Jump to content

Kαλωδιώσεις οικιακού δικτύου

batman_gardiki

Recommended Posts

Συνηθως το δικτυο σε τηλεορασεις χρησιμοποιητε ειτε..

α) Για καποια "απλα" πραγματα τυπου youtube,skype,twitter,time,weather χωρις να υπαρχει καποιος browser, αλλα Apps της εκαστοτε εταιριας (εκτος κ αν καποια εχει κ δεν το ξερω :) )

β) Για να βλεπεις απο DLNA συσκευες (NAS,Windows 7 libraries κλπ) video/εικονες/τραγουδια

Πιστευω πως το β ταιριαζει πιο πολυ στα μετρα σου συμφωνα με το "Σε πρώτη φάση να στέλνω από τον υπολογιστή μου μέσω ιντερνέτ κινούμενα σχέδια"

Δηλαδη.

1) Στηνεις ενα pc/server με Win7

2) Βρισκεις ταινιες του Disney και τις πετας μεσα.

3) Για καθε τηλεοραση αγοραζεις ενα μικρο media player που υποστηριζει την αρχειοθετηση των win7 (ολα τα καινουργια ειναι συμβατα, πχ το WD TV Live)

4) Συνδεεις το media player απο την μια με το ethernet και απο την αλλη με την τηλεοραση

5) Τα παιδια βλεπουν τηλεοραση κ εχουν να επιλεξουν απο χ ταινιες

Το παραπανω που σου λεω το εχω στησει 2 φορες σε θαλαμηγους μεταξυ Μαρτιου και Μαιου που μας περασε. Ενδεικτικα βαλαμε της HP τον Proliant Microserver που ειναι ιδανικος (χαμηλη καταναλωση με λιγα λογια και χωρανε 4 δισκοι...)

Συνηθως το δικτυο σε τηλεορασεις χρησιμοποιητε ειτε..

α) Για καποια "απλα" πραγματα τυπου youtube,skype,twitter,time,weather χωρις να υπαρχει καποιος browser, αλλα Apps της εκαστοτε εταιριας (εκτος κ αν καποια εχει κ δεν το ξερω :) )

β) Για να βλεπεις απο DLNA συσκευες (NAS,Windows 7 libraries κλπ) video/εικονες/τραγουδια

Πιστευω πως το β ταιριαζει πιο πολυ στα μετρα σου συμφωνα με το "Σε πρώτη φάση να στέλνω από τον υπολογιστή μου μέσω ιντερνέτ κινούμενα σχέδια"

Δηλαδη.

1) Στηνεις ενα pc/server με Win7

2) Βρισκεις ταινιες του Disney και τις πετας μεσα.

3) Για καθε τηλεοραση αγοραζεις ενα μικρο media player που υποστηριζει την αρχειοθετηση των win7 (ολα τα καινουργια ειναι συμβατα, πχ το WD TV Live)

4) Συνδεεις το media player απο την μια με το ethernet και απο την αλλη με την τηλεοραση

5) Τα παιδια βλεπουν τηλεοραση κ εχουν να επιλεξουν απο χ ταινιες

Το παραπανω που σου λεω το εχω στησει 2 φορες σε θαλαμηγους μεταξυ Μαρτιου και Μαιου που μας περασε. Ενδεικτικα βαλαμε της HP τον Proliant Microserver που ειναι ιδανικος (χαμηλη καταναλωση με λιγα λογια και χωρανε 4 δισκοι...)

Σε περίπτωση που εχει/αγοράσει tv Samsung δεν χρειάζεται να αγοράσει media player χρησιμοποιεί το πρόγραμμα που δίνει η Samsung το PC Share manager το εγκαθιστα στο server και έτσι όλες οι τηλεοράσεις που συνδέονται στο δίκτυο μεσω αυτού του προγράμματος αναπαράγουν όλα τα multimedia αρχεία

Τυχαινει και σπιτι εχω 3 Samsung (μεγαλη αγαπη λεμε...) και δεν χρειαζονται προγραμμα. Βλεπουν τα public video/pictures folders ολων των pc που εχω δωσει access, καθως και τα αρχεια απο το ΝΑS (εχω το Thecus N5500 Pro και τρεχει Twonky Media)

(Α και αν εχεις iphone/ipad υπαρχει app για να ελεγχεις τις TV ;) )

Λογικα κ το pc share manager θα ειναι κ αυτο DLNA Server. Απλα εγω ειπα οτι δεν χρειαζεται καποιο τετοιο software μιας κ ξ τηλεοραση τα βλεπει ολα στο δικτυο.

Ειδικα τα pc, τα βλεπει χωρις καποιο ειδικο software !

• 2 weeks later...
Μερικές πληροφορίες:

Τα cat5 καλώδια είναι για δύκτιο 100mbps. Τα cat5e που είναι ενισχυμένα cat5, άτυπα, σηκώνουν 1000άρι (ονομαστικά) σε μικρές αποστάσεις. Αν θέλεις 1000αρι δίκτυο, το σωστό καλώδιο είναι Cat6!

Μια σημείωση, το καλώδιο cat5e είναι επαρκές και για Ethernet 1000BASE-T, απλώς, για αυτήν την προδιαγραφή ταχύτητας απαιτούνται όλα τα ζεύγη, (και τα τέσσερα, σε αντιδιαστολή με το 100BASE-T, όπου απαιτούνται μόνο δύο ζεύγη, ενώ στο 10BASE-T ένα ζεύγος αγωγών).

• 2 weeks later...

Γεια σας και από μένα. Έχω παρόμοιους προβληματισμούς με το φίλο που άνοιξε και το θέμα γι’ αυτό και θέλω να ρωτήσω εδώ το εξής:

Ανακαινίζω ένα σπίτι στο οποίο δεν μένω μέσα. Το σπίτι είναι διώροφο 160 τετραγωνικά. Στο πάνω όροφο υπάρχουν 3 υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο και στο κάτω τραπεζαρία, σαλόνι, ένας χώρος χαλαρωτικός με παραδοσιακό τζάκι, καθιστικό με τζάκι λέβητα, κουζίνα, μπάνιο και αποθήκη. Το κάτω μέρος του σπιτιού (δεν το συμπεριέλαβα στα τετραγωνικά) είναι το υπόγειο (στη πραγματικότητα είναι ισόγειο) το οποίο είναι όσο το σπίτι από πάνω. Τα γράφω αναλυτικά γιατί θέλω να στήσω 1000αρι δίκτυο και μπορεί να παίζουν ρόλο τα μεγέθη .

Στο σπίτι αυτό θέλω να περάσω καλώδιο δικτύου για να διανέμω ιντερνέτ και αρχεία ήχου εικόνας στους εξής χώρους:

Τα τρία υπνοδωμάτια, στο καθιστικό, στη κουζίνα, το καθιστικό, στο χώρο του τζακιού και στο υπόγειο.

Τη διάταξη αστέρα τη γνωρίζω και έτσι θα το κάνω. Όλα τα καλώδια θα καταλήγουν στην αποθήκη και θα κουμπώσουν πάνω σε ένα switch. Το ερώτημα είναι τι τύπου καλώδιο να περάσω από ότι κατάλαβα το καλύτερο είναι το cat6; Ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι βάζει παντού utp cat το οποίο κάνει λέει και για τηλέφωνο και για δίκτυο. Δεν μου έχει διευκρινίσει ακόμα τι cat είναι αυτό αλλά από ότι κατάλαβα δεν το κατέχει το σπορ.

Επίσης σε κάθε δωμάτιο να περάσω δύο καλώδια; Προς το παρών θα χρειαστώ σε κάθε δωμάτιο τηλέφωνο και δίκτυο. Αντί για καλώδιο τηλεφώνου να περάσω cat6 μου κάνει; Γιατί αργότερα θα θέλω να τοποθετήσω δικτυακό τηλέφωνο. Αν περάσω ένα καλώδιο cat6 θα μπορώ να συνδέσω τηλέφωνο (όχι δικτυακό) και υπολογιστή ταυτόχρονα με κάποιο splitter; Θα επηρεάζει το δίκτυο μου;

Για την ώρα έχω καταλήξει ότι το καλύτερο είναι να τραβήξω διπλές τις πρίζες με ξεχωριστά καλώδια utp cat6 σε κάθε δωμάτιο για να είμαι καλυμμένος. Μου φτάνει αυτό; Στο χώρο του καθιστικού θα έχω τη κεντρική TV (Smart TVμε dlna) στην οποία θα έχω connx TV αποκωδικοποιητή οπότε να περάσω τρία καλώδια; Θέλω να βρω μια λύση που να μου επιβαρύνει το σπίτι με τις λιγότερο δυνατές πρίζες και καλώδια.

Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για το μεγάλο post μου.

Ξέχασα να πώ ότι το σπίτι έχει τριφασικό, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο στα φορτία και επιρεάζει το δίκτυό μου.

Για 1000άρι είναι μια χαρά το cat6,το οποίο κάνει και για τηλ και για ο,τιδήποτε. Όσο για το τριφασικό,απλά αν είναι τα καλώδια δικτύου να περάσουν κοντά στα καλώδια του ρεύματος ή άλλα καλώδια υψηλού η/μ "φορτίου" τότε αντί για utp cat6 πέρνα σε ftp/sftp cat6 το οποίο είναι ποιο ακριβό αλλά θα σε προστατεύσει από τις η/μ παρεμβολές.

και κάτι που δεν θέλω να ακουστεί ως διαφήμιση αλλά μην σου βάλει τα "φθηνά" central...να επιμένεις σε Panduit (καλώδια UTP cat6 και τερματικά jacks)

και το equip καλό είναι,αλλά και το panduit επίσης,θα συμφωνήσω για τα central,μακριά εκτός και ανμιλάμε για τίποτα cat3 για τηλέφωνα μόνο.

Ειναι τα ιδια καλωδια, απλα τα FTP Foiled Twisted Pair) εχουν μια προστασια εσωτερικα για τυχον ηλεκτρομαγνητικες απωλιες, ενω τα UTP (Unshielded Twisted Pair) ΔΕΝ εχουν.

Τα καλωδιακια εσωτερικα ειναι ιδια. Και τα δυο κανουν την δουλεια εξισου το ιδιο. Διαφορα θα εβλεπες αν οι αποστασεις ηταν μεγαλες (50m και πανω) ΚΑΙ περναγαν κοντα σε ρευματοφορα καλωδια :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.