Jump to content

Γιατί πιστεύετε στο Θεό;

vic

Recommended Posts

Το μεγαλύτερο τραύμα να υποθέσω ότι ήταν η μία ώρα χαμένου μαθήματος? :p

Πολύ πριν βγάλω την έννοια του θεού από την ζωή μου η εκκλησία μου φαινόταν κάτι πολύ κρύο και ξένο. Δεν αισθανόμουν καμία πνευματική ευφορία ή σεβασμό για το που βρισκόμουν. Μάλλον σα παιδί τρομακτικές τις έβλεπα τις εκκλησίες μιας κι όλος ο χώρος με τις εικόνες, τις αγιογραφίες, τα κεριά και τα λιβάνια μου έφερνε αποστροφή. Ειδικά η "υποταγή" (προς έλλειψη καλύτερης λέξης) που έπρεπε να δείχνουμε στους ιερείς μου προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη άρνηση να τους δεκτώ. Θα μου πεις γιατί τα λέω τώρα αυτά, έτσι στο άσχετο θυμήθηκα κάποιον που χε πει ότι έχουμε γίνει άθεοι από μόδα.

• Replies 866
  • Created
  • Last Reply
Πολύ πριν βγάλω την έννοια του θεού από την ζωή μου η εκκλησία μου φαινόταν κάτι πολύ κρύο και ξένο. Δεν αισθανόμουν καμία πνευματική ευφορία ή σεβασμό για το που βρισκόμουν. Μάλλον σα παιδί τρομακτικές τις έβλεπα τις εκκλησίες μιας κι όλος ο χώρος με τις εικόνες, τις αγιογραφίες, τα κεριά και τα λιβάνια μου έφερνε αποστροφή. Ειδικά η "υποταγή" (προς έλλειψη καλύτερης λέξης) που έπρεπε να δείχνουμε στους ιερείς μου προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη άρνηση να τους δεκτώ. Θα μου πεις γιατί τα λέω τώρα αυτά, έτσι στο άσχετο θυμήθηκα κάποιον που χε πει ότι έχουμε γίνει άθεοι από μόδα.

Έχετε έχετε :p

(η τελευταία φράση μπορεί να μετατραπεί άνετα σε 15 σελίδες ....όπα, κάτσε, έχει ήδη γίνει 15+ σελίδες thread :p)

Άλλο να πιστεύεις και άλλο να δέχεσαι τους επί της γης εκπροσώπους του Θείου. Αυτούς, ούτε ζωγραφιστούς.

ο καθένας φτιάχνει στη σφαίρα της φαντασίας του μια δικιά του θρησκεία κ σε αυτή πιστεύει.. βάζει τους δικούς του όρους.. άλλωστε όλοι άθεοι είναι μέχρι ν'αρχίσει να πέφτει το αεροπλάνο.. :hehe:

Είπε κάτι ο Κώστας που μου θύμισε τη δική μου αντίδραση στους ναούς της πίστης:

Πολύ πριν βγάλω την έννοια του θεού από την ζωή μου η εκκλησία μου φαινόταν κάτι πολύ κρύο και ξένο.

Έχει πολύ ενδιαφέρον αν υπάρχει διαφορά στο τι νιώθεις σε μια μεγάλη και επιβλητική εκκλησία

σε σχέση με αυτό που νιώθεις σε ένα ξωκκλήσι πάνω σε μια βουνοκορφή!

Πολύ θα ήθελα να ακούσω γνώμες!

Και -πλιιιζ_ μη μου πείτε να κάνω "δημοσκόπηση", γιατί πάει ... θα μας μείνει "ρετσινιά" !! :D

ο καθένας φτιάχνει στη σφαίρα της φαντασίας του μια δικιά του θρησκεία κ σε αυτή πιστεύει.. βάζει τους δικούς του όρους.. άλλωστε όλοι άθεοι είναι μέχρι ν'αρχίσει να πέφτει το αεροπλάνο.. :hehe:

*Όλοι άθεοι είμαστε μέχρι να μας πουνε σε τι να πιστεύουμε ;)

Μου έχει μείνει από μικρός το τραύμα από τα βασανιστήρια που μας έκαναν στο σχολείο όταν μας πήγαιναν με το ζόρι εκκλησία :p

Show me on this doll where the bad man touched you

j77Vqfo.jpg

*Όλοι άθεοι είμαστε μέχρι να μας πουνε σε τι να πιστεύουμε ;)

Ε ναι, έχεις απόλυτο δίκιο. Γιατί κάποιος, κάπου, κάποτε, σκέφτηκε να εφεύρει το θεό και κάποιοι πίθηκοι τον ακολούθησαν.

Ο άνθρωπος μπορεί να μιμείται, αλλά τα ζώα είναι αυτά που ακολουθούν χωρίς λογική ό,τι τους υποδείξεις.

Ο άνθρωπος έχει μυαλό, νου και λογική και με αυτά τα 3 μπορεί και "φιλτράρει" αυτά που του λένε και αποφασίζει ο ίδιος σε τι θα πιστέψει και σε τι όχι.

Εσύ βέβαια που δεν δέχθηκες ποτέ αυτό που σου είπαν να πιστέψεις, πιστεύεις σε τι; Στο ότι δεν υπάρχει θεός; Κι αφού δεν στο είπε κάποιος, πώς έφτασες σε αυτό το συμπέρασμα; Το απέδειξες ο ίδιος; Γιατί και 1+1 δεν σε έπεισε κανείς ότι κάνει 2.. αλλά το απέδειξε ο καθένας από εμάς μόνος του. Ε;;

Κι επειδή σίγουρα υπάρχει σύγχυση για το τι είναι άθεος..

Άθεος είναι αυτός που απλώς δεν έχει πεισθεί για την ύπαρξη του Θεού. Όμως δεν τρέφει καμία εμπάθεια για όσους πιστεύουν. Δεν δογματίζει για τη μη ύπαρξη του Θεού. Απλώς ο ίδιος δεν έχει πεισθεί, και είναι ανοιχτός σε κάθε λογίκευση, χωρίς παρωπίδες και εμμονές. Σε ότι του λένε δηλαδή (;;;).

Από την άλλη, ένας αθεϊστής είναι δογματικός στις απόψεις του ότι δεν υπάρχει Θεός. Το αποκλείει με βεβαιότητα, και με θρησκευτικό ζήλο. Ο άνθρωπος αυτός κάνει θρησκεία του μια αντίθετη θρησκεία από την πίστη. Η φιλοσοφία του καταντά θρησκεία δηλαδή!

Ε ναι, έχεις απόλυτο δίκιο. Γιατί κάποιος, κάπου, κάποτε, σκέφτηκε να εφεύρει το θεό και κάποιοι πίθηκοι τον ακολούθησαν.

Ο άνθρωπος μπορεί να μιμείται, αλλά τα ζώα είναι αυτά που ακολουθούν χωρίς λογική ό,τι τους υποδείξεις.

Ο άνθρωπος έχει μυαλό, νου και λογική και με αυτά τα 3 μπορεί και "φιλτράρει" αυτά που του λένε και αποφασίζει ο ίδιος σε τι θα πιστέψει και σε τι όχι.

Εσύ βέβαια που δεν δέχθηκες ποτέ αυτό που σου είπαν να πιστέψεις, πιστεύεις σε τι; Στο ότι δεν υπάρχει θεός; Κι αφού δεν στο είπε κάποιος, πώς έφτασες σε αυτό το συμπέρασμα; Το απέδειξες ο ίδιος; Γιατί και 1+1 δεν σε έπεισε κανείς ότι κάνει 2.. αλλά το απέδειξε ο καθένας από εμάς μόνος του. Ε;;

Κι επειδή σίγουρα υπάρχει σύγχυση για το τι είναι άθεος..

Άθεος είναι αυτός που απλώς δεν έχει πεισθεί για την ύπαρξη του Θεού. Όμως δεν τρέφει καμία εμπάθεια για όσους πιστεύουν. Δεν δογματίζει για τη μη ύπαρξη του Θεού. Απλώς ο ίδιος δεν έχει πεισθεί, και είναι ανοιχτός σε κάθε λογίκευση, χωρίς παρωπίδες και εμμονές. Σε ότι του λένε δηλαδή (;;;).

Από την άλλη, ένας αθεϊστής είναι δογματικός στις απόψεις του ότι δεν υπάρχει Θεός. Το αποκλείει με βεβαιότητα, και με θρησκευτικό ζήλο. Ο άνθρωπος αυτός κάνει θρησκεία του μια αντίθετη θρησκεία από την πίστη. Η φιλοσοφία του καταντά θρησκεία δηλαδή!

Το μόνο πράγμα που δεν αποδέχομαι, είναι η πίστη σε ο,τιδήποτε δεν έχει επιστημονικές βάσεις και αποδείξεις, είτε αυτό λέγεται Θεός, Χριστός ή Αγιοβασίλης. Γιατί αισθάνεσαι την ανάγκη να βάλεις ταμπέλες παντού;

Σαφώς και η πιο βολική κατάσταση για μένα θα ήταν μια ζωή μετά τον θάνατο, παράδεισος και δε συμμαζεύεται. Δεν αρκεί όμως ένα βιβλίο και ιστορίες φαντασίας για να πιστέψω σε κάτι τέτοιο.

Επίσης ο όλος συλλογισμός σου, μου θυμίζει το ανέκδοτο "Έχεις ενυδρείο; Όχι; Ε τότε είσαι αδερφή". Δίνεις τον προσωπικό σου ορισμό για το τι θεωρείται άθεος και τι αθεϊστής (wtf), τα συνδέεις όπως σ'αρέσει και καταλήγεις στο συμπέρασμα στο οποίο ήθελες να καταλήξεις. Delijohn κερνάει, Delijohn πίνει :hehe:

Κι όλα αυτά, για να αποφύγεις να απαντήσεις στον εαυτό σου, τι σε έκανε να πιστεύεις σε αυτό που πιστεύεις, από την στιγμή που γεννήθηκες άθεος και κυρίως, γιατί σε ενοχλεί το γεγονός ότι η λογική και η επιστημονική απόδειξη (που τόσο ταιρίαζει σε ό,τι κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή) αντιτίθεται σε αυτό που πιστεύεις. Ταμπέλες υπάρχουν πολλές και μπορούμε να κάτσουμε με τις ώρες να βάλουμε τα πάντα κάτω από μια, ή ακόμα και να δημιουργήσουμε νέες γι'αυτά που δεν μας κάθονται, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός ότι με το να πιστεύεις άνευ αποδείξεων, απλά γεμίζεις κενά στην γνώση σου με αβάσιμες θεωρίες.

Καμία ανάγκη να βάλω ταμπέλες οπουδήποτε.. εσύ βάζεις ταμπέλες για να ξεχωρίσεις "ο,τιδήποτε δεν έχει επιστημονικές βάσεις και αποδείξεις".

Το Βιβλίο που λες, δεν έχει ιστορίες φαντασίας αφού έχουν αποδειχθεί ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ όσα γράφει. Τώρα αν έχουν αποδειχθεί ΟΛΑ ή αν δεν αποδέχεσαι την ιστορία σαν επιστήμη, αυτό είναι άλλο.

Ο συλλογισμός δεν είναι δικός μου, είναι ορισμός που έδωσαν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ (ψυχολόγοι, θρησκειολόγοι κ.λπ.). Επίσης εγώ νομίζω ότι ο συλλογισμός μου είναι αποτέλεσμα μελέτης επιστημόνων.. ενώ εσύ πας να μου καταρρίψεις τη λογική μου, με αυτό που σου βρήκε το google σαν 5ο αποτέλεσμα στη λέξη "αθεϊστής", ένα τυχαίο μπλογκ δηλαδή που χρησιμοποιεί εντελώς τυχαία, το ίδιο επιχείρημα με εσένα.. ναι ναι, αυτό με το ενυδρείο! :jester: Γιατί δεν googlάρεις τι είναι άθεος και τι αθεϊστής;

xwbXOGH.png

wNAiOzL.png

Όλα αυτά, τα έγραψα σαν απάντηση στο δικό σου "Όλοι άθεοι είμαστε μέχρι να μας πουνε σε τι να πιστεύουμε". Αυτό είναι κάτι προφανές, μια και την στιγμή που γεννιέται ένα μωρό, ναι είναι άθεο. Μετά όμως μπορεί να σχηματίσει τη δική του άποψη με τα χρόνια.

Δεν αποφεύγω να απαντήσω τίποτα. Αυτό που πιστεύω, προφανώς και με επηρέασε σαν άνθρωπο το ότι το πίστευαν οι γνωστοί μου και η οικογένειά μου. Είμαι όμως σκεπτόμενος άνθρωπος, έχω νου και μπορώ να ΨΑΞΩ ο ίδιος, αν είναι αληθινό, αν εξηγείται επιστημονικά ή αν σε κάποια θέματα η επιστήμονες σήκωσαν τα χέρια ψηλά κι αν στην τελική είναι ΦΑΝΤΑΣΙΑ ή προσωπικά βιώματα. Και ναι, πάρε και την περίπτωση του να νομίζω πως έζησα κάποια πράγματα και ίσως να είμαι τρελός. Αλλά κανένας επιστήμονας μέχρι τώρα, δεν έχει αποδείξει πως είμαι (τρελός). Επίσης πρέπει να ακυρώνει τρελά την λογική σου πως κάποιοι βουδιστές ή μωαμεθανοί ενώ πίστευαν σε κάτι άλλο, μέσα σε κοινωνίες που πίστευαν κάτι άλλο, τελικά βρήκαν την αλήθεια και πίστεψαν στον ορθόδοξο Χριστό. Αυτοί πως ξέφυγαν από το ρεύμα και πίστεψαν σε κάτι που δεν τους είπαν;

Εγώ πίστεψα σε κάτι, με αποδείξεις. Τώρα αν για να πιστέψεις εσύ, θες να καλέσεις αυτόν τον "υποτιθέμενο" θεό μου για να τον δεις μπροστά σου, ή μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου ή γενικώς είναι δικό σου θέμα και δεν με αφορά. Τέλος, εγώ προσωπικά, ζω με την επιστήμη και είναι η ζωή μου και η δουλειά μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι καθημερινά δεν ζω και καταστάσεις που δεν κρύβουν μέσα τους κάτι το "θεϊκό", κάτι το ευλογημένο ή έστω μαγικό αν σου κάθεται καλύτερα σαν λέξη. Μικρά και μεγάλα θαύματα μπορεί να γίνονται και καθημερινά. Για μένα, προσωπικά. Μπορεί εσύ να έχεις ότι άποψη θες, αλλά δε μπορείς με κανέναν τρόπο να με πείσεις ότι αυτά που έχω βιώσει σαν άνθρωπος δεν έγιναν ή ήταν φανταστικά..

Εντάξει το έχουμε εμπεδώσει. Όσοι πιστεύουν στην ύπαρξη θεού είναι

- πρόβατα

- φαντασιόπληκτοι

- οπισθοδρομικοί

- ευκολόπιστοι

- παράφρονες (έχουν φανταστικούς φίλους)

- παράλογοι

- χαμηλής νοημοσύνης

- άνθρωποι που έχουν ανάγκη στηρίγματος

- δογματικοί

- εκτός μόδας :p

Δεν περιμένω βέβαια κάτι παραπάνω από μια διαφορετική λίστα ως απάντηση.

Δεν περιμένω επίσης κανένας να κάτσει να αναγνωρίσει ότι σε δεκάδες σελίδες και εκατοντάδες ποστ, πολλοί που απλά δεν δέχονται την ύπαρξη θεού θα μιλήσουν έμμεσα ή άμεσα υποτιμητικά για αυτούς που πιστεύουν. Με αποδείξεις βεβαίως βεβαίως.

Δεν περιμένω πουθενά να παραδεχτούν ότι οι συζητήσεις αυτές δεν παρουσιάζουν συμπτώματα προσπάθειας προσηλυτισμού προς κάποια θρησκεία, όπως συνεχώς κατηγορούν όσοι δεν πιστεύουν, αυτούς που πιστεύουν. Αντίθετα όσοι δεν πιστεύουν προωθούν ιδιαίτερα δυναμικά τις θέσεις τους στο παρόν thread, μερικές φορές ξεπερνώντας τα όρια σεβασμού της άποψης του άλλου. Ο σεβασμός προς αυτόν που πιστεύει περιορίζεται στο "Σου επιτρέπω να πιστεύεις και να λες και κανένα "Καλό Πάσχα" που και που, αλλά να θυμάσαι ότι είσαι ηλίθιος. Και μην ξεχνάς να τσεκάρεις και τα ανέκδοτα διότι "Μια γελοιογραφία με αυτόν στον οποίον πιστεύεις, ίσον χίλιες λέξεις" ".

Τέλος πάντων. Τα έχουμε ξανά πει εδώ και παλιά. Ο ίδιος ο τίτλος του thread αναμένει την απολογία αυτών που πιστεύουν.

Δεν βγάζει πουθενά η παρούσα συζήτηση.

Προφανώς! Συμφωνώ σε όσα λες κι από εκεί και μόνο εκεί, ξεκινά και η ανάγκη μου να απαντήσω σε μηδενιστικά ποστ τύπου όσοι πιστεύουν σε κάτι, πιστεύουν επειδή τους το είπαν.. ή ότι όσοι πιστεύουν, ανήκουν στην παραπάνω λίστα.

Το ότι υπάρχουν ποστ που περιπαίζουν την θρησκεία μου, που δεν είναι ένα τυχαίο δόγμα ή μια συγκέντρωση 5 αιρετικών, αλλά το επίσημο θρήσκευμα του κράτους που μεγάλωσα κι ακόμα ζω (προς πείσμα κάποιων να καταργήσουν ακόμα κι αυτό) έχει γίνει θέμα διαμαρτυρίας μου και προς τις αρχές του φόρουμ. Η απάντηση που πήρα ήταν πως ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει και να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα εδώ. Κι αν θες, μην τα βλέπεις.

Όπως λες όμως, ειδικά στο θέμα με τα αστεία, πάντα εντελώς τυχαία εμφανίζονται κάθε λίγο εικόνες που περιπαίζουν τον Χριστό, την πίστη κλπ κλπ κλπ.. κι επειδή είναι θέμα παιδείας κι αρχών να σέβεσαι το θρήσκευμα του εκάστοτε συνανθρώπου σου, μου κάνει λίγο εντύπωση που εδώ μέσα γίνεσαι το ανάποδο..

Δεν πειράζει όμως, είχα πει να ζητήσω τη διαγραφή του λογαριασμού μου, αλλά λόγω δικής μου παιδείας κι αρχών, σέβομαι την ανάγκη και το δικαίωμα(?) κάποιων να με μειώσουν για όσα πιστεύω. Και δεν ξαναγράφω και σε αυτό το θέμα γιατί δεν έχω ανάγκη να αποδείξω τίποτα. Άλλοι θα συνεχίσουν τα ποστ προσπαθώντας να αποδείξουν κάτι..

Καμία ανάγκη να βάλω ταμπέλες οπουδήποτε.. εσύ βάζεις ταμπέλες για να ξεχωρίσεις "ο,τιδήποτε δεν έχει επιστημονικές βάσεις και αποδείξεις".

Θες να μας τρελάνεις; Δεν έχω κόλλημα με ταμπέλες, εσύ έκατσες να μας αναλύσεις τι είναι ο άθεος και τι ο αθεϊστής. Δε με νοιάζουν οι ταμπέλες, όταν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι το δέχομαι, όταν δεν υπάρχει, πάει στο ντουλάπι με τις νεράιδες και τους καλλικάντζαρους.

Το Βιβλίο που λες, δεν έχει ιστορίες φαντασίας αφού έχουν αποδειχθεί ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ όσα γράφει. Τώρα αν έχουν αποδειχθεί ΟΛΑ ή αν δεν αποδέχεσαι την ιστορία σαν επιστήμη, αυτό είναι άλλο.

Μάλιστα. Ενδιαφέρον συλλογισμός. Με αυτό το σκεπτικό, μπορώ να πάρω και την Οδύσσεια που έχει αποδειχθει ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ (τώρα βέβαια αν έχουν αποδειχθεί οι τοποθεσίες και οι μάχες και δεν έχουν αποδειχθεί οι κύκλωπες και οι σειρήνες, είναι λεπτομέριες) και να το πουλήσω ως ιστορικώς βάσιμο βιβλίο, ε; Βρήκαμε την τοποθεσία της Ιερουσαλήμ και της Τροίας == όλα τα υπόλοιπα που γράφουν τα βιβλία είναι ιστορικά αποδεδειγμένα. Βράχος η λογική.

ενώ εσύ πας να μου καταρρίψεις τη λογική μου, με αυτό που σου βρήκε το google σαν 5ο αποτέλεσμα στη λέξη "αθεϊστής", ένα τυχαίο μπλογκ δηλαδή που χρησιμοποιεί εντελώς τυχαία, το ίδιο επιχείρημα με εσένα.. ναι ναι, αυτό με το ενυδρείο! :jester:

Το μπλογκ αυτό δεν το έχω επισκεφτεί και δεν με απασχόλησε ποτέ να βρω πως ορίζει το ίντερνετ τον άθεο και τον αθεϊστή. Το ανέκδοτο το ξέρω και ο συλλογισμός σου μου το θύμισε, τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

Μετά όμως μπορεί να σχηματίσει τη δική του άποψη με τα χρόνια.

Σαφώς. Καμία πλύση εγκεφάλου από μικρή ηλικία δεν επηρρεάζει το πως θα σκέφτεται ένα παιδί όταν μεγαλώσει. Ψυχολόγος είσαι;

Επίσης πρέπει να ακυρώνει τρελά την λογική σου πως κάποιοι βουδιστές ή μωαμεθανοί ενώ πίστευαν σε κάτι άλλο, μέσα σε κοινωνίες που πίστευαν κάτι άλλο, τελικά βρήκαν την αλήθεια και πίστεψαν στον ορθόδοξο Χριστό. Αυτοί πως ξέφυγαν από το ρεύμα και πίστεψαν σε κάτι που δεν τους είπαν;

Ναι, κομμάτια την κάνει. Μάλλον ο Ορθόδοξος Χριστιανικός θεός είναι ο αληθινός, για να αλλαξοπιστούν τόσοι Μουσουλμάνοι. Σα να πιάνω την λογική σου τώρα. Μήπως όμως ο πραγματικός θεός είναι ο Αλλάχ, γιατί ξέρω και άτομα που γυρίσανε ανάποδα.

Την περίπτωση να δημιουργεί τους θεούς ο άνθρωπος γιατί έχει την ανάγκη να υπάρχει και κάτι μετά τον θάνατο, την αφήνουμε στην απέξω, μάλλον...

Τώρα αν για να πιστέψεις εσύ, θες να καλέσεις αυτόν τον "υποτιθέμενο" θεό μου για να τον δεις μπροστά σου, ή μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου ή γενικώς είναι δικό σου θέμα και δεν με αφορά.

Μα ποιος νομίζω ότι είμαι, που θέλω και αποδείξεις για να πιστέψω σε κάτι. Θα έπρεπε να μου αρκεί το ότι έτσι μου είπαν οι παππούδες και οι παπάδες και το γεγονός ότι η επιστήμη δεν έχει βρει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, ε;

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι καθημερινά δεν ζω και καταστάσεις που δεν κρύβουν μέσα τους κάτι το "θεϊκό", κάτι το ευλογημένο ή έστω μαγικό αν σου κάθεται καλύτερα σαν λέξη.

Φοβάμαι να ρωτήσω τι θαύματα έχεις βιώσει, που τα θεωρείς αποδείξεις ότι υπάρχει θεός. Όταν λες θαύματα, μιλάς για πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν επιστημονικά;

Πριν από πολλά χρόνια, έλεγε ο άνθρωπος "δεν καταλαβαίνουμε πως γυρίζει ο Ήλιος γύρω από την Γη, άρα είναι θαύμα και μάλλον το κάνει ο θεός". Μόλις η επιστήμη έδωσε τις απαντήσεις στο τι συμβαίνει με τους πλανήτες, έπαψε να είναι θαύμα. Αν οι αποδείξεις για την πίστη σου είναι αυτού του είδους τα θαύματα, τότε πολύ φοβάμαι ότι ο θεός σου (όπως τον ορίζεις) αποδεικνύεται μέσα από ένα σύνολο ερωτήσεων που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί από την επιστήμη.

Όπως είπε και ο Neil DeGrasse Tyson: "If that's how you want to invoke your evidence for god, then god is an ever-receding pocket of scientific ignorance."

Μπορεί εσύ να έχεις ότι άποψη θες, αλλά δε μπορείς με κανέναν τρόπο να με πείσεις ότι αυτά που έχω βιώσει σαν άνθρωπος δεν έγιναν ή ήταν φανταστικά..

Δεν έχω καμία διάθεση να πείσω κανέναν, θέλω να φροντίσω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποια νεράιδα και όποιο καλλικάντζαρο θέλει στο σπίτι του. Να λατρεύει τα εικονίσματά του και τα τίμια ξύλα του στο σπίτι του. Να μην είναι υποχρεωμένος να αναφέρει το θρήσκευμά του σε κανένα επίσημο έγγραφο και να λατρέψει όποιον και ό,τι θέλει, στο σπίτι του.

Φοβάμαι να ρωτήσω τι θαύματα έχεις βιώσει, που τα θεωρείς αποδείξεις ότι υπάρχει θεός. Όταν λες θαύματα, μιλάς για πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν επιστημονικά;

Πριν από πολλά χρόνια, έλεγε ο άνθρωπος "δεν καταλαβαίνουμε πως γυρίζει ο Ήλιος γύρω από την Γη, άρα είναι θαύμα και μάλλον το κάνει ο θεός". Μόλις η επιστήμη έδωσε τις απαντήσεις στο τι συμβαίνει με τους πλανήτες, έπαψε να είναι θαύμα. Αν οι αποδείξεις για την πίστη σου είναι αυτού του είδους τα θαύματα, τότε πολύ φοβάμαι ότι ο θεός σου (όπως τον ορίζεις) αποδεικνύεται μέσα από ένα σύνολο ερωτήσεων που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί από την επιστήμη.

Όπως είπε και ο Neil DeGrasse Tyson: "If that's how you want to invoke your evidence for god, then god is an ever-receding pocket of scientific ignorance."

Πώς συνεδεσες το γεγονός ότι η επιστήμη κατάφερε να εξηγήσει την κίνηση των πλανητών με το ότι δεν υπάρχει Θεός είναι απορίας άξιο.

Προφανώς κάποιος επιστήμονας θα τα έφτιαξε όλα αυτά και με την πάροδο των εκατομμυρίων ετών κάπου θα χάθηκε αυτή η γνώση.

Oh wait, ένας άνθρωπος δεν μπορεί όχι να κρατήσει ένα χαλίκι στον αέρα αλλά ούτε την καρδιά του να ελέγξει.

Αυτό για να καταλάβεις ότι εσύ μιλάς για το αποτέλεσμα ενώ το θέμα" Θεός" έχει να κάνει με το αίτιο.

Και αν δεν κάνω λάθος η επιστήμη δεν έχει κατορθώσει ακόμη να εξηγήσει το πώς ακριβώς λειτουργεί ένα μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου, άρα τολμώ να πω πως ο εγκέφαλος μας είναι μια ιδέα μικρότερος από αυτό που μας προπαγανδισαν στο σχολείο.

Sent from my Galaxy Note using Tapatalk

Πώς συνεδεσες το γεγονός ότι η επιστήμη κατάφερε να εξηγήσει την κίνηση των πλανητών με το ότι δεν υπάρχει Θεός είναι απορίας άξιο.

Προφανώς κάποιος επιστήμονας θα τα έφτιαξε όλα αυτά και με την πάροδο των εκατομμυρίων ετών κάπου θα χάθηκε αυτή η γνώση.

Απορίας άξιο δεν είναι, ελληνικά μιλάω. Δεν είπα ότι έχω αποδείξεις ότι δεν υπάρχει θεός, είπα ότι δεν πιστεύω σε κάτι αν δεν υπάρχουν αποδείξεις. Τι ταμπέλα μου ταιριάζει περισσότερο;

Oh wait, ένας άνθρωπος δεν μπορεί όχι να κρατήσει ένα χαλίκι στον αέρα αλλά ούτε την καρδιά του να ελέγξει.

Αποφάσισε, ή επιχειρηματολογία θα κάνουμε, ή ποίηση :hehe:

Και αν δεν κάνω λάθος η επιστήμη δεν έχει κατορθώσει ακόμη να εξηγήσει το πώς ακριβώς λειτουργεί ένα μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου, άρα τολμώ να πω πως ο εγκέφαλος μας είναι μια ιδέα μικρότερος από αυτό που μας προπαγανδισαν στο σχολείο.

Από που να πιάσω κι από που να αρχίσω. Ναι έχεις δίκιο, έχουμε ανακαλύψει και εξηγήσει τα βασικά γύρω από την λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά δεν έχουμε βρει ακόμα όλες του τις δυνατότητες. Το πόρισμά σου ποιο είναι; Ότι από την στιγμή που δεν έχουν δωθεί όλες οι απαντήσεις από την επιστήμη, τα κενά μπορούν να συμπληρωθούν με μυθολογία και φιλολογία; Δες την απάντησή μου πιο πάνω.

Επίσης, όταν αναφέρεις σχολείο και προπαγάνδα, ένα πράγμα μου έρχεται στο μυαλό κι αυτό δεν είναι οι λανθασμένες εντυπώσεις που μας έδωσαν οι καθηγητές για τον εγκέφαλο ή το ηλιακό σύστημα ;)

Α, μιας και λέτε για προπαγάνδα,

εάν είχαμε γεννηθεί στην Τουρκία, ο τίτλος του thread θα ήταν "Γιατί πιστεύετε στον Αλλάχ;" :hehe:

:bye:

Πάλι στον Ορθόδοξο Χριστιανικό θεό θα πιστεύαμε, γιατί είναι ο μοναδικός και πραγματικός θεός και αργά ή γρήγορα θα ανακαλύπταμε την αλήθεια παρά την από βρεφικής ηλικίας Μουσουλμανική προπαγάνδα.

Δεν έχω καμία διάθεση να πείσω κανέναν, θέλω να φροντίσω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποια νεράιδα και όποιο καλλικάντζαρο θέλει στο σπίτι του. Να λατρεύει τα εικονίσματά του και τα τίμια ξύλα του στο σπίτι του. Να μην είναι υποχρεωμένος να αναφέρει το θρήσκευμά του σε κανένα επίσημο έγγραφο και να λατρέψει όποιον και ό,τι θέλει, στο σπίτι του.

Με λίγα λόγια η ελευθερία του να περιορίζεται στο σπίτι του ώστε να μην σου χαλάει την ζαχαρένια σου και να μην επηρεάζει τα παιδιά σου με τρόπο που δεν εγκρίνεις. Υποθέτω και ο ομοφυλόφιλος αν θέλει να αγκαλιάζεται με τον σύντροφό του να μην το κάνει έξω από το σπίτι του, η μουσουλμάνα σύζυγος του Πακιστανού γείτονα να μην κυκλοφορεί με μαντίλι στα μαλλιά έξω από το σπίτι της, ο οπαδός της τάδε ομάδας να μην φωνάζει συνθήματα της ομάδας του που να ακούγονται έξω από το σπίτι του, ο ψηφοφόρος του τάδε κόμματος να μην βάζει σημαία του κόμματός του που να φαίνεται έξω από το σπίτι του κ.τ.λ. Γενικότερα η επαφή η δική σου και κατ' επέκταση της οικογένειάς σου με τα άλλα μέλη της κοινωνίας να είναι, είτε αυτή που εγκρίνεις, είτε να περιορίζεται εντός του σπιτιού του άλλου. Απολύτως δημοκρατικά.

Anyway μπορείς να μου βρεις ένα ποστ σου από το #766 και μετά χωρίς ειρωνεία; Δυσκολεύομαι.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.