Jump to content

Ξαφνικα Shutdown Στον Υπολογιστη Και Προβληματα Επανατροφοδητησης

mchls

Recommended Posts

Καλησπερα...

Windows 7 Ultimate 32-bit SP1

Middle ATX pl05a-bk turbo-x

Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2.40GHz

Transcend 2.0GB Dual-Channel DDR2 @ 399MHz (5-5-5-18)

P5KPL-VM (Socket 775)

GeForce 8500 GT 512MB

500GB Seagate Barracuda 7200.12 ST3500418AS

CWT PSP-575P2P 405 Max Watt

Συχνοτητες-Τασεις-Κλοκια ολα μαμα

Συμπτωμα Α:

Κατα τη διαρκεια Unraring ή Game Installation ή Rendering ή χωρις ζορισμα της Cpu ο υπολογιστης κλεινει...

Πιθανολογω:

Κατι παιζει με το τροφοδοτικο και την υψηλη ζητηση ρευματος κατα τη διαρκεια που η Cpu κανει τα παραπανω...

Θερμοκρασιες δεν ευθυνονται διοτι καθαρισα Cpu Fan και Heatsink, καθαρισα την παλια ξεραμενη θερμοαγωγιμη εβαλα νεα, και ελενξα αν μπαταρει η ψυκτρα...

Συμπτωμα Β:

Για διαφορους λογους οπως καθαρισμο κουτιου ή λογω πολυημερης απουσιας απο το σπιτι, βαζω διακοπτη στο 0 βγαζω καλωδια τροφοδοσιας, οθονης, ηχειων, και λοιπα καλωδια...

Οταν επιστρεφω (ειτε μετα απο 20 λεπτα ειτε μετα απο 15 μερες) Συνδεω λοιπα καλωδια, συνδεω καλωδιο τροφοδοσιας, βαζω διακοπτη στο 1 παταω να bootαρει και ισα που λικνιζεται ο Cpu Fan...

Δοκιμαζω να bootαρει σε 1 ωρα και τα ανεμιστηρια γυρνανε, ο σκληρος ακουγεται και σβηνει πριν καν ποσταρει...

Δοκιμαζω να bootαρει σε 3 ωρες ποσταρει κανονικα και σβηνει πριν το καλως ορισατε...

Δοκιμαζω να bootαρει σε 7 ωρες και ανοιγει κανονικα...

Πιθανολογω:

Κατι παιζει με φορτιση-εκφορτιση πυκνωτων εξου και τα σταδιακα βηματα ωσπου να ανοιξει εντελως...

Συμπτωμα Γ:

Αρκουν 10 λεπτα χωρις τροφοδοσιας καλωδιο και με τον διακοπτη στο 0 και ο υπολογιστης οταν τον επανατροφοδοτω ζηταει bios set up για ωρα και ημερομηνια...

Πιθανολογω:

Κατι παιζει με την μπαταρια του Bios...

Τι εκανα:

Ανοιξα το τροφοδοτικο και παρατηρησα εναν φουσκωμενο πυκνωτη (1000μF 10v) χωρις διαρροη ηλεκτρολυτη...

Πηγα αγορασα εναν (1000μF 16v)...

Ερωτησεις:

1.Τι θα πρεπει να προσεχω να γνωριζω οταν κανω την εγκατασταση του πυκνωτη, σε τι κατασταση να ειναι το τροφοδοτικο, ποση ωρα εκτος τροφοδοσιας, τι μετρα προστασιας να παρω, τι μπορει να παθει το τροφοδοτικο ή τα αλλα μερη σε περιπτωση λαθος εγκαταστασης ή λαθος επιλογης πυκνωτη; ; ;

2.Που οφειλονται τα παραπανω 3 συμπτωματα; ; ;

post-19449-1416075464,5959_thumb.jpg

post-19449-1416075464,816_thumb.jpg

post-19449-1416075464,9012_thumb.jpg

post-19449-1416075464,9867_thumb.jpg

post-19449-1416075465,0665_thumb.jpg

Συμπτωμα Α:

Δοκίμασε με άλλο PSU αν σου κάνει τα ίδια

Συμπτωμα Β:Το ίδιο με το παραπάνω

Συμπτωμα Γ:

Άλλαξε μπαταρία bios.

Το τροφοδοτικό πρέπει να είναι τουλάχιστον μισή ώρα εκτός μπρίζας και καλό θα ήταν πριν το αφαιρέσεις από το PC να βάλεις τον διακόπτη του PSU στη θέση 0 και να εκκινήσεις το PC, έτσι ώστε να ξεφορτίσουν εντελώς οι πυκνωτές του PSU (κυρίως αυτός του APFC).

Αν βάλεις με ανάστροφη πολικότητα των πυκνωτή θα ακούσεις μπουμ. Αν βάλεις άλλον πυκνωτή χαμηλότερου rating θα ακούσεις πάλι μπουμ ή απλά θα σκάσει μετά από κάποιες ώρες χρήσης. Αν βάλεις μεγαλύτερο από το κανονικό πυκνωτή πιθανών να έχεις αυξημένο ripple.

Για μένα αν δεν το κατέχεις το άθλημα αγόρασε ένα καινούριο PSU αν διαπιστώσεις ότι όντως αυτό φταίει γιατί οι τάσεις που έχουν τα SMPS PSUs σκοτώνουν!!

Άλλαξε μπαταρία bios.

1.Η μπαταρια [CR2032 + NewSun 3v Lithium Cell Japan STD] τι ''επαθε'' και αδειασε ; ; ; 3.5 χρονια την εχω, αν και η βλαβη δεν κοιταει ρολοι...Η αλλαγη φερνει επιπτωσεις στις ρυθμισεις του Bios ; ; ;

...να βάλεις τον διακόπτη του PSU στη θέση 0 και να εκκινήσεις το PC.

2.Να το εκκινησω απλα, ή να παταω για 10 δευτερολεπτα το power button ; ; ;

Αν βάλεις άλλον πυκνωτή χαμηλότερου rating.

3.Χαμηλοτερο rating ; ; ;Χωριτικοτητα, ταση ; ; ;

Αν βάλεις μεγαλύτερο από το κανονικό πυκνωτή πιθανών να έχεις αυξημένο ripple.

4.Μεγαλυτερο πυκνωτη ως προς τι πραγμα ; ; ;Χωριτικοτητα, ταση ; ; ;

5.Με αυξημένο ripple τι παει να πει, και τι θα παρατηρησω στην ''πραξη'' ; ; ;

6.Ετσι οπως φαινεται ο πυκνωτης στις φωτογραφιες που εχω ποσταρει, τον κρινεις φουσκωμενο σε επικινδυνο σημειο και υπαρχει περιπτωση να ειναι ο μονος υπευθυνος για ολη τη ''ζημια'' που προκαλει στο συστημα ; ; ;

Back Up

Επειδη ''βρωμαει'' ασχημη βλαβη στο τροφοδοτικο [ο υπολογιστης ουτε καν ποσταρει και κλεινει καθε φορα] και ο σκληρος δεν φταιει σε τιποτα [ανοιξε-κλεισε, αλλαγη πυκνωτων] θα κανω ενα backup...

7.Πως και που μπορω να συνδεσω τον ST3500418AS Seagate Barracuda 7200.12 ; ; ;

Να 'σαι καλα και θα εκτιμουσα αν απανταγες ξεχωριστα σε καθε ερωτηση, διοτι εχω πελαγωσει :confused::confused::confused: φιλε μου...

1)και πολύ άντεξε. Μηδενίζει το bios

2)να το εκκινήσεις απλά

3)χαμηλότερης τάσης

4)μεγαλύτερου rating άρα και με διαφορετικό ESR. Άστο όμως γιατί πάει μακρυά η βαλίτσα (για την εξήγηση του ESR κτλ)

5)Διάβασε εδώ για να πάρεις μια ιδέα γενικά

6)Αν δεν έχω το PSU πάνω στον πάγκο από μια φωτογραφία δεν μπορώ να κάνω διάγνωση.

7)?

Επίσης το κατανοώ ότι έχεις πελαγώσει αλλά με ένα απλό search θα βρεις απάντηση σε όλα μέσα στο forum. Όσο και να θέλω να σε βοηθήσω δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο να σου λύσω κάθε απορία που έχεις.

6)Αν δεν έχω το PSU πάνω στον πάγκο από μια φωτογραφία δεν μπορώ να κάνω διάγνωση.

Εχεις δικιο, πουθενα δεν γινεται διαγνωση με μια φωτο, απλα ρωτησα μεμονωμενα για τον καψερο τον πυκνωτη της φωτογραφιας...

7)?

Μιας και το τροφοδοτικο μου δεν την παλευει, και πριν παρω ενα νεο ή :fie:επισκευασω:fie: το παρον, θα κανω ενα backup για σιγουρια!

Ρωταω τροπους να συνδεσω τον ST3500418AS Seagate Barracuda 7200.12 σε αλλη μητρικη, ή με κανεναν ανταπτορα σε θυρα usb...

Όσο και να θέλω να σε βοηθήσω δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο να σου λύσω κάθε απορία που έχεις.

Κατανοω και εκτιμω την βοηθεια, αλλα οπως βλεπεις δεν εχω σωρεια ανταποκρισης στο thread μου...

Αφου αναρωτιεμαι αν το εχω κακογραψει ή αν ειναι τοσο αλυτο μυστηριο για το forum...Μηπως ειναι σε λαθος κατηγορια...2 ατομα εχουν απαντησει ολα και ολα, και τα 2 ειναι απο τα ''μεγαλυτερα κεφαλια'' εδω μεσα...:hm:

Εχεις δικιο, πουθενα δεν γινεται διαγνωση με μια φωτο, απλα ρωτησα μεμονωμενα για τον καψερο τον πυκνωτη της φωτογραφιας...

Μιας και το τροφοδοτικο μου δεν την παλευει, και πριν παρω ενα νεο ή :fie:επισκευασω:fie: το παρον, θα κανω ενα backup για σιγουρια!

Ρωταω τροπους να συνδεσω τον ST3500418AS Seagate Barracuda 7200.12 σε αλλη μητρικη, ή με κανεναν ανταπτορα σε θυρα usb...

Κατανοω και εκτιμω την βοηθεια, αλλα οπως βλεπεις δεν εχω σωρεια ανταποκρισης στο thread μου...

Αφου αναρωτιεμαι αν το εχω κακογραψει ή αν ειναι τοσο αλυτο μυστηριο για το forum...Μηπως ειναι σε λαθος κατηγορια...2 ατομα εχουν απαντησει ολα και ολα, και τα 2 ειναι απο τα ''μεγαλυτερα κεφαλια'' εδω μεσα...:hm:

Για να το συνδεσεις με usb μπορεις να δεις κατι σαν αυτο : Raidsonic Icy Box Docking Station 2.5"/3.5" Sata HDD to USB2.0/eSata (IB-110StUS2-B) - Accessories Σκληρών Δίσκων - plaisio.gr

αλλιως σε μια θυρα sata τις αλλης μητρικης και τον τροφοδοτεις κανονικα δεν εχει καποιον αλλο τροπο

τωρα για τη δεν απανταει ο κοσμος πολυ πιθανο επειδη δεν εχει ασχολυθει με την επισκευη τροφοδοτικου ειτε γιατι φοβατε μην αντι για καλο κανει κακο οχι μονο στο τροφοδοτικο αλλα και στο υπολοιπο συστημα αλλα και γιατι δεν εχει τις απαρετητες γνωσεις

για το σκληρό είτε θα πάρεις έναν adaptor από SATA σε usb (εγώ από το eshop είχα πάρει ένα τέτοιο μαραφέτι και εκτός από 3.5 δίσκους παίρνει και 2.5), είτε θα τον συνδέσεις μέσω ESATA σε μια άλλη μητρική είτε με απλό SATA και τροφοδοσία.

...αλλιως σε μια θυρα sata τις αλλης μητρικης και τον τροφοδοτεις κανονικα δεν εχει καποιον αλλο τροπο

Η αλλη μητρικη, εχει ηδη εναν σκληρο [Α] με το OS, και ο δικος μου σκληρος [Β] εχει και αυτος OS...

Τι να ρυθμισω στο Bios ωστε να κανει Boot OS απο τον σκληρο [Α] και τον δικο μου σκληρο [Β] απλα να τον διαβαζει ωστε να αντλησω τα αρχεια μου...

...είτε θα τον συνδέσεις μέσω ESATA σε μια άλλη μητρική.

Εχω λαπτοπ με θυρα E-SATA...

Τι καλωδια χρειαζομαι ωστε να συνδεσω τον ST3500418AS Seagate Barracuda 7200.12 στην θυρα E-SATA; ; ;

Να 'στε καλα, το ''νεφος'' ξεδιαλυνει...

Η αλλη μητρικη, εχει ηδη εναν σκληρο [Α] με το OS, και ο δικος μου σκληρος [Β] εχει και αυτος OS...

Τι να ρυθμισω στο Bios ωστε να κανει Boot OS απο τον σκληρο [Α] και τον δικο μου σκληρο [Β] απλα να τον διαβαζει ωστε να αντλησω τα αρχεια μου...

Εχω λαπτοπ με θυρα E-SATA...

Τι καλωδια χρειαζομαι ωστε να συνδεσω τον ST3500418AS Seagate Barracuda 7200.12 στην θυρα E-SATA; ; ;

Να 'στε καλα, το ''νεφος'' ξεδιαλυνει...

Για το esata δεν ξερω τι καλωδιο θες αλλα λογικα καποια θηκη για το σκληρο η καποιο docking που να εχει συνδεσιμοτητα esata

Eγω οσες φορες εβαλα σκληρο με αλλο os πανω δεν πειραξα κατι

Στο boot devise priority θα βαλεις 1o τον δισκο που θες να ξεκινησει αλλα το πιο πιθανο ειναι και ετσι απλα να τον συνδεσεις και να τον ανοιξεις θα Bootari απο το σκληρο Α , αλλιως κανεις αυτο που σου ειπα boot priority 1 τον δισκο που θες και μετα τις υπολοιπες συσκευες

1)το αφήνεις ως έχει και θα bootarei με το OS που προϋπάρχει.

2)ακόμη και αν έχει ESATA πρέπει να δώσεις από κάπου τροφοδοσία στον σκληρό. Σε μερικές μητρικές έχει ειδικό καλώδιο γιαυτό το σκοπό αλλά δεν έχουν όλες. Οπότε είτε αγοράζεις μια θήκη με τροφοδοσία και τον τοποθετείς μέσα (ασύμφορο) είτε αγοράζεις αυτό και κάνεις δουλειά (αν δε θέλεις να συνδέσεις τον σκληρό σε άλλο σύστημα)

Raidsonic Icy Box Docking Station 2.5"/3.5" Sata HDD to USB2.0/eSata (IB-110StUS2-B) - Accessories Σκληρών Δίσκων - plaisio.gr

το οποίο είναι γενικά χρήσιμο εργαλείο.

Ασχοληθηκα με το τροφοδοτικο σημερα...

Ηρθε ενα καρνταση που σκαμπαζει απο αυτα και αφου αποσυνδεσαμε ολα τα καλωδια απο μητρικη, επεξεργαστη, οπτικους δικους, σκληρους και ανεμηστηρια, δοκιμασαμε το τροφοδοτικο με ενα ανεμηστηρι πανω του κανωντας το γνωστο κυκλωμα βαζωντας εναν συνδετηρα στο πρασινο και στο μαυρο του 20pin και το ανεμηστηρι γυριζε...

Υστερα βαλαμε και τα υπολοιπα κομματια και εκει δεν ανοιγε πανω απο 2 δευτερολεπτα...

Υστερα μετρησαμε με πολυμετρο τα volt για σιγουρια...

Υστερα με ενα καλάι και μια τρομπα (για ρουφηγμα) λιωσαμε τα ''ποδαρακια'' του φουσκωμενου πυκνωτη και τον αφαιρεσαμε...

Υστερα τοποθετησαμε τον καινουριο και ξανα κολλησαμε τα ''ποδαρακια'' με το καλάι...

Υστερα τα συναρμολογησαμε και εν τελει ο υπολογιστης οχι μονο ανοιξε, αλλα ειναι σταθερος εδω και 4 ωρες...

Τι μπορει να σου κανει ενα πυκνωτακι ενος γραμμαριου...:bigsmile: :bigsmile: :bigsmile:

Προφανώς αυτός ο πυκνωτής τα είχε παίξει εντελώς με αποτέλεσμα να προκαλεί βραχυκύκλωμα και να ενεργοποιεί το κύκλωμα προστασίας του δευτερεύοντος με αποτέλεσμα να κλείνει το PSU.

Τυχερός ήσουν που είχε σκάσει και έτσι τον εντόπισες εύκολα γιατί έχω δει βλάβη να μην έχει σκάσει και να ψάχνουμε έναν έναν τους πυκνωτές (ευτυχώς υπάρχει τρόπος να βρεις ποιος είναι οπότε σε λίγα λεπτά βρέθηκε ο προβληματικός).

Προφανώς αυτός ο πυκνωτής τα είχε παίξει εντελώς με αποτέλεσμα να προκαλεί βραχυκύκλωμα και να ενεργοποιεί το κύκλωμα προστασίας του δευτερεύοντος με αποτέλεσμα να κλείνει το PSU.

Τυχερός ήσουν που είχε σκάσει και έτσι τον εντόπισες εύκολα γιατί έχω δει βλάβη να μην έχει σκάσει και να ψάχνουμε έναν έναν τους πυκνωτές (ευτυχώς υπάρχει τρόπος να βρεις ποιος είναι οπότε σε λίγα λεπτά βρέθηκε ο προβληματικός).

Νεο σκαλωμα, με την θερμοκρασια επεξεργαστη και μητρικης...

Μπορει να εχουν σχεση οι τασεις; ; ; [που βλεπω με το Everest]

Νεο σκαλωμα, με την θερμοκρασια επεξεργαστη και μητρικης...

Μπορει να εχουν σχεση οι τασεις; ; ; [που βλεπω με το Everest]

Θα μπορούσε να είναι και θέμα τάσεις.

για δώσε photo με τα stats του Everest να δούμε.

και με το θέμα θερμοκρασίας για τη βαθμούς μιλάμε ?? με τη load εκείνη την στιγμη ??

Θα μπορούσε να είναι και θέμα τάσης.

για δώσε photo με τα stats του Everest να δούμε.

και με το θέμα θερμοκρασίας για τι βαθμούς μιλάμε ?? με τι load εκείνη την στιγμη ??

Ολες οι μετρησεις ειναι σε Idle φιλε Sup3RvisoR με μεσο ορο 3300 Cpu Fan Rpm, χωρις O/C φυσικα, και με θερμοκρασια δωματιου 29 βαθμους...[Σε Load 83! ! !]

Everest [H GPU δεν εχει ανεμηστηρι, αγνοηστε το εικονικο 70%]:

post-19449-1416075482,7335_thumb.jpg

Speccy

post-19449-1416075486,2934_thumb.jpg

HW Monitor

post-19449-1416075486,5943_thumb.jpg

Για την εγκυροτητα των θερμοκρασιων:

Ανεκαθεν οι θερμοκρασιες επεξεργαστη σε Speccy και Everest ηταν διαφορετικες...

Οι θερμοκρασιες του επεξεργαστη μεσω BIOS ομως ειναι ιδιες με του Speccy...

Οποτε Speccy-Bios VS Everest 2-1 ! ! !

Αεροψυξη:

Εχω ενα ανεμηστηρι μπροστα [εισοδος αερα] και ενα πλαι [εισοδος αερα]. . .

Το παραξενο ειναι:

Πριν την αλλαγη πυκνωτη με βρωμερη heatsink, ψυχτρα και ξεραμενη θερμοαγωγιμη παστα ο επεξεργαστης ηταν στα 65 Idle...

Μετα την αλλαγη πυκνωτη με καθαροτατη heatsink, ψυχτρα και φρεσκια θερμοαγωγιμη παστα ο επεξεργαστης ειναι σταθερα στα 72 Idle...

Σκεφτομαι:

Μηπως μπαταρει το Cooler, αλλα ελενξα και ειναι μια χαρα...

Μηπως ευθυνεται η θερμοαγωγιμη, αλλα εβαλα σωστη ποσοτητα σωστα απλωμενη...

Μηπως το ανεμιστιρι μας κανει τσαλιμακια, αλλα τα πιανει τα 3300 Rpm...

Ριξτε ελευθερα τις ιδεες και τις ερωτησεις σας στο τερεν. . .

για ξανατσέκαρε παααρα πολύ προσεκτικά την ψύκτρα του cpu οτι πατάει πολύ καλά.

τη πάστα έβαλες ??

το mobo απο παλιά είχε αυτές της θερμοκρασίες η ανέβηκαν και αυτές μετα την επιδ. του τροφοδοτικού ??

για ξανατσέκαρε παααρα πολύ προσεκτικά την ψύκτρα του cpu οτι πατάει πολύ καλά.

τη πάστα έβαλες ??

το mobo απο παλιά είχε αυτές της θερμοκρασίες η ανέβηκαν και αυτές μετα την επιδ. του τροφοδοτικού ??

1.Φιλε μονο που δεν εσπασα την mobo...

2.Akasa AK 455-5G - Thermal paste | Multirama Αυτη την παστα χρησημοποιησα...

3.Πριν απο την επιδιορθωση που ο επεξεργαστης ηταν 65 idle, η mobo επιανε τους 56...

Μετα την επιδιορθωση ο επεξεργαστης πιανει 72 idle, η mobo πιανει τους 63...

Με λιγα λογια η mobo συμβαδιζει αναλογικα με επεξεργαστη σαν να ''λουζεται'' τα θερμα ''αποβλυτα'' του...

Παιδες καμια ιδεα; ; ;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.