Jump to content

Gigabyte P67A-UD5 B3 problems

jax7480

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Επειδη εχω φτασει στο αμην και πραγματικα τετοια προβληματα δεν εχω αντιμετωπισει ξανα με μητρικη τα τελευταια 4 χρονια (απο εποχη Q9300) να ρωτησω κι εδω, μηπως ειμαι λαθος εγω σε καποιο σημειο.

Το συστημα αποτελειται απο:

Core i5 2500K

Gigabyte P67A-UD5 B3

2x4GB Corsair Vengeance 1866 CL9

Gainward GTX480

Corsair HX850

1 SSD

Perc 5/i με 4x2TB WD EARS green

Απο τη στιγμη που εκανα αναβαθμιση απο P55+i5 750+Corsair Dominator GT εχω τα εξης προβληματα:

1) Σε full load, ειτε σε 3D, ειτε σε 2D (furmark, 3dmark, lynx) ακουω coil wine. Το τροφοδοτικο δεν ειναι, ουτε η VGA σιγουρα, δοκιμασμενα και τα 2 και στο προηγουμενο συστημα, αλλα και σε δανεικο συστημα.

2) Οταν στο συστημα ειναι κουμπωμενος ο perc 5/i η μητρικη δεν μπαινει στο BIOS. ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

3) Χανεται σιγα-σιγα το overclocking.

Για το 1. Ειμαι σιγουρος οτι ειναι η μητρικη. Και αντε με κλειστο κουτi λιγο δυσκολο να το ακουσεις, αλλα σε απολυτη ησυχια ακουγεται ασε που φοβαμαι μην ακουσω κανενα μπαμ οριστικο.

Για το 2. Ο Perc 5/i εχει τελευταιο BIOS απο LSI. H μητρικη εχει τελευταιο BIOS απο Gigabyte. To αφησα μεχρι και 20 λεπτα μηπως φιλοτιμηθει και μπει στο BIOS αλλα δεν αλλαξε κατι. To smbus mod για τον perc το εχω στανταρ λογω χρησης μονο σε intel πλατφορμες.

Για το 3. Εχω βρει σταθερη συχνοτητα για τον επεξεργαστη. Δοκιμασμενο με 4-5 προγραμματα γιατι το pc ειναι 24/7. Οι μνημες στα default εργοστασιακα 1866 με 1.5V CL9 και τα σχετικα. Ετσι οπως παιζει 3-4 μερες, μια μερα στο ασχετο ανοιγει και μου λεει οτι εχει ριξει τη συχνοτητα των μνημων στα 1333 (απο 1866). Το αφηνω ετσι για να δω που θα το παει. Μετα απο 2 μερες, ριχνει και τη συχνοτητα του επεξεργαστη στα default. Μπαινω BIOS, τα αλλαζω ολα. Μετα απο 4-5 μερες παλι τα ιδια. Αλλαγη συχνοτητας των μνημων. Μετα απο 2 μερες αλλαγη της συχνοτητας του επεξεργαστη. Και συνεχιζεται το τροπαρι εδω και 1 μηνα. Καθε φορα η ιδια συμπεριφορα.

Να την αλλαξω να παει στο διατανο... εχω κουραστει. Πραγματικα περιμενω να ερθει η Maximus IV Extreme-Z για αλλαγη , αλλα αν μπορεσω και λυσω τα θεματα δεν βρισκω τον λογο να την αλλαξω.

Βοηθεια, γνωμες, αποψεις, ολα ευπροσδεκτα.

Εψαξα και στο νετ μηπως βρω τιποτα σχετικο με perc 5/i και P67A της giga, αλλα δεν βρηκα κατι.

το ρωτας? φυσικα και θα πας να στην αλλαξουν! μεχρι να βγει η maximus που αναφερεις να νευρα σου θα εχουν γινει κροσια!

Τα νευρα εχουν γινει ηδη κροσια, απλα προσπαθω να λυσω τα θεματα που με ενοχλουν περισσοτερα. Full load δεν παιζει το μηχανημα συνεχεια για να με ενοχλει το coil whine (ασχετως αν ειναι ο βασικος λογος για αλλαγη), απλα τα υπολοιπα ελεγα μηπως αντιμετωπιζει καποιος αλλος προβλημα, ωστε να δω μηπως γινεται να αλλαξει κατι.

να κανω μια ερωτηση? Γιατι πηρες τη UD5? Δεν τη βρηκες πανακριβη γι'αυτα που προσφερει?

Η 1155 ειναι mainstream σειρα και δειχνεις να το καταλαβαινεις με την επιλογη του 2500κ.

Σε μητρικη που φοραει chipset περιορισμενων δυνατοτητων (p67) το να δωσεις πανω απο 200 ευρω (να μην πω 150...) το θεωρω αυτοκτωνια.

Τελοσπανων, αφου σου εβγαλε και αυτα τα προβληματα, νομιζω ευκαιρια για αλλαγη...

Αν θες την αποψη μου (και εφοσον εχεις τη δυνατοτητα), γυρισε την πισω παρε πιστωτικο και παρε Asrock Z68 Extreme4 ή Asus P8Z68-V (non-pro) , και θα κανεις τη δουλεια σου και σε πιο λογικη τιμη, και με τα ρεστα παρε οτι θες...

παρεπιπτοντως, το coil whine το ειχα σε gigabyte X58, αλλα εκει το εκανε σε idle και λυνοταν αμα απενεργοποιουσες το EIST. Οποτε αφου το C3/C5/C7 state εκανε το ιδιο πραγμα περιπου με το EIST, καλυπτοταν το ελλατωμα. Τωρα αν εσενα το κανει σε full load δε νομιζω να υπαρχει τετοιο work-around. Μπορεις ισως να δοκιμασεις μηπως με κλειστο το turbo και manually μονιμα τον μεγαλο πολλαπλασιαστη δεν το κανει (ή αν εισαι τωρα ετσι, το αντιστροφο...) αλλα χλωμο. Πρεπει να δεις αν το εχουν ολες οι UD5 αυτο καπου online, πχ στην Χ58 μου το ειχαν ολες! αλλιως θα ειναι ελλατωμα του κομματιου σου.

Και το αλλο με το να χανει το OC μου το εκανε, απλα καμια φορα σκαλωνε στο boot Και γυρναγε σε stock αλλα δε με απασχολουσε πολυ γιατι restart εκανα 1 φορα το μηνα, κατα τ'αλλα ετρεχε 24/7 το μηχανημα...

Τελικα ειναι κοινα κουσουρια αυτα στις gigabyte? :p

Θα ειχα προτιμησει Asus σιγουρα, αλλα αυτο το αθλιο μπλε δεν θελω να το βλεπω μεσα στο κουτι μου. Απο την αλλη, θα πηγαινα στην Z68-UD4, αλλα με αυτα που τραβηξα θα κανω ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ για να ξαναπαρω Gigabyte.

Ειχα σκεφτει τοτες να παρω την MSI GD65 αλλα εχουν μεγαλο θεμα με το USB 3.0 (απο φιλο που εχει αγορασει την ιδια) οποτε και αυτη no go.

Η ASrock δεν υπαρχει στο καταστημα που αγορασα την Giga οποτε δεν παιζει σαν εναλλακτικη. Απο την αλλη δεν ξερω και αν η Maximus IV Extreme-Z αξιζει το 350αρι που θα ζηταει. (+70 διαφορα απο την UD5).

Σε περιπτωση που δεν περιμενω την Extreme-Z, κοιταω την GD80 της MSI (με χαλανε τα 2 USB 3.0 που εχει. Την P8Z68 Deluxe την εχω αποκλεισει, γιατι η μητρικη μοιαζει πιο πολυ με καρναβαλι με αυτα τα χρωματα (θαλασσι, μαυρο, ασπρο, μπλε) παρα με μητρικη υπολογιστη.

Ζάχο έκανες update στο bios μήπως μέσα απο το bios? Έχουν θέμα με το inbios flash οι giga. Ρώτα μία τι ιστορία πέρασε ο Ανέστης με την UD4.

Δυστυχώς όμως το coin whine δεν νομίζω να το γλυτώνεις αν είναι διαπιστωμένα η μητρική. Ίσως με λιγότερα ρευματα=oc να πέσει σε ένταση.

Ζάχο έκανες update στο bios μήπως μέσα απο το bios? Έχουν θέμα με το inbios flash οι giga. Ρώτα μία τι ιστορία πέρασε ο Ανέστης με την UD4.

Δυστυχώς όμως το coin whine δεν νομίζω να το γλυτώνεις αν είναι διαπιστωμένα η μητρική. Ίσως με λιγότερα ρευματα=oc να πέσει σε ένταση.

To update το εκανα με το Fκατι... δεν θυμαμαι το νουμερο που ανοιγει το προγραμμα της μητρικης.

Το coil whine το κανει και στοκ, οπως την εχω τωρα.

Απο αυτες που αναφερεις, Z68-UD4 και MSI GD65 ξεχασε τες, γιατι δεν εχουν τριτη pci-e x16 οποτε ειναι ακαταλληλες για εμας με raid controllers. Αφου αν βαλεις τον controller στη δευτερη θυρα, σου ριχνει την καρτα γραφικων στο 8x για να δουλεψει η δευτερη.

H GD80 ειναι η πιο οικονομικη λυση που να μην εχει αυτο το ελατωμα (μετα την εντελως σκετη Asus που δε θες), αλλα ποτε δε συμπαθουσα την MSI.

Την maximus δε την ξερω, αλλα ενταξει δε χρειαζεται να το εχεις ψαξει για να καταλαβεις οτι θα ειναι κορυφαια, οταν ηδη η απλη P8Z68 ειναι καλη, και εκεινη κανει 350... Αλλα ισχυει αυτο που ειπα πριν για τις τιμες... δηλαδη θα βγει το χειμωνα Χ79 και θα κλαις τα λεφτακια σου ρε παιδι μου...

Δεν θα παιξει αναβαθμιση σε X79 τοσο συντομα. Ισως σε κανα χρονο, οποτε τοτε το ξανακοιταω.

δεν εννοω αυτο, απλα θα βλεπεις μητρικες στα 200-250 ευρω να κανουν παπαδες, με 40 lanes pci-e 3.0 και 6 sata3, και θα αναρωτιεσαι γιατι εδωσες 350 για κατι τοσο υποδεεστερο. Στην τελικη ας τα εβαζες στο cpu σε 2600k (που συμφωνω με τον 2500 εγω) αμα ειναι να μεινεις με αυτο το συστημα για μεγαλο χρονικο διαστημα, 2 χρονια πχ...

Τεσπα αμα ειναι να κανεις τη δουλεια σου, δικα σου λεφτα ειναι δες τι βολευει καλυτερα, μπορει πχ να μην εχεις και τιποτα αλλο να παρεις αμα σου δωσουν 280 πιστωτικο οποτε ας ειναι, δωσ'τα σε οποια σε βολεψει

1) Αυτο με το wine μου το εκανε η x58 ud4.. Το προβλημα ηταν στο green power μπλα μπλα και μου το εκανε κατα την εκκινηση των win και στο κλεισιμο..(Αναφερομαι στο συστημα που ριχνει τις φασεις και οχι στο eist,c1e). Δυστηχως δεν θυμαμαι τι εκανα και εφτιαξε.Νομιζω εγκατεστησα ενα utility που εχει η gigabyte για το green power το οποιο ομως μετα το απεγκατεστησα. :wall:

3) Αυτο με το power cycling που κολλαει στο boot και φορτωνει τα default το κανουν απο τον 775 καιρο. Μου το εκανε και αυτο η χ58 ud4.Νομιζω εχει να κανει με τις μνημες. Εβαλα ολα τα timings manually και δεν το ξαναεκανε αλλα και γι αυτο δεν βαζω το χερι στην φωτια..

Γενικοτερα gigabyte μονο αν μου την δωσουν τζαμπα..

To update το εκανα με το Fκατι... δεν θυμαμαι το νουμερο που ανοιγει το προγραμμα της μητρικης.

Το coil whine το κανει και στοκ, οπως την εχω τωρα.

Για το bios δοκίμασε να το ξαναπεράσεις με afudos απο bios χωρίς switches να δείς αν έχεις καμια διαφορά. Μόλις τελειώσει το flash κλασσικα σαν DFI. βγάζεις μπαταρία και το αφήνεις κανα 2λεπτο.

• 1 month later...

Λοιπόν επαναφέρω το θέμα αν και έχει περάσει αρκετός καιρός για να κάνω ένα μικρό update.

Το πρόβλημα με το coil wine εννοείται ότι δεν λύθηκε (και πως να λυθεί άλλωστε).

Το πρόβλημα με τον perc 5/i λύθηκε μετά από BIOS update στο τελευταίο BIOS που έβγαλε η Gigabyte για την P67-UD5-B3 στις 20 Ιουλίου.

Το πρόβλημα με το σταδιακό χάσιμο του O/C εξαφανίστηκε όταν απενεργοποίησα τελείως όλα τα power management settings του επεξεργαστή.

• 1 month later...

Επαναφέρω το θέμα για να πω, τι βρήκα σχετικά με το coil wine.

Το coil wine λοιπόν προκαλείται όταν πέφτει μεγάλο φορτίο πανω στις PCIexpress θύρες.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος βέβαια.

Έχοντας επάνω στο σύστημα μία GTX480 και έναν Perc 5/i το σύστημα πλέον ανοίγει όποτε γουστάρει. Έχω δοκιμάσει άλλο τροφοδοτικό, άλλο επεξεργαστή και άλλη VGA. Έχω ξηλώσει και τον perc από πάνω μήπως αυτός δημιουργεί το πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα:

1) Όταν η GTX480 είναι πάνω σε slot, είτε είναι κουμπωμένος ο perc επάνω, είτε όχι το πρόβλημα παραμένει.

2) Η αλλαγή τροφοδοτικού δεν άλλαξε κάτι στη συμπεριφορά. Δοκιμάστηκαν 2 τροφοδοτικά.

3) Αν βάλω VGA η οποία θέλει ελάχιστο ρεύμα για να δουλέψει σε σχέση με την GTX480 τότε το μηχάνημα ανοίγει πάντα κανονικά.

4) Η VGA φυσικά είναι δοκιμασμένη διεξοδικά σε άλλους 2 υπολογιστές φίλων ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Να ευχαριστήσω την Gigabyte που μου έχει βγάλει την ψυχή τους τελευταίους 4 μήνες.

Από εμένα θα πάρουν από εδώ και πέρα το τρίτο το επιμήκες ξανά.

Να ευχαριστήσω την Gigabyte που μου έχει βγάλει την ψυχή τους τελευταίους 4 μήνες.

Από εμένα θα πάρουν από εδώ και πέρα το τρίτο το επιμήκες ξανά.

Χαρα στο κουραγιο σου,και πολυ ασχοληθηκες.. Δεν την πας απο εκει που ηρθε να ξεμπερδευεις...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.