Jump to content

Internal RAID ή External NAS με RAID?

cydle

Recommended Posts

Εχουμε και λεμε...

Υπαρχει ενας server με 4 δισκους σε raid 10 πανω στον ενσωματωμενο controller της μητρικης (amd 790x). O server μοιραζει τα αρχεια του δισκου, μεσω gigabit lan, σε 30 pc τα οποια αντιγραφονται στο καθε pc σε δικο του δισκο και εκτελουνται τοπικα. (ειναι internet cafe)

Σκεφτομαι για λογους ευκολιας να βαλω τους δισκους σε ενα εξωτερικο nas κουτι αλλα εχω μερικες αποριες.

1. Οι ταχυτητες θα ειναι ιδιες ή θα πεσουν?

2. Εχετε να προτινετε καποιο κουτι που να υποστηριζει raid 10?

3. Αν βαλω τους δισκους στο εξωτερικο κουτι, τα δεδομενα θα χαθουν?

Εχω δει το Seagate BlackArmor NAS 400 αλλα δεν εχω διαβασει καλα λογια.

Επισης ειδα και Iomega IX4 και PX4 που ανεβαινουν σε τιμη.

Γενικως να κανω κατι τετοιο ή μηπως οι ταχυτητες θα ειναι δραματικα χαμηλοτερες?

Ευχαριστω!

1.θα σε περιορίζει λίγο το gigabit lan.(καλύτερα εσωτερικά στο PC)

2.αν ψάξεις στην αγορά όσα παίρνουν 10-16 δίσκους σε rack έχουν.

3.όχι, εκτός αν το κουτί είναι χαλασμενο και κάνει νερά.

Στην θέση σου θα είχα βάλει raid controller pci-e καλό και μια εντελώς απλή κάρτα γραφικών

Θα μπορούσε να είχες και motherboard με onboard vga. Σε server δεν θες και πολλά σε γραφικά.

Ποια η ευκολία που νομίζεις πώς θα εχεις; Τη ζωή σου θα δυσκολεψεις, απο τις αργές ταχύτητες.

Να αφήσεις το σερβερ.

(ευκολια) Μπορω ανα πασα στιγμη να αλλαξω το pc (server) χωρις να πειραξω τα αρχεια μου.

Ποιες θα ειναι οι διαφορες στις ταχυτητες? Τωρα ετσι και αλλιως τα pc ζητανε δεδομενα μεσω σερβερ και τραβανε απο εκει και μετα τα εκτελουν τοπικα. Μπορει να τραβανε 2-3-10 pc ταυτοχρονα. Το load balancing πχ που εχει το Iomega PX δεν θα καλυτερεψει τα πραγματα? Το κουτακι εχει και δικο του διπυρινο intel επεξεργαστη καθως και 2gb ram το οποιο νομιζω θα βοηθησει και τον server μιας και εχει δικους του πορους.

To κουτάκι έιναι ουσιαστικά ένα μικρό pc, που τρέχει κάποιο custom unix like λειτουργικό.

Κατ'αρχάς επειδή πρόκειται για generic hardware, ανεβάζει κατα πολύ την τιμή του.

Κατα δεύτερον το

Μπορω ανα πασα στιγμη να αλλαξω το pc (server) χωρις να πειραξω τα αρχεια μου.
δεν ισχύει.

Πιό πιθανό είναι να το καταφέρεις αυτό με έναν custom made server.

Ο οποίος θα σου στοιχίσει και πολύ φθηνότερα.

Οπότε κρατώντας τον 1ο, θα έχεις 2 σέρβερ ουσιαστικά,κάνοντας ουσιαστικά ένα περιττό έξοδο.

1.θα σε περιορίζει λίγο το gigabit lan.(καλύτερα εσωτερικά στο PC)

2.αν ψάξεις στην αγορά όσα παίρνουν 10-16 δίσκους σε rack έχουν.

3.όχι, εκτός αν το κουτί είναι χαλασμενο και κάνει νερά.

Στην θέση σου θα είχα βάλει raid controller pci-e καλό και μια εντελώς απλή κάρτα γραφικών

Θα μπορούσε να είχες και motherboard με onboard vga. Σε server δεν θες και πολλά σε γραφικά.

Φιλε μου, με συγχωρεις αλλα μαλλον δεν εχεις καταλαβει.

1. Τα αρχεια που εχω τωρα στον server μεταφερονται μεσω gigabit lan. Αρα θεωρητικα η ταχυτητα πρεπει να ειναι ιδια. Επειδη ομως ο controller που εχουν τα διαφορα κουτια της αγορας διαφερουν, προφανως θα εχουν και αλλες ταχυτητες. Η ερωτηση μου ειναι αν οι ταχυτητες που πιανει το raid 10 ενος εξωτερικου κουτιου αξιας εως 600ευρω πχ εχουν μεγαλες διαφορες με αυτες μου πιανει o controller της mobo.

2. Για raid 10 δεν χρειαζεσαι 10-16 δισκους.

3. Εχω ηδη δεδομενα σε ενα raid 10 4ων δισκων που εχει η motherboard. Αν τους βγαλω απο εκει και τους βαλω στο εξωτερικο κουτι που υποστηριζει raid 10, τα δεδομενα θα τα δει κανονικα ή οχι?

Παρακαλω πολυ φιλε μου λιγο πιο σοβαρες απαντησεις. Αν δεν ασχολεισαι με το θεμα ωστε να ενημερωνεις καποιον σωστα καλυτερα να μην το κανεις. Ευχαριστω παντως για το χρονο σου.

ΚΑλησπέρα,

αν πάρεις ένα απλό nas και όχι πολύ ακριβό, θα έχεις χοντρή πτώση σε ταχύτητα.

έχω νας με δύο δίσκους και είναι πολύ αργό. Αυτά είναι για άλλη χρήση, τπτ streaming για απλά πράγματα στο σπίτι.

Αλλιώς θες αρκετά λεφτά.

Πέρα απο το raid, την ταχύτητα του sata ΚΑΙ μετέπειτα σε δίτκυο δεν την περνάς.

Επίσης όταν βάλεις νας, θα θέλει να κάνεις φορμάτ για να παίξει στο δικό του σύστημα αρχείων. πχ σε μένα είναι ext3 linux.

ΘΕωρητικά θα μπορούσες απλά να είσαι με FreeNAS και ένα μηχάνημα στο οποίο απλά θα καρφώνεις δίσκους και θα είναι μέσω sata το raid σου. Και ΜΕΤΑ τα πας στο δίκτυο.

Αυτό θα πρότεινα. Μην μπλέξεις με έτοιμη νας συσκευή γιατί λογικά θα είσαι κάτω σε ταχύτητα και θα εξαρτάσαι όλο και πιο πολύ απο το δικό του σύστημα, άρα πρεπει να είσαι και έτοιμος για troubleshhooting αν κάτι πάει στραβά με τη συσκευή.

Για μένα καλύτερα internal, μετά Freenas, και τελευταίο το nas.

To κουτάκι έιναι ουσιαστικά ένα μικρό pc, που τρέχει κάποιο custom unix like λειτουργικό.

Κατ'αρχάς επειδή πρόκειται για generic hardware, ανεβάζει κατα πολύ την τιμή του.

Κατα δεύτερον το δεν ισχύει.

Πιό πιθανό είναι να το καταφέρεις αυτό με έναν custom made server.

Ο οποίος θα σου στοιχίσει και πολύ φθηνότερα.

Οπότε κρατώντας τον 1ο, θα έχεις 2 σέρβερ ουσιαστικά,κάνοντας ουσιαστικά ένα περιττό έξοδο.

Εδω δεν εχεις αδικο αλλα να σου πω το σκεπτικο μου.

Εχω τωρα εναν σερβερ που εχει σε εναν δισκο τα Windows και αλλους 4 σε raid 10 που εχουν τα αρχεια που θελω να μοιραζομαι.

Εχω φτιαξει και ενα δευτερο pc με ιδια mobo αλλα χαμηλοτερη ram και cpu που τρεχει ενα κλωνο του πρωτου για windows.

Σε περιπτωση που παθει κατι το πρωτο pc θελω να ανοιξω το δευτερο και να εχω αμεση προσβαση στα αρχεια.

Το να μεταφερω τους δισκους απο το ενα πισι στο αλλο δεν ειναι ευκολο και φυσικα ποτε δεν θα αφηνα καποιον υπαλληλο να το κανει.

ΚΑλησπέρα,

αν πάρεις ένα απλό nas και όχι πολύ ακριβό, θα έχεις χοντρή πτώση σε ταχύτητα.

έχω νας με δύο δίσκους και είναι πολύ αργό. Αυτά είναι για άλλη χρήση, τπτ streaming για απλά πράγματα στο σπίτι.

Αλλιώς θες αρκετά λεφτά.

Πέρα απο το raid, την ταχύτητα του sata ΚΑΙ μετέπειτα σε δίτκυο δεν την περνάς.

Επίσης όταν βάλεις νας, θα θέλει να κάνεις φορμάτ για να παίξει στο δικό του σύστημα αρχείων. πχ σε μένα είναι ext3 linux.

ΘΕωρητικά θα μπορούσες απλά να είσαι με FreeNAS και ένα μηχάνημα στο οποίο απλά θα καρφώνεις δίσκους και θα είναι μέσω sata το raid σου. Και ΜΕΤΑ τα πας στο δίκτυο.

Αυτό θα πρότεινα. Μην μπλέξεις με έτοιμη νας συσκευή γιατί λογικά θα είσαι κάτω σε ταχύτητα και θα εξαρτάσαι όλο και πιο πολύ απο το δικό του σύστημα, άρα πρεπει να είσαι και έτοιμος για troubleshhooting αν κάτι πάει στραβά με τη συσκευή.

Για μένα καλύτερα internal, μετά Freenas, και τελευταίο το nas.

Δηλαδη λες να φτιαξω ενα πισακι μονο για raid και να το κουμπωσω πανω στο δικτυο. :hmm:

Κοίτα, το να πάς για freenas μπορείς να το φτιάξεις και μόνος.

Ενα μεγάλο κουτί με χώρο για πολλούς δίσκους θες, και μια σύγχρονη μητρική για καλές ταχύτητες στον ελεγκτή δίσκων.

Δεν μιλάμε για τρελή ισχύ απλά για αξιοπιστία.

απο κει και πέρα με 1000άρι δίκτυο που θα έχει λογικά η μητρική, το περνάς μέσα απο ένα 1000άρι switch και πάει στα συστήματα που θες. έτσι θα χάσεις όσο γίνεται λιγότερη ταχύτητα.

ένα full tower κουτί με χώρο για δέκα δίσκους (μετράω και χώρο εκεί που μπαίνουν τα dvd μιας και μπορείς κι εκεί να βάλεις δίσκο με απλά μικρά λαμάκια)

επαρκή εξαερισμό για να μην ζεσταίνεται με τόσες συσκευές, και είσαι έτοιμος.

Δεν νομίζω πως έχεις ανάγκη ένα όλόκληρο nas σύστημα που είπες στην αρχή, γιατί θα πληρώνεις τα χαρακτηριστικά του ενώ στην ουσία θα σε καθυστερούν και δεν θα κερδίσεις τπτ απο αυτό.

Απλά λέω άποψή μου, ίσως άλλοι χρήστες σε βοηθήσουν πιο πολύ, εγώ παίρνοντας nas πάντως ξενέρωσα στο θέμα ταχύτητας...

Κατ'αρχην, η ταχυτητα λογω controller στο raid10 δε θα επρεπε να σε απασχολει, αφου σε καθε περιπτωση το bottleneck θα ειναι το gigabit lan με τα ~50mb/s οταν το raid σου θα εχει πανω απο 100mb/s (με συγχρονους δισκους) ανεξαρτητα σε ποιον controller ειναι (το raid10 δεν εχει parity calculations συνεπως δε κανει σοβαρη διαφορα ο ενας controller απο τον αλλον!)

Αποκει και περα, οι απαιτησεις σου ειναι τοσο μικρες οταν μιλας για 4 μονο δισκους (και ενω το 790 μπορει να υποστηριξει και μεχρι 6 λογικα?) που δε θα καθομουνα καν να ασχοληθω με τετοια πραγματα....μεινει οπως εισαι και δουλευει και τελος...

Επισης ο τιτλος του θεματος ειναι σχετικα παραπλανητικος. Οποιος μπει, νομιζει οτι μιλας για το αν ειναι πιο συμφερον να βαλει κανεις raid5/10 καρτα εσωτερικα στο PC του και δισκους ή να φτιαξει χωριστα ενα NAS να ασχολειται αποκλειστικα με αυτο, ενα θεμα που εχει ενδιαφερον αφου υπαρχουν σοβαρα pros/cons σε καθε περιπτωση (πχ τρελη σιαφορα σε ταχυτητα στο εσωτερικο raid versus gigabit lan, αλλα προβληματα σε αναβαθμιση/χωρητικοτητα/επεκτασιμοτητα κλπ).

Θα έλεγα δώσε λεφτά και πάρε ένα δίσκο να κρατάς back-up όσο πιο συχνά γίνεται, πχ κάθε βράδυ, από τον server και άσε τον server όπως είναι. Απλά φρόντισε να είναι πάνω σε ένα καλό ups, να έχει καλή ψύξη και να τον τσεκάρεις συχνά μην έχει κάνει fail κάνας δίσκος από το raid1. Επίσης, πάρε κάνα 2 δίσκους, όμοιους με αυτούς που έχεις για σιγουριά...

μπορείς επίσης να βάλεις άλλες 2 κάρτες δικτύου και να χωρίσεις το δίκτυό σου στα 3 οπότε 1κάρτα δικτύου άνα 10 η/υ οπότε οι ταχύτητες θα είναι ανώτερες λόγο φόρτου. φυσικά θα θες και ένα καλό switch για να μην αργούν τα δεδομένα στο διαμοιρασμό

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.