sadako Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2011 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2011 Μιας και το δίλημμα αφορά συγκεκριμένο δίσκο, ίσως ένα νέο τόπικ βοηθήσει να συγκεντρώσει γνώμες από άτομα που τον έχουν δουλέψει.. Σκέφτομαι επιτέλους να κάνω το βήμα σε SSD, μιας και οι τιμές έχουν πέσει αρκετά.. Επειδή όμως δεν διαθέτω γενικά πολλά λεφτά, αναζητώ μια value for money επιλογή.. Είδα κάπου να προτείνουν τον Kingston SSD V+100 96GB SATA2, που από το Amazon βγαίνει γύρω στα 100 ευρώ.. [ame]http://www.amazon.co.uk/Kingston-96GB-SATA2-2-5inch-Drive/dp/B004APRLTY/[/ame] Ξεφύλλισα κι ένα review από την AnandTech, AnandTech - Kingston SSDNow V+100 Review Αυτό που να θορύβησε κάπως είναι οι read/write επιδόσεις, που στα συγκριτικά είναι πολύ χαμηλά.. AnandTech - Kingston SSDNow V+100 Review Στα sequential τα πάει πολύ καλά.. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά αυτά τα random read/write δεν είναι που επηρεάζουν περισσότερο την αίσθηση στην καθημερινή χρήση; Ο λόγος βασικά που θέλω να βάλω SSD δεν είναι τόσο για το boot time (εξάλλου αυτό γίνεται συνήθως μια φορά στην αρχή της μέρας), όσο η γενικότερη απόκριση.. Δηλαδή όταν πάω να ανοίξω AutoCAD και αργεί, ή όταν πάω να ανοίξω 3DS Max και μέχρι να φορτώσει όλα τα plugins κάνει κανά λεπτό.. Αυτά θέλω να βελτιώσω κυρίως.. Δεν με ενδιαφέρει να έχω τις ΤΟΠ επιδόσεις (εξάλλου είμαι της άποψης ότι ότι αυτά συνήθως φαίνονται μόνο στα benchmarks) με sata3 και δεν συμμαζεύεται, αλλά όταν βλέπω ΤΟΣΟ μεγάλες διαφορές με τον Kingston τόσο χαμηλά, δεν μπορώ παρά να "στραβώσω". Βέβαια αν είχε στο benchmark και τον σκληρό που έχω τώρα για OS και apps (Western Digital Caviar Blue WD5000AAKS 500GB 7200 RPM 16MB Cache), ίσως εκεί να 'ψάρωνα' αν έβλεπα πχ ότι ο Kingston είναι 5 φορές πιο γρήγορος.. Απλά σκέφτομαι αν αξίζει την αναβάθμιση στην περίπτωση που είναι 'μόνο' 2 φορές πιο γρήγορος.. Το υπόλοιπο σύστημα μου αποτελείται από: CPU: Intel Core i7-860 Mobo: MSI P55-GD65 RAM: 8GB Link to comment Share on other sites More sharing options...
altri Σεπτέμβριος 12, 2011 #2 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 12, 2011 Εχεις hdd, κι αναρωτιέσαι αν θα δεις διαφορά με τον ssd;Θα ειναι σαν να πήρες νεο υπολογιστή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadako Σεπτέμβριος 12, 2011 Author #3 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 12, 2011 Το ότι θα δω διαφορά δεν το αμφισβητώ φυσικά.. Απλά σκέφτομαι αν η διαφορά που θα δω με τον SSD (τον συγκεκριμένο δηλαδή, εξού και οι παραθέσεις από το review) αξίζει τα 100 ευρώ.. Δηλαδή αν ο Kingston είναι 2 φορές πιο γρήγορος από τον HDD μου αλλά κάποιος Crucial ή OCZ Vertex ή Agility ή δεν ξέρω κι εγώ ποιος άλλος είναι 5 φορές πιο γρήγορος, αξίζει για τα λεφτά του ο Kingston. Μιας και γενικά δεν είμαι από κείνους που αλλάζουν συνέχεια και από κάτι στο PC τους, σκέφτομαι μήπως θα'πρεπε να περιμένω κι άλλο για να πάρω κάτι καλύτερο.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Σεπτέμβριος 12, 2011 #4 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 12, 2011 Πόσα GBs χρησιμοποιείς αυτή τη στιγμή στο σύστημά σου και ποιο συγκεκριμένα στο C;Αν η απάντηση είναι π.χ. 40-50GB και δεν βλέπεις να χρειάζεσαι περισσότερα απλά πας σε καλύτερο δίσκο μικρότερης χωρητικότητας, π.χ. Agility 3 που έκανε και review ο [MENTION=129]Chosen[/MENTION] και γλυτώνεις το άγχος για το αν έκανες καλή ή όχι αγορά. Τι να τα κάνεις με λίγα λόγια τα 96GB αν δεν σου χρειάζονται άμεσα;Κάτι ακόμα. Αν είναι super duper wow "με sata3 και δεν συμμαζεύεται" ο δίσκος, δεν είναι κακό! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Σεπτέμβριος 13, 2011 #5 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2011 Και έλεγα που το ξέρω αυτό το drive:Kingston SSDNow! V και V+ series - ( HWBOX ) O/C on first boot Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadako Σεπτέμβριος 13, 2011 Author #6 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2011 Πόσα GBs χρησιμοποιείς αυτή τη στιγμή στο σύστημά σου και ποιο συγκεκριμένα στο C;Αν η απάντηση είναι π.χ. 40-50GB και δεν βλέπεις να χρειάζεσαι περισσότερα απλά πας σε καλύτερο δίσκο μικρότερης χωρητικότητας, π.χ. Agility 3 που έκανε και review ο @Chosen και γλυτώνεις το άγχος για το αν έκανες καλή ή όχι αγορά. Τι να τα κάνεις με λίγα λόγια τα 96GB αν δεν σου χρειάζονται άμεσα;Κάτι ακόμα. Αν είναι super duper wow "με sata3 και δεν συμμαζεύεται" ο δίσκος, δεν είναι κακό!Βλέποντας αυτή την στιγμή το partition όπου έχω το OS και τις εφαρμογές μου, και αφαιρώντας κανά 2 μεγάλα παιχνίδια που ούτως ή άλλως θα τα έβαζα σε μηχανικό σκληρό μιας και δεν επηρεάζονται τόσο από τον σκληρό, αθροίζοντας τους φακέλους:- Windows- Program Files- Program Files (x86)- Program Data- Users (αφαιρώντας από τον υπολογισμό τα documents)- pagefileυπολόγισα μπακαλίστικα γύρω στα 63GB. Αν βγάλω το pagefile που είναι γύρω στα 8GB (παρόλο που έχω 8GB μνήμη, χωρίς καθόλου pagefile έτυχε να μου κρασάρει κατά την διάρκεια rendering σε βαριά σκηνή στο 3D Studio Max, απλά μπορεί να το βάλω σε μηχανικό σκληρό), πάω γύρω στα 55.. Με δεδομένο ότι όλο και θα βάλω καμιά εφαρμογή ακόμα, σε συνδυασμό με αυτό που διάβαζα ότι καλό είναι να αφήνεις ένα σεβαστό κομμάτι του σκληρού data-free (στο review του kingston στο AnandTech λέει για τουλάχιστον 20%), μάλλον ο 60άρης δεν με καλύπτει.. Δεν συζητάω καν το ενδεχόμενο να θελήσω να βάλω και κανένα ubuntu σε dual boot..Όσο για το δεύτερο κομμάτι, γνωρίζοντας τον ρυθμό με τον οποίο κάνω τις αναβαθμίσεις μου (τον προηγούμενο υπολογιστή τον κράτησα 10 χρόνια), δεν πρόκειται να δώσω παραπάνω χρήματα τώρα για κάτι πού ΟΤΑΝ θα μπορώ να το εκμεταλλευτώ μπορεί και να έχουν βγει άλλες 3-4 γενιές SSD. Ενώ, το αν θα ανοίγει μια εφαρμογή σε 32 δευτερόλεπτα με τον TOP σούπερ τούρμπο σκληρό και με τον kingston ανοίγει πχ σε 25 δεν το θεωρώ αρκετό κίνητρο για να δώσω πχ άλλα 50 ευρώ..Απλά τα read/write με θορύβησαν λίγο γιατί τα είδα ΠΟΛΥ χαμηλά σε σχέση με τους υπόλοιπους SSD και από ό,τι είχα διαβάσει πιο παλιά νομίζω ότι αυτά είναι που κάνουν την διαφορά. Βέβαια όπως είπα δεν είχε και σύγκριση με τον Caviar Blue που έχω τώρα για OS/εφαρμογές, ενώ γενικά δεν έχω δουλέψει σε SSD για να έχω μια ιδέα από την αίσθηση, ή δεν έχω τρόπο να ξέρω πόσο μεγάλη σημασία έχει η διαφορά στα benchmarks όπου γίνεται εσκεμμένα μέγιστη υπερφόρτωση στην χρήση, όταν μεταφερόμαστε σε καθημερινή "λογική" χρήση.. Με πιο απλά λόγια, το δίλημμά μου συνοψίζεται στην εξής καθημερινή διαδικασία:"Αυτή την στιγμή ανοίγοντας το 3D Studio Max πρέπει να περιμένω κανά λεπτό μέχρι να φορτώσει όλα τα Plug-ins κλπ κλπ.. Αν είναι να δώσω 100 ευρώ και να ανοίγει π.χ. σε 30-40 ίσως να μην αξίζει να πάω στον Kingston, ή να περιμένω να πέσουν κι άλλο οι τιμές ή να δώσω για κάτι παραπάνω για να ανοίγει (αν γίνεται βέβαια) πχ σε 5-10 δευτερόλεπτα.."Θα διαβάσω τώρα πιο αναλυτικά και το review του jax.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Σεπτέμβριος 13, 2011 #7 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2011 Εγώ αν αναβάθμιζα σπάνια και είχα ψηθεί τόσο πολύ να πάρω SSD θα έδινα τα 50 παραπάνω ευρώ και θα έπαιρνα έναν 90άρη ή 120άρη νέας γενιάς. Ο Sandforce 2 φαίνεται αξιόλογος controller και οι διαφορές είναι τεράστιες, στα μετροπρογράμματα ίσως αλλά αδύνατον να αγνοηθούν.AnandTech - OCZ Agility 3 (240GB) ReviewΑν το οικονομικό ήταν πρωτεύον θα χτύπαγα τον Kingston. Βέβαια δεν θα είχα απατήσεις από την στιγμή που θα ήταν ένα περσινό μοντέλο και μάλιστα όχι κορυφαίο περσινό μοντέλο.Αν πάλι τελικά διαπιστώσω ότι δεν είμαι πραγματικά έτοιμος να δώσω λεφτά για SSD θα ψαχνόμουν στο internet για optimization guides των windows 7, να δω τι μπορεί να μου προσφέρει το λειτουργικό στον τομέα αυτό, ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα defrag αν υπάρχει άλλο πρόγραμμα που να μου κάνει διάφορα optimizations και τέτοια.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadako Σεπτέμβριος 13, 2011 Author #8 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2011 Κοίταξε.. Το οικονομικό είναι πάντα θέμα, δεν περισσεύουν πολλά, και από την στιγμή που πρόκειται για κάτι που ναι μεν θα κάνει την ζωή μου πιο εύκολη, αλλά δεν είναι ότι θα μπορώ να κάνω πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω πριν (έστω και πιο αργά/σπαστικά), είναι σημαντικός παράγοντας..Πέραν αυτού, οι της νέας γενιάς (όπως και ο agility αν δεν κάνω λάθος) δεν είναι sata3; Η μητρική μου ΔΕΝ υποστηρίζει sata3/usb3.. Οπότε ή θα μένει ανεκμετάλλευτο μέχρι να κάνω αναβάθμιση σε μητρική που θα υποστηρίζει sata3, ή μέχρι να (δώσω κι άλλα χρήματα για να) πάρω κανένα extra pci-e controller για sata3.. Αυτό εννοώ.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Σεπτέμβριος 13, 2011 #9 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2011 Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι φτηνότερους SSD δεν θα δούμε. Ή θα δούμε γρηγορότερους ή/και γρηγορότερους+μεγαλύτερους σε τιμές λίγο κάτω από τα 100 ευρώ. Οπότε αν ψήνεσαι αγόρασέ τον όσο υπάρχει η προσφορά. Βέβαια όσο το σκέφτεσαι ψάξου με τα optimizations στο σύστημά σου αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior-21- Σεπτέμβριος 13, 2011 #10 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2011 το bulk και τα 2 χρόνια εγγύηση δεν μου αρέσουν αλλά από τον Kingston πήγαινα άνετα σε αυτόν λαθος ο Vertex 1 ειναι, παει κουβά θα σου έλεγα στα 92.5 ευρώ να τιμήσεις τον Vertex 2 τον 60άρη :flower: Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadako Σεπτέμβριος 13, 2011 Author #11 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2011 Νομίζω ότι από αυτά που έγραψα προκύπτει πως ο 60άρης μάλλον δεν με καλύπτει.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gaig Σεπτέμβριος 13, 2011 #12 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2011 απο αυτα που εχεις γραψει συνολικα.. μονο ο kingston σε καλυπτει! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadako Σεπτέμβριος 13, 2011 Author #13 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2011 Σε σχέση με τον Postville G2 σε παραπλήσια τιμή(έχω βρει έναν μεταχειρισμένο με εγγύηση) πιστεύετε αξίζει τα 16 λιγότερα GB για την διαφορά στις επιδόσεις; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chosen Σεπτέμβριος 13, 2011 #14 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2011 Σε σχέση με τον Postville G2 σε παραπλήσια τιμή(έχω βρει έναν μεταχειρισμένο με εγγύηση) πιστεύετε αξίζει τα 16 λιγότερα GB για την διαφορά στις επιδόσεις;Αβλεπί. Συγκρίνεις έναν από τους Top-5 SSD (G2) με έναν SSD (V) που φέρνει πολύ προς "συμβιβασμό".Οι Vertex 2 120Gb αρχίσαν να πέφτουν κάτω από τα €150 καινούριοι, που σημαίνει ότι αν έχεις μάτια ανοικτά μπορεί να βρεις έναν μεταχειρισμένο πιο κοντά στο 100άρικο, που για μένα θα ήταν και η πίτα ολόκληρη (επιδόσεις) και ο σκύλος χορτάτος (120Gb). Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior-21- Σεπτέμβριος 14, 2011 #15 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 14, 2011 10000 φορες ο postville Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadako Σεπτέμβριος 14, 2011 Author #16 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 14, 2011 Αβλεπί. Συγκρίνεις έναν από τους Top-5 SSD (G2) με έναν SSD (V) που φέρνει πολύ προς "συμβιβασμό".Οι Vertex 2 120Gb αρχίσαν να πέφτουν κάτω από τα €150 καινούριοι, που σημαίνει ότι αν έχεις μάτια ανοικτά μπορεί να βρεις έναν μεταχειρισμένο πιο κοντά στο 100άρικο, που για μένα θα ήταν και η πίτα ολόκληρη (επιδόσεις) και ο σκύλος χορτάτος (120Gb).Αυτό θα σημαίνει λογικά eBay, που δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να το εμπιστευτώ σε αγορά μεταχειρισμένου SSD.. :...: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chosen Σεπτέμβριος 14, 2011 #17 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 14, 2011 Οι γνωστοί κανόνες για το Ebay ισχύουν: αγορά μόνο από Ebay-μαγαζί με μεγάλη και θετική αξιολόγηση και αγορά SSD εντός εγγύησης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadako Σεπτέμβριος 14, 2011 Author #18 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 14, 2011 Ναι οκ, αν και τέτοιου είδους προσφορά είναι πιο πιθανό να την βρεις σε μεταχειρισμένο σε auction.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadako Σεπτέμβριος 14, 2011 Author #19 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 14, 2011 Και δεν μου λέτε, στον 80άρη τον Postville (που καθαρά είναι....χμμμ...72; ) πόσο προτείνεται να είναι ελεύθερο για να δουλεύει καλύτερα με την cache κλπ; Να δω αν 'βγαίνω' ή είμαι τσίμα-τσίμα..Μου'χουν πει βέβαια για τους postville, ότι ο controller της Intel χρησιμοποιεί όλο τον ελεύθερο χώρο του δίσκου σαν μνήμη cache.Αυτό τους κάνει να έχουν ψηλά νούμερα στο Random read /write, αλλά μετά από ώρα χρήσης οι επιδόσεις τους στις πραγματικές εφαρμογές αρχίζουν να πέφτουν.Αντίθετα, ο Kingston καθαρίζει συνέχεια την cache, ώστε αυτή να περιέχει μόνο αρχεία που χρειάζονται τα windows. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει καλά νούμερα στο Random read /write (τυχαία ανάγνωση / εγγραφή) ,αλλά κρατά υψηλές σταθερές επιδόσεις εκεί που πραγματικά χρειάζεται, στις καθημερινές εργασίες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Σεπτέμβριος 14, 2011 #20 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 14, 2011 Μου'χουν πει βέβαια για τους postville, ότι ο controller της Intel χρησιμοποιεί όλο τον ελεύθερο χώρο του δίσκου σαν μνήμη cache.Αυτό τους κάνει να έχουν ψηλά νούμερα στο Random read /write, αλλά μετά από ώρα χρήσης οι επιδόσεις τους στις πραγματικές εφαρμογές αρχίζουν να πέφτουν.Αντίθετα, ο Kingston καθαρίζει συνέχεια την cache, ώστε αυτή να περιέχει μόνο αρχεία που χρειάζονται τα windows. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει καλά νούμερα στο Random read /write (τυχαία ανάγνωση / εγγραφή) ,αλλά κρατά υψηλές σταθερές επιδόσεις εκεί που πραγματικά χρειάζεται, στις καθημερινές εργασίες.Κι εμένα μου έχουν πει ότι οι AMD είναι ζεστοί και οι Intel έχουν ασυμβατότητες. Και δεν ξέρω ποιον να πάρω.Ο καθένας ότι του κατέβει στο κεφάλι λέει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.