jpcupra Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2011 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2011 Καλημερες...Θα ηθελα οσο το δυνατον να απαντησουνε ανθρωποι του χωρου(δικτυαδες) 'η οσοι εχουνε προσωπικη εμπειρια...here we go:εχω ξεκινησει ανακαινηση στο σπιτι της γυναικας.Σημερα παει ηλεκτρογος και θα με ρωτησει τι γραμμες να περασει.θελω να του πω να μου τραβηξει απο το σαλονι οπου και ερχεται η κεντρικη γραμμη απο το καφαο, καλωδια δικτυου που να σκανε σε διπλα ξεχωριστα πριζακια στον τοιχο καθε δωματιου, ουτως ωστε να καταργησω το wifi του ρουτερ μιας και δεν θα την παλεψει σε 160τμ σπιτι....δηλαδη θελω απλα να συνδεω ενα utp καλωδιο και να παιρνω internet. μπορει να γινει κατι τετοιο??Καπου διαβασα επισης οτι θα μπορω να συνδεω τηλεφωνα στα πριζακια δικτυου εφοσον θα εχει τραβηχτει η γραμμη απο το σαλονι (κεντρικη γραμμη). ειναι εφικτο κατι τετοιο 'η λεω αρλουμπες?ευχαριστω εκ των προτερων... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sup3RvisoR Ιούνιος 20, 2011 #2 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 Θα του ζητησεις να σου τραβιξει UTP για Ethernet απο τα δωματια και να τα αφησει αναμονη στην κεντρικη μπριζα,και μαζι με αυτα να περασει και τα αναλογα τηλ. για καθε δωματιο που θες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myralis Ιούνιος 20, 2011 #3 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 3 καλώδια σε κάθε δωμάτιο θα κάνουν δουλειά, ένα για τηλέφωνα (ξέρει ο ηλεκτρολόγος πως να το κάνει αυτό), και 2 UTP καλώδια από εκει που θα έιναι το modem-router σε κάθε δωμάτιο/χώρο/σημείο του σπιτιού που θα θέλεις PC. (γιατί θέλεις 2 PC σε κάθε δωμάτιο?)Υπάρχουν όπως είπες RJ45 πριζάκια τοίχου και θα είσαι οκ με το δίκτυο όπως θες.Για τηλέφωνα στα πριζάκια δικτύου δεν ξέρω να σου απαντήσω, αλλά θα κάνω 2 υποθέσεις.Υπόθεση 1) Αν το rj11 μπαίνει κανωνικά στο rj-45 πριζάκι, από εκει και πέρα το καλώδιο στην άλλη μεριά μπορεί να είναι συνδεδεμένο ώστε να εξυπηρετεί τηλεφωνία και όχι ιντερνετ, αυτό γίνεται, το UTP καλώδιο λειτουργεί και έτσι, έτσι είναι σπίτι μου στην Αθήνα (το UTP καλώδιο έχει 4 συνεστραμμένα ζεύγη, η τηλεφωνία θέλει ένα ζεύγος).Υπόθεση 2) VoIP τηλέφωνα.. άλλες συσκευές τηλεφώνου που να το υποστηρίζουν, modem που να το υποστηρίζει, άλλες χρεώσεις κτλ κτλ που δεν έχω ασχοληθεί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpcupra Ιούνιος 20, 2011 Author #4 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 Θα του ζητησεις να σου τραβιξει UTP για Ethernet απο τα δωματια και να τα αφησει αναμονη στην κεντρικη μπριζα,και μαζι με αυτα να περασει και τα αναλογα τηλ. για καθε δωματιο που θες.αν καταλαβα σωστα θα εχω πριζακια τηλεφωνου ενω εγω δεν θελω... rj11 σε rj45 μπαινει...δουλευει ομως? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpcupra Ιούνιος 20, 2011 Author #5 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 3 καλώδια σε κάθε δωμάτιο θα κάνουν δουλειά, ένα για τηλέφωνα (ξέρει ο ηλεκτρολόγος πως να το κάνει αυτό), και 2 UTP καλώδια από εκει που θα έιναι το modem-router σε κάθε δωμάτιο/χώρο/σημείο του σπιτιού που θα θέλεις PC. (γιατί θέλεις 2 PC σε κάθε δωμάτιο?)Υπάρχουν όπως είπες RJ45 πριζάκια τοίχου και θα είσαι οκ με το δίκτυο όπως θες.Για τηλέφωνα στα πριζάκια δικτύου δεν ξέρω να σου απαντήσω, αλλά θα κάνω 2 υποθέσεις.Υπόθεση 1) Αν το rj11 μπαίνει κανωνικά στο rj-45 πριζάκι, από εκει και πέρα το καλώδιο στην άλλη μεριά μπορεί να είναι συνδεδεμένο ώστε να εξυπηρετεί τηλεφωνία και όχι ιντερνετ, αυτό γίνεται, το UTP καλώδιο λειτουργεί και έτσι, έτσι είναι σπίτι μου στην Αθήνα (το UTP καλώδιο έχει 4 συνεστραμμένα ζεύγη, η τηλεφωνία θέλει ένα ζεύγος).Υπόθεση 2) VoIP τηλέφωνα.. άλλες συσκευές τηλεφώνου που να το υποστηρίζουν, modem που να το υποστηρίζει, άλλες χρεώσεις κτλ κτλ που δεν έχω ασχοληθεί.δεν θελω 2 pc... καβατζωμενος θελω να ειμαι...:dance3::dance3:αν λοιπον το rj11 του τηλεφωνου μας συνδεθει σε ενα οποιοδηποτε δωματιο που εχει πριζακι rj45(δικτυου) θα εχω τηλεφωνο... σωστα καταλαβα??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sup3RvisoR Ιούνιος 20, 2011 #6 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 αν καταλαβα σωστα θα εχω πριζακια τηλεφωνου ενω εγω δεν θελω... rj11 σε rj45 μπαινει...δουλευει ομως?κατσε γτ σε εχασα....εσυ δεν θες να καταργησεις το WI-FI και να πεξεις με καλωδια LAN ???και απο την κεντρικη μπριζα οπου θα ειναι και ο ρουτερ θα φευγουνε απο εκει καλωδια για LANστα αλλα 2 - 3 δωματια...ετσι σε καθε δωματιο θα εχεις κατευθιαν ethernet καλωδιο χωρις προσθετες συσκευες switch κτλπ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
billpeppas Ιούνιος 20, 2011 #7 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 Το πιο απλό στην υλοποίηση για το LAN+Internet είναι να του πείς που θα βάλεις το ADSL router, και από εκεί να φεύγουνε όσα καλώδια θες ( 1 καλώδιο = 1 PC ) για τα δωμάτια που θες μπρίζες ethernet.Έτσι όπου έχεις μπρίζα ethernet κοτσάρεις καλώδιο, συνδέεις στο PC και έχεις internet & LAN ( filesharing, workgroup etc )Αν δεν θες Gigabit ethernet ( 1000Mbps ) μπορείς να περάσει και από ethernet cable το τηλέφωνο για κάποιο/κάποια δωμάτια, αλλά δεν βρίσκω τον λόγο να μην βάλεις ξεχωριστό ( 2ο ) ethernet cable για την τηλεφωνία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myralis Ιούνιος 20, 2011 #8 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 δεν θελω 2 pc... καβατζωμενος θελω να ειμαι...:dance3::dance3:αν λοιπον το rj11 του τηλεφωνου μας συνδεθει σε ενα οποιοδηποτε δωματιο που εχει πριζακι rj45(δικτυου) θα εχω τηλεφωνο... σωστα καταλαβα??? Όχι! Έχει σημασία που θα είναι συνδεδεμένη η άλλη πλευρά του καλωδίου! Για ιντερνετ/δίκτυο στο σπίτι λογικά η άλλη πλευρά θα είναι στο modem-router και θα έχεις δίκτυο, καλά ως εδώ? Για να έχεις τηλέφωνο, πρέπει η άλλη άκρη του καλωδίου να είναι στα .. τηλέφωνα, επειδή δεν είμαι ηλεκτρολόγος και δεν τα ξέρω αυτα καλύτερα δεν μπορώ να σε βοηθήσω, ξέρω όμως πως περίπου είναι τα πράγματα στο σπίτι μου στην αθήνα. Εκεί, ένα UTP καλώδιο διατρέχει τα δωμάτια (1 καλωδιο επαναλαμβάνω για όλα τα δωμάτια, αφού έχουμε μια τηλεφωνική γραμμή) και καταλήγει εκεί που έχουμε την συσκευή του ISDN , εσύ μαλλον δεν θα έχεις ISDN αλλά μικρή σημασία εχει αυτό. Τώρα, στο σπίτι μου, τα πριζάκια είναι RJ-11, αλλά όπως σου είπα, και απλά κάνω μια υπόθεσητο καλωδιάκι του τηλεφώνου που μπαίνει στην πρίζα RJ-11 λογικά μπαίνει και στο RJ-45, και ΑΝ η σύνδεση είναι κατάλληλη θα μπορεί να έχει τηλέφωνο, κατάλληλη όμως σύνδεση για τηλέφωνο σημαίνει να μην πηγαίνει στο router, άρα δεν θα έχει δίκτυο αυτό το πριζάκι. Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να έχεις πριζάκι χαμαιλέοντα, είτε δίκτυο, είτε τηλέφωνο όποτε θελήσεις, οπότε για να είσαι σίγουρος βάλε πριζάκια τηλεφώνου ΚΑΙ πριζάκια LAN σε κάθε δωμάτιο. Θεωρώ ότι 1 PC σε κάθε δωμάτιο/χωρο είναι αρκετό, σε αντίθεση περίπτωση το κόστος αθξάνει δραματικά χωρίς λόγο. Άποψη μου, 1 καλώδιο UTP για όλα τα τηλέφωνα που να πηγαίνει σε όλους τους χώρους, όπου θα έχεις εξόδους (πριζάκια τοίχου) RJ-11 και από ένα καλώδιο UTP από το τηλεφωνικό κέντρο (σαλόνι) σε κάθε χώρο, που σημαίνει 1 PC (η αντίστοιχο μηχάνημα) στον κάθε χώρο, εκτός αν είσαι σίγουρος από τώρα ότι σε ένα σημείο θέλεις 2 οπότε του λες εκεί να περάσει 2. Στην τελική ένα hub στην άλλη μεριά του σπιτιού θα κοστίζει λιγότερο από τα μέτρα καλωδίου που θα πρέπει να φτάσουν εκεί για το δευτερο μηχάνημα. Συγνώμη που σε μπέρδεψα με το πρώτο μου ποστ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ganastasiou Ιούνιος 20, 2011 #9 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 Ότι είπε ο billpepas,1 προς 1 απο το κεντρικό σημείο που θα βρίσκεται το router(ή switch)...Και αν θές να επεκταθείς σε κάθε χώρο ατομικά επιπλέον switch. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimpap Ιούνιος 20, 2011 #10 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 Καλησπέρα και απο εμένα! Η δικιά μου γνώμη είναι να βρεις ένα σημείο που θα καταλήξεις το switch η το rack αν θα βάλεις(όπως σου είπαν και τα παιδιά). Να αποφασίσεις πόσα πριζάκια θα βάλεις σε κάθε δωμάτιο. Εγώ θα σου έλεγα να βάλεις δύο , ένα για το τηλέφωνο και ένα για lan.Μετα να σκεφτείς τι καλώδιο θα βάλεις cat6 η cat5. Αν θέλεις για μελλοντικά βάλε cat6 για να παίξεις σε Gigabyt σε δίκτυο. Για το τηλέφωνο ρίξε cat5 δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα για τα πριζάκια βάλε Rj-45 παντού αφού και το τηλεφωνικά φισάκια Rj11 μπαίνουν στα RJ-45.Αυτά! Ελπίζω να βοήθησα και εγώ λίγο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorbi_gr Ιούνιος 20, 2011 #11 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2011 Εγω αυτο που σκοπεύω να κάνω είναι το εξής. Επιλέγεις που θα τερματισεις τον δικτυακό εξοπλισμό σου ( σε κάποια αποθήκη η χώρο που να μην πολυμπαινει χέρι) απο εκει λες στον ηλεκτρολόγο να σου τραβήξει όσα utp θες πχ 3 για κάθε δωμάτιο με 6 δωμάτια = 18Βάζεις παντού πριζακια rj45 ( της legend ακόμα και τα πιο φτηνά κουμπωνουν και rj11 και rj45) μετα λες στον ηλεκτρολογο εκει να σου τερματίσει και το κεντρικό τηλεφωνικό καλώδιο . Στο χώρο που έχει τερματίσει σου βάζει πριζακια πάλι rj45 η ακόμη καλητερα ένα μικρο rack με patch panel. Εφόσον έχει τερματίσει σωστά το καλώδιο αν βάλεις τηλεφωνικό στο πριζακι θα χρησιμοποιεί μόνο το ένα ζεύγος και με ένα ίδιο τηλεφωνικό στο δωμάτιο θα βάζει τηλ και θα παίζεις άψογα! Είναι 1000% ότι αυτο παίζει έχω φτιάξει πολυ μεγαλύτερα δίκτυα με data και αναλογική τηλεφωνία με αυτο το τροπο Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbasilis Ιούνιος 21, 2011 #12 Κοινοποίηση Ιούνιος 21, 2011 έκανα και εγώ κάτι αντίστοιχο. σε όλο το σπίτι υπήρχε μόνο τηλέφωνο και σε καθε δωμάτιο κατέληγε μια μπρίζα rj11. πέρασε σε όλο το σπίτι καλώδιο cat6 τα οποία καταλήγουν όλα στη ντουλάπα ( λόγω ότι εκεί υπήρχε και η εγκατάσταση του συναγερμού. οπότε σε κάθε μπρίζα του σπιτιού υπάρχει RJ11 για τηλέφωνο και rj45 για internet. εσωτερικά τώρα, στο σαλόνι έρχετε το τηλέφωνο απο το καφαο της πολυκατοικίας, βγαίνει σε μία μπρίζα και από εκεί εσωτερικά πάει από μπρίζα σε μπρίζα, οπότε σε κάθε μπρίζα έχεις 3 καλώδια (2 για το τηλ και ενα για LAN), εκεί που καταλήγουν όλα τα lAN (μέσα στη ντουλάπα), έχω βάλει ενα switch και κουμπώνουν όλα εκεί, και το modem μπορείς να το βάλεις σε όποιο μπριζάκι θες μιας έχεις και τηλ όπως και lan γιανα το δώσεις ιντερνετ στο Δίκτυο σου. βέβαια το modem μπορούσα να το βάλω στη ντουλάπα αλλά δεν ήθελα να έχω το wireless ανοιχτό μέσα στο δωμάτιο όλη μέρα. τώρα στο γραφείο επειδή μπορεί να μπεί και δεύτερος υπολογιστής έχω βάλει και ένα δεύτερο switch οπότε μπορώ να βάλω άλλους 4!! υπολογιστές... επίσης το καλώδιο δεν είναι ακριβό 0,5 λεπτά το μέτρο κάνει. πολυ ακριβά είναι τα μπριζάκια 10 € το ένα καθώς και η δουλειά να τα περάσει μέσα από την γραμμή του τηλεφώνου ( να ανοίξει κουτία και θα κάνει μερεμέτια). Να πρασέξεις να περάσει τα καλώδια μέσα από το τηλέφωνο και να μην κάνει καμία ταρζανιά και τα βάλει μαζί με το ρεύμα... επίσης το καλώδιο να είναι cat6 shield ( με προστασία) για να αποφύγεις παρεμβολές.. επίσης το κόστος για εμένα ήταν 400€ το οποίο περιλάμβανε: ηλεκτρολόγο να περάσει τα καλώδια σε 6 δωμάτια ηλεκτρονικό για να κάνει τις συνδέσεις 6 μπριζάκια και μπογιατζή να στοκάρει τα κουτιά και να βάψει απο πάνω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpcupra Ιούνιος 23, 2011 Author #13 Κοινοποίηση Ιούνιος 23, 2011 Εγω αυτο που σκοπεύω να κάνω είναι το εξής. Επιλέγεις που θα τερματισεις τον δικτυακό εξοπλισμό σου ( σε κάποια αποθήκη η χώρο που να μην πολυμπαινει χέρι) απο εκει λες στον ηλεκτρολόγο να σου τραβήξει όσα utp θες πχ 3 για κάθε δωμάτιο με 6 δωμάτια = 18Βάζεις παντού πριζακια rj45 ( της legend ακόμα και τα πιο φτηνά κουμπωνουν και rj11 και rj45) μετα λες στον ηλεκτρολογο εκει να σου τερματίσει και το κεντρικό τηλεφωνικό καλώδιο . Στο χώρο που έχει τερματίσει σου βάζει πριζακια πάλι rj45 η ακόμη καλητερα ένα μικρο rack με patch panel. Εφόσον έχει τερματίσει σωστά το καλώδιο αν βάλεις τηλεφωνικό στο πριζακι θα χρησιμοποιεί μόνο το ένα ζεύγος και με ένα ίδιο τηλεφωνικό στο δωμάτιο θα βάζει τηλ και θα παίζεις άψογα! Είναι 1000% ότι αυτο παίζει έχω φτιάξει πολυ μεγαλύτερα δίκτυα με data και αναλογική τηλεφωνία με αυτο το τροποκατι τετοιο θα κανω μαλλον φιλε μου.σ'ευχαριστω και επισης τα υπολοιπα παιδια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.