stauros772000 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2011 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2011 το εχω παρατηρησει σε ολα τα λαπτοπ μου,ανεξαρτητως μαρκας.χανουν την διαρκεια των μπαταριων τους,τις ανοιγω,μετραω το καθε ενα στοιχειο,και δεν φαινεται πεσμενο.δλδ,ενω θα επρεπε καποιο απο τα 4 στοιχεια να ειναι κατω απο 3.7 βολτ,ειναι ολα 3.7 και πανω(!!!!!),εως και 4 βολτ,που μετρησα σημερα σε μπαταρια που σβηνει στο 80%.......εχω καποιο λαθος στο σκεπτικο μου????και τα 4 στοιχεια δειχνουν 4 βολτ,και φουλ αμπερ (μετραω με μια αντισταση 10 ομ σε σειρα και την ζεστενουν,ενω το πολυμετρο χανει την κλιμακα)...............εχω αρχισει να υποψιαζομε οτι το κυκλωματακι που τοποθετουν μεσα στην μπαταρια,ειναι αυτο που χαλαει(επιτηδες???) και οχι τα στοιχεια........για πειτε την αποψη σας,μην παω τσαμπα στο τρελαδικο.......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
auditt Ιούνιος 20, 2011 #2 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 γενικα στα λαπτοπς εχε υποψην πως οταν τα εχεις στην πριζα τα λαπτοπ να εχεις βγαλμενη μπαταρια γιατι μειωνεται η αποδοση της μπαταριας με τον καιρο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Ιούνιος 20, 2011 #3 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 ...και τα 4 στοιχεια δειχνουν 4 βολτ,και φουλ αμπερ (μετραω με μια αντισταση 10 ομ σε σειρα και την ζεστενουν,ενω το πολυμετρο χανει την κλιμακα)...............Άλλο πράγμα η ένδειξη τάσης σε κενό, και άλλο με οδήγηση φορτίου. Προφανώς έχεις εκφορτίσει τη μπαταρία εξαντλητικά, τουλάχιστον μία φορά. Εν αντιθέσει προς τις προ 11ετίας μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου, τις σύγχρονες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων Λιθίου που φέρουν οι φορητές συσκευές, μπορείς να τις φορτίζεις όσο συχνά θέλεις, ακόμη και όταν έχουν πέσει μόλις στο 95%, καθώς δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο μνήμης. Η αχίλλειος πτέρνα τους είναι η εξαντλητική εκφόρτιση, πράγμα που προξενεί μη αναστρέψιμη βλάβη στα στοιχεία. Μια ασφαλής πρακτική είναι να ρυθμίσεις το laptop να σβήνει αυτόματα πέφτοντας σε αδράνεια, όταν η μπαταρία φτάσει στο 7%, άντε 6%, και ποτέ λιγότερο. Αν ο ελεγκτής της μπαταρίας (το ενσωματωμένο κυκλωματάκι) υποστεί βλάβη, αυτή δεν θα αναγνωρίζεται από το σύστημα. Αφού η μπαταρία φαίνεται κανονικά, ο ελεγκτής της δουλεύει, αλλά έχουν καταστραφεί τα στοιχεία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stauros772000 Ιούνιος 20, 2011 Author #4 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 Άλλο πράγμα η ένδειξη τάσης σε κενό, και άλλο με οδήγηση φορτίου. Προφανώς έχεις εκφορτίσει τη μπαταρία εξαντλητικά, τουλάχιστον μία φορά. Εν αντιθέσει προς τις προ 11ετίας μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου, τις σύγχρονες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων Λιθίου που φέρουν οι φορητές συσκευές, μπορείς να τις φορτίζεις όσο συχνά θέλεις, ακόμη και όταν έχουν πέσει μόλις στο 95%, καθώς δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο μνήμης. Η αχίλλειος πτέρνα τους είναι η εξαντλητική εκφόρτιση, πράγμα που προξενεί μη αναστρέψιμη βλάβη στα στοιχεία. Μια ασφαλής πρακτική είναι να ρυθμίσεις το laptop να σβήνει αυτόματα πέφτοντας σε αδράνεια, όταν η μπαταρία φτάσει στο 7%, άντε 6%, και ποτέ λιγότερο. Αν ο ελεγκτής της μπαταρίας (το ενσωματωμένο κυκλωματάκι) υποστεί βλάβη, αυτή δεν θα αναγνωρίζεται από το σύστημα. Αφού η μπαταρία φαίνεται κανονικά, ο ελεγκτής της δουλεύει, αλλά έχουν καταστραφεί τα στοιχεία.δλδ λες αν αλλαξω και τα 4 στοιχεια ,να την γλιτωσω??μακαρι,αλλα εμενα τα στοιχεια αυτα μου φαινονται να ειναι σεαριστη κατασταση,καθως ποτε δεν αποφορτισα πληρως την μπαταρια.αυτην την στιγμη ,μετα το πρωινο φορτισμα σε 100%,τα διαχωρισα και τα μετρησα,και δεν εχουν χασει καθολου απο την δυναμη τους.λες να εχουν ξεκαλιμπραριστει??????????θα τα αλλαξω να δω την συμπεριφορα καινουριων στοιχειων,με τον παλιο ελεγκτη,αν και νομιζω οτι αυτος κανει την ζημια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostolis22 Ιούνιος 20, 2011 #5 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 Οι μπαταρίες ακόμα και πεθαμένες να είναι βγάζουν σωστά τα Volt. Απλά τα mA τουε μικραίνουν με τον καιρό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gaig Ιούνιος 21, 2011 #6 Κοινοποίηση Ιούνιος 21, 2011 Η αχίλλειος πτέρνα τους είναι η εξαντλητική εκφόρτιση, πράγμα που προξενεί μη αναστρέψιμη βλάβη στα στοιχεία. Μια ασφαλής πρακτική είναι να ρυθμίσεις το laptop να σβήνει αυτόματα πέφτοντας σε αδράνεια, όταν η μπαταρία φτάσει στο 7%, άντε 6%, και ποτέ λιγότερο. Εισαι σιγουρος γι αυτο? Εγω παντα φορτιζω οταν πεσει στο ελαχιστο η μπαταρια (να κλεινει εντελως) και παρατηρω πως χανει ελαχιστα απο τη διαρκεια της η μπαταρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stauros772000 Ιούνιος 21, 2011 Author #7 Κοινοποίηση Ιούνιος 21, 2011 λοιπον,εβαλα 4 καινουρια στοιχεια,αλλα τα ιδια.καποιο τμημα του ελεγκτη τα εφτυσε και δεν δινει πλεον ταση σε 3 απο τα 5 πιν.και οι ατιμοι κατασκευαστες,σβηνουν τα γραματα,ωστε να μην μπορει καποιος να τα αλλαξει...και μετα μου λενε για θεωριες συνωμοσιας......τα κανουν να χαλανε επιτηδες μετα απο καποιο χρονικο διαστημα,και να τα σκαμε ανα τακτες περιοδους.......τι να πω......αλλη μπαταρια δεν αγοραζω,με τα 60 ευρω που την δινουν,αγοραζω μπαταρια αυτοκινητου................ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Ιούνιος 21, 2011 #8 Κοινοποίηση Ιούνιος 21, 2011 Εισαι σιγουρος γι αυτο? Εγω παντα φορτιζω οταν πεσει στο ελαχιστο η μπαταρια (να κλεινει εντελως) και παρατηρω πως χανει ελαχιστα απο τη διαρκεια της η μπαταρια.Το αυτόματο κλείσιμο του υπολογιστή λόγω μπαταρίας δεν σημαίνει πως το φορτίο της τελευταίας έχει φθάσει στο κατώτατο όριό του (deep discharge), καθώς αυτή η αυτόματη ενέργεια εξαρτάται από τη σχετική ρύθμιση του τρέχοντος σχεδίου ενέργειας. Στα Windows 7 η ρύθμιση αυτή συνήθως είναι τοποθετημένη κάπου στο 5-6%, (ενώ στα Windows XP ήταν επικίνδυνα χαμηλά, στο 3%).Πέραν αυτού ...The proper care of lithium-ion batterieshttp://powerelectronics.com/portable_power_management/battery_charger_ics/804PET22li-ion-battery-life.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Ιούνιος 21, 2011 #9 Κοινοποίηση Ιούνιος 21, 2011 Η αχίλλειος πτέρνα τους είναι η εξαντλητική εκφόρτιση, πράγμα που προξενεί μη αναστρέψιμη βλάβη στα στοιχεία. Θα διαφωνήσω Σε πολλές συσκευές με μπαταρίες LiOn ο κατασκευαστής αναφέρει στις οδηγίες ότι η μπαταρία πρέπει να φορτίζεται όταν φτάνει <20% ενώ μια φορά το μήνα να αποφορτίζεται εντελώς και να φορτίζεται στο 100%. Κατά αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει η διάρκεια ζωής της. Επίσης στα κρυφά χαρακτηριστικά οι μπαταρίες έχουν μέγιστο αριθμό φορτίσεων, συνήθως 1000-1500 φορές. Αν λοιπόν την φορτίζεις συνέχεια, από το 40% στο 80% γιατί θέλεις να φύγεις, γιατί βιάζεσαι, γιατί βαριέσαι να περιμένεις, "καταναλώνεις" από το απόθεμα φορτίσεων και έτσι η μπαταρία θα τα φτύσει γρήγορα. Καλό είναι να αφήνουμε τη μπαταρία να αδειάσει, όχι όμως τελείως, και να τη φορτίζουμε στο 100% κάθε φορά, εκτός αν είναι αναγκαίο να γίνει αλλιώς. Επίσης, μία φορά το μήνα, την αφήνουμε να αδειάσει μέχρις εξαντλήσεως και τη βάζουμε να φορτιστεί αργά*, μέχρι το 100%. *όχι σε κάποιο ταχυφορτιστή Link to comment Share on other sites More sharing options...
gaig Ιούνιος 21, 2011 #10 Κοινοποίηση Ιούνιος 21, 2011 Θα διαφωνήσω Σε πολλές συσκευές με μπαταρίες LiOn ο κατασκευαστής αναφέρει στις οδηγίες ότι η μπαταρία πρέπει να φορτίζεται όταν φτάνει <20% ενώ μια φορά το μήνα να αποφορτίζεται εντελώς και να φορτίζεται στο 100%. Κατά αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει η διάρκεια ζωής της. Επίσης στα κρυφά χαρακτηριστικά οι μπαταρίες έχουν μέγιστο αριθμό φορτίσεων, συνήθως 1000-1500 φορές. Αν λοιπόν την φορτίζεις συνέχεια, από το 40% στο 80% γιατί θέλεις να φύγεις, γιατί βιάζεσαι, γιατί βαριέσαι να περιμένεις, "καταναλώνεις" από το απόθεμα φορτίσεων και έτσι η μπαταρία θα τα φτύσει γρήγορα. Καλό είναι να αφήνουμε τη μπαταρία να αδειάσει, όχι όμως τελείως, και να τη φορτίζουμε στο 100% κάθε φορά, εκτός αν είναι αναγκαίο να γίνει αλλιώς. Επίσης, μία φορά το μήνα, την αφήνουμε να αδειάσει μέχρις εξαντλήσεως και τη βάζουμε να φορτιστεί αργά*, μέχρι το 100%. *όχι σε κάποιο ταχυφορτιστή και εγω αυτο ξερω και εχω δει να εχει αποτελεσματα (ισως και να το παρακανω λιγο με τις πληρεις αποφορτισεις) Παρακολουθω την μπαταρια με το coconutbattery και πραγματικα κλεινει οταν εχει κατω απο 5-6mAh. edit: Βασικα ειχα μια αμφιβολια και επιβεβαιωθηκα. Η μπαταρια που εχω ειναι πολυμερων λιθιου οποτε μιλαω για αλλο πραγμα. Και στο κινητο, ομως, που εχει ιδιου τυπου, μετα απο 3,5 χρονια χρησης εξακολουθει να βγαζει 4-5 μερες! (νοκια Ε71) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jumex Ιούνιος 21, 2011 #11 Κοινοποίηση Ιούνιος 21, 2011 Παρακαλώ επιβεβαιώστε αν τα ακόλουθα είναι σωστά και αν βρίσκουν εφαρμογή σε όλα τα είδη μπαταριών! 1) Τα volt δεν αλλάζουν με τη φθορά της μπαταρίας. Μόνο τα mA ''πέφτουν''. 2) Πρέπει να γίνεται πλήρης αποφόρτιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 3) Συνέχιση της φόρτισης σε ''γεμάτη'' μπαταρία δημιουργεί φθορά στα στοιχεία της. Και τώρα απαντήστε στα παρακάτω: 1) O μόνος τρόπος για να μετρήσουμε μια μπαταρία είναι μόνο με αμπερόμετρο...?... 2) Έχω την εντύπωση ότι στα laptops η μπαταρία (όταν είναι 100% φορτισμένη) απομονώνεται πλήρως όταν χρησιμοποιούμε τον φορτιστή. Οπότε δεν χρειάζεται να τη βγάζουμε από το laptop...ισχύει ? Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
stauros772000 Ιούνιος 22, 2011 Author #12 Κοινοποίηση Ιούνιος 22, 2011 Παρακαλώ επιβεβαιώστε αν τα ακόλουθα είναι σωστά και αν βρίσκουν εφαρμογή σε όλα τα είδη μπαταριών!1) Τα volt δεν αλλάζουν με τη φθορά της μπαταρίας. Μόνο τα mA ''πέφτουν''. 2) Πρέπει να γίνεται πλήρης αποφόρτιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 3) Συνέχιση της φόρτισης σε ''γεμάτη'' μπαταρία δημιουργεί φθορά στα στοιχεία της. Και τώρα απαντήστε στα παρακάτω: 1) O μόνος τρόπος για να μετρήσουμε μια μπαταρία είναι μόνο με αμπερόμετρο...?... 2) Έχω την εντύπωση ότι στα laptops η μπαταρία (όταν είναι 100% φορτισμένη) απομονώνεται πλήρως όταν χρησιμοποιούμε τον φορτιστή. Οπότε δεν χρειάζεται να τη βγάζουμε από το laptop...ισχύει ? Ευχαριστώ 1) μετα απο ενα σημειο,αρχιζουν και πεφτουν και τα βολτ 2)ναι 3)οχι 1)οχι 2οχι...οποτε,ναι.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.