Jump to content



UEFI secure boot & Windows 8 - Η άλλη όψη


qbiefox

Recommended Posts

icon-windows.png?m=1284739876

Το πρωτόκολλο UEFI secure boot αποτελεί μέρος της πρόσφατης έκδοσης των προδιαγραφών του UEFI. Επιτρέπει ένα ή περισσότερα υπογεγραμμένα κλειδιά (signing keys) να εγκατασταθούν στο firmware του συστήματος. Όταν ενεργοποιηθεί, το secure boot αποτρέπει εκτελέσιμα αρχεία ή drivers να φορτώνονται, εκτός και αν είναι υπογεγραμμένα από κάποιο από αυτά τα κλειδιά. Ένα άλλο σύνολο κλειδιών (Pkek) επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του λειτουργικού συστήματος και του firmware. Ένα λειτουργικό σύστημα, με κλειδί Pkek που ταιριάζει αυτά του firmware του συστήματος, μπορεί να προσθέσει επιπλέον κλειδιά (whitelist) είτε να απενεργοποιήσει κάποια κλειδιά (blacklist). Εκτελέσιμα που είναι υπογεγραμμένα από απενεργοποιημένα κλειδιά (blacklisted keys) δεν θα τρέχουν.

Δεν υπάρχει κάποια κεντροποιημένη αρχή υπογραφής UEFI κλειδιών. Αν το κλειδί ενός κατασκευαστή είναι εγκατεστημένο σε κάποιο μηχάνημα, ο μόνος που μπορεί υπογράψει κώδικα με αυτό το κλειδί, είναι ο κατασκευαστής. Ένα μηχάνημα μπορεί να έχει αρκετά κλειδιά εγκατεστημένα, αλλά αν δεν σου υπογράψει κάποιος κατασκευαστής το εκτελέσιμο, τότε αυτό δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί.

Αυτό επηρεάζει και τις εταιρίες λογισμικού (software) αλλά και υλικού (hardware). Μία εταιρία λειτουργικών συστημάτων, δεν μπορεί να ξεκινήσει το λογισμικό της εάν το σύστημα δεν έχει στο firmware του, το κλειδί με το οποίο έχει υπογραφεί το λογισμικό. Μία εταιρία hardware δεν μπορεί να τρέξει το hardware της μέσα σε περιβάλλον EFI εάν οι drivers που θα χρησιμοποιηθούν δεν είναι υπογεγραμμένοι με κλειδί το οποίο είναι εγκατεστημένο στο firmware. Αν ο χρήστης θέλει να εγκαταστήσει μια καινούρια κάρτα γραφικών, η οποία έχει είτε μη υπογεγραμμένους drivers είτε ο κλειδί με το οποίο έχουν υπογραφεί οι drivers δεν βρίσκεται στο firmware του συστήματός του, τότε ο χρήστης δεν θα έχει καμία υποστήριξη για αυτή την κάρτα γραφικών.

H Microsoft απαιτεί, ότι τα μηχανήματα που θα φέρουν το σήμα Windows 8 και θα τρέχουν μια client έκδοση των Windows 8, θα πρέπει να πωλούνται με το secure boot ενεργοποιημένο. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές : Είτε τα Windows θα είναι υπογεγραμμένα με ένα κλειδί της Microsoft το οποίο θα περιλαμβάνεται σε όλα τα συστήματα, είτε ο κάθε OEM θα περιλαμβάνει το κλειδί του στις pre-installed εκδόσεις των Windows. Η δεύτερη λύση όμως δεν θα επέτρεπε box εκδόσεις των Windows να τρέξουν σε hardware με το Windows logo, καθώς και δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί νέα έκδοση των Windows εάν ο OEM δεν σου παρείχε νέο υπογεγραμμένο αντίγραφο. Έτσι η πρώτη λύση, φαίνεται να είναι και η πιο πιθανή να συμβεί.

Ένα σύστημα που πωλείται μόνο με τα κλειδιά του OEM και της Microsoft δεν θα μπορεί να τρέξει διανομές Linux.

Θα μπορούσαν να παρέχονται υπογεγραμμένες εκδόσεις Linux. Όμως αυτό δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Καταρχάς, θα χρειαζόταν κάποιος non-GPL licenced bootloader. Το Grub 2 (ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος bootloader του Linux) διατίθεται βάσει του GPLv3, το οποίο ορίζει ρητά ότι θα πρέπει η κοινότητα του Linux να παρέχει κλειδιά. Κατά δεύτερον, στο εγγύς μέλλον, ο σχεδιασμός του πυρήνα του Linux θα κάνει τον ίδιο τον πυρήνα, μέρος του bootloader. Αυτό σημαίνει ότι και οι πυρήνες θα πρέπει να υπογράφονται. Έτσι, θα γίνει αδύνατο στους χρήστες και στους προγραμματιστές να δημιουργούν τους δικούς τους πυρήνες, κάτι το οποίο δεν είναι πρακτικό. Τέλος, ακόμα και αν το Linux αυτο-υπογράφεται, θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για όλους τους κατασκευαστές να περιέχουν τα κλειδιά σε όλα τα μηχανήματα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ότι η Microsoft θα εμποδίσει τους κατασκευαστές από το να παρέχουν υποστήριξη στο firmware για να απενεργοποιείται το secure boot και να μπορεί να τρέχει μη υπογεγραμμένος κώδικας. Παρόλα αυτά, η εμπειρία δείχνει ότι οι κατασκευαστές firmware και οι OEMs ενδιαφέρονται να παρέχουν μόνο τις ελάχιστες λειτουργίες firmware που απαιτούνται για την αγορά. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν συστήματα που θα έχουν την δυνατότητα απενεργοποίησης του secure boot. Αντίστοιχα όμως, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν συστήματα που δεν θα την έχουν.

Η Microsoft απάντησε στις υπόνοιες ότι τα Windows 8 θα κάνουν δύσκολο το boot άλλων λειτουργικών συστημάτων. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν αντιτάχθηκε σε αυτές τις υπόνοιες. Όπως έχουν τα πράγματα, τα πιστοποιημένα Windows 8 συστήματα, θα κάνουν είτε πιο δύσκολο, είτε ακόμα και αδύνατο να εγκατασταθεί άλλο λειτουργικό σύστημα.

Το θέμα αυτό έγινε γνωστό στις αρχές Αυγούστου. Τα γεγονότα έχουν ως εξής :

  • Η πιστοποίηση Windows 8, απαιτεί το hardware να πωλείται με το UEFI secure boot ενεργοποιημένο
  • Η πιστοποίηση Windows 8, δεν απαιτεί ότι ο χρήστης θα μπορεί να απενεργοποιήσει το UEFI secure boot
  • Η πιστοποίηση Windows 8, δεν απαιτεί ότι το σύστημα θα έχει άλλα κλειδιά εκτός από της Microsoft
  • Τα συστήματα που θα έχουν το UEFI secure boot ενεργοποιημένο και θα περιλαμβάνουν μόνο κλειδιά της Microsoft, θα μπορούν να τρέξουν μόνο λειτουργικά συστήματα της Microsoft που υποστηρίζουν το secure boot.

Η Microsoft κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά desktop λειτουργικών συστημάτων. Παρά την τεράστια επιστροφή της Apple την τελευταία δεκαετία, το παγκόσμιο μερίδιο της στην αγοράς των desktop είναι κάτω από 5%. Το Linux είναι αρκετά χαμηλότερα. Η Microsoft κατέχει περισσότερο από το 90% της αγοράς. Ο ανταγωνισμός της εν λόγω αγοράς είναι σκληρός, και οι κατασκευαστές κάνουν ότι περισσότερο μπορούν. Αυτό περιλαμβάνει και το πρόγραμμα του Windows logo, με το οποίο η Microsoft παρέχει κίνητρα στους κατασκευαστές για να πωλούν hardware που ικανοποιεί τις απαιτήσεις πιστοποίησής τους. Οι κατασκευαστές που επιλέγουν να μην ακολουθήσουν τις απαιτήσεις πιστοποίησης βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στη αγορά. Έτσι, είναι στο χέρι των κατασκευαστών να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν ή όχι τις απαιτήσεις πιστοποίησης, την κυρίαρχη θέση της Microsoft, που σημαίνει ότι θα χάσουν πωλήσεις αν δεν την ακολουθήσουν.

Γιατί αποτελεί αυτό πρόβλημα; Επειδή δεν υπάρχει κεντρική επιτροπή πιστοποίησης των UEFI κλειδιών, η Microsoft μπορεί να απαιτήσει από τους κατασκευαστές να συμπεριλάβουν τα κλειδιά της. Οι ανταγωνιστές της όμως δεν μπορούν. Ένα σύστημα που έχει μόνο κλειδιά της Microsoft θα μπορεί να κάνει secure boot μόνο σε λειτουργικά της Microsoft, και κανενός άλλου. Καμία άλλη εταιρία δεν έχει την ίδια θέση ισχύος απέναντι στους κατασκευαστές hardware. Ούτε η Red Hat μπορεί να διασφαλήσει ότι οι κατασκευαστές θα χρησιμοποιήσουν τα κλειδιά της, ούτε η Canonical, ούτε η Nvidia, ούτε η AMD, ούτε κανένας άλλος κατασκευαστής. Η επιρροή της Microsoft είναι ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή της Intel.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον τελικό χρήστη; Η Microsoft ισχυρίζεται ότι ο πελάτης θα έχει τον έλεγχο του PC. Αυτό είναι αλήθεια, αν με τον όρο "πελάτη", εννοούν τον "κατασκευαστή hardware". Ο τελικός χρήστης δεν θα έχει εγγυημένα την δυνατότητα να απενεργοποιεί το secure boot. Ο τελικός χρήστης δεν θα έχει εγγυημένα τα κλειδιά που απαιτούνται για να αλλάξει την κάρτα γραφικών του, είτε να αντικαταστήσει την κάρτα δικτύου, είτε να εγκαταστήσει νεότερο ελεγκτή SATA και να αναγνωριστεί ο σκληρός του δίσκος από το firmware. O τελικός χρήστης δεν θα έχει τον έλεγχο του υπολογιστή του.

Αν η Microsoft ήθελε να δώσει στον τελικό χρήστη τον έλεγχο, θα υποχρέωνε τα συστήματα να πωλούνται χωρίς κανένα κλειδί εγκατεστημένο. Ο χρήστης θα είχε την δυνατότητα να πάρει μία συνειδητή απόφαση να περιορίσει την ελαστικότητα του συστήματός του, εγκαθιστώντας τα κλειδιά. Ο χρήστης θα έπρεπε να ενημερωθεί για το τι κερδίζει και τι χάνει με αυτή του την επιλογή.

Αν ο χρήστης δεν μπορεί να ελέγξει τα εγκατεστημένα κλειδιά, δεν υπάρχει τρόπος να δείξει ότι δεν εμπιστεύεται τα προϊόντα της Microsoft. Μπορούν να εμποδίσουν τον σύστημα τους να τρέξει malware. Μπορούν να εμποδίσουν το σύστημά τους να τρέξει Red Hat, Ubuntu, FreeBSD, OS X ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα, Αλλά, δεν μπορούν να το εμποδίσουν από το να τρέξει Windows 8.

Η αντίκρουση της Microsoft είναι εκ των πραγμάτων ακριβής, όμως είναι και παραπλανητική. Η κίνηση της Microsoft αφαιρεί τον έλεγχο από τον τελικό χρήστη και τον δίνει στην ίδια και στους κατασκευαστές hardware. Η αλήθεια είναι ότι κάνει πιο δύσκολο να τρέξεις οτιδήποτε άλλο εκτός από Windows. Η αλήθεια είναι ότι το UEFI secure boot είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό, το οποίο η Microsoft καταχράται για να αποκτήσει καλύτερο έλεγχο της αγοράς. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό, η Microsoft δεν προσπάθησε καν να το διαψεύσει.

Link to comment
Share on other sites

Α καλά, και νομίζει η MS ότι θα καταφέρει κάτι έτσι; Το πιθανότερο είναι να χάσει μαζικά πελάτες και μετά να τρέχει και να μην φτάνει. Ας θυμηθεί και αυτή τί είχε γίνει με τους Pentium III και την ήττα που είχε φάει η Intel τότε...

Link to comment
Share on other sites

  cna έγραψε:
Α καλά, και νομίζει η MS ότι θα καταφέρει κάτι έτσι; Το πιθανότερο είναι να χάσει μαζικά πελάτες και μετά να τρέχει και να μην φτάνει. Ας θυμηθεί και αυτή τί είχε γίνει με τους Pentium III και την ήττα που είχε φάει η Intel τότε...

Να τους χάσει που?

Αν δεν θέλεις intel πας amd ή για το παράδειγμα που αναφέρεις νομίζω ότι υπήρχαν οι επεξεργαστές cyrix ακόμα.

Αν όχι microsoft τι θα βάλεις? macOS? δεν μπορείς εκτός αν είναι apple. Linux? Δεν κατάφερε (για λόγους που δεν είναι του παρόντος) ποτέ να γίνει ευρέος αποδεκτό. Και πόσοι κατασκευαστές (γιατί για αυτούς κυρίως αναφέρεται το άρθρο) νομίζεις θα το γυρίσουν σε linux? Άντε να έχουν 1-2 επιλογές απέναντι στις δεκάδες με win 8.

Δεν μου αρέσει ούτε και εμένα καθόλου αυτή η εξέλιξη. Αλλά αν δεν γίνει κάτι πολύ δραστικό, η microsoft θα το κάνει και οποίος διαφωνεί να πάει να ... γιατί είμαι το αφεντικό (στα OS) και κάνω ότι θέλω.

PS η μόνη πιστεύω ρεαλιστική πιθανότητα να μην γίνει αυτό είναι αν διαφωνήσουν οι μεγάλοι κατασκευαστές (δεν βλέπω γιατί να το κάνουν) είτε υπάρξει θέμα μονοπωλιακής τακτικής (που δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει)

Link to comment
Share on other sites

Και αφήστε τα desktop στην άκρη... Σκεφτείτε τι θα γίνεται με τα laptop. Όλες οι επώνυμες εταιρίες έχουν windows logo πάνω στα laptop τους. Μας βλέπω να καταλήγουμε με turbo-x και multidrama laptops...

Link to comment
Share on other sites

Όπως έχω πει και το blog μου, δεν ειναι κλειδωμα και δεν χρειαζεται να σπασει. Σου λεει οτι το PC που θα παιρνεις μαζι με τα Windows 8 θα εχει στο bios enabled το UEFI lock. Εσυ απλα πας και το κανεις disabled και βάζεις Linux, Hackintosh, XP, Vista και οτι θες.

Ποια asus και ποια gigabyte θα βγαλουν UD9 και Rampage μητρικές στις οποίες δεν θα μπορείς να εγκαταστήσεις Windows XP, Vista και 7 αλλά μόνο Windows 8; Απλά βρήκαν θεμα και την κραζουν κλασσικά την MS και ο καθενας λεει το μακρύ και το κοντό του στα blogs γιατι η ιστορια πουλάει σαν ζεστο ψωμακι.

το UEFI Lock σαν επιλογή εξαρταται αποτο BIOS της μητρικής, όχι απο τα Windows. Αυτα απλα θα το υποστηριζουν και θα έρχονται με προεπιλογη ενεργοποιημενο. Nothing is wrong here.

Το θέμα είναι αν ο κατασκευστής (asus, gigabyte, msi, asrock, evga κλπ) σε αφηνουν μεσω του bios να κανεις αυτην την επιλογη disabled. Κατασκευστης που ΔΕΝ θα με αφησει να το κανω, δεν θα δει ουτε 1 Ευρώ ξανα από μένα.

Τωρα αν ειναι τοσο μοσχαρια στην MS και πουν οτι δεν θα μπορεις να κανεις install τα Windows 8 αν δεν εχεις πρωτα enabled το UEFI Lock τότε θα χασουν. Πρακτικα θα ηταν σαν να σου ελεγαν πέταξε τον i7 920 @ 4.5GHz και αγορασε ενα αλλο, μόνο και μονο επειδη η μητρικη θα εχει eufi. Μη λεμε χαζομαρες, δεν στεκει τετοιο σεναριο. Είναι σαν να κλειδώνει hardware για αυτην όπως κανει η apple. Με την διαφορα οτι η apple εχει συγκεκριμενο hardware το οποιο ειναι optimized. Γιατι να μην παρεις Mac λοιπόν, αν η MS σου κλειδωνει το hardware ; Το πολυ πολυ να το βαλει σε τιποτα enterprise εκδοσεις, οχι για τον mainstream user.

Έτσι κι αλλιως, πριν κυκλοφορισουν θα έχει βγει ήδη pre-activated εκδοση... τι να λεμε τωρα...

Link to comment
Share on other sites

Βέβαια το blog από το οποίο πήρα την "είδηση" δεν είναι όποιου και όποιου, που λέει το "μακρί του και το κοντό του". Ο Matthew Garrett είναι developer του Red Hat, και σε καμία περίπτωση δεν είναι ο "καθένας".

Επίσης ξεκολλάτε λίγο από τις o/c μητρικές που αγοράζουμε εδώ μέσα και κοιτάξτε λίγο την ουσία που κρύβεται από πίσω. Δεν υπάρχουν μόνο custom pc στην αγορά, υπάρχουν και branded με κομμένα bios, όπως επίσης και laptops, στα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής μητρικής. Και τίποτα από όλα αυτά να μην ισχύσει στην retail έκδοση των Windows 8, σημασία έχει και η πρόθεση.

Link to comment
Share on other sites

Ο average χρήστης που απλά θα θέλει να βάλει ubuntu θα πρέπει να μανουριάσει με το Bios.Αυτό μπορεί να τον κάνει να βαρεθεί και να πει: Καλά, χέ@ε, θα μείνω με τα 8. Και έτσι κρατάς μια μικρή ομάδα χρηστών στα 8.Επίσης αρκετά laptops, όπως έχει ειπωθεί, έρχονται με κλειδομένα Bios,όπως ένα toshiba tegra που έχω.

Link to comment
Share on other sites

  mike299_1999 έγραψε:

PS η μόνη πιστεύω ρεαλιστική πιθανότητα να μην γίνει αυτό είναι αν διαφωνήσουν οι μεγάλοι κατασκευαστές (δεν βλέπω γιατί να το κάνουν) είτε υπάρξει θέμα μονοπωλιακής τακτικής (που δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει)

Πιστεύω πως δεν προκειται να γίνουν έτσι όπως αναφέρονται τώρα τα πράγματα.

Σίγουρα θα υπάρξει θέμα, πχ μονοπωλιακής τακτικής όπως λες, αθέμιτου ανταγωνισμού, δικαστήρια και άλλα.

  dunkel_Stern έγραψε:
Σοβαρά τώρα, ποιος πιστεύει πως όλο αυτό το κλείδωμα μέσα σε μια βδομάδα κυκλοφορίας δεν θα σπάει?

Πολυ κλασσικό αυτό το σχόλιο. Τίποτα δεν είναι σίγουρο (οτι θα σπάσει) και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και σε πιο χαμηλο επίπεδο.

Μπορούν βέβαια οι κατασκευαστές μητρικών να μην επιτρέπουν "φλασάρισμα" UEFI από 3ους και πολύ απλά να διατηρείται πάντα η επιλογή του χρήστη να απενεργοποιήσει το secure boot.

Link to comment
Share on other sites

Μονοπωλιακή τακτική δεν είναι αυτή;

Ίσως μπλέξει η MS με αυτό.

Το θεωρώ αντιδημοκρατικό να αγοράσω υλικό και να μου πεί η κάθε εταιρεία λογισμικού πώς θα είναι οι επιλογές του bios για το δικό της λειτουργικό.

Λογικό θα είναι ότι θα μπορείς απλά να το κλείσεις και τέλος η υπόθεση.

Αλλιώς νομίζω είναι καραγκιοζιλίκι.

Link to comment
Share on other sites

  qbiefox έγραψε:
Βέβαια το blog από το οποίο πήρα την "είδηση" δεν είναι όποιου και όποιου, που λέει το "μακρί του και το κοντό του". Ο Matthew Garrett είναι developer του Red Hat, και σε καμία περίπτωση δεν είναι ο "καθένας".

Δεν αναφέρομαι στο απο που πηρες την πηγή, μιλάω γενικά για την λινουξάδικη ειδησιογραφία τις τελευταίες 3 μέρες. Και μιας που το φερε η κουβέντα, θελω να σας ρωτήσω: ξέρει καλύτερα η Red Hat τι ισχύει στα Windows; Είναι σαν να διαβάζεις είδηση για τον ΠΑΟΚ στο redplanet.gr (aka "θάψιμο"). Η Red Hat είναι η νούμερο 1 εταιρία λίνουξ που θίγεται από το UEFI Lock.

Απο το Enterprise Linux ζει ο Garret, και όπως λες πολύ σωστά κυκλοφορούν branded συστηματα, αυτά που έχουν οι υπάληλλοι σε εταιρίες, γι αυτό και η Red Hat (η οποία ζει και τρώει ψωμί από το RHEL) ήταν η πρώτη που φωναζει δυνατά κατά του UEFI Lock.

Εγω προσωπικά σαν Πάνος θα πράξω ως εξής:

Ο κατασκευστής που θα μου αφαιρέσει το δικαίωμα να απενεργοποιήσω το UEFI Lock απο το BIOS, θα είναι αυτός στον οποίον δεν θα ξαναδώσω χρήματα. Αν η Microsoft επιβάλει τα Windows 8 να μπαίνουν μόνο σε PC με UEFI Lock, και όχι πχ στην τωρινή μου μητρική που δεν υποστηριζει καν UEFI BIOS, τότε πολύ απλά δεν θα βάλω Windows 8. Και αν πρόκειται να αγοράσω PC, θα αγοράσω mac.

Link to comment
Share on other sites

  Dr.Paneas έγραψε:
Η Red Hat είναι η νούμερο 1 εταιρία λίνουξ που θίγεται από το UEFI Lock.

Αρα καλά κάνει η λινουξάδικη ειδησεογραφεία και κράζει.

  Dr.Paneas έγραψε:

Εγω προσωπικά σαν Πάνος θα πράξω ως εξής:

Ο κατασκευστής που θα μου αφαιρέσει το δικαίωμα να απενεργοποιήσω το UEFI Lock απο το BIOS, θα είναι αυτός στον οποίον δεν θα ξαναδώσω χρήματα. Αν η Microsoft επιβάλει τα Windows 8 να μπαίνουν μόνο σε PC με UEFI Lock, και όχι πχ στην τωρινή μου μητρική που δεν υποστηριζει καν UEFI BIOS, τότε πολύ απλά δεν θα βάλω Windows 8. Και αν πρόκειται να αγοράσω PC, θα αγοράσω mac.

+1

Απλά αν φτάσουμε να αγοράζουμε mac για να καταπολεμήσουμε την μονοπωλιακή τακτική της microsoft ζητω που καηκαμε

Link to comment
Share on other sites

  kazabubu έγραψε:
να αγοράζουμε mac για να καταπολεμήσουμε την μονοπωλιακή τακτική της microsoft

Αυτο δεν περιμενα ποτε να το διαβασω ποσο μαλλον να το δω να το κανουμε κιολας :hehe::hehe:

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ποιος περιμέναμε να κράξει? Η MS? Αυτός που θίγεται θα φωνάξει... Φαντάσου να έλεγε η MS, "πολύ ανέντιμο αυτό που κάνουμε" και η linux κοινότητα "άσε μωρέ τα παιδιά να κάνουν ότι θέλουν"... Σημασία δεν έχει πώς θα το αντιμετωπίσει ο καθένας μόνος του... Γιατί έτσι, θα ακούς τους λίγοτερο έμπειρους να σου λένε "Πολύ χάλια τα linux ρε παιδί μου, ούτε καν boot-αρε η εγκατάσταση". Όπως τώρα ακούς να σου λένε, "όμορφα τα linux, αλλά δεν μου παίζει ο εκτυπωτής". Λες και το linux φταίει, όχι η canon που δεν βγάζει driver.

Τι θα κάνεις εσύ και εγώ, λίγο σημασία έχει. Το τι θα κανει η Dell, η HP κλπ, παίζει πολύ ρόλο. Όσο για την apple, λίγο κεφάλι να πάρει, θα κάνει πολύ χειρότερα. Αν ψάξει κάποιος τι πατέντες γίνονται για να τρέξουν linux στο mac, θα καταλάβει (fake-mbr, sync gpt-mbr, μη standard efi...)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.