Jump to content

Βελτιωση αεροψυξης με καλυτερα 120mm fans

Blinky

Recommended Posts

Θελω να βελτιωσω την ψυξη μου και ενω μου περασε μια "ορεξη" για υδροψυξη παλι, την απερριψα για 4η-5η φορα την τελευταια 9ετια που ασχολουμαι με OC, οχι τοσο λογω κοστους, οσο γιατι δεν εχω την ορεξη να ασχοληθω και το μηχανημα τρεχει 24/7 και ουτε χρονος για συντηρηση υπαρχει.

Συνεπως το μονο που μενει ειναι βελτιωση της αεροψυκτρας ή δυνατοτεροι ανεμιστηρες.

Η ψυκτρα ειναι μια Thermalright Venomous X και ειναι ηδη κοντα στην κορυφη. ΟΚ θα μπορουσα να παω σε καμια Noctua D14 ή ομοια της οπως πχ η νεα Mugen3 , αλλα το κερδος θα ηταν 2-3 βαθμοι μονο, και μπορει να εχει και χωροταξικο προβλημα με τις μνημες γιατι και οι 2 αυτες ειναι πιο χοντρες απο τη venomous, οποτε δε θελω να μπλεξω.

Τι μενει λοιπον?

Οι ανεμιστηρες...

Προφανως αυτη η λυση βελτιωσης εχει το μειονεκτημα της αυξησης θορυβου, αλλα δεν εχω τετοιο προβλημα γιατι το μηχανημα ειναι στο διπλανο δωματιο. Οποτε με speedfan οταν ειναι idle 23 ωρες το 24αωρο παιζουν στις 1000 στροφες, και τη 1 ωρα που θα παιξω game μπορουν να κανουν θορυβο, δε θα με νοιαξει.

Ωστοσο ας μην ειναι Delta 4000rpm γιατι εκει θα εχω προβλημα ακομα και στο διπλανο δωματιο και θα με βριζει και το υπολοιπο σπιτι hah.

Λοιπον, οι τωρινοι ειναι 2 Zalman ZM-F3 σε push-pull. max 1800rpm ~72cfm. Οποτε σκεφτομαι να παω σε κατι μεταξυ 2500-3000rpm που να δινει τουλαχιστον 120cfm. Επισης καλο θα ηταν να ειναι 25mm το παχος παλι για να μην εχω προβλημα με τις μνημες, αλλα ισως χωραει και 38mm πρεπει να το τσεκαρω.

Τι εχετε να προτεινετε σε τετοια specs?

Αν χωρανε 38αριδες, παρε Scythe Ultra Kaze (1000-2000-3000rpm).

Αν οχι, παρε ειτε Scythe Gentle Typhoon, ειτε CM Sickleflow. Βεβαια τους 2 τελευταιους, δεν μπορεις να τους βρεις πανω απο 2000 rpm. Οποτε δεν νομιζω οτι αξιζει η αλλαγη.

Παντως γενικοτερα νομιζω οτι δεν προκειται να κερδισεις τπτ τρομερο, πανω απο τις 2k στροφες. Θελω να πω, οτι δεν ξερω αν αξιζει, να σκασεις τοσα λεφτα για ανεμηστηρες, αφου και παλι, 2-3 βαθμους διαφορα θα δεις.

Κωστα εχεις κανα προβλημα με τις τωρινες θερμοκρασιες?

Βραζει το Pc?

Βαραει η cpu 80ria+?

Μην ασχολεισε να ουμε.

Οτι και να βαλεις πανω απο 2-3 βαθμους διαφορα δεν προκειτε να δεις.

Τοση θα δεις και αν ανοιξεις το πλαινο καπακι.

Με τον 2600k στα 4.7 ειμαι με ~85c στον θερμοτερο πυρηνα σε LinX AVX.

Δε με απασχολει και ιδιαιτερα, δεν ειναι οτι ξενερωνω με το 80+ γιατι στην τελικη σταθερο ειναι και σε πραγματικη χρηση σπανια θα παει πανω απο 70...αρα και σε συνθηκες καλοκαιριου που ερχονται, εχω ενα αποθεμα 10-15 βαθμων (οπως μου δειχνει το linx) πρωτου να ρισκαρω να κολλησει (λογω θερμοκρασιας).

Απλα σχεδιαζω αλλαγες σε μητρικη και ψυκτρα της καρτας γραφικων που ειναι απαραδεκτη η stock (6950) και επειδη σκεφτομουνα το νερακι αλλα το απερριψα για λογους που λεω και στο 1ο ποστ, μου εμεινε η ορεξη (απο το νερο) μηπως πηγαινα 4.8/4.9/ή στο μαγικο στρογγυλο 5ghz, που τωρα προφανως εχω φτασει ταβανι στις θερμοκρασιες, οσο ρευμα και να δωσω δε παιζει να γινει τιποτα.

Αλλα συμφωνω μαζι σας εν τελει, δε νομιζω οτι θα κερδισω μονο 2-3 βαθμους, αλλα και 7 να κερδισω, αμα κανει σαν τουρμπινα χανεται το νοημα εν τελει...

Θα το εκανα ετσι για το χαβαλε με fan controller, για να λυσω και την απορια μου ποσο μπορει να παει με αερα, αλλα να δωσω 40 ευρω για 2 ανεμιστηρες για να λυσω την απορια μου και πρακτικα να μη το χρησιμοποιω ποτε εκει ε τσαμπα θα ειναι...

Οποτε το απορριπτω, ή νερο καποια στιγμη (χλωμοτατο αφου τρεχει 24/7 και ειναι και downloader+htpc+gaming+media server ολα μαζι αυτο το μηχανημα) ή ας μεινει εκει που ειναι και φτιαχνω μονο την καρτα γραφικων...

Οποτε ευχαριστω για τις απαντησεις, το γειωνουμε το θεμα...

Για την ιστορια παντως, βρηκα απο Γερμανια στα 19 ευρω το κομματι τους νεους scythe gentle typhoon σε ψηλες στροφες. Οι gentle typhoon ειναι γενικα γνωστη σειρα με πολυ καλο μηχανισμο και λογο αποδοσης/θορυβου αλλα πηγαιναν μεχρι 1850 στροφες. Τωρα εωγαλε και σε 3000, 4250 και 5400! και ειναι ολοι 25μμ παχος!

Ο 5400 βγαζει 150cfm, αναλογικα λιγα για τις στροφες του, αλλα ειναι 25μμ οχι 38, και τα βγαζει με καλη (υποτιθεται τουλαχιστον) αναλογια θορυβου...

Βεβαια στις 5400 rpm θα περπαταει το pc μεσα στο δωματιο.

Για μενα δεν αξιζει να κανεις τετοια κινηση. Ουτε που θελω να φανταστω πως θα ακουγεται το pc με τετοιους ανεμηστηρες. Επισης, οι ψυκτρες δεν ειναι φτιαγμενες για τοσο ψηλες στροφες. Τι θελω να πω. Η πυκνοτητα των fins, ειναι τοση ωστε να παιζεις με ανεμηστηρες απο 1000 εως 2000 rpm. Σου λεω εγω οτι μεχρι τις 3000 στροφες θα κερδισεις λιγο ακομα. Απο εκει και πανω ομως, δεν θα παιρνεις τπτ. Δλδ το να παρεις 1-2 βαθμους, και να μην μπορεις να σταθεις στο δωματιο απο το θορυβο, δεν εχει νοημα.

Στην τελικη, αμα ειναι να σκασεις 40 ευρω για να παρεις 2 ανεμηστηρες, πουλα την ψυκτρα σου αλλα 20 ευρω (και παραπανω νομιζω μπορεις) και με τα λεφτα αυτα παρε μια καλυτερη ψυκτρα. Θα εχεις ιδιες temps με πολυ λιγοτερο θορυβο.

Δεν υπαρχει περιθωριο για καλυτερη ψυκτρα. Η Venomous ειναι μολις 1-2 βαθμους χειροτερη απο τις Prolimatech Genesis και Thermalright Silver arrow, Noctua nh-d14 που ειναι οι κορυφαιες.

Θα μπορουσα με 20 ευρω να αλλαξω την Venomous με τη Genesis αλλα δεν εχει ιδιαιτερο νοημα.

Τιποτα το γειωσα εντελως, θα παρω καλη ψυκτρα στην καρτα γραφικων και θα της βαλω και εκει εναν zalman 1800rpm και τελος για την ωρα.

ΑΝ μελλοντικα διαχωρισω τις αναγκες και ειναι διαφορετικο το downloader/media server/htpc απο το gaming μηχανημα, τοτε θα το σκεφτω για νερακι στο δευτερο... αλλα δε νομιζω γιατι με βολευει οπως ειναι τωρα 1 μηχανημα για ολα...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.