Τζώρτζης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 7, 2011 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 7, 2011 Απόκτησα τον εν λόγω τροφοδοτικό, αλλά όντας οπαδός του ήσυχου υπολογιστή διαπίστωσα πως τα ανεμιστηράκια του μου χαλάνε το ακουστικό σύνολο. Αν είδα καλά φοράει τα ADDA FAN AD0812HB-A76GL 80mm x 2. Τάση: 12v Amperage: 0.25A Size: 80mm x 80mm x 25mm (3-1/8 x 3-1/8 x 1") Leads: 3 x 13" wires Βύσμαr: 3 pin Motherboard RPM monitoring Ταχύτητα ανεμιστήρα: 3010 rpm Ροή αέρα: 38.6 cfm Θόρυβος: 34.4 dBA Bearing Type: Ball (one) Ο αέρας που βγάζουν δε διαφέρει σε θερμοκρασία από την εκάστωτε του δωματίου άρα θεωρώ πως θα ήτο επαρκείς ανεμιστήρες χαμηλότερης ταχύτητας περιστροφής, άρα χαμηλότερου θορύβου αλλά και χαμηλότερης ροής = μειωμένη αποτελεσματικότητα ψύξης πιθανόν. Σε αναζήτηση που έκανα βρήκα τους εξής πιθανούς αντικαταστάτες τους. Ποιους θα επιλέγατε εσείς και γιατί; : 1.XILENCE RED WING FAN 80MM Τάση: 12V DC. Τάση έναρξης: 7V DC. Κατανάλωση: 0,84 W. Amperage: 0,07 A. Ταχύτητα ανεμιστήρα: 1.500 RPM +/- 10%. Bearing type: Hydro bearing. Βύσμα: Μεγάλο 4Pin και 3Pin Molex. Ροή αέρα: 19,6 CFM. Πίεση αέρα: 1,12 mmAq. Επίπεδο θορύβου: ~ 15 dB/A. Διαστάσεις: 80 x 80 x 25 mm. Βάρος: 65 g. Τιμή: 3.5€ 2.XILENCE LED UV FAN 80MM Χρώμα ανεμιστήρα: Διάφανο Διαστάσεις: 80 x 80 x 25 mm Ταχύτητα ανεμιστήρα: 1800 rpm ± 10% Ροή αέρα: 21,8 CFM Bearing Type: Hydro bearing Επίπεδο θορύβου: 15 dB Power input: 1,68 W Βάρος: 64 gr Βύσματα: 3 Pin, Big 4 Pin Πιστοποιήσεις: CE, FCC, RoHS Operating Voltage: 12 V Εγγύηση: 1 χρόνος. Τιμή: 4.9€ 3.Noiseblocker BlackSilentFan X2 Τάση: 12V DC. Τάση έναρξης: 4V DC. Κατανάλωση: 0.72 W. Ταχύτητα ανεμιστήρα: 1.800 RPM. Bearing type: Ultra silent bearing. Βύσμα: 3Pin Molex. Ροή αέρα: 26 CFM. Επίπεδο θορύβου: ~ 18dB/A. Διαστάσεις: 80 x 80 x 25 mm. Τιμή: 5.535€ 4.Noctua NFR8 1800 Fan Τάση: 12V DC. Τάση έναρξης: 4V DC. Κατανάλωση: 1.32 W. Amperage: 0,11 A. Ταχύτητα ανεμιστήρα: 1.800 RPM. Bearing type: SSO-Bearing. Βύσμα: Μεγάλο 4Pin και 3Pin Molex. Ροή αέρα: 31.2 CFM. Επίπεδο θορύβου: ~ 17 dB/A. Διαστάσεις: 80 x 80 x 25 mm. Τιμή: 14.145€ Κορυφαία δείχνουν τα Noctua αλλά είμαι ανάμεσα στα Noiseblocker BlackSilentFan X2 (3.) και στα XILENCE LED UV FAN 80MM (2.) λόγω τιμής. Υποψήφιοι που κακώς αγνοήθηκαν παρακαλώ να τους αναφέρετε πάραυτα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
z3et Αύγουστος 7, 2011 #2 Κοινοποίηση Αύγουστος 7, 2011 Noiseblocker απο μενα. Μικρο κοστος και καλο CFM με 18dB (δεν θα ακουγεται στην ουσια)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaco Αύγουστος 8, 2011 #3 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 H Noctua έχει μεγαλύτερη ροή και είναι πιο αθόρυβη... Βασικά είναι εντυπωσιακά τα χαρακτηριστικά της,αλλά 14€ για ένα φουφούρι...?:...:Πάντως στα τροφοδοτικά, προσοχή με τις αλλαγές των ανεμιστήρων, γιατί αν το τροφοδοτικό δουλεύει πάνω από κάποια ισχύ που αρχίζει η έκλυση θερμότητας να είναι μεγαλύτερη από την απόδοση της ψύξης του ανεμιστήρα, τότε θα αρχίζουν να φουσκώνουν οι πυκνωτές, ν' ανοίγουν τα καπάκια τους και να διαρρέει ο ηλεκτρολύτης... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τζώρτζης Αύγουστος 8, 2011 Author #4 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 Συμφωνώ Jaco, για αυτό θα ήθελα και μια απάντηση από τον hipro για αυτο το τόλμημα (αν και νομίζω με τα noctua δε τίθεται τέτοιο θέμα μιας και η ροή θα είναι στο 81% των Adda).Επίσης έχει περάσει από το μυαλό μου, εκτός από το να αλλάξω τους ανεμιστήρες των 80mm, να προσθέσω έναν 120mm ή 140mm στο πάνω μέρος του τροφοδοτικού ανοίγοντας με μια σέγα τη κατάλληλη τρύπα. Έτσι δε τίθεται θέμα θερμοκρασιών (αλλά σκόνης). Link to comment Share on other sites More sharing options...
MicAn Αύγουστος 8, 2011 #5 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 Πάντως στα τροφοδοτικά, προσοχή με τις αλλαγές των ανεμιστήρων, ...+1.Οι αλλαγές ανεμιστήρων στα PSU θέλουν όντως προσοχή.Μου προκαλεί εντύπωση το υψηλό airflow του μανίσιου ανεμιστήρα και ο (απαράδεκτα) υψηλός παραγόμενος θόρυβος. Το γεγονός ότι έχει υψηλό airflow δεν πρέπει να είναι τυχαίο ...Μιά πρόταση και από μένα για νέο ανεμιστήρα:Xigmatek CLF-8251 Crystal Blue LED Fan - 80mm - Case Fans - plaisio.grΕπίσης έχει περάσει από το μυαλό μου, εκτός από το να αλλάξω τους ανεμιστήρες των 80mm, να προσθέσω έναν 120mm ή 140mm στο πάνω μέρος του τροφοδοτικού ανοίγοντας με μια σέγα τη κατάλληλη τρύπα. Έτσι δε τίθεται θέμα θερμοκρασιών (αλλά σκόνης).Ωραία πατέντα και ίσως επιβεβλημένη αν τελικά καταφύγεις σε νέο ανεμιστήρα με μικρότερο airflow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Αύγουστος 8, 2011 #6 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 Μικροτερο airflow ισως να σημαινει μεγαλυτερες θερμοκρασιες, μικροτερο efficiency και μεγαλυτερη φθορα στα εξαρτηματα του τροφοδοτικου (πυκνωτες, κλπ).Ψηφιζω Noiseblocker γιατι δινουν τα ιδια cfm και εχουν και καλη τιμη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τζώρτζης Αύγουστος 8, 2011 Author #7 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 Μιά πρόταση και από μένα για νέο ανεμιστήρα:Xigmatek CLF-8251 Crystal Blue LED Fan - 80mm - Case Fans - plaisio.gr25dBA είναι πάρα πολλά.Ωραία πατέντα και ίσως επιβεβλημένη αν τελικά καταφύγεις σε νέο ανεμιστήρα με μικρότερο airflow.Προς τα εκεί με βλέπω, αλλά θα περιμένω ακόμα έως ότου κατασταλάξω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
billpeppas Αύγουστος 8, 2011 #8 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 Αν μπείς στον κόπο ( σέγες κλπ ) φτιάξε μια τρύπα για 12άρη, βάλε έναν καλό και συνάμα ήσυχο 12άρη ( π.χ. Scythe S-Flex ) και έναν πολύ ήσυχο 8άρη στην θέση του 8άρη να είσαι άρχοντας.Εναλλακτικά μπορείς να του φτιάξεις ένα μεγαλύτερο σασί, και να βάλεις έναν 12άρη ή 14άρη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaco Αύγουστος 8, 2011 #9 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 Όντως αν βάλεις αθόρυβο 12άρι με καλό airflow, είναι σα να του βάζεις aircondition... και από πάνω είναι καλύτερα μεν γιατί ψύχονται όλα τα υλικά, αλλά όμως θα έχεις και είσοδο ζεστού αέρα στο κουτί, οπότε μήπως πρέπει να έχεις και ένα ανεμιστήρα να τραβάει αέρα προς τα έξω...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τζώρτζης Αύγουστος 8, 2011 Author #10 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 Δυστυχώς το σενάριο τοποθέτησης ενός 12 ή 14αρη ανεμιστήρα δεν υλοποιείται στη περίπτωση του τροφοδοτικού μιας και πάνω - κάτω έχει pcb πλακέτες.Οπότε απομένει μόνο η αλλαγή των ανεμιστήρων με άλλα αθόρυβα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dangar Αύγουστος 8, 2011 #11 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 Φίλε Τζώρτζη καλησπέρα , επειδή σε βλέπω ζωηρό ( κατευθείαν επέμβαση στο PSU ) μπορείς να βάλεις τα ανεμιστηράκια σε ροοστάτη - ποτενσιόμετρο 100Ω/4W παραλληλισμενο με 2 ήδη παραλληλες αντίστασεις 56Ω/2W ( 100Ω//28Ω με 4W ικανότητα γιατί τραβάνε τα 2 0,5Α ) .Έτσι θα έχεις και το μανίσιο fan control και δυνατότητα επέμβασης αν χρειαστεί. Λευτέρης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τζώρτζης Αύγουστος 8, 2011 Author #12 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 Αγαπητέ Λευτέρη καλησπέρα και σε εσένα.Το έχω σκεφτεί το σενάριο που παρέθεσες, το έχω ήδη στη πράξη σε ανεμιστήρες του κουτιού, αλλά θα ήθελα οι ανεμιστήρες του τροφοδοτικού να τραβάνε κατευθείαν ρεύμα από τη πλακέτα του όπως τώρα, χωρίς να επέμβω στη συνδεσμολογία τους.Κάτι άλλο που μου ήρθε στο μυαλό, να βάλω στη μία πλευρά έναν αντάπτορα από 120mm->80mm και να χρησιμοποιήσω έναν 12άρη ανεμιστήρα με κέρδη την μεγαλύτερη ροή αέρα και χαμηλότερο θόρυβο και απώλεια το αισθητικό αποτέλεσμα (μικρό το κακό διότι δε φαίνεται). Και στην έξοδο έναν Noiseblocker BlackSilentFan X2 με τα υπέροχα 26CFM και 18dBA του..Λύση που μου φαίνεται μονόδρομος διαβάζοντας αυτό το review (βέβαια δε ξέρω πόσα CFM πραγματικά σπρώχνουν τα Adda). Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior-21- Αύγουστος 8, 2011 #13 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 εγω απο τη αλλη βλεπω οτι πηρες ενα τροφοδοτικο χωρις να σε καλύπτει. και φοβαμαι μηπως οι επεμβασεις που θες να κανεις μαζι με την αγορα του τροφοδοτικου θα σου πανε περισσοτερο αποσο εξαρχης ενα καλο και ησυχο τροφοδοτικό - μτχ παντα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τζώρτζης Αύγουστος 8, 2011 Author #14 Κοινοποίηση Αύγουστος 8, 2011 [MENTION=5811]junior-21-[/MENTION] Για αυτό δε θέλω να δώσω πάνω από 10€ για τα ανταλλακτικά με μπόνους τη προσωπική ενασχόληση και τις δοκιμές.12αρη και 14αρη ανεμιστήρα έχω, ο αντάπτορας έχει 5€ και άλλα 5€ για έναν 8άρη.Πάντως αν δεν ήμουν ψείρας με το θέμα του ήσυχου υπολογιστή δε θα πείραζα τπτ :...: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τζώρτζης Αύγουστος 10, 2011 Author #15 Κοινοποίηση Αύγουστος 10, 2011 Τελικά τα άλλαξα με τα Enermax TB silence UCTB8 Ο θόρυβος μειώθηκε δραματικά. Τα adda έτρεχαν με τροφοδοσία των 10V όπως έδειξε το πολύμετρο. Άρα η διαφορά στη ροή δε θα είναι μεγάλη θεωρητικά μιας και τα enermax τα συνέδεσα στα 12V. Link to comment Share on other sites More sharing options...
z3et Αύγουστος 10, 2011 #16 Κοινοποίηση Αύγουστος 10, 2011 Και (πολυ) καλυτερη τιμη, και (πολυ) μεγαλυτερο CFM και (αρκετα) λιγοτερος θορυβος! Nice...! Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarkSaga Αύγουστος 10, 2011 #17 Κοινοποίηση Αύγουστος 10, 2011 47cfm 15dB? πλάκα μας κάνουν? ειλικρινά το ακούς?αν το ακούς είναι πολύ περισσότερο απο ότι λένε ούτε τα cfm πιστευω ούτε και τα dB η σημαντική μέτρηση στα φουρφούρια παρέχεται απο λιγες εως και καμία εταιρία Noise Level (Sone) το πρωτοσυνάντησα στα NV silencer αφού είσαι καλύτερα απο θόρυβο οκ, 12άρη μπορούσες να προσαρμόσεις με ται ραπς ή με αντάπτορα ροής shroud απέξω υποθέτω αν και σε εργαλειάκι του hipro5 δεν θα έβαζα χέρι http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness http://en.wikipedia.org/wiki/Sone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τζώρτζης Αύγουστος 10, 2011 Author #18 Κοινοποίηση Αύγουστος 10, 2011 Δεν είναι 47CFM (λάθος του eshop) αλλά 47m³/h δηλ 27CFM.Δεν ακούγονται αλλά η ροή του αέρα στην επιφάνεια του χεριού είναι αισθητή.Νομίζω τα adda παρείχαν παραπάνω πρακτική ροή αλλά η διαφορά είναι πολύ μικρή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snips Αύγουστος 10, 2011 #19 Κοινοποίηση Αύγουστος 10, 2011 Πειράζει να κάνω μια παρένεθση και να ρωτήσω ΠΩΣ (εκτός από το να αλλάξω fans) πως να απενεργοποιήσω και αυτό το ΚΑΤΙ που το κάνει να αρχίζει να τους γυρνάει πιο πολύ όταν είναι σε load....?(650 ENERMAX modular αν θυμάμαι καλά... :sick: ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dangar Αύγουστος 10, 2011 #20 Κοινοποίηση Αύγουστος 10, 2011 Τελικά το έβαλες απευθείας στα 12V , οπότε το auto fan control πήγε περίπατο. Αν είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα όλα καλά , πιστεύω όμως αφού το έκανες έτσι θα μπορούσες να αφήσεις τον ADDA και να τον βάλεις σε ένα fan controller με χειροκίνητο έλεγχο. Μπορεί αυτός που έβαλες να δουλεύει στα 12V και ο ADDA στα 10V , όμως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γυρίζει πιο αργά καθότι πιο αδύναμος ( 0,15Α ). Φιλικά πάντα , Λευτέρης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.