hayabusa Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2011 #1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2011 Χαιρετώ άπαντες. Τον παρακάτω δίσκο (http://www.seagate.com/www/en-us/products/external/external-hard-drive/desktop-hard-drive/#tTabContentOverview), την έκδοση των 3ΤΒ τον αγόρασε τις προάλλες ένας γνωστός μου, και μου τον έδωσε να του τον χωρίσω σε partitions. Θεωρητικά μια τυπική διαδικασία 5 λεπτών. Ανοίγωντας την διαχείριση δίσκων είδα σε πρώτη φάση δύο κομμάτια μη-κατανεμημένου χώρου (unallocated). Το ένα ήταν κάτι παραπάνω από 2ΤΒ και το άλλο κάπου 750 GB Το πρώτο κομμάτι (το μεγάλο) διαμορφώθηκε μια χαρά. Έκτοτε άρχισαν τα "ζόρια" καθώς το 750άρη δεν λέει να φορμαριστεί καν (οχι να χωριστεί σε partitions) Έχω δοκιμάσει έκτοτε εκτός από τη διαχείριση δίσκων και το Paragon partition manager, ακόμη και με εργαλεία από το Hirens και άλλα boot CDs αλλά δεν κατάφερα κάτι. Έχει κανείς καμιά ιδέα τι μπορεί να γίνει ; Μήπως αυτός ο χώρος χρησιμεύει σε κάτι άλλο (και τι ; ); Ευχαριστώ εκ των προτέρων
qbiefox Ιούλιος 1, 2011 #2 Ιούλιος 1, 2011 Αρχικα να πω οτι δεν εχω αντιμετωπισει ποτε τετοιο θεμα, γιατι ποτε δεν ειχα τοσο μεγαλο δισκο. Οποτε θα κανω καποιες εικασιες, που μπορει να σε βοηθησουν. Θυμαμαι παλιοτερα ειχαν βγει διαφορες εταιριες μητρικων, και διαφημιζαν οτι οι δικες τους μητρικες δεν εχουν προβλημα να αναγνωρισουν δισκους μεγαλυτερους των 2 terra. Χωρις να το εχω ψαξει ιδιαιτερα, νομιζω οτι καποιο limitation υπαρχει, στο να αναγνωριστει τοσο μεγαλος χωρος. Θεμα λειτουργικου νομιζω ειναι. Οι διαφορες εταιριες εχουν βγαλει διαφορα προγραμματα για να μπορεις να δεις ολη την χωρητικοτητα. Δες ενα που βρηα στα γρηγορα: ASUS Motherboard Disk Unlocker - Unearth the Missing Space Μηπως με αυτο, ή με το αντιστοιχο της δικιας σου μητρικης, μπορεσεις να κανεις δουλεια? Give it a try
hayabusa Ιούλιος 1, 2011 Author #3 Ιούλιος 1, 2011 ενδιαφέρον με μια πρώτη ματιά. μάλλον όμως δεν εμπίπτει στη δική μου περίπτωση καθώς, απ'ό,τι κατάλαβα διαβάζοντας το λινκ που παρέθεσες, χρησιμεύει σε περιπτώσει όπου τα windows δεν βλέπουν πουθενά τον χαμένο χώρο. Εν προκειμένω εγώ βλέπω στη διαχείριση δίσκων τον βλέπω το χώρο που περισσεύει (όπως και στο Paragon) αλλά δεν μπορώ να κάνω κάποια επέμβαση. edit: Ο υπολογιστής στον οποίο δοκιμάζω τώρα είναι ένας φορητός της dell. Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια παρόμοια εφαρμογή για να κάνω μια απόπειρα ακόμη; Έχω και ένα pc με μια MSI E350IS-E45 οπότε αν δίνει η MSI κάποια λύση μπορώ να δοκιμάσω και εκεί. Μετά όμως που θα τον συνδέσει στο δικό του pc o κάτοχος θα βλέπει κανονικά τα gigabytes (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιο εργαλείο για τα συστήματά μου και λύνεται το πρόβλημα) ή θα πρεπει να κάνουμε άλλες μοντιφιές πάλι εκεί; edit2: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αφού εξαρχής έβλεπε δύο unallocated κομμάτια το ένα το έκοψε κανονικά και στο άλλο δεν καταδέχεται ούτε φορμάτ να κάνει
qbiefox Ιούλιος 1, 2011 #4 Ιούλιος 1, 2011 Τον βλεπεις γιατι τοσο κανει report ο δισκος οτι εχει... Ομως οπως λες και εσυ, δεν μπορεις να κανεις τπτ σε αυτον τον χωρο. Κανε μια δοκιμη, δεν εχεις να χασεις τπτ. Κατα προτιμηση κατεβασε το προγραμμα για την δικια σου μητρικη.
hayabusa Ιούλιος 1, 2011 Author #5 Ιούλιος 1, 2011 check my edits και θα ρίξω και εγώ μια ματιά ταυτόχρονα.
hayabusa Ιούλιος 1, 2011 Author #6 Ιούλιος 1, 2011 περιδιαβαίνοντας τα internets διάβασα κάποιες αναφορές ότι για να είναι πλήρως λειτουργικός χρειάζεται 64bit λειτουργικό. Ισχύει αυτό; Γιατί αν ισχύει τσάμπα παιδεύομαι
qbiefox Ιούλιος 1, 2011 #7 Ιούλιος 1, 2011 Γυρνα τον σε GPT αντι για MBR. Διαβαζω οτι λυνει το προβλημα
SirDiman Ιούλιος 1, 2011 #8 Ιούλιος 1, 2011 Μαλλον μπορει και να χρειάζεται να εχεις 64αρια γιατι στα 64 bit τα λειτουργικά χειρίζονται και μεγαλύτερους αριθμους γενικοτερα ( αρα και διευθύνσεις μνημης κλπ), οποτε ισως εκει οφειλεται και το unalocated space
qbiefox Ιούλιος 1, 2011 #9 Ιούλιος 1, 2011 Διαβασε και αυτο μια...http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf/techdocs/D213A024C090CE9F862577D5002600FC/$file/FinalHiCap_2.2TB_TechBrief.pdf
hayabusa Ιούλιος 1, 2011 Author #10 Ιούλιος 1, 2011 Ακολουθώντας επακριβώς κάποιες οδηγίες που βρήκα για να τον μετατρέψω σε GPT δεν μου βγάζει αυτή την επιλογή όταν έχω διαγράψει όλα τα partitions (ίσως επειδή τα windows εξακολοθούν να βλέπουν 2 τμήματα και όχι ενα ενιαίο). Aπό το command prompt δεν δοκίμασα (και ούτε πρόκειται) γιατί δεν έχω όρεξη να μπλεκω βραδιάτικα. Το pdf θα το διαβάσω αύριο γιατί τώρα δεν έχω κουράγιο (εκτός και αν περιγράφει κάποια λύση έυκολη και σύντομη οπότε θα το σκεφτώ ).
qbiefox Ιούλιος 1, 2011 #11 Ιούλιος 1, 2011 Στην σελιδα 3 λεει ουσιαστικα οτι για data drive, χρειαζεσαι windows vista ή 7 (ειτε 32 ειτε 64bit) και απλα να κανεις τον δισκο convert to GPT
hayabusa Ιούλιος 1, 2011 Author #12 Ιούλιος 1, 2011 Τόσο εγώ όσο και ο ιδιοκτήτης του, έχουμε win7 x86. Κάνοντας όμως, όπως είπα παραπάνω τη διαδικασία για την μετατροπή του δίσκου σε GPT, όταν φτάνει η ώρα να κάνω δεξί κλικ δεν μου βγάζει τη σχετική επιλογή
qbiefox Ιούλιος 1, 2011 #13 Ιούλιος 1, 2011 Τι διαδικασια κανεις?Χωρις να το εχω κανει ποτε, νομιζω οτι πας control panel -> administrative tools -> computer management -> disk management. Σβηνεις ολα τα partitions και δεξι κλικ στον δισκο και convert to gpt. Καπου διαβασα οτι πρεπει να το υποστηριζει και το enclosure το gpt. Παιζει να λυνεται με κανα firmware update, αν φταιει αυτο...
hayabusa Ιούλιος 1, 2011 Author #14 Ιούλιος 1, 2011 Aυτό ακριβώς, όπως το έγραψες. Αλλά στο δεξί κλικ η επιλογή που λέμε δεν υπάρχει.Κάπου διάβασα ότι γίνεται και από cmd αλλά όπως είπα δεν θέλω να μπλέξω
qbiefox Ιούλιος 1, 2011 #15 Ιούλιος 1, 2011 Τωρα κανονικα θα σου λεγα, βαλε ενα linux-ακι live cd να τρεξεις ενα gparted να σου λυσει τα χερια. Αλλα για να μην θες να μπλεξεις με cmd, ποσο μαλλον δεν θα θες να μπλεξεις με linux Τεσπα, ας δουμε μηπως καποιος που το εχει κανει εχει να προτεινει κατι
Chosen Ιούλιος 2, 2011 #16 Ιούλιος 2, 2011 Aυτό ακριβώς, όπως το έγραψες. Αλλά στο δεξί κλικ η επιλογή που λέμε δεν υπάρχει.Αν δεν βλέπεις την επιλογή στο Disk Management είναι γιατί κάνεις δεξί κλικ στο partition και όχι στον δίσκο.Να μην υπάρχει η επιλογή δεν παίζει, να υπάρχει και να είναι γκριζαρισμένη, ίσως.
hayabusa Ιούλιος 2, 2011 Author #17 Ιούλιος 2, 2011 Μα αυτό υπέθεσα και εγώ παραπάνω. Το θέμα είναι ότι εξαρχής στη διαχείριση δίσκων δεν μου δείχνει έναν ενιαίο δίσκο αλλά δύο κομμάτια (ένα των 2.2 TB και ένα το υπόλοιπο) τα οποία δεν μπορεί να τα ενώσει ούτε Chuck Norris.
jax7480 Ιούλιος 2, 2011 #18 Ιούλιος 2, 2011 Απ'οσο θυμαμαι σχετικα οταν αρχισαν να πρωτοβγαινουν αυτοι οι δισκοι (3ΤΒ) θελει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ 64bit windows.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.