση, ανεξαιρέτως κόμματος και πολιτικής πεποίθησης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RPG Οκτώβριος 9, 2011 #16 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2011 Και να γίνει δημοψήφισμα, νομίζεις ότι θα αλλάξει κάτι; Θα το σεβαστούν; Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpawNerGR Οκτώβριος 9, 2011 #17 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2011 Μα είναι δημοψήφισμα φίλε μου, γιατί να μην το σεβαστούν. Αυτό αφού θα θέλει ο λαός, τέλος, αυτό θα γίνει. Δημοκρατικά πάντα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
RPG Οκτώβριος 9, 2011 #18 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2011 Το εννοείς στα σοβαρά αυτό που λες τώρα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpawNerGR Οκτώβριος 9, 2011 #19 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2011 Όχι φίλε πλάκα κάνω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLN Οκτώβριος 9, 2011 #20 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2011 οι ΗΠΑ κυβερνωνται απο εναν προεδρο rofl... πετυχημενο! :clap: εντι(τ) μερφυ Με λιγα λογια. Δημοκρατια του στυλ να αποφασιζουμε ολοι μαζι κλπ ειναι ανεφικτη.Η ζωη ειναι πολυ περιπλοκη πια... Γιαυτο αντι να καθομαστε να ασχολουμαστε με παπακια μεντολες καλο θα ηταν να προσπαθουμε να ενημερωνομαστε για το οτιδηποτε. Αν βομβαρδιζομασταν απο "bits and pieces" πληροφοριων χρησιμων για το πως να αποφασιζουμε και πως να σκεφτομαστε καλυτερα, αντι για ενα τσουναμι απο σκ@#$α οποτε ανοιγεις την τηλεοραση ή διαβαζεις εφημεριδα, θα δεις για ποτε θα βελτιωνοταν η κατασταση σε μερικα χρονια, οχι σε μερικες γενιες. Ορισμενες φορες η ημιμαθεια ειναι ετη φωτος πιο μπροστα απο την αμαθεια. Αυτοι που λενε "νταξει αυτοι ειναι καφροι και τρωνε οδοντοπαστες και δεν μπορω να αφησω μια τοσο σημαντικη και εξειδικευμενη αποφαση σε αυτους" 2 πραγματα πετυχαινουν. 1)Την διαιωνιση της καφριλας των "απο κατω" και 2) την διαιωνιση της ληψης σημαντικων αποφασεων απο αυτους. Μαντεψε γιατι το κανουν... Δεν λεω οτι με το ΖΟΡΙ πρεπει ΟΛΟΙ να γινουμε πανεπιστημονες και πανειδημονες. Οταν σου δειχνουν την πορτα παντα υπαρχει επιλογη αν θες να την περασεις ή να αραξεις. Αλλα σιγουρα ετσι οπως ειμαστε α) δεν σου δειχνουν καμμια πορτα και β) ακομα και οσοι την βλεπουν δεν εχουν επιλογη να την περασουν. Αυτο εγω δεν το λεω δημοκρατια. Αυτο που λες εσυ ειναι οτι επειδη καποιοι/ολοι βλεπουν την λαθος πορτα, τους ριχνω μια κουρτινα μπροστα τους (ή τους βαζω να παιζουν ξυλο με τα ΜΑΤ) και αποφασιζω εγω που βλεπω την σωστη πορτα. Αυτο που λεω εγω ειναι οτι επειδη καποιοι/ολοι βλεπουνε την λαθος πορτα, καθομαι και τους δινω ολες τις πληροφοριες και μετα τους βαζω να ξαναδιαλεξουν. Σορρυ αν ειναι πιο χρονοβορο και δεν προαγει την ανθρωποτητα με τοσο αλματωδεις ρυθμους οπως η CCCP, o αδολφος και οι ΗΠΑ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.