Athanasios2104 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2011 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2011 Είχα πάρει τον X25V 40GB πέρυσι το Φεβρουάριου για OS+Office+drivers+basic programs, αν και value ssd η διαφορά με hdd που είχα ως τότε με κατέπληξε. Ωστόσο πλέον αρχίζει και γεμίζει (κυρίως πιστεύω από τα win7 updates), τώρα δλδ έχω 10GB ελεύθερα, και δεδομένου ότι το 10% ενός ssd πρέπει να είναι ελεύθερο, σκοπεύω να μεταβώ σε μια μεγαλύτερη χωρητικότητα. Για την ακρίβεια βλέπω για 120GB, ώστε να μην χρειαστεί να ξανα-αλλάξω.Στο δια ταύτα, εχώ 3 ερωτήσεις:1) Έχω κάνει full Acronis backup τον X25V. Αντικαθιστώντας τον και περνώντας το backup στον καινούργιο ssd θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα;2) Στον X25V είχα κάνει τα SSD tweaks που συνιστά ο Lazy Dog σε αυτό το thread. Θα πρέπει να τα ξανακάνω στον νέο ssd ή θα περαστούν μαζί με το Acronis backup (σχεδόν όλα τα tweaks είναι μέσα από ρυθμίσεις των Windows) ; Επίσης, χρειάζονται πλέον αυτά τα tweaks στους νέους ssd; Δλδ μήπως πλέον οι τωρινοί controllers είναι τόσο super-duper που η διαφορά με τα tweaks θα είναι ελάχιστη ή ενδεχομένως και να ρίχνουν την απόδοση/αξιοπιστία;3) Όπως είπα σκέφτομαι για έναν "σοβαρό" ssd αυτήν την φορά (με την αντίστοιχη "σοβαρή" τιμή :...: ), διαβάζοντας πρόσφατα σχετικά threads έχω καταλήξει στον Samsung 128GB 470 Series, στα 220 ευρώ. Ερώτηση: Σε reviews διάβασα ότι ο controller είναι "in-house" (δλδ της Samsung, ούτε Sandforce ούτε Intel), επομένως υποστηρίζει TRIM; Επίσης έχει ακούσει κανείς για τπτ προβλήματα ως τώρα;Επίσης στα reviews πολύ καλός είναι και ο Corsair 120GB F120 (235 ευρώ). Με +5 ευρώ πάνω, είναι και ο Corsair 120GB GT (240 ευρώ).Γενικά δεν θα ήθελα να ξεφύγω πάνω από τα 250 ευρώ: VISION STUDIO COMPUTERS - ΛΙΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙedit: Ξέχασα να αναφέρω (αν και το έχω στο build log της υπογραφής) ότι η μητρική που έχω είναι η Asus P5E64 WS Evolution (X48, SATA 3.0 Gb/s, s775). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chosen Ιούλιος 18, 2011 #2 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2011 1) Όχι. Έχω μεταφέρει λειτουργικό πάνω από 5 φορές από SSD σε SSD με το Acronis (με το disk clone όμως, όχι με το backup)2) Εξαρτάται ποιον θα πάρεις. Αν καταλήξεις στον 470, δεν θα χρειαστείς τίποτα από αυτά. Έχω 2 τέτοιους από τον Ιανουάριο και από την ώρα που τους έβαλα πάνω, δεν τους έχω κάνει τίποτα (από άποψη optimisation)3) Samsung all the way. Κατ'αρχάς το σοβαρότερο garbage collection στην αγορά. Κατά δεύτερον, από τους σοβαρότερους κατασκευαστές SSD. Δεν είναι τυχαίο ότι οι OEMs (Dell, Apple, κλπ) χρησιμοποιούν Samsung όταν οι υπόλοιποι παλεύουν μόνο retail. Εγώ προτίμησα Samsung για το pc μου για 2 λόγους: α) Γιατί όταν πουλάς χιλιάδες SSD μέσα από φορητούς της Apple και της Dell, απλά δεν σε παίρνει να βγάλεις μισοτελειωμένο προϊόν. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που αφήνουνε το beta testing για τους χρήστες.β) Γιατί δεν ήθελα να ασχολούμαι με secure erase, alignment και ένα σωρό άλλα φακιρικά για να δουλέψει το προϊόν που πλήρωσα.Θα μου πεις, είναι ακόμα SATA2. Κανένα πρόβλημα, προτιμώ να περιμένω την Samsung ή την Intel να βγάλουν αξιόπιστο προϊόν SATA3 παρά να βουτήξω με τη μία στα πρώτα μοντέλα Sandforce και μετά να περνάω τα βράδια μου στα fora κάνοντας threads "Τι πρέπει να κάνω για να δουλέψει σωστά;"Δεν λέω ότι έχουνε όλα τα SATA3 μοντέλα πρόβλημα, απλά στο κύριο pc μου δεν έχω όρεξη να το παίζω early adopter. Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Ιούλιος 18, 2011 #3 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2011 Παντως ο Vertex 3 120GB με το καινουριο firmware λενε οτι δεν βγάζει προβλήματα και είναι στα ίδια λεφτά. Απο τους 2 που αναφέρεις ο F120 βγάζει λίγο περισσότερα MBps στα 4KB αλλά για τους λόγους που ανέφερε ο Chosen Samsung δαγκωτό, δεν είναι καιρός για δοκιμες και πειραμματισμούς Link to comment Share on other sites More sharing options...
lotos Ιούλιος 18, 2011 #4 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2011 o samsung ειναι καλυτερος απο τον Intel 320 120gb??αν ναι γιατι;αν οχι παλι γιατι; Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Ιούλιος 18, 2011 #5 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2011 Κοίτα μια συγκριση του 320 160GB με τον Samsung 256GB εδω:AnandTech - Bench - SSDΟι Intel πετάνε στα reads μικρών αρχείων αλλά υστερούν στα writes μεγάλων αρχείων (file transfer δηλαδή)Πιο συγκεκριμένα ο 320 120GB έχει μεγιστο write 130MBps και οχι 175.Το θέμα είναι ποιός είναι σε θέση να δώσει τα χρήματά του σε κατι που σήμερα είναι 120GB και αυριο μπορεί να γίνει 8ΜB??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TZANNSPY Ιούλιος 18, 2011 #6 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2011 Το θέμα είναι ποιός είναι σε θέση να δώσει τα χρήματά του σε κατι που σήμερα είναι 120GB και αυριο μπορεί να γίνει 8ΜB???Τι εννοείς; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athanasios2104 Ιούλιος 18, 2011 Author #7 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2011 [MENTION=129]Chosen[/MENTION], αναλυτικότατη απάντηση ευχαριστώ :thank_you2:Υποθέτω ο controller της Samsung υποστηρίζει TRIM; Αυτό εννοείς με το garbage collector;Επίσης το Clone Disk δεν ξέρω τι διαφορά έχει με το Full Image Backup :...: . Να στείλω κανά mail στην Acronis να μας πούνε;----Btw, επειδή τα παιδιά αναφέρουν ότι μπορεί ο Χ και ο Ψ ssd να είναι λίγα MB πιο γρήγορος. Όπως είπα, ως τώρα είμαι με έναν Value ssd (X25V) με random read/writes της τάξης των 50 Mb/s και είμαι υπέρ-ευχαριστημένος. Όποτε όταν βλέπω κάτι 250 Mb/s (ή 500 Μb/s που λέει ο Corsair GT), τα νούμερα μου φαίνονται εξωπραγματικά και για μένα πρακτικά αδιάφορα. Γιατί ο σκληρός θα συνεχίσει να έχει την ίδια χρήση, aka Win7 Pro 64bit, MS Office, drivers και κάποια μικροπρογράμματα τύπου VLC, Teamspeak/Skype, WinRAR κτλ, όπου σημασία έχουν τα καλά & σταθερά random read/writes και όχι τα sequential. Για storage, παιχνίδια κτλ έχω έναν 640GB hdd.Ο λόγος που αλλάζω είναι κυρίως για τα GB. Σε λίγο καιρό, επειδή θα ρίξω προγράμματα τύπου Unigraphics, Aftereffects κτλ στον HDD, σε συνδυασμό με τα Windows updates, τα 10GB που μένουν στον SSD θα γεμίσουν. Και καλύτερα να αλλάξω τώρα που είμαι Ελλάδα, γιατί από Σεπτέμβρη θα είμαι Ζυρίχη και εκεί έναν 128GB ssd θα τον πληρώσω χρυσάφι.Άρα αυτό που θέλω είναι (1) περισσότερα GB [ταβάνι 250e], (2) αξιοπιστία [όχι να μείνω με 8MB όπως είπε ο προλαλήσας] και (3) σταθερή [TRIM support] & καλή απόδοση, κυρίως σε random read/writes μικρών αρχείων [λόγω της χρήσης του ssd]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chosen Ιούλιος 18, 2011 #8 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2011 Τι εννοείς;http://www.thelab.gr/eidiseis/intel-epivevaionei-to-8mb-bug-stous-320-a-97483.htmlΥποθέτω ο controller της Samsung υποστηρίζει TRIM; Αυτό εννοείς με το garbage collector;Ναι, υποστηρίζει TRIM και όχι o garbage collector δεν είναι το TRIM. Το TRIM είναι feature του λειτουργικού και εξαρτάται από 3 παράγοντες: να το υποστηρίζει το λειτουργικό, να το υποστηρίζουν οι drivers και να το υποστηρίζει ο SSD.Το garbage collection είναι ένα σύνολο εντολών ενσωματωμένες στο firmware του SSD και κάνουνε την δουλειά που κάνει και το TRIM, ασχέτως όμως του λειτουργικού, των drivers και του αν είσαι σε RAID ή όχι.Όλοι οι SSD έχουν κάποια μορφή garbage collection πέραν του TRIM, απλά δεν έχουν επενδύσει όλοι τόσο πολύ σε ένα αποδοτικό GC γιατί βασίζονται στα έτοιμα (TRIM), με κόστος βέβαια την έλλειψη ευελιξίας (μόνο Windows 7, μόνο με συγκεκριμένους drivers και μόνο σε AHCI). Link to comment Share on other sites More sharing options...
amartolos Ιούλιος 19, 2011 #9 Κοινοποίηση Ιούλιος 19, 2011 Παιδια το trim ειναι απαραιτητο για τον samsung 470 τουλαχιστον για τα sequential writes . Benchmark Results: PCMark Vantage App Loading, Gaming, Video Editing : SSD Performance: TRIM And Firmware Updates TestedΕγω στον δικο μου που δοκιμασα μετα απο 4-5 crystaldiskmark το s writes μεγαλων αρχειων(1000mb) πεσανε στα 100mb απο 240.Σε μικρα αρχεια 100mb οσες φορες και να ετρεξα το test επιανε 230mb.Ολα αυτα σε vista >Γιατι απο την στιγμη που εβαλα 7 δεν ξαναειδα κατω απο 220 σε καμια περιπτωση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athanasios2104 Αύγουστος 16, 2011 Author #10 Κοινοποίηση Αύγουστος 16, 2011 πήρα σήμερα τον 128αρη samsung 470 series, ο άτιμος σαν κόσμημα είναι λοιπόν, για να μην τα κάνω θάλλασα: 1) κάνω clone disk με το acronis τον 40αρη intel x25-v στον 470 2) τον κούμπωνω στη θέση του intel και είμαι ΟΚ ? 3) θέλω να κρατήσω τον intel για games, τον κάνω format και τον κουμπώνω σε άλλη θύρα και είμαι ΟΚ ? 4) στον intel είχα κάνε όλα τα tweeks (πλην το disable restore point νομίζω), αυτά -ως επιλογές registry που είναι- θα είναι περασμένα και στους δύο (470 + x25) ή μόνο στον primary (470) ? Επίσης, υπάρχει κανένα utility για να δω αν χρειάζεται (όχι για να κάνω) allignment κάποιος από τους σκληρούς; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorypeg1000 Αύγουστος 16, 2011 #11 Κοινοποίηση Αύγουστος 16, 2011 πήρα σήμερα τον 128αρη samsung 470 series, ο άτιμος σαν κόσμημα είναι λοιπόν, για να μην τα κάνω θάλλασα: 1) κάνω clone disk με το acronis τον 40αρη intel x25-v στον 470 2) τον κούμπωνω στη θέση του intel και είμαι ΟΚ ? 3) θέλω να κρατήσω τον intel για games, τον κάνω format και τον κουμπώνω σε άλλη θύρα και είμαι ΟΚ ? 4) στον intel είχα κάνε όλα τα tweeks (πλην το disable restore point νομίζω), αυτά -ως επιλογές registry που είναι- θα είναι περασμένα και στους δύο (470 + x25) ή μόνο στον primary (470) ? Επίσης, υπάρχει κανένα utility για να δω αν χρειάζεται (όχι για να κάνω) allignment κάποιος από τους σκληρούς; 1) ναι 2) ναι 3) καλύτερα να κάνεις secure erase πρώτα και μετά αναγκαστικά μορφοποίηση για να γίνει ntfs και μετά κανονικά σε άλλη θύρα 4)θα είναι μόνο στον primary τα περισσότερα αλλά δεν σε ενδιαφέρον γιατί είναι για εκεί που είναι το λειτουργικό μόνο.πχ restore point το αποθηκεύει στον c,για hibernate τα δεδομένα αποθηκεύονται στον c,τα registry tweaks είναι για να μειωθούν οι εγγραφές που κάνουν τα windows στον c (ssd) . Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις τους ssd από την προγραμματισμένη ανασυγκρότηση των windows και να κλείσεις το indexing(και αυτό άμα θες) Όσο για το αν είναι alligned χρησιμοποίησε το paragon alignment tool Paragon Paragon Alignment Tool - Overview από κανά <<θείο>> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athanasios2104 Αύγουστος 17, 2011 Author #12 Κοινοποίηση Αύγουστος 17, 2011 τι εννοείς με το secure erase, υπάρχει τέτοια επιλογή στα 7αρια ή στο acronis? το ξέρω το paragon, άλλα δεν δίνουν κανά demo... ποιες οι πιθανότητες να θέλουν alignment οι ssd? btw, στον intel δεν έκανα ποτέ Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk Αύγουστος 17, 2011 #13 Κοινοποίηση Αύγουστος 17, 2011 http://www.thelab.gr/eidiseis/intel-epivevaionei-to-8mb-bug-stous-320-a-97483.htmlΝαι, υποστηρίζει TRIM και όχι o garbage collector δεν είναι το TRIM. Το TRIM είναι feature του λειτουργικού και εξαρτάται από 3 παράγοντες: να το υποστηρίζει το λειτουργικό, να το υποστηρίζουν οι drivers και να το υποστηρίζει ο SSD.Το garbage collection είναι ένα σύνολο εντολών ενσωματωμένες στο firmware του SSD και κάνουνε την δουλειά που κάνει και το TRIM, ασχέτως όμως του λειτουργικού, των drivers και του αν είσαι σε RAID ή όχι.Όλοι οι SSD έχουν κάποια μορφή garbage collection πέραν του TRIM, απλά δεν έχουν επενδύσει όλοι τόσο πολύ σε ένα αποδοτικό GC γιατί βασίζονται στα έτοιμα (TRIM), με κόστος βέβαια την έλλειψη ευελιξίας (μόνο Windows 7, μόνο με συγκεκριμένους drivers και μόνο σε AHCI).Ακόμα το garbage collection δεν έχει βελτιωθεί αισθητά ώστε να πεις ότι μόνο με GC και χωρίς trim θα έχεις εξίσου καλά αποτελέσματα αλλά ακόμα και αν είναι πολύ κοντά αυτά τα δύο, το GC καταπονεί τον ssd με άσκοπες εγγραφές - διαγραφές για αυτό και δεν εκθειάζεται ιδιαιτέρως ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorypeg1000 Αύγουστος 17, 2011 #14 Κοινοποίηση Αύγουστος 17, 2011 τι εννοείς με το secure erase, υπάρχει τέτοια επιλογή στα 7αρια ή στο acronis?το ξέρω το paragon, άλλα δεν δίνουν κανά demo... ποιες οι πιθανότητες να θέλουν alignment οι ssd? btw, στον intel δεν έκανα ποτέ Δεν υπάρχει ούτε στα 7αρια ούτε στο acronis.Θα κάνεις κανονικά το clone με το acronis.Θα βάλεις τον 470 πάνω και θα διαλέξεις απο το bios να μπουτάρει απο αυτόν και όχι από τον intel.Μετά αφου είσαι στα windows απο τον 470 θα ανοίξεις το intel ssd toolbox και θα κάνεις secure erase τον intel. Όσο για το paragon εμένα δεν ήθελε allignment αλλά εγώ είχα κάνει κανονική εγκατάσταση.Όχι clone.Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athanasios2104 Αύγουστος 17, 2011 Author #15 Κοινοποίηση Αύγουστος 17, 2011 λοιπόν έγινε το clone disk και όλα φαίνονται μια χαράκατέβασα το intel ssd toolbox για secure erase άλλα όταν πάω να τρέξω το msi μου βγάζει "Windows Installer Service could not be accessed..." :...: Να τον πατήσω ένα format να τελειώνει;Επίσης, ο Samsung έχει drive letter E και ο Intel C, αν βάλω τον Samsung C θα τρέχουν όλα κανονικά; Ή να μην τα πειράξω;edit: Επίσης εγκατέστησα το Samsung Magician SSD software (αντίστοιχο της intel) και στο optimisation έχει μια επιλογή "Magician power scheme", ξέρει κανείς τί είναι; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorypeg1000 Αύγουστος 18, 2011 #16 Κοινοποίηση Αύγουστος 18, 2011 Βγάλε τελείως το σατα καλώδιο απο τον ιντελ.Άνοιξε το pc(να μπουτάρει απο τον samsung),αφου μπεις στα windows ο samsung θα είναι ο c.Σύνδεσε το σατα στον ιντελ (και ας είναι ανοιχτό το pc)θα στον εμφανίσει μετά από λίγα δεύτερα.Τρέξε τότε το intel ssd toolbox και κάνε secure erase. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athanasios2104 Αύγουστος 18, 2011 Author #17 Κοινοποίηση Αύγουστος 18, 2011 5 ώρες από τη ζωή μου. Τόσο με πήρε το "λαθάκι" να αφήσω και τον intel συνδεδεμένο μετά το clone disk. Μετά, είτε τον έβγαζα είτε όχι, έβλεπα blue screen με μήνυμα "This Windows version is not authentic". Κάπου πήρε το μάτι μου ότι είναι bug, δεν ξέρω. Ευτυχώς είχα ένα backup του Ιουνίου (full image του acronis) και τουλάχιστον δεν μπήκα στη διαδικασία format > windows > ΠΟΛΛΑ προγράμματα με ΠΟΛΛΕΣ ρυθμίσεις. Μόνο η σκέψη ότι θα ξαναέκανα τέτοιο πράμα μετά από χρόνια (και ενώ μέχρι το acronis το είχα κάνει πάμπολλες φορές) με χλώμιασε :bad: . Δόξα τω Θεώ αυτό το backup δούλεψε (γιατί δοκίμασα πρώτα κι ένα image από τον intel που πήρα αμέσως μετά το clone disk), μετά έκανα και ένα extend το partition από Disk Management (γιατί το image ήταν από τον 40αρη intel) και τώρα φαίνονται όλα κομπλέ (μένει να δω αν χρειάζεται alignment). Στο δια ταύτα, για να μην υπάρχει αλλός ομοιοπαθής, αφού κάνετε clone disk με το Acronis και σβήσει το Pc, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΒΗΣΤΟ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΤΕ ΤΟΝ SOURCE ΣΚΛΗΡΟ. Ομοίως με Image Recovery, ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΣΚΛΗΡΟ, και μετά κάντε recovery στον νέο (από πχ. εξωτερικό σκληρό)! Αυτά, πάμε δυνατά τώρα με Samsung (W7 pro 64bit + drivers + programs) + Intel (BF3, SC2, other games) + WD Caviar Black (storage) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.