Lumen Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14, 2011 #1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14, 2011 Καλησπέρα, πριν λίγο καιρό έκανα μια αναβάθμιση στη μνήμη ram και αγόρασα 16GB Corsair Vengeance 1600Mhz (Vengeance)όμως αμέσως διαπίστωσα ότι η mobo την διαβάζει στα 1333Mhz, το οποίο και περίμενα. Αφού έψαξα το bios, ο μόνος τρόπος για να τρέξει την μνήμη στα 1600Mhz ήταν να μου oc τον επεξεργαστή στα 3.1Ghz (i5-750@2.93Ghz) κάτι που δεν θέλω, γιατί γενικά δεν μου αρέσει το oc αλλά και επίσης ο επεξεργαστής βάραγε 50C σε idle (έχω stock cooler).Η ερώτησή μου είναι, θα έχω κάποιο πρόβλημα με τα modules να τρέχουν στα 1333Mhz; Μέχρι στιγμής τα έχω αφήσει έτσι και δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα, απλά δεν θέλω μακροχρόνια να χαλάσω τις μνήμες.Επίσης υπάρχει κάποιος τρόπος να τρέξει η μνήμη στα 1600Mhz χωρίς να αναγκαστεί ο επεξεργαστής να τρέξει πιο γρήγορα με την motherboard που έχω;H motherboard μου είναι P7P55 WS Supercomputer (ASUSTeK Computer Inc. - Motherboards- ASUS P7P55 WS Supercomputer)και cpu είναι i5-750 με σκοπό κάποια στιγμή να βάλω i7-870.Ευχαριστώ
nickmanak Σεπτέμβριος 14, 2011 #2 Σεπτέμβριος 14, 2011 Οι μνημες δεν κινδυνευουν παντως. Ισως η μητρικη σου δεν υποστηριζει 1600, οπως στη δικη μου περιπτωση. Εβαλα υψηλοτερη συχνοτητα κ απλα η μητρικη τις τρεχει πιο χαμηλα.Για να τσεκαρεις τη μητρικη δοκιμασε το παρακατω εργαλειο το οποιο θα σου πει τι συχνοτητα υποστηριζει:HWiNFO, HWiNFO32 & HWiNFO64 - Hardware Information and Analysis Tools
ultraex2005 Σεπτέμβριος 14, 2011 #3 Σεπτέμβριος 14, 2011 Καλησπέρα, πριν λίγο καιρό έκανα μια αναβάθμιση στη μνήμη ram και αγόρασα 16GB Corsair Vengeance 1600Mhz (Vengeance)όμως αμέσως διαπίστωσα ότι η mobo την διαβάζει στα 1333Mhz, το οποίο και περίμενα. Αφού έψαξα το bios, ο μόνος τρόπος για να τρέξει την μνήμη στα 1600Mhz ήταν να μου oc τον επεξεργαστή στα 3.1Ghz (i5-750@2.93Ghz) κάτι που δεν θέλω, γιατί γενικά δεν μου αρέσει το oc αλλά και επίσης ο επεξεργαστής βάραγε 50C σε idle (έχω stock cooler).Η ερώτησή μου είναι, θα έχω κάποιο πρόβλημα με τα modules να τρέχουν στα 1333Mhz; Μέχρι στιγμής τα έχω αφήσει έτσι και δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα, απλά δεν θέλω μακροχρόνια να χαλάσω τις μνήμες.Επίσης υπάρχει κάποιος τρόπος να τρέξει η μνήμη στα 1600Mhz χωρίς να αναγκαστεί ο επεξεργαστής να τρέξει πιο γρήγορα με την motherboard που έχω;H motherboard μου είναι P7P55 WS Supercomputer (ASUSTeK Computer Inc. - Motherboards- ASUS P7P55 WS Supercomputer)και cpu είναι i5-750 με σκοπό κάποια στιγμή να βάλω i7-870.Ευχαριστώεγω εχω την asus maximus extreme III και εχει ρυθμιση ανεξαρτητη για τις μνημες εχω ι7 860 1ον μπορεις να βαλεις πχ cpu stock 2.8 και μνημες 1600 2ον εχει και αυτο που λες αλλα ανεβαζει η κατεβαζει με διαιρετες δεν νομιζω να εχουμε διαφορετικα βιοςαν το αφησεις auto τις βαζει 1333 κατα την υποδειξη της jedec
Lumen Σεπτέμβριος 14, 2011 Author #4 Σεπτέμβριος 14, 2011 Οι μνημες δεν κινδυνευουν παντως. Ισως η μητρικη σου δεν υποστηριζει 1600, οπως στη δικη μου περιπτωση. Εβαλα υψηλοτερη συχνοτητα κ απλα η μητρικη τις τρεχει πιο χαμηλα.Για να τσεκαρεις τη μητρικη δοκιμασε το παρακατω εργαλειο το οποιο θα σου πει τι συχνοτητα υποστηριζει:HWiNFO, HWiNFO32 & HWiNFO64 - Hardware Information and Analysis Toolsτο εργαλειάκι πολύ ωραίο thanks. και εμένα αυτό γίνεται και τρέχει τις μνήμες στα 1333 αντί για 1600. τα timings είναι ίδια με τα 1600 πάντως. Η μητρική υποστηρίζει 1066/1333/1600/2133εγω εχω την asus maximus extreme III και εχει ρυθμιση ανεξαρτητη για τις μνημες εχω ι7 860 1ον μπορεις να βαλεις πχ cpu stock 2.8 και μνημες 1600 2ον εχει και αυτο που λες αλλα ανεβαζει η κατεβαζει με διαιρετες δεν νομιζω να εχουμε διαφορετικα βιοςαν το αφησεις auto τις βαζει 1333 κατα την υποδειξη της jedecασχολήθηκα λίγο με το βιος αλλά δεν έβγαλα άκρη. αυτό που κάνω είναι: πάω στο ai tweaker και μετά πρέπει να πάω στο ai overclock tuner για να μπορέσω να διαλέξω τα 1600mhz για τη ram. επιλέγω το DOCP ή το XMP και αυτό ήταν. ρυθμίζει την ram στα 1600 αλλά μου ανεβάζει και τον επεξεργαστή στα 2.73Ghz από τα 2.66Ghz (και όχι 3.1Ghz που είχα γράψει πιο πάνω) με αποτέλεσμα να ανεβάζει θερμοκρασία.ίσως να τα αφήσω όλα στα defaults αφού δεν υπάρχει πρόβλημα και να ανεβάσω τις συχνότητες μόλις πάρω μια ψύκτρα για τον επεξεργαστή...σόρρυ αν σας έχω μπερδέψει απλά όλα αυτά είναι πολύ φρέσκα για μένα και τώρα τα μαθαίνω.ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
ultraex2005 Σεπτέμβριος 15, 2011 #5 Σεπτέμβριος 15, 2011 το εργαλειάκι πολύ ωραίο thanks. και εμένα αυτό γίνεται και τρέχει τις μνήμες στα 1333 αντί για 1600. τα timings είναι ίδια με τα 1600 πάντως. Η μητρική υποστηρίζει 1066/1333/1600/2133ασχολήθηκα λίγο με το βιος αλλά δεν έβγαλα άκρη. αυτό που κάνω είναι: πάω στο ai tweaker και μετά πρέπει να πάω στο ai overclock tuner για να μπορέσω να διαλέξω τα 1600mhz για τη ram. επιλέγω το DOCP ή το XMP και αυτό ήταν. ρυθμίζει την ram στα 1600 αλλά μου ανεβάζει και τον επεξεργαστή στα 2.73Ghz από τα 2.66Ghz (και όχι 3.1Ghz που είχα γράψει πιο πάνω) με αποτέλεσμα να ανεβάζει θερμοκρασία. ίσως να τα αφήσω όλα στα defaults αφού δεν υπάρχει πρόβλημα και να ανεβάσω τις συχνότητες μόλις πάρω μια ψύκτρα για τον επεξεργαστή... σόρρυ αν σας έχω μπερδέψει απλά όλα αυτά είναι πολύ φρέσκα για μένα και τώρα τα μαθαίνω. ευχαριστώ για τις απαντήσεις! 1ον απο τα 2.66 στα 2,73 τι θερμοκρασια να ανεβασει? 2ον εμεις που τρεχουμε στα 3.8-4.0 καθε μερα τι να πουμε? 3ον δες την ψυκτρα σου αν παταει καλα η αν χρειαζεται αλλαγη ας το xmp καλυτερα χειροκινητα τιμινγς και ρευματα σου παραθετω φωτο για default cpu και 1600 τις μνημες 1η κινηση μπανεις βιος και βλεπεις αυτον τον πινακα Uploaded with ImageShack.us 2η κινηση πατας memory level up Uploaded with ImageShack.us 3η κινηση επιλεγεις 1600 η αναλογα τι μνημες εχεις και ειμαστε ετοιμοι και μαμα συχνοτητα στη cpu και οι μνημες στην μαμα συχνοτητα 2 κλικ δουλεια Uploaded with ImageShack.us
Lumen Σεπτέμβριος 15, 2011 Author #6 Σεπτέμβριος 15, 2011 ναι το ξέρω ότι ακούγεται χαζό αλλά όντως από τους 43C πάει στους 50C σε idle... σίγουρα χρειάζομαι ψύκτρα καθώς αυτή είναι για πέταμα...ευχαριστώ πολύ για το walkthrough αλλά εμένα δεν υπάρχει η επιλογή memory level up, υπάρχει μόνο το cpu level up. το βιος μου είναι αναβαθμισμένο πρόσφατα. για να αλλάξεις συχνότητα ram πρέπει να πας στο dram frequency αλλά σου δίνει επιλογές 1066/1333. ο μόνος τρόπος για να επιλέξεις 1600 είναι να επιλέξεις ένα από τα προφίλ ai overclock tuner (DOCP ή XMP)...στο δικό σου βιος είναι όντως παιχνιδάκι να το αλλάξεις...
ultraex2005 Σεπτέμβριος 15, 2011 #7 Σεπτέμβριος 15, 2011 καλα αλλο βιος βαλανε οι αλ@τες? φιλε μου με διαιρετες δεν αλλαζει ?δεν μπορει να σε υποχρεωνει να κανεις overclock σιγουρα κατι σου ξεφευγει σε μενα παει και με διαιρετες στα 1600 το cpu level το εχω auto αυτην τη φορα βαζεις manual ουτε xmp ουτε auto μετα βαζεις την cpu στην περιπτωση μου 133 τοσο μαλλον εχεις και συ και κατεβαινεις κατω στις συχνοτητες της μνημης και σιγουρα εχεις αυτες τις επιλογες και βαζεις 1600 δεν νομιζω να μην το εχει αυτο ουτε αυτο Uploaded with ImageShack.us
Lumen Σεπτέμβριος 15, 2011 Author #8 Σεπτέμβριος 15, 2011 δεν ξέρω ίσως δεν κάνω κάτι σωστά... πάντως στο dram frequency δεν υπάρχει το 1600, μέχρι 1333. δες τις φωτό με τα defaults και μετά με τα overclock. πρόσεξε ψηλά το target cpu frequency και το target dram frequency πως αλλάζουν. γενικά πιστεύω πολύ ασχοληθήκαμε με το θέμα, μάλλον δεν είναι τόσο απλό για την mobo να τα τρέξει στα 1600, και αφού δεν υπάρχει πρόβλημα να τα αφήσω όλα στα 1333 τότε όλα οκ... ευχαριστώ και πάλι!
aris20 Σεπτέμβριος 15, 2011 #9 Σεπτέμβριος 15, 2011 Ρίξε τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή σου σε μικρότερη συχνότητα ώστε να είσαι κοντά.. Τρέξε τις Corsair Vengeance στα 1600MHz, ακόμα και 1640MHz να πάνε δεν πειράζει αντέχουν μέχρι 1670ΜΗz αν δεν κάνω λάθος... Απλά ανεβασε το FSB και κράτα μια σωστή αναλογία... Πάντως και 0.2GHz πάνω στον CPU σου δεν βλάπτουν, αρκεί να μην δώσεις ρεύματα λόγω των θερμοκρασιών σου. Και εγώ έχω Corsair Vengeance, τις έχω τρέξει στα 2152MHz αλλά με υψηλά timmings...
Lumen Σεπτέμβριος 15, 2011 Author #10 Σεπτέμβριος 15, 2011 Έπαιξα λίγο με τον πολλαπλασιαστή και έριξα λίγο την ταχύτητα του επεξεργαστή αλλά και πάλι ανέβαζε θερμοκρασία (47-49C) σε idle. μάλλον θα το αφήσω στα defaults μέχρι να πάρω ψύκτρα. Ρεύμα δεν δίνω παραπάνω στον επεξεργαστή ούτε στη ram.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.