Jump to content

Ποντσιόμετρο στο PSU FAN.Μια βοήθεια.

gto234

Recommended Posts

Παιδια σε ανεμιστήρες με τρια καλώδια(που δίνουν και στροφές) ποιό από τα τρία είναι τα volt?Το κόκκινο?

Θέλω να βάλω ενα ποντεσιόμετρο στον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού ωστε να ρυθμίζω τις στροφές.

Το πρόβλημα όμως είναι οτι από τον ανεμιστήρα αυτόν φεύγουν τέσσερα καλώδια σε δυό ζευγάρια.Το πρώτο ζεύγος

(κόκκινο-μαύρο) πάει στην πλακέτα του τροφοδοτικού και το άλλο ζεύγος(κίτρινο-μαύρο) βγαίνει εκτός τροφοδοτικού και μπαίνει σε μια απο τις δύο θέσεις για fan της μητρικής.

Φαντάζομαι οτι το κόκκινο που πάει στην πλακέτα είναι το ρεύμα αλλα δεν είμαι και σίγουρος.

To ξέρω αυτό που λές αλλά εδώ δεν είναι τέτοια περίπτωση.Εγώ λέω για το Fan που βρίσκεται μέσα στο τροφοδοτικό.Αυτό δεν συνδέεται με molex.Ξαναδιάβασε το post προσεχτικά και θα καταλάβεις τι εννοώ

Οπως τα λεει ο DJD ειναι! Το ζευγος κοκκινο-μαυρο ειναι ρευμα-γειωση αντιστοιχα και το κιτρινο-μαυρο ειναι ενδειξη στροφων και γειωση. Γενικα ενω στα τροφοδοτικα το κοκκινο ειναι 5v και το κιτρινο 12V τα μολεξ των φανς εχουν αλλο χρωματικο κωδικα που δεν σχετιζεται αμεσα με αυτον του τροφοδοτικου.

Οποτε για τα ανεμηστηρια εχουμε:

κοκκινο η κιτρινο(intel fans)=ρευμα

μαυρο=γειωση

κιτρινο η μπλε(delta fans) η πρασσινο(intel fans)=ενδειξη στροφων

Eλπιζω να βοηθησα!:)

Σίγουρα βοήθησατε!

Τωρα το ζήτημα είναι να το κάνω ή να μην το κάνω;Βασικά έχω καταφέρει και λειτουργώ το σύστημα αρκετά αθόρυβα και το μόνο που κάνει θόρυβο είναι το τροφοδοτικό!

Θέλω όπως έκανα και στα άλλα ανεμιστηράκια να ρυθμίζω τις στροφές από ποντεσιόμετρο.Μήπως όμως αυτό είναι επικίνδυνο για τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού;

Τι λέτε?

Ποντεσιόμετρο? Στο φαν του psu? Για να ρίξεις τις στροφές του?

Θα πρέπει να παρεις κανενα ποντεσιόμτρο πάνω απο 1Κohm στο οποίο θα είναι πολύ δύσκολη η ρύθμιση γιατι σε ελαχιστη βόλτα θα κοβει τελείως ή θα είναι τερμα, ασε που το ποντεσιομετράκι σηκώνει καπου 1 watt μονο, οποτε με το φανακι πανω του μπορει να σου ζεστενεται, να καπνίζει μέχρι και να δεις φωτιά να βγένει....

Αν ήταν ετσι τα rheo bus θα ήταν απλα με ποντεσιόμετρα...

Αν ξερεις απο κολητήρια κτλ είναι πολύ εύκολο (και πολυ φτηνό) να φτιάξεις μια διάταξη που θα ρίχνεις απο 0 - 12 βολτ με ποντεσιομετράκι και θα μπορεις να βαλεις πανω οτι θες μεχρι 17 watt περίπου (δηλ 2-3 8αρια ή 1-2 12αρια)

Δες εδώ τα ποστ μου όπως κ των άλλων παιδιών...

http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=681

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.