AGGANIS13 Ιούλιος 14, 2011 Author #21 Ιούλιος 14, 2011 Λοιπον....Εβαλα και τους 3 επανω τωρα...Ξεκιναει μπaινει στο bios tou raid και μου δειχνει...raid5(parity) size 3,6tb status failedΑρα τους εχει δει σαν raid?Γιατι γραφει failed?
Wizard! Ιούλιος 14, 2011 #22 Ιούλιος 14, 2011 Αν γράφει Failed σημαίνει ότι το βλέπει το raid σα συστοιχία, αλλά του λείπουν 2 δίσκοι τουλάχιστον ή λείπει ένας και ο άλλος έχει corrupt data. Ποιό είναι το ιστορικό; Για πες μας αναλυτικά. Είχε raid5, χάλασε και σου είπε έλα φτιάξ'το; Γιατί κάτι δε μας λέει καλά εδώ...
AGGANIS13 Ιούλιος 14, 2011 Author #23 Ιούλιος 14, 2011 Ηταν 3 δισκοι wd 2tb σε ενα συστημα με gigabyte μητρικη (δεν ξερω μοντελο) με ι5 επεξεργαστη σε raid 5.Βγηκαν και εφτιαξα ενα αλλο συστημα παλι με gigabyte μητρικη και ι5 επεξεργαστη και θελω να τους διαβασω... τα δεδομενα ειναι πολυτιμα...Παρατηρω τωρα μεσα στο Bios του controler γραφει...wd.... 1.8tb member disk(0)wd.... 1.8tb non-raid diskwd.... 1.8tb non-raid disk
Wizard! Ιούλιος 14, 2011 #24 Ιούλιος 14, 2011 Αν απλά βγήκαν, τότε θα έπρεπε να τους διαβάσει "νερό" χωρίς κανένα πρόβλημα.Εδώ έχεις άλλο θέμα. Ή κάποιος που δεν ήξερε τι έκανε, προσπάθησε να το φτιάξει, κι αφού το χάλασε και δε μπορούσε σου πέταξε το μπαλάκι, ή η παλιά μητρική τους έκανε ζημιά, χαλώντας το raid και καθιστώντας το μη ενεργό (failed).Στην παλιά μητρική δεν υπάρχει περίπτωση να τους βάλεις να δεις τι θα κάνουν;Αν όχι, τότε φοβάμαι ότι η μόνες σου λύσεις είναι αυτές.
AGGANIS13 Ιούλιος 14, 2011 Author #25 Ιούλιος 14, 2011 Η παλια μητρικη (δεν την εχω στα χερια μου και δεν μπορω να την βρω) ηταν η Gigabyte p67a d3-b3Εγω στο καινουργιο συστημα εβαλα μια Gigabyte p55-ud6Μηπως επειδη ειναι διαφορετικο μοντελο?
Wizard! Ιούλιος 14, 2011 #26 Ιούλιος 14, 2011 Η Ρ55 είναι παλαιότερη. Υπάρχει μια πιθανότητα να φταίει αυτό, αλλά δεν το νομίζω.Η Ρ55 έχει αν θυμάμαι καλά τον ICHR8, ενώ η P67 τον ICHR10. Από τον 8 στον 10 το έχω κάνει αρκετές φορές, το ανάποδο όχι... :...:
Myralis Ιούλιος 14, 2011 #27 Ιούλιος 14, 2011 Δεν ξέρω τι γίνεται με τους Controllers, αλλά εκ των πραγμάτων η σειρά στο Raid 5 έχει σημασία.Το Raid 5 ουσιαστικά σου επιτρέπει να επαναφέρεις όποιον δισκο και αν έχει χαλάσει αλλά μόνον έναν απο αυτούς, το πως το κάνει δεν έχει σημασία αυτή την στιγμή. Πες μας τι ακριβώς έχει γίνει, και πες μας αν σου είπαν αν είναι χαλασμένος κάποιος από τους δίσκους.
Wizard! Ιούλιος 14, 2011 #28 Ιούλιος 14, 2011 ...αλλά εκ των πραγμάτων η σειρά στο Raid 5 έχει σημασία... Στον ICHR, απολύτως καμία. Έχω αναβαθμίσει ουκ ολίγες φορές και ποτέ δε σημείωνα σε ποιά θέση μπαίνει ποιός δίσκος, εκτός αν είμαι τόσο (_|_)φαρδος που κάθε φορά έβαζα και τους 4 δίσκους στη σωστή θέση.... Σε κάθε δίσκο γράφεται μια υπογραφή που λέει όλα τα στοιχεία του raid (θέση, cluster size, name, κλπ). Βάσει αυτής της υπογραφής μπορεί ο controller να διαβάσει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Δε μπορεί να διαβάζει ότι είναι raid 5, λέγεται my_raid αλλά να μην ξέρει που πάνε οι δίσκοι, είναι κουτό κι ανώφελο.
AGGANIS13 Ιούλιος 14, 2011 Author #29 Ιούλιος 14, 2011 Οχι μου ειπαν οτι δουλευαν ΟΛΟΙ μια χαρα.Ηταν 3 δισκοι wd 2tb σε ενα συστημα με gigabyte μητρικη (Gigabyte p67a d3-b3) με ι5 επεξεργαστη σε raid 5.Βγηκαν απο το παλιο και εφτιαξα ενα αλλο συστημα παλι με gigabyte μητρικη (Gigabyte p55-ud6) και ι5 επεξεργαστη και θελω να τους διαβασω... τα δεδομενα ειναι πολυτιμα...Παρατηρω μεσα στο Bios του controler γραφει...wd.... 1.8tb member disk(0)wd.... 1.8tb non-raid diskwd.... 1.8tb non-raid disk
Wizard! Ιούλιος 14, 2011 #30 Ιούλιος 14, 2011 Ακριβώς αυτό. Ο 1ος έχει υπογραφή που του λέει ότι ανήκει σε raid και είναι στη θέση 0. Οι άλλοι δύο, έχουν χάσει την υπογραφή
Wizard! Ιούλιος 14, 2011 #31 Ιούλιος 14, 2011 Από άλλο forum που λέει ότι κι εγώ. Μπορείς να το ψάξεις έτσι, αλλά καλό θα ήταν να βρεις ΠΡΩΤΑ τρόπο, μάλλον με το RaidReconstructionTool, να πάρεις τα δεδομένα μήπως και γίνει στραβή.Hard drives in RAID arrays have "meta data" on the drive that tells the controller about the drive. It sounds like your controller has somehow "marked" your drive as "defective".
AGGANIS13 Ιούλιος 14, 2011 Author #32 Ιούλιος 14, 2011 Παράγγειλα και μια μητρικη ιδια με την παλια (Gigabyte p67a d3-b3) να δω μήπως φταίει αυτό...
Wizard! Ιούλιος 14, 2011 #33 Ιούλιος 14, 2011 Μέχρι να έρθει, για δοκίμασε μήπως πάρεις τα δεδομένα από εδώ να έχεις ένα backup:When dealing with broken arrays, remember anything you do may destroy your data permanently; for example re-creating the RAID or rebuilding; any user action may trigger a procedure which permanently destroys data. Your best shot is: stay calm, don't do anything stupid. You can recover any broken RAID just by booting ubuntu linux livecd and it should be auto-mounted; simply open the home folder and check the "... Filesystem" on the left side. If you can access your files that way, you can copy them via the network so you have a full backup of your data. Then re-create the array. Remember: RAID IS NO BACKUP - if you run RAID5 without backup that means your data is not very important to you and you don't care that much losing the data. If that's wrong, then your choice for a single RAID5 array is wrong also. RAID is a great tool, but especially home users have too much trust in the proprietary RAID drivers that come with the motherboards; they will frequently have array splits and disks dropped out of the array.
jax7480 Ιούλιος 14, 2011 #36 Ιούλιος 14, 2011 Η P55 μητρικη σου και η P67 εχουν ιδιο controller, τον ICH10R. To raid ειχε προβλημα πριν βγει απο τη μητρικη.
Wizard! Ιούλιος 14, 2011 #37 Ιούλιος 14, 2011 Και εγώ αυτό πιστεύω, ή δοκίμασαν να κάνουν διάφορα και το χάλασαν.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.