Jump to content

Τι motherboard (chipset)για workstation pc

monotis

Recommended Posts

Γεια σας ειμαι καινουργιο μελος στο forum,και καλως σας βρηκα!!

Σκοπος του ποστ μου ειναι η αγορα ενος νεου pc ,που εδω και πολλες μερες βρισκομαι σε συγχυση στο τι να επιλεξω,και θα ηθελα τη βοηθεια καποιων πιο μυημενων με το αθλημα.

Καταρχας αυτα που κανω με τον υπολογιστη ειναι να δουλευω απαιτητικες εφαρμογες κυριως CAD,και συγκεκριμενα το 3D STUDIO MAX,καθως και επεξεργασια εικονας -ηχου -βιντεο και capture,οπως photoshop -corel-adobe audition,avid ktl.,και φυσικα σα λατρης της μουσικης ,μουσικη αυστηρως απαραιτητος τελειας πιστοτητας-ποιοτητας ηχου!(το web δεν το αναφερω εννοειτε).Τελος παιχνιδια καθολου.

Το συστημα που σκεφτομαι να φτιαξω θα εχει ελαχιστο 6Gb RAM,καρτα γραφικων την QUANTRO FX 600,και δισκο για λειτουργικο SSD..

Σχετικα με το motherboard (INTEL)θελω να με βοηθησετε ,διοτι δεν ξερω σε τι ειναι καλυτερο να παω, σε chipser Χ58 και socket 1366 ή στο Ζ68 και socket 1155????

Eνας φιλος μου που ασχολειτε επιμενει πως το Χ58 ειναι καλυτερο απο απο Ζ68 διοτι εχει το Quick Path Inteconnect,διοτι διαχειριζετε οση μνημη και να βαλω,απο την αλλη και το Ζ68 λεει οτι υποστηριζει εως 32Gb ,ποια η διαφορα....?

Στην περιπτωση του Χ58 θα παω στη cpu I7 960,και στην περιπτωση του Ζ68 την Ι7 2600Κ.

Τι πλεονεκτηματα/μειωνεκτηματα εχουν τα 2 αυτα chipset ,και ποιο ειναι καταλληλοτερο για την περιπτωση μου,με γνωμονα παντα ενα pc να δουλευει αστραπιαια χωρις ιχνος καθυστερησης (γιατι ειμαι νευρασθενικος!!!:mobile1:)

Με κλειστα τα ματια 2600k. Οσο για το μεχρι 32GB RAM, υπαρχει περιπτωση να βαλεις πανω απο 32? Εγω πιστευω οτι για αρχη με 2x4GB (8GB) θα εισαι σχετικα καλα για αυτα που δουλευεις. Τωρα απο εκει και περα βαζεις κι αλλα 8 μετα αν δεις οτι εχεις θεμα γιατι ξερω οτι το max οση μνημη βλεπει την καταβροχθηζει! Επισης με τον 2600k θα κανεις καλυτερο και πολυ πιο ευκολο overclocking. Ακομα κι αν δεν εχεις ιδεα με λιγο ψαξιμο θα τα βρεις πολυ ευκολα. Υπαρχουν και στο forum μας αντιστοιχα thread που θα σε βοηθησουν. Το Ζ68 οπως και να το κανεις ειναι πιο καινουργια πλατφορμα και πιστευω σε βαθος χρονου θα το δεις. Απο εκει και περα κανε και εσυ ενα ψαξιματακι σχετικα με τα προγραμματα που δουλευεις και δες αν μπορεις να βρεις συγκριτικα μεταξυ 960 και 2600k. Ειχα βρει καποια και ο 2600k ηταν μπροστα (δεν εχω link παει καιρος που τα ειδα).

Τελος σιγουρα πιστευω θα υπαρχουνα ατομα στο forum που δουλευουν τα προγραμματα που αναφερεις και θα μπορουν να σου πουν εντυπωσεις απο 1ο χερι!!

EDIT: Τωρα ειδα την quadro PCI!!!!

Εισαι σιγουρος? Με μια απλη καρτούλα και φτηνη pxie θα εισαι πολυ καλυτερα. Θα πας δλδ σε top πλατφορμα και θα βαλεις μεσα την quadro pci? Αμαρτια ειναι!!!

Z68 με pci θυρες υπαρχουν

Λιγο που το εψαξα το θεμα ανακαλυψα οτι ο συνδυασμος Ζ68 i72600Κ ειναι 10% πιο αποδοτικος απο το Χ58 i7960. Οποτε επιλεγεις μια μητρικη με Ζ68 chipset και εχεις το κεφαλι του ησυχο. Ριξε μια ματια σε αυτην: Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3 | Skroutz.gr η οποια ειναι οικονομικη και θα καλυψει τις αναγκες σου. Για πιο high-end μοντελο προτεινω αυτην: Gigabyte GA-Z68X-UD3P-B3 | Skroutz.gr η οποια αντεχει και για τρελο overclocking.

Οσον αφορα τις μνημες προτεινω να πας κατευθειαν σε 8GB μνημης μιας και οι τιμες εχουν πεσει αρκετα.

Για την καρτα γραφικων θα συμφωνισω με τους απο πανω. Ειναι (τουλαχιστον) αμαρτια να εχεις παλια καρτα γραφικων σε καινουριο συστημα.

Σχετικα με την καρτα γραφικων, εκανα λαθος και εβαλα μπροστα απο το 600 το fx ,ειναι η quandro 600 ,και ειναι ολοκαινουργια PNY Nvidia Quadro 600 - Κάρτες Γραφικών - plaisio.gr

[MENTION=20934]The One[/MENTION] και εγω για αυτη προσανατολιζομε αν παω σε Ζ68

Gigabyte Z68X-UD3P B3 (s1155, Z68, DDR3) - Μητρικές - plaisio.gr

σε σχεση με αυτη

Gigabyte GA-X58A-UD3R (s1366, DDR3, X58) - Μητρικές - plaisio.gr

Αν παω στο Χ58

το θεμα ειναι με ποιο απο τα 2 εκμεταλευομαι και διαχειριζομε πιο γρηγορα και σωστα τη μνημη Ram.

Το Ζ68 μπορει να υποστιριζει μεχρι 32 αλλα σημασια εχει να μπορει να τα διαχειριστει οχι μονο να τα "βλεπει",απο την αλλη το Χ58 ειναι εχει το QPI (quick path inteconnect)και περνει μνημες Τriple channel,δεν ξερω αν μπορει να σημαινει αυτο κατι.

Οσο για τις Cpu o 2600k ειναι οντως γρηγοροτερος απο τον 960 ,το δειχνουν και τα στατιστικα(δεν ξερω κατα ποσο αξιοπιστα ή πουλημενα ειναι βεβαια...)

PassMark Intel vs AMD CPU Benchmarks - High End

Ο 2600Κ σκαρφαλωνει σε επιπεδα Hi End (για το 2011..)αλλα πιστευω με ενα οverclock παταει και ο 960 καπου εκει.(Βεβαια θα μου πεις ο 2600Κ με ενα overclock που μπορει να πατησει...χιχι)

δηλαδη εσεις προτεινετε Ζ68 και το QPI?

Το triple channel σου προσφερει μεγαλυτερο bandwidth μεταξυ μνημης επεξεργαστη. Αλλα μην περιμενεις να καταλαβεις διαφορα με 3GBps περισσοτερο bandwidth. Απο την αλλη ο 2600Κ θα ολοκληρωσει την ιδια εντολη πιο γρηγορα ανεξαρτητα απο το οτι υστερει κατα 3GBps.

Τωρα αν θες τις απολυτες επιδοσεις θα αναγκαστεις να περιμενεις για τους ερχομενους Sandy Bridge - E οι οποιοι θα εχουν quadchannel.

Κατ'αρχήν ξεχνας τα 32gb μνήμης για non-ecc μητρικές. Υπάρχουν 1-2 εταιρίες που φτιάχνουν non-ecc >8gb/module..θες να ακούσεις τιμές; 350/dimm.

Είμαι σίγουρος ότι θα προτιμούσες αντί για 32gb μνήμης non ecc, 1 σερβερ με 32gb ecc και ρέστα για σουβλάκια. Στο μέλλον θα εμφανιστούν σίγουρα σε λογικές τιμές, όχι όμως τώρα.

Άμα είναι να τα στάξεις και δε βιάζεσαι, περίμενε 1 μήνα να δεις bulldozers/νέες τιμές στους intel. Κερδισμένος θα βγεις.

Εdit: βρήκα καλύτερες τιμές

Τωρα αν θες τις απολυτες επιδοσεις θα αναγκαστεις να περιμενεις για τους ερχομενους Sandy Bridge - E οι οποιοι θα εχουν quadchannel.

Πιστευω στον τομεα των υπολογιστων δεν υπαρχει μεγαλυτερη καταχρηση της φρασης "απολυτες επιδοσεις",καθε χρονο καθε κατασκευαστης ολο και κατι βγαζει το βαφτιζει με μια νεα τεχνολογια,δινει και μια σουπερ ουαο ονομασια που σε προδειλιαζει,γαματες συσκευασιες χρωματα κτλ.

Και εσυ μετα νομιζεις οτι θα ανοιξεις το pc και θα τ'ανοιγει ολα βουτυρο,χωρις ιχνος καθυστερησης!

(Τουλαχιστων εμενα αυτες τις προσδοκιες μου δημιουργει το πετυχημενο μαρκετινγκ τους ,με το πολυ στην πραγματικοτητα ισως ενα 10% αυξηση της επιδοσης)

Και ρωτω.Ενταξει να περιμενω (ετσι και αλλιως εγω για να αγορασω κατι μπορει να το ψαχνω μηνες πριν)δεν βιαζομαι,ΑΞΙΖΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ,θα υπαρχει αισθητη διαφορα με τους ερχομενους Sandy Bridge - E quadchannel κτλ(στις εφαρμογες που δουλευω)ή τις διαφορες θα τις αντιλαμβανετε μονο το μηχανιμα μου...?

Αυτο που θελω να πω με τον ορο απολυτες επιδοσεις ειναι το maximum των επιδοσεων που μπορει να εχει καποιος που σκεφτεται να αγορασει pc αυτο το χρονικο διαστημα. Ας πουμε (υποθετικα παντα) οτι καποιος θελει να αγορασει το πιο σουπερ ντουπερ ουαου pc που υπαρχει αυτη τη στιγμη και οτι θελει να το κρατησει για πολλα χρονια. Αυτη τη στιμη σιγουρα θα αγοραζε i7 2600Κ γιατι αυτος ειναι ο πρωτος σε θεμα value for money και ισοφαριζει τις επιδοσεις του μεχρι προτεινος κορρυφαιου μοντελου i7 990X. Ενας ομως που δεν βιαζεται να παρει pc εδω και τωρα σιγουρα θα περιμενε να κυκλοφορησουν και οι αναμενομενοι SB-E πριν αποφασισει, σωστα?

Τι να κανουμε? Βλεπεις οι εταιρειες εχουν μια κακια συνηθεια να θελουν καθε χρονο να εξελισσουν τα προιοντα τους κυνηγωντας συνεχεια τις απολυτες επιδοσεις. Επομενως, δεν γινεται καταχρηση της φρασης απολυτες επιδοσεις, απλα η φραση "απολυτες επιδοσεις" καθε χρονο δειχνει σε διαφορετικο προιον. Οποιος νομιζει οτι το +47% αυξηση στις επιδοσεις που υποσχονται οι SB-E σε σχεση με τον 990Χ δεν ειναι αρκετο, μπορει να μεινει με τον Pentium 4 που εχει και να περιμενει για κατι ακομα καλυτερο. Τωρα αν απο το 47% μονο το 10% ειναι ορατο με το ματι, (λιγο ειναι, δε λεω), τι να κανουμε, θα πρεπει να αρκεστουμε σε αυτο το 10%.

Στο θεμα μας τωρα. Η αληθεια ειναι οτι διαφορα με το ματι στα 3GBps λιγοτερου bandwidth δεν προκειται να καταλαβεις με τιποτα. Το quadchannel ομως υποσχεται αυξηση 33% στο bandwidth. Τωρα κατα ποσο αυτη η αυξηση μπορει να γινει αντιληπτη, μενει να το δουμε κατα τον Ιανουαριο οπου και θα αρχισει η κυκλοφορια των νεων chip.

Α, και κατι τελευταιο. Μην επηρεαζεσαι τοσο πολυ απο το μαρκετινγκ, αυτοι θα θελουν να σου πουλησουν τον χαλκο για χρυσο. Να εμπιστευεσαι τα εγκυρα reviews, οχι αυτο που θελει να σου πουλησει ο καθε υπευθυνος μαρκετινγκ.

Τι να την κανεις την απολυτη απαντηση αν χρειαζεται να ληστεψεις τραπεζα για να την αποκτησεις?:(

και φυσικα οταν ληστεψεις την τραπεζα βγαινοντας, η απολυτη απαντηση θα ειναι αλλη, τοτε θα πρεπει να ληστεψεις αλλη τραπεζα για να την αποκτησεις.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.