Jump to content

peltier απορίες...

voudas

Recommended Posts

οι παρακάτω απορίες δεν έχουν πρακτική εφαρμογή αλλά για να κατανοήσω τη λειτουργία τους...

1. αν ανάψεις ένα χωρίς να το ψύχεις... πχ ένα μικρό 40w, τί θα γίνει? θα καεί? ή θα ζεσταθεί λίγο η μια πλευρά και θα κρυώσει η άλλη?

2. πόσο επηρεάζει την απόδοσή του το πόσο πολύ ψύχεται η ζεστή του πλευρά?

θενκς

• Replies 60
  • Created
  • Last Reply

1) οσο δοκιμασα 65αρια, και με ψυξη πεθανε. μικρη η ψυκτρα βεβαια.

εχουν μια μεγιστη διαφορα των δυο πλακων, στην οποια αντεχουν. γυρω στους 60 βαθμους

2) οσο ψυχεις τη ζεστη πλευρα, τοσο κατεβαινει η κρυα.

Εχω ανάψει αρκετές φορές ενα 50αρι και ενα 72αρι (γιατί ξεχνάω ποια είναι η κρύα πλευρά πάντα) με ψύξη τον δείκτη και τον αντιχειρά μου. Για 2-3 sec, μόλις το νιώσεις να ζεσταίνεται/κρυώνει, το βγάζεις.

Τα TEC αυτά είναι παλιά (Tom Leufkens και τα δύο) , οπότε δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο για τα "καινουργια". Λογικά δεν θα έχουν διαφορές, αλλα μην πάρω κανέναν στο λαιμό μου :)

Για την δεύτερη ερώτηση (και οχι μόνο), τα παρακάτω είναι πολύ κατατοπιστικά

overclockers.com - Peltier Basics

Introduction to Peltiers by The Tech Zone

Αρχική απάντηση από -sPi-

Εχω ανάψει αρκετές φορές ενα 50αρι και ενα 72αρι (γιατί ξεχνάω ποια είναι η κρύα πλευρά πάντα) με ψύξη τον δείκτη και τον αντιχειρά μου. Για 2-3 sec, μόλις το νιώσεις να ζεσταίνεται/κρυώνει, το βγάζεις.

Τα TEC αυτά είναι παλιά (Tom Leufkens και τα δύο) , οπότε δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο για τα "καινουργια". Λογικά δεν θα έχουν διαφορές, αλλα μην πάρω κανέναν στο λαιμό μου :)

Για την δεύτερη ερώτηση (και οχι μόνο), τα παρακάτω είναι πολύ κατατοπιστικά

overclockers.com - Peltier Basics

Introduction to Peltiers by The Tech Zone

Αρκεί να μην είναι παραπάνω γιατί απο δικιά μου εμπειρία καίγονται !

• 2 weeks later...
Αρχική απάντηση από billpeppas

Δεν ποστάρεις καμία photo?

( κάτι καλύτερο από αυτά που μας είπες θα είναι ;-) )

!!!!!!!!!!

Αν σου δώσουν φώτο από peltier εσύ μπορείς να καταλάβεις πόσα watt είναι; :worship:

Αρχική απάντηση από DJD

!!!!!!!!!!

Αν σου δώσουν φώτο από peltier εσύ μπορείς να καταλάβεις πόσα watt είναι; :worship:

Πως φαίνεται η ασχετοσύνη σου....

Δεν έχεις δει στο Αμέρικα, που οι πολιζμεν έχουν την φώτο του υπόπτου, την σκανάρει το σύστημα και κάνει match και βρίσκει τα στοιχεία?

Παρόμοια μέθοδο θα ακολουθήσει και ο peppas.

lol, περα από την πλάκα εγώ ποτέ δεν κατάλαβα το κέρδος από τα τεκ. Δηλαδή, αφού θέλουν τόση ψυξη για να αποβαλεις την θερμότητα, τι κι αν βάλεις απευθείας ατή την ψύξη στον επεξεργαστή ? Για εξηγήστε αν και πως επιτυχάνεται να κερδιζεις watt σε όλη τη διαδικασία...

α) οπτικά χοντρικά βγαίνει κάποιο συμπέρασμα... καθώς τα μικρά είναι συνήθως 30χ30μμ ΄(ως 50-60watt) και ανεβαίνουν... κάτι 48άρια που έχω είναι σε αυτή τη διάσταση, ενω ένα 170άρι είναι 50x50...

β) Αντώνη υπάρχει σημαντικό κέρδος. απλά δεν είναι τόσο πρακτικά στη χρήση. σκέψου πως ανάλογα την τάση που δίνεις διατηρούν μια διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ζεστή και την κρύα πλευρά.

πχ εγώ με passive ψύχτρα, τροφοδότησα ένα 48άρι με 5v. χωρίς φορτίο στην κρύα πλευρά, με θερμοκρασία δωματίου 25 βαθμούς, είχα 45 στην ζεστή και 15 στην κρύα πλευρά...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.