gto234 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2004 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2004 Παιδια σε ανεμιστήρες με τρια καλώδια(που δίνουν και στροφές) ποιό από τα τρία είναι τα volt?Το κόκκινο?Θέλω να βάλω ενα ποντεσιόμετρο στον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού ωστε να ρυθμίζω τις στροφές.Το πρόβλημα όμως είναι οτι από τον ανεμιστήρα αυτόν φεύγουν τέσσερα καλώδια σε δυό ζευγάρια.Το πρώτο ζεύγος(κόκκινο-μαύρο) πάει στην πλακέτα του τροφοδοτικού και το άλλο ζεύγος(κίτρινο-μαύρο) βγαίνει εκτός τροφοδοτικού και μπαίνει σε μια απο τις δύο θέσεις για fan της μητρικής.Φαντάζομαι οτι το κόκκινο που πάει στην πλακέτα είναι το ρεύμα αλλα δεν είμαι και σίγουρος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
voudas Ιούνιος 15, 2004 #2 Κοινοποίηση Ιούνιος 15, 2004 στα μόλεξ ισχύει:γείωση (μαύρο) με κόκκινο = 5 βολτγείωση με κίτρινο = 12 βολτ Link to comment Share on other sites More sharing options...
gto234 Ιούνιος 16, 2004 Author #3 Κοινοποίηση Ιούνιος 16, 2004 To ξέρω αυτό που λές αλλά εδώ δεν είναι τέτοια περίπτωση.Εγώ λέω για το Fan που βρίσκεται μέσα στο τροφοδοτικό.Αυτό δεν συνδέεται με molex.Ξαναδιάβασε το post προσεχτικά και θα καταλάβεις τι εννοώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJD Ιούνιος 16, 2004 #4 Κοινοποίηση Ιούνιος 16, 2004 To κίτρινο είναι αυτό που μετράει τις στροφές και το μαύρο η γείωση. Αυτό που πάει στην πλακέτα είναι το ρεύμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daidalos Ιούνιος 16, 2004 #5 Κοινοποίηση Ιούνιος 16, 2004 Οπως τα λεει ο DJD ειναι! Το ζευγος κοκκινο-μαυρο ειναι ρευμα-γειωση αντιστοιχα και το κιτρινο-μαυρο ειναι ενδειξη στροφων και γειωση. Γενικα ενω στα τροφοδοτικα το κοκκινο ειναι 5v και το κιτρινο 12V τα μολεξ των φανς εχουν αλλο χρωματικο κωδικα που δεν σχετιζεται αμεσα με αυτον του τροφοδοτικου. Οποτε για τα ανεμηστηρια εχουμε: κοκκινο η κιτρινο(intel fans)=ρευμα μαυρο=γειωση κιτρινο η μπλε(delta fans) η πρασσινο(intel fans)=ενδειξη στροφων Eλπιζω να βοηθησα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gto234 Ιούνιος 16, 2004 Author #6 Κοινοποίηση Ιούνιος 16, 2004 Σίγουρα βοήθησατε!Τωρα το ζήτημα είναι να το κάνω ή να μην το κάνω;Βασικά έχω καταφέρει και λειτουργώ το σύστημα αρκετά αθόρυβα και το μόνο που κάνει θόρυβο είναι το τροφοδοτικό!Θέλω όπως έκανα και στα άλλα ανεμιστηράκια να ρυθμίζω τις στροφές από ποντεσιόμετρο.Μήπως όμως αυτό είναι επικίνδυνο για τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού;Τι λέτε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RootX Ιούνιος 16, 2004 #7 Κοινοποίηση Ιούνιος 16, 2004 Επικίνδυνο δεν νομίζω να είναι, αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα να άλλαζες τον ανεμιστήρα με έναν papst πχ, και να υσηχάσεις μία και καλή ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιούνιος 17, 2004 #8 Κοινοποίηση Ιούνιος 17, 2004 Μπα πιο φτηνή λύση θα είναι να κάνει την μαγκιά με ένα ροοστάτη. Επιπλέον κοίτα μήπως έχει πιάσει πουρί το ανεμιστηράκι και για αυτό κάνει θόρυβο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nycos Ιούνιος 17, 2004 #9 Κοινοποίηση Ιούνιος 17, 2004 Ποντεσιόμετρο? Στο φαν του psu? Για να ρίξεις τις στροφές του?Θα πρέπει να παρεις κανενα ποντεσιόμτρο πάνω απο 1Κohm στο οποίο θα είναι πολύ δύσκολη η ρύθμιση γιατι σε ελαχιστη βόλτα θα κοβει τελείως ή θα είναι τερμα, ασε που το ποντεσιομετράκι σηκώνει καπου 1 watt μονο, οποτε με το φανακι πανω του μπορει να σου ζεστενεται, να καπνίζει μέχρι και να δεις φωτιά να βγένει....Αν ήταν ετσι τα rheo bus θα ήταν απλα με ποντεσιόμετρα...Αν ξερεις απο κολητήρια κτλ είναι πολύ εύκολο (και πολυ φτηνό) να φτιάξεις μια διάταξη που θα ρίχνεις απο 0 - 12 βολτ με ποντεσιομετράκι και θα μπορεις να βαλεις πανω οτι θες μεχρι 17 watt περίπου (δηλ 2-3 8αρια ή 1-2 12αρια)Δες εδώ τα ποστ μου όπως κ των άλλων παιδιών...http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=681 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gto234 Ιούνιος 17, 2004 Author #10 Κοινοποίηση Ιούνιος 17, 2004 To έχω ήδη κάνει αυτό που λές.Εχω πάρει δύο ποντεσιόμετρα 100Ω και ελέγχω 2 8ρηδες ανεμιστήρες με αυτά.Το τροφοδοτικό όμως το φοβάμαι.Μάλλον δεν θα το κάνω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kostas7GTR Ιούνιος 17, 2004 #11 Κοινοποίηση Ιούνιος 17, 2004 Αν είναι να τοποθετήσεις το ποντεσιόμετρο σε Delta Fan μην το κάνεις γιατί έιναι πολλά Watt και θα σου χαλάσει το ποντεριόμετρο. Το έκανε ένας φίλος... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.