Jump to content

Όταν το νερο συνάντησε τον αέρα....

darkCount

Recommended Posts

• Replies 47
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από darkCount

Anyway δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν ότι έχω τις super duper temps.Ένα πείραμα μοιράστηκα. Όποιος θέλει το δοκιμάζει. Όποιος θέλει κάθεται όπως εγώ με εναν ανεμηστηρα στο χέρι επί μισή ώρα και βγάζει τα συμπεράσματα του.

Δεν υπαρχει λογος να παιρνεις αμυντικη σταση. Αυτο που εννοει ο Chroma (απ' οτι καταλαβα) ειναι οτι, αλλο η χαλκινη ψυκτρα αερα κι αλλο ενα κομματι χαλκο, ψιλο-μονοκομματο. Η ψυκτρα αερα, κανει δουλεια με τον αερα ακριβως πανω της. Η λυση της υδροψυξης διαφερει κατα πολυ στο γεγονος οτι ναι μεν η ψυξη προερχεται παλι απο αερα, αλλα πολυ μακρια απο την CPU. Το νερο απλως μεταφερει την θερμοτητα.

Να στο πω διαφορετικα: αν βαλεις αυτον τον ανεμιστηρα να βαραει επιπλεον στο ψυγειο αντι για το μπλοκ, θα δεις 4 βαθμους διαφορα; Εγω λεω οχι. Και ρωταω: εχει λογικη αυτα τα 30-40 additional CFM κτυπωντας στο ψυγειο να ριχνουν 1 βαθμο και στο μπλοκ να ριχνουν 4; Αμα ειναι, να βγαλω τους 2 12αρηδες απο το ψυγειο και να τους περικυκλωσω γυρω απο το μπλοκ...

Αυτο που θελω να πω ειναι, να εμπιστευομαστε την λογικη παρισσοτερο απο τις ενδειξεις της ΑΒΙΤ. :)

Η ίδια λογική όμως εμένα μου λέει ότι ένα κομμάτι χαλκού δεν παύει να αποβάλει θερμότητα επειδή το ονομάσαμε waterblock. Μπορει να περνα από μέσα του νερό και να παιρνει μαζι του την θερμότητα....αλλα παραμένει ενα απλό κομμάτι χαλκός. Ένα κομμάτι χαλκός που αποβάλει θερμότητα όταν το χτυπά αέρας.Τίποτα περισσότερο,τίποτα λιγότερο...τίποτα το εξωγήινο. Πέρα από σένσορες και αξιοπιστία....απλή λογική που μετά απο δοκιμή φαίνεται να υφίσταται.

Μη με παρεξηγήτε....δεν παίρνω αμυντική στάση. Παραθέτω όμως δοκιμές.Χειροποιαστές δοκιμές και ανοιχτές προσκλήσεις. Δεν υποθέτω. Δεν νομίζω. Και φυσικά είμαι ανοιχτός να δοκιμάσουμε το οτιδήποτε για να εδραιώσουμε το αποτέλεσμα αυτο που βγήκε απο αυτην την πρώτη δοκιμή. Ή να το διαψεύσουμε, φυσικά!

Μέχρι στιγμής αντίρρηση χωρίς συγκεκριμένο παράδειγμα διαβάζω. Και εξηγώ....

Έχει κάποιος μπλοκ πλέξι να δοκιμάσουμε?Να δοκιμάσει αυτός που το έχει δηλαδή να δούμε αν επιρρεάζεται από τον αέρα ή όχι. Να δούμε αν είναι όντως τα μοσφετ ή όχι.

Δεν ξεκίνησα αυτό το ποστ για να πω...αυτό βρήκα...αυτό συμβαίνει....Δεχτήτε το! Καμία σχέση. Να το ψάξουμε....να πειραματιστούμε. Όχι δείχνει μ@λ@κίες ο σένσορας και τέλος! Ειδικά όταν ο συγκεκριμένος σένσορας ΔΕΝ έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Ps. στο LC4 πάει η Akrapovic:D :cool: :flower:

Επειδή όμως ο συγκεκριμένος σενσορας στις περισσότερες NF7 δεν έρχεται σε επαφή ούτε με το cpu, δοκίμασε να το σηκώσεις και βάλε θερμοαγώγιμη. Αν όντως βελτίωσε η συγκεκριμένη κίνηση το overclock, τότε δουλεύει η πατέντα. Σενσορες εξωτερικούς έχω σε οθόνη και ίδιο μπλοκ έχουμε, αλλά καλύτερα σύνδεσε και βγάλε το δικά σου συμπεράσματα γιατί αντιρρήσεις δεν έχω, απλά προβληματίζομαι.

Την επόμενη φορά που θα βγάλω το μπλοκ θα βάλω και θερμοαγώγιμη στο σένσορα. Τώρα που άρχισε να στρώνει η ΑΣ5 δεν το ξαναβγάζω το μπλοκ. Βέβαια στην επόμενη αλλαγή που θα κάνω στο κύκλωμα θα γίνουν σίγουρα όλα αυτα

Τώρα μια δοκιμη που έκανα χθες σχετικά με το οβερκλόκ...12χ218 δούλευα. 12χ219 δεν παίζει και κάνει ρεστάρτ άμεσα. Έβαλα λοιπόν χθες τον ανεμιστήρα τέρμα γκάζι και έδωσα από clockgen 12x219.........restart έκανε μετά από 10 λεπτά! Όχι άμεσα.

Τώρα τι μας λέει αυτό??? ΤΙΠΟΤΑ απολύτως....απλά είπα να το αναφέρω, αφού είπαμε να το δοκιμάσουμε.:)

’ρα περιμένουμε να λασκάρει λίγο ο Μιχάλης για να βάλουμε σε εφαρμογή το τριμερές σχέδιο;):cool:

Αυτα...καλημέρα σε όλους!

ps. Η Akrapovic είναι :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove:

Αρχική απάντηση από darkCount [Σήμερα, στις 09:16]

Τώρα μια δοκιμη που έκανα χθες σχετικά με το οβερκλόκ...12χ218 δούλευα. 12χ219 δεν παίζει και κάνει ρεστάρτ άμεσα. Έβαλα λοιπόν χθες τον ανεμιστήρα τέρμα γκάζι και έδωσα από clockgen 12x219.........restart έκανε μετά από 10 λεπτά! Όχι άμεσα.

Τώρα τι μας λέει αυτό??? ΤΙΠΟΤΑ απολύτως....απλά είπα να το αναφέρω, αφού είπαμε να το δοκιμάσουμε.

:dots:

δες το 5άωρο πραιμ στις φωτό φίλε βούδα.

Όσο για τις τελίτσες του Πέτρου....δεν κατάλαβα τι εννοείς....μάλλον σε άστοχη ηρωνία μου κάνει....ίσως και όχι....μπορεί να έχω περίοδο και να τα παίρνω στραβά.

Επιμένω σε αυτό που είπα.....δεν μας λέει το αποτέλεσμα του οβεκλοκ ΤΙΠΟΤΑ απολύτως.

Αν -10C (από όσο διακρίνω στις εικόνες) στον επεξεργαστή δεν μας λέει τίποτα σε overclock, τι άλλο θα μπορούσε να πει;

Πείραμα νο.2. Αν μετράς θερμοκρασία χώρου και έχεις ανεμιστήρα να χτυπά μεταξύ cpu και μνημών, παρατήρησε τη θερμοκρασία της μητρικής στο monitor. Μην εκπλαγεις αν το δεις να πηγαίνει κάτω από τη θερμοκρασία χώρου.

Η CPU είναι ακόμα σε φάση ψησίματος. Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας ήμουν 12χ217 σταθερός. 12χ218 έκανε ρεσταρτ. Παρασκευή έβαλα 12χ218 μετά από ψησιματάκι.

Τώρα κάνει τα ίδια μέχρι τα 219...θα στρώσει όμως και εκει. Μέχρι τα 220 ελπίζω να τον πάω όπου παίζουν οι μνήμες μου...και τέλος (σχετικό αυτό):flower:

chroma.....νομίζω ότι στο σένσορα της μητρικής έχω αναφερθεί ήδη 2-3 φορές και για το πως ξεγελιέται. Δεν είμαστε παιδάκια...μετά από 2 σελίδες ποστ και μιλάμε για τον σένσορα της μητρικης?

Εκτος του ότι βγάλαμε τον σένσορα της CPU άχρηστο....αναμασάμε τα ίδια πράγματα χωρίς ακόμα δοκίμη από κάποιον που τον ενδιαφέρει να διαπιστώσει αν ενας ανεμηστήρας βοηθάει το μπλοκ.

Και στο κάτω κάτω....ΟΠΟΙΟΝ ενδιαφέρει ας το ψάξει και ας μας πει. Σε αρνητικό κλίμα έντονης αυτοπεποίθησης και απόλυτης σιγουριάς δεν μπορώ να συμμετέχω. Και πολύ ασχολήθηκα και σαφώς λάθος που ξεκίνησα το ποστ.

Με το γάντι με πήρατε από τη μούρη και δεν ξέρω και γιατί. Κανένας σας δεν μίλησε με δεδομένα και κανένας δεν έχει την όρεξη να το ψάξει πριν πει την σίγουρη γνώμη του. Εντάξει...με συγχωρείτε κιόλας!

(τώρα πεταχτήτε όσοι νομίζετε ότι σας προσέβαλα και κάντε τα σχόλια σας. Καμία τέτοια πρόθεση δεν είχα ούτε έχω! Αν όμως κάποιος προσβλήθηκε είναι δικό του θέμα.Και όποιος πεταχτει...ας ξαναδιαβάσει όλα τα ποστ και να μου πει αν υπάρχει κλίμα ΕΝΤΟΝΗΣ αμφισβήτησης!Καλωδεχούμενη αλλα υποστηριζόμενη από στοιχεία.Τεσπα βαρέθηκα...)

Όσο φιλικότερα γίνεται.....Μάκης

Αναφερόμουν πόσο ευκολο είναι να ξεγελάσεις το σενσορα του cpu και συμπληρωματικά τη τάση να δείχνει κάτω από τη θερμοκρασία χώρου η μητρική. Αυτό που θέλω να πω είναι να μην εμπιστευόμαστε τυφλά τις ενδείξεις και τις όποιες μεταβολές στις θερμοκρασίες της μητρικής, χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα (o/c, εξωτερικές ενδείξεις). Δε νέχω λόγο να έρθω σε αντιπαράθεση, πιστευω στο διάλογο, αν φάνηκα εριστικός ζητώ συγνώμη αλλά δεν υπήρχε διάθεση. Ούτε όμως έχω κέρδος να θάβω μια μητρική που χρησιμοποιώ ένα χρόνο τώρα, στο θέμα των θερμοκρασιών. Απλά αυτές είναι οι παρατηρήσεις μου από τη μέχρι τώρα εμπειρία. Έχω μπει στη διαδικασία με εξωτερικούς σενσορες, όταν δοκίμαζα συγκρικά μεταξύ τους μπλοκ του 11, είδα πως 10 βαθμοί μεταφράζονται σε τουλάχιστον 50mhz σταθερά. Γιατί είσαι τόσο σίγουρος για τα αποτελέσματα, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχεις μετρήσει με εξωτερικούς σένσορες και δεν είδες διαφορά σε overclock;

Όπως προείπα, αντιρρήσεις δεν έχω απλά προβληματίζομαι.

Το ξέρω ότι έχεις παραθέσει αποδείξεις αλλά αυτό που προσπαθούμε να σου πούμε όλοι μας είναι ότι:

Η επιφάνεια του μπλοκ είναι πολύ μικρότερη από την επιφάνεια μια κοινής ψήκτρας χαλκού από την οποία απάγεται θερμότητα μέσο του αέρα.

Συνεπώς αυτή η μικρή επιφάνεια δε δικαιολογεί την πτώση τόσων βαθμών

Δε μιλάμε βάση λογικής και ευπιστίας και ούτε αμφισβητώ τις μετρήσεις σου..

Αλλά τα λεγόμενα μας βασίζονται σε νόμους της φυσικής οι οποίοι δεν είναι καθόλου ελαστικοί σε αυτό το θέμα.

Το ότι έχεις καλύτερα αποτελέσματα στο O/C αυτό οφείλεται στην ψύξη της μητρικής σου η οποία στην περίπτωση σου είναι αποτελεσματικότερη όταν έχεις τον ανεμιστήρα σε αυτή τη θέση.

Προσπάθησε να μας καταλάβεις κι εμάς φίλε.. δεν είναι θέμα ισχυρογνωμοσύνης.

Είναι θέμα φυσικής!

Σε ένα πείραμα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα του.

Αν δεν πείθεσαι από αυτά θα αναγκαστώ (μετά τις πανελλήνιες) να κάνω ένα υπερμέγεθες ποστ αναλύοντας (με τύπους της φυσικής) γιατί είναι αδύνατο να είναι πραγματική η μεταβολή της θερμοκρασίας που σου δείχνουν οι ενδείξεις της μητρικής.

Επαναλαμβάνω το ότι ο υψηλότερος χρονισμός που μπορείς να επιτυχείς τώρα οφείλεται και σε άλλες παραμέτρους εκτός της πτώσης της θερμοκρασίας της μητρικής.

Επίσης μια ερώτηση ποτέ έγιναν οι μετρήσεις χωρίς τον ανεμιστήρα και πότε αυτές με ανεμιστήρα?

Πίστεψε με έχει μεγάλη σημασία

Και αν υπάρχει διάφορα ημερών.. κάνε τις ξανά και πόσταρε τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν την ίδια μέρα και όσο το δυνατόν ποιο κοντά χρονικά.

Πάντα φιλικά.

Ξαναδιαβάζοντας όλα τα ποστ θα δεις οτι σε ΚΑΝΕΝΑ από αυτα δεν ύπηρξα σίγουρος για την αξιοπιστία.Βοήθεια ως προς την διαπίστωση ναι ζήτησα. Σίγουρος ποτε δεν ημουν όυτε κατι τέτοιο υποστηριξα. Και εξωτερικο σενσορα ζητησα, και οποιον εχει ορεξη για πειραμα καλεσα(μαζι με το σενσορα του ενδεχομενως) και το μονο που ηθελα ηταν εμπεριστατομενες αποψεις. Οχι...ειναι waterblock και δεν το επιρρεαζει ο αερας!Οχι λεει βλακιες η Abit επειδη φυσηξε αερας πανω της(CPU sensor specific,οχι μοβο---τα ειπαμε αυτα!).

Με απλη λογικη περι ιδιότητας του χαλκού μίλησα, και με δοκιμές σε διάφορες θέσεις το φαν. Όπως και συ...προβληματίστηκα...δεν ανακάλυψα την πρωτοπορειακή ιδέα βελτίωσης και σας την πάσαρα.

Όσο για το οβερκλοκ που (μολις τωρα,μετα την "παρεκτροπή" toy post ) μίλησες με δεδομένα (10βαθμοί ίσον περίπου 50 mhz)....δεν νομίζεις ότι μπορούσες να τα αναφέρεις αυτα νωρίτερα?Για να με βοηθήσεις,΄οχι τπτ άλλο. No harm done anyway....γιατί έχοντας εγω πρόσφατη την αλλαγή από την Volcano7+ στο νεράκι....δυστυχώς δεν είδα τέτοια διαφορα! Στα ίδια βολτ είχα μια μειωση 7-8 βαθμους περίπου αλλά καμία διαφορά στο κέρδος Mhz. Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί θα με βοηθούσε να τα έιχες αναφέρει αυτά νωρίτερα,ετσι?

Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή για όποιον εχει όρεξη να το ψάξουμε με εξωτερικό σενσορα.

Περαν από αυτό δεν έχω κατι άλλο να πω στο συγκεκριμένο ποστ....πέραν μιας ελαφριάς πικρής γεύσης που μου άφησε.

Ελπίζω όταν με το καλό σας δείξω την επόμενη σκέψη και κατασκευη, να είναι η διάθεση και το κλίμα πιο καλά.

Να'στε καλά και happy overclocking

Επίσης μια ερώτηση ? ποτέ έγιναν οι μετρήσεις χωρίς τον ανεμιστήρα και πότε αυτές με ανεμιστήρα? Πίστεψε με έχει μεγάλη σημασία? Και αν υπάρχει διάφορα ημερών.. κάνε τις ξανά και πόσταρε τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν την ίδια μέρα και όσο το δυνατόν ποιο κοντά χρονικά.

Οι μετρήσεις όπως φαίνεται άλλωστε στο παραθυράκι του LAN έγιναν φυσικά την ίδια μέρα και ώρα...με το απαραίτητο (της τάξεως λεπτών) περιθώριο αλλαγής από την μια κατάσταση στην άλλη.

Και χαίρομαι πραγματικά γιατί τα τελεύταία 2 ποστ περιέχουν εμπεριστατωμένες απόψεις και επιστημονικές απόψεις. Αυτό που αναζητούσα από την αρχή:flower:

ps. ξέρω ξέρω....είπα ότι δεν έχω να πω περισσότερα πάνω στο θέμα πριν....και μίλησα πάλι.:upside:

Μη το βλέπεις έτσι, το θέμα δεν παρεκτράπηκε από μεριάς μου και δε θεωρώ τα σχόλια άχρηστα, πέραν του 2ου ποστ μου, παράθεση στην απάντηση του unstoppable. Αν δεν αναφέρθηκα σε νούμερα και παραδείγματα, ήταν γιατί από το ύφος σου φάνηκες σίγουρος αρκετά οπότε απλά έκανα τα σχόλια μου ώστε να καταλήξεις από μόνος σου σε δικά σου συμπεράσματα. Η διάθεση και το κλίμα είναι πάντα καλά, λυπάμαι αν το βλέπεις διαφορετικά.

Μια που μιλάμε "επιστημονικά" (τα εισαγωγικά γιατί δε το πιστευω πραγματικά, επιστημονικά σημαίνει παραθέτω μετρήσεις επι μετρήσεων σε ένα πείραμα που μπορεί να επαναληφθεί επ'ακριβώς κάτω από τις ίδιες συνθήκες, κάθε φορά) απέκλεισε τη μητρική από την επιπλέον ροή αέρα και περιόρισε την μόνο στο μπλοκ, απομονώνοντας τη περιοχή γύρω από το μπλοκ.

OK λόγο της σχετικά χαμηλής ευκρίνειας των εικόνων που ανέβασες δεν είχα παρατηρήσει τις ώρες

Και για να συμπληρώσω κάτι

Δεν είπα ότι από τη στιγμή που ο χαλκός γίνεται μπλοκ παύει να αλληλεπιδρά με τον αέρα.

Απλά λόγο της μικρής εξωτερικής του επιφάνειας ο αέρας απορροφά πολύ μικρότερα ποσοστά θερμότητα σε σχέση με μια κανονική ψήκτρα.

Δηλαδή σαφώς θα υπάρξει διάφορα στη θερμοκρασίας με την προσθήκη ανεμιστήρα αλλά αυτή θα είναι πολύ μικρή ως και αμελητέα για τα δεδομένα ακρίβειας των ενδείξεων της μητρικής.

Όσο για την σχέση μεταξύ βαθμών και MHz δε μίλησα εγώ αλλά ο Chroma.

Το θρετ σου άφησε πικρία? Γιατί ρε? Μη χαλιέσαι έτσι!

Δηλαδή να μη τολμάμε να σου φέρουμε αντίρρηση για να μη στεναχωρηθείς?:p:D

Παιδιά δεν κατηγορώ κανέναν προσωπικά για την τροπή που πήρε το ποστ. Για το κλιμα μίλησα σιγουριάς.

Από την στιγμή που άλλαξε έχουν πέσει ήδη 3 χρήσιμες ιδέες, στοιχεία και τρόποι εξακρίβωσης.... οπότε τα συμπεράσματα δικά σας.

Λοιπόν αυτό με τη μόνωση μου άρεσε!!! Έχω κατι mousepads σπίτι...νεοπρεν rules!! Ή μήπως δεν μας κάνει αυτό?

καλά θα κάνω μια 1η δοκιμή με το νεοπρεν και βλέπουμε.....

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.