Jump to content

Wizard!

Recommended Posts

Σε ένα από τα γραφεία μας, έχουμε έναν server που είναι σε desktop κουτί και όχι rack.

Σήμερα έσκασε ο ένας δίσκος από το Mirror που έχει.

Επειδή ο τεχνικός μας λείπει σε άδεια, ανέλαβα εγώ την αλλαγή. Όταν όμως έβγαλα το δισκάκι έξω, ζεμάταγε!

Κατά την ταπεινή μου άποψη, επειδή δεν είναι ο πρώτος που έσκασε, πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα θερμοκρασίας.

Του είχαν βγάλει το πλαϊνό καπάκι και από ότι μου είπαν, έγινε όταν είχε καεί ο προηγούμενος δίσκος και το θεώρησαν σα λύση.

Προσωπικά πιστεύω ότι δε βοήθησε, αφού έχει ένα δυνατό 14άρη στην πλάτη και τίποτα άλλο, οπότε αν βγάλεις το καπάκι, η ροή αέρα δεν περνάει από τους δίσκους με αποτέλεσμα να μην ψύχονται σωστά.

Το case δε, το έχουν μέσα σε ένα ντουλαπάκι "για να μην τον πειράξει κανείς" που μπροστά είναι τζάμι, και πίσω ανοικτό αλλά σχεδόν κολλημένο στον τοίχο.

Εγώ άλλαξα το δίσκο, έβαλα πάλι το καπάκι, αλλά τι άλλο θα μπορούσε να γίνει ώστε να μην έχουμε πάλι θέμα; :hmm:

Εσύ δίκιο έχεις, γιατί εγώ ξέχασα να αναφέρω ότι οι δίσκοι είναι σε θήκες hot-swap, και δεν υπάρχει χώρος για ανεμιστήρα, ούτε μπροστά τους, ούτε πάνω κάτω... :(

Για αυτό αναφέρθηκα στη γενική ψύξη, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία στο χώρο του.

Ο server δεν είναι σε computer room; με κλιματισμό και τα λοιπά;
Το case δε, το έχουν μέσα σε ένα ντουλαπάκι "για να μην τον πειράξει κανείς" που μπροστά είναι τζάμι, και πίσω ανοικτό αλλά σχεδόν κολλημένο στον τοίχο.

:hm:

Αν αλλαζουν οι ανεμιστηρες βαζεις οτι μεγαλυτερο απο πλευρας ποσοτητας αερα.

Εαν δεν αλλαζουν και δεν μιλαμε για επωνυμο μηχανημα (ΙΒΜ ΗP DELL)

τους λες να παρουν ενα κουτι που να δεχεται ολο το hardware και φυσικα πολλους ανεμιστηρες,

Μιας και μιλαμε για σερβερ και οχι κατεβαστηρι δεν σε ενδιαφερει ο θορυβος αλλα

να ειναι εχει παρα πολυ καλο airflow για να μην ζεσταινεται οσο το δυνατον αλλα και να

μην πιανει σκονη .

Ναι, θα κανονίσω να πάω αύριο από εκεί να δω κι εγώ λεπτομέρειες. Μου πρότεινε και ο [MENTION=166]Κοπρίτης[/MENTION] κάτι τέτοιο, αλλά πρέπει να δω αν μπαίνει και φυσικά αν θέλουν να το βάλουν, αφού ο server είναι branded και πιθανόν να χαλάει η εγγύηση.

Τώρα μιας και δεν είδαμε το κουτί , ο καθένας μπορεί να ρίχνει ιδέες και σύ κρίνεις.

Να κάνω μια υπόθεση , το hot swapping γίνεται από εμπρός ή από το πλάϊ, απαντάω μόνος μου -πιθανότατα από εμπρός- οπότε χλωμό το βλέπω να βάλεις ανεμιστήρες εμπρός από τους δίσκους.

Οπότε η λύση είναι να βάλεις έναν ή και δύο 120ρηδες ανεμιστήρες ακριβώς πίσω από τους δίσκους , οι οποίοι θα ρουφάνε αέρα μόνο μέσα από το χώρο που "στεγάζονται " οι δίσκοι, και τον αέρα αυτόν θα τον εκβάλουν στο εσωτερικό του κουτιού.

Το μυστικό είναι να πάρεις τα μέτρα σου έτσι ώστε όλος ο αέρας που μπαίνει στο χώρο των δίσκων , να προέρχεται σίγουρα από έξω, έτσι ώστε να έχει χαμηλή θερμοκρασία.

Με τον τρόπο θα δημιουργήσεις ένα wind tunnel το οποίο θα ψύχει τους δίσκους.

Τα ανεμιστήρια θα τα βάλεις έτσι ώστε να καλύψουν όλη την εσωτερική πλευρά του χώρου των δίσκων, πιθανόν να υπάρχει έτοιμη θέση γι' αυτά , αλλοιώς φτιάξε μια -έστω και πρόχειρη - στήριξη.

Το επόμενο ζήτημα που πρέπει να φροντίσεις έιναι να βελτιώσεις τον ρυθμό εξαγωγής του θερμού αέρα από το κουτί, πράγμα που σημαίνει περισότερους και ισχυρότερους ανεμιστήρες εξαγωγής του αέρα.

Αυτά σαν γενικές ιδέες.

Για τα παραπέρα -όπως είπε κι ο BloodMage- μερικές εικόνες θα βοήθαγαν, διαφορετικά........

Κάνε την αλλαγή και περίμενε να γυρίσει ο τεχνικός από την άδεια του.

Μίλησε του για το πρόβλημα και πες του να αναλάβει αυτός να ενημερώσει τα αφεντικά για να πάρετε νέο κανονικό server κουτί.

Από την στιγμή που δεν είναι δική σου δουλειά μην ανακατευτείς ιδιαίτερα γιατί πολλά στραβά έχω δεί να γίνονται...

Δεν είναι το πισί σου ούτε το πισί του κολλητού σου.

To κουτί είναι "server-server", απλά δεν είναι rack. Ο server είναι Turbo-X και αγορασμένος έτοιμος, δεν έχει γίνει custom. Το θέμα μου, δεν είναι η αξιοπιστία της λύσης, που δεν έχω πρόβλημα να προτείνω κάτι καλό, αλλά η κατάληξη της εγγύησης, αφού το μηχάνημα είναι μηνών και ισχύει ακόμα. Το θέμα είναι πως ότι πατέντα γίνει στο κουτί, πιθανότατα να είναι αντίθετη με τους όρους της εγγύησης. Για αυτό κλίνω προς λύση ως προς το χώρο που βρίσκεται, ή το ντουλάπι που είναι, παρά στο κουτί καθαυτό.

Όσον αφορά στον τεχνικό, είναι καλός, αλλά δεν είναι τόσο ψαγμένος σε θέματα ψύξης όπως εμείς εδώ και η γνώμη μου μετράει σε αυτό τον τομέα. Αν προτείνω μια καλή λύση, θα εφαρμοστεί, δεν έχουμε θέμα εκεί. Σκοπός είναι όμως να μη γίνει στραβή μετά τη λύση και τρέχουμε.

usb fans εξοτερικα (στο ντουλαπακι αν υπαρχει αυτη η δυνατοτητα ωστε να ανανεωνεται ο αερας μεσα σαφτο), αν υπαρχουν τρυπες στο μπροστινο μερος του κουτιου (που ειναι οι δισκοι) μπορεις να βαλεις και κι εναν εξωτερικα με την στηριξη του με καποιο λαστιχο, η λιγη σιλικονη.

Επειδή βρέθηκα εχθές στο συγκεκριμένο γραφείο, έβγαλα και μερικές φωτογραφίες ώστε να φανεί καλύτερα η διάταξη και οι δυνατότητες. Το κουτί όπως φαίνεται είναι SuperMicro και ο server στημένος με components από Πλαίσιο.

attachment.php?attachmentid=45297&stc=1&d=1310652300

attachment.php?attachmentid=45298&stc=1&d=1310652300

attachment.php?attachmentid=45299&stc=1&d=1310652300

attachment.php?attachmentid=45300&stc=1&d=1310652300

attachment.php?attachmentid=45301&stc=1&d=1310652300

post-173-1416075337,438_thumb.jpg

post-173-1416075337,4652_thumb.jpg

post-173-1416075337,4873_thumb.jpg

post-173-1416075337,508_thumb.jpg

post-173-1416075337,5392_thumb.jpg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.