Hydra Απρίλιος 16, 2011 #41 Απρίλιος 16, 2011 Και βέβαια πέραν της θρησκείας θα έπρεπε να επιτρέπουμε στα παιδιά να διαλέγουν και εθνικότητα.Απο τη στιγμη που γεννιεσαι σε μια συγκεκριμενη χωρα,μεσα στα ορια ενος συγκεκριμενου εθνους,λογικο δεν ειναι να εχεις την αντιστοιχη εθνικοτητα;Απο τη στιγμη που γεννηθηκε καποιος στην Ελλαδα ,γιατι να λεμε οτι υποχρεωθηκε να ειναι Ελληνας;Εδω γεννηθηκε,οχι στον Καναδα,για να ειναι Καναδος.Εγω θελω να ειμαι Ελληνας και θα χαιρομαι που ειμαι Ελληνας,εστω για τα λιγα που αξιζει να εισαι κομματι αυτης της χωρας.Παντως,χωρις να κατακρινω οσους φερουν την αποψη οτι δε θελουν να ειναι Ελληνες και οσους τα βαζουν με σημαιες και συμβολα κτλπ,να πω πως χανουν το δικιο τους,γιατι δινουν οι ιδιοι μερικες φορες τοση σημασια,που στην τελικη δεν αξιζει και περισσευει.Δηλαδη τι σε ενοχλει μια σημαια;Απο τη στιγμη που δε σε εκφραζει ή οτιδηποτε,απλα αγνοησε την.Επισης αφου το Ελληνας ειναι ενα ονομα μονο ,γιατι τους απασχολει τοσο.Δε θες να εισαι Ελληνας,μην εισαι.Δηλωσε το και στην παρεα,τεκμηριωσε το αν θες,αλλα τοσο φοβερο ειναι στο χαρτι να γραφει "Ελληνας" ; Ολα δικα μας δε μπορουμε να τα εχουμε.Δε μπορουμε να κανουμε παραγγελια που να γεννηθουμε.Αυτα πιστευω ειναι υπερβολες.Τον αναρχικο τον πειραζει η σημαια,αλλα περισσοτερο ασχολειται μαζι της απο αλλους.Και μονο που την καεει χανει το δικιο του....Οποτε εδω συμφωνουμε. Επι του θεματος,ο tamerlan το εθεσε πολυ σωστα και σοφα.Ευγε.Μακαρι να σκεφτονταν περισσοτεροι Ελληνες με αυτον τον τροποΣυνοπτικα,ειμαι υπερ του να διαλεγουν τα παιδια μας ποιον Θεο θα ακολουθησουν,σε τι θα πιστεψουν και αν θελουν βεβαια.Υπερ του να διαμορφωνουν δηλαδη μονοι την προσωπικοτητα τους και τα πιστευω τους,με τα οποια θα πορευθουν στη ζωη και θα μπορει να επηρεασουν στο μελλον και τις επομενες γενιες.Οχι ομως και εθνικοτητα.Θα γινοταν μπατε σκυλοι αλεστε σε ολο τον κοσμο.Ισως αναρχια...δε ξερω.
pank Απρίλιος 16, 2011 #42 Απρίλιος 16, 2011 Μα yianni μου αυτή που περιγράφεις είναι η επικρατούσα αντίληψη. Δεν πρόκειται για παραλήρημα.Το θέμα είναι ότι πιστεύω πως όσοι την ασπάζονται δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ να μπούν στα ρούχα όσων την απορρίπτουν.Στρογγυλοκάθονται πανω στη νομιμοποίηση που τους προσφέρει η εγκαθιδρυμένη επίσημα θρησκεία του κράτους, και θεωρούν κάποια πράγματα αυτονόητα ή δεδομένα.Καλώς ή κακώς κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι ολα αυτά είναι ψέμματα.Μπορεί επίσης να μη θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθεί αυτή η συνοχή των εθνικοτήτων, που προσφέρουν οι θρησκείες. Γιατί οι εθνικότητες είναι κοινωνικά επινοήματα. Οι φυσικές αλήθειες εξαντλούνται στο είμαι άντρας, είσαι γυναίκα. Κανείς δε γεννήθηκε για να είναι Ισπανός, Πορτογάλος ή Καναδός. Φτωχός, πλούσιος, παντρεμένος, εργένης, μουσουλμάνος, χριστιανός. Χρησιμοποιούμε λοιπόν ενα κοινωνικό επινόημα (θρησκεία), προκειμένου να στηρίξουμε ενα άλλο κοινωνικό επινόημα (εθνικότητα). Κατα πόσο η κοινωνία επιτρέπει σε αυτόν να μην τα διαιωνίσει, δια μεσω της ανατροφής της επόμενης γενιάς ;Το ολο ζήτημα θα μπορούσε να εξαντληθεί σε αυτό που λεει εύλογα ο Hydra :Αυτο που μπορεις να κανεις εσυ και γενικα ολοι μας,ειναι να δωσουμε στα παιδια το ερεθισμα και απο κει και περα να αναζητησουν μονοι τους τι ειναι σωστο και τι οχι ,γι'αυτους.Κατα το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη όμως, ανακύπτουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες που περιέγραψα παραπάνω, και που νομίζω ότι τις αντιλαμβάνονται όλοι.
Chosen Απρίλιος 17, 2011 #43 Απρίλιος 17, 2011 οκ, ας αφήσουμε τα παιδιά να διαμορφώσουν μονα τους απόψεις .. αλλα απόποιους θα τις διαμορφώσουν? Δηλαδή η θρησκεία και η πίστη σε κάτι που κατασκευάστηκε από άλλους ανθρώπους είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει κάποιος σωστός άνθρωπος; Φύγανε οι ευθύνες πλέον από τους γονείς και και τους δασκάλους και πήγανε σε βιβλία 2000 χρόνων που ο καθένας τα εξηγεί όπως γουστάρει και τον οργανισμό που λέγεται Εκκλησία;Αναρωτιεμαι ποσα χιλιαδες χρονια θα μας εκδικουνται οι "απο κει" για τις σταυροφοριες.Ενταξει,μια φορα πριν 800 χρονια πηγαν κατι χιλιαδες δικοι μας εκει κατω.Ειναι αναγκη να ερχονται αυτοι κατα εκατομμυρια εδω???Γιατί έχεις την εντύπωση ότι οι σταυροφορίες σταμάτησαν "τότε"; Ή πρέπει να κρεμάσουν το λάβαρο με τον σταυρό στα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ και τη σημαία με το αστέρι του Δαυίδ στα Ισραηλίτικα τανκς;Και βέβαια πέραν της θρησκείας θα έπρεπε να επιτρέπουμε στα παιδιά να διαλέγουν και εθνικότητα. Να σηκώσουν χέρι παρακαλώ όχι αυτοί που βαφτίστηκαν Χριστιανοί και δεν θέλουν, αλλά αυτοί που υποχρεωθήκαν να είναι Έλληνες και δεν θέλουν.yanni σε έχω για πολύ έξυπνο άνθρωπο και συνομιλητή, μη μου το χαλάς τώρα. Άλλο το "γεννήθηκα σε μια χώρα, έχω το δικαίωμα υπηκοότητας" κι άλλο το πότισμα του παιδικού μυαλού επί χρόνια με ιστορίες με φάλαινες που καταπίνουν ανθρώπους και καράβια που χωράνε όλα τα ζώα του κόσμου.Πάρε ένα quizάκι:Ο γιος μου γεννήθηκε πρόπερσυ στην Ιρλανδία. Αν π.χ. μετακομίσουμε τώρα και πάμε στην Αμερική, όταν θα γίνει 18 χρονών θα έχει δικαίωμα να διαλέξει όποια από τις 3 υπηκοότητες (και διαβατήριο) θέλει: Ελληνική από τον πατέρα του, Ιρλανδική από τον τόπο γέννησής του και Αμερικάνικη (ότ)αν συμπληρώσει Χ χρόνια στην Αμερική.Ποια πιστεύεις ότι θα πρέπει να έχει κανονικά;Απάντηση:Όποια γουστάρει, δε με ενδιαφέρει καθόλου. Το σημαντικό είναι να μεγαλώσει και να γίνει άνθρωπος με σωστή κρίση, που να αγαπάει και να σέβετε τους συνανθρώπους του. Ο περίγυρός του να τον γνωρίζει και να τον θυμάται για όμορφα και θετικά πράγματα. Να έχει ελεύθερη βούληση και να ασχολείται με κάτι που να τον κάνει ευτυχισμένο.Να μην χρειάζεται απειλές και κολάσεις προκειμένου να μην βλάψει άλλο άνθρωπο. Να είναι υπερήφανος για τις δικές του πράξεις και για το λιθαράκι του προς την βελτίωση της κοινωνίας μας και όχι για τα κατορθώματα πριν από 100 γενεές που τόσο εύκολα καπηλευόμαστε. Να μην καταδικάζει ανθρώπους με βάση το δέρμα τους ή τα σύνορά τους. Να πιστεύει στη δύναμή του και όχι να περιμένει θαύματα από τις προσευχές.Ο δρόμος για να τα καταφέρει όλα αυτά είναι πολύ δύσκολος και μακρύς και μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους μου. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα αράξω και να περιμένω ιστορίες για καιόμενες βάτους και εθνικές επιτυχίες προ 200 ετών για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Guest Απρίλιος 17, 2011 #44 Απρίλιος 17, 2011 Γιατι να τις διαμορφωσουν απο καποιους;Οπως λες,μονα τους!Να με συγχωράς αλλα στο ακατάλληλο της ώρας, γίνονται και παραφραστικά λάθη.Η εικόνα από τον victor πρότρεπε να διαμορφώσουν τις δικες τους απόψεις, πάνω στο οποιο ουσιαστικά στάθηκα.Πιθανώς θα γνωρίζεις ότι κανένας δεν διαμορφώνει άποψη μονος του. Στη πλειοψηφία υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα.Tamerlan σε γενικά πλαίσια αξιολογείς τα δυο άκρα ξεχωριστά και αντικειμενικά με κύριο γνώμονα το παιδί, αφήνοντας έξω τα δικά "σου" μυαλά.Στην ουσία περισσότερο καλο θα κάνει η κοινωνικοποίηση παρα η εξακρίβωση τον πεποιθήσεων. Όταν φθάσει μια ηλικία, έχεις πάντα την επιλογή να τα/τους παροτρύνεις να ψαχτούν για να επιλέξουν τι να πιστέψουν.Ας πούμε ότι σε 50 χρόνια ο μέσος Έλληνας ντρέπεται που είναι ο Έλληνας διότι χρωστάει τα άντερά του σε όλη την υφήλιο, δεν ενδιαφέρεται για την ιστορία του αφού έτσι και αλλιώς ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Μακεδόνας (πως λέμε Σκόπια) και ο Κολοκοτρώνης καιροσκόπος και γενικά έχει χ@σμένη την καταπιεστική Εκκλησία που του έχει φάει όλη την περιουσία και δεν πληρώνει φόρους. Θα είναι καλύτερα άραγε; Αλλά θα μου πείτε θα είναι ακόμα Ευρωπαίος.... Είστε σίγουροι; Εθνικότητες, θρησκείες, περιοχές...Η ελλάδα του τότε, η ελλάδα του σήμερα, η ελλάδα του αύριο...Εσύ μπορεί να τα βλέπεις ως αξιες, εγώ τα βλέπω ως ταμπέλες.Το μέλλον χτίζεται από το σήμερα, όχι από το παρελθόν. Το τελευταίο έχει δυνατότητα να βοηθήσει .. αλλα μπορεί και να καταστρέψει εάν δεν το "χρησιμοποιήσεις" σωστά.Επανέρχομαι πάλι στο κείμενο σου και σε ερωτώ σε τι αποσκοπευει ο σχολιασμός σου. Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι κάπου θα έχεις βάσεις και προσθέτω δεύτερο προβληματισμό. Με τι άλλους τρόπους μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανό αυτό στο οποιο αποσκοπευει η αντίληψη σου ώστε να γίνουμε πιο "ελεύθεροι" από "ταμπέλες"?Δηλαδή η θρησκεία και η πίστη σε κάτι που κατασκευάστηκε από άλλους ανθρώπους είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει κάποιος σωστός άνθρωπος; Φύγανε οι ευθύνες πλέον από τους γονείς και και τους δασκάλους και πήγανε σε βιβλία 2000 χρόνων που ο καθένας τα εξηγεί όπως γουστάρει και τον οργανισμό που λέγεται Εκκλησία;Νομίζω η ερώτηση σου απαντήθηκε ήδη από την τελευταία μου παράγραφο πιο πάνω. Δεν γνωρίζω αν είναι ελληνική πατέντα ή το έχουν υοθετήσει κι άλλες χώρες (μάλλον το δεύτερο) πως όταν ασκείς αντίλογο στη μια πλευρά αποδέχεσαι την ολική ύπαρξη τις άλλης. Προσωπικά το βρίσκω μικροπνοο.Όποια γουστάρει, δε με ενδιαφέρει καθόλου. Το σημαντικό είναι να μεγαλώσει και να γίνει άνθρωπος με σωστή κρίση, που να αγαπάει και να σέβετε τους συνανθρώπους του. Ο περίγυρός του να τον γνωρίζει και να τον θυμάται για όμορφα και θετικά πράγματα. Να έχει ελεύθερη βούληση και να ασχολείται με κάτι που να τον κάνει ευτυχισμένο.Να μην χρειάζεται απειλές και κολάσεις προκειμένου να μην βλάψει άλλο άνθρωπο. Να είναι υπερήφανος για τις δικές του πράξεις και για το λιθαράκι του προς την βελτίωση της κοινωνίας μας και όχι για τα κατορθώματα πριν από 100 γενεές που τόσο εύκολα καπηλευόμαστε. Να μην καταδικάζει ανθρώπους με βάση το δέρμα τους ή τα σύνορά τους. Να πιστεύει στη δύναμή του και όχι να περιμένει θαύματα από τις προσευχές.Ο δρόμος για να τα καταφέρει όλα αυτά είναι πολύ δύσκολος και μακρύς και μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους μου. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα αράξω και να περιμένω ιστορίες για καιόμενες βάτους και εθνικές επιτυχίες προ 200 ετών για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.Τρεις παράγραφοι που εκφράζουν πλήρως και τη δικη μου νοοτροπία.
Hydra Απρίλιος 17, 2011 #45 Απρίλιος 17, 2011 Πιθανώς θα γνωρίζεις ότι κανένας δεν διαμορφώνει άποψη μονος του. Στη πλειοψηφία υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα. Αυτο ειναι σχετικο.Εξωτερικα ερεθισματα ολοι εχουμε,αλλα αναλογα με το πως εχει διαμορφωθει ο χαρακτηρας μας τα δεχομαστε ή οχι.Οπως ειπες και μονος σου "η πλειοψηφια..." .Μπορει να μην ειναι και η πλειοψηφια,αλλα και να ειναι,και οι δυο πιστευω συμφωνουμε στο οτι δεν επηρεαζονται ολοι το ιδιο.Η πλειοψηφια,αν με ρωτουσες,του Ελληνικου λαου ... ειναι οχι απλα αμορφωτη,αλλα και απαιδευτη. Ενα σημαντικο ρολο παιζουν σαφως και οι γονεις.Ηδη απο την πολυ πρωιμη ηλικια τα παιδια διαμορφωνουν βασικα στοιχεια του χαρακτηρα τους.Απο εκει ομως και περα εχω δει παιδια στα 14 να ακουν ποιοτικη μουσικη,να ασχολουνται με καθε φυσης τεχνη,να πηγαινουν σε ενα μουσειο ή μια λυρικη απ'το να πανε στο Mall και παιδακια που απο μικρα κραταν αποστασεις απο τη μαζα.Μπορει να φαινεται περιεργο,αλλα συμβαινει. Ο μικρος μου ξαδερφος που πηγε στο χωριο τωρα,ειναι μολις 11 χρονων,και οταν πηγε να παρει ενα σουβλακι,ζητησε "νηστισιμο" ,γιατι ολα τα παιδακια του χωριου πηραν νηστισιμο και αυτος φοβηθηκε μηπως τον κοροϊδεψουν λεει. Η θειτσα απ'τ'Αγραφα,μη χασει να πει "Καλα εκανε,δεν ηρθαμε τωρα χουριο ,να γινουμε θεμα" "Εδω εχουν αρχες τα παιδακια,ειδες;" . Pffff
yanni Απρίλιος 17, 2011 #46 Απρίλιος 17, 2011 yanni σε έχω για πολύ έξυπνο άνθρωπο και συνομιλητή, μη μου το χαλάς τώρα.Άλλο το "γεννήθηκα σε μια χώρα, έχω το δικαίωμα υπηκοότητας" κι άλλο το πότισμα του παιδικού μυαλού επί χρόνια με ιστορίες με φάλαινες που καταπίνουν ανθρώπους και καράβια που χωράνε όλα τα ζώα του κόσμου. Ακόμα και εγώ, αν και πανέξυπνος, μπορεί να κάνω λάθος (τώρα αυτό είναι χιούμορ ελπίζω να μην παρεξηγηθεί ως ειρωνεία ή οτιδήποτε) Το παιδικό μυαλό έτσι και αλλιώς ποτίζεται σήμερα με δεκάδες ιστορίες που απλά δεν στέκουν λογικά. Δεν θεωρώ ότι ιστορίες τύπου "Κιβωτός του Νώε" είναι χειρότερες από τα σημερινά κινούμενα σχέδια. Τα παιδιά έχουν απεριόριστη φαντασία και ακόμα και αν κάποιος φροντίσει να μην "μολυνθούν" από διάφορες απιστευτοαπίστευτες ιστορίες που διαλαλεί η κάθε θρησκεία εκεί έξω, θα φροντίσουν άλλοι να καλύψουν το κενό. Πες το κινηματογράφο, πες το κινούμενα σχέδια, κόμικς ή ακόμα και απλές διαφημίσεις, κανείς δεν θα χάσει την ευκαιρία αυτή. Εγώ για παράδειγμα μέχρι να πάω Γυμνάσιο ή Λύκειο - δεν θυμάμαι - πάντα θαύμαζα τους καλούς καουμπόηδες που σκότωναν τους κακούς Ινδιάνους. Η παραπληροφόρηση σήμερα είναι συνεχής και αν κάποτε η Εκκλησία είχε την αποκλειστικότητα, πλέον έχει μείνει ΠΑΡΑ μα ΠΑΡΑ πολύ πίσω. Πάρε ένα quizάκι: Η επιλογή που θα κάνει θα είναι μεν δική του απόφαση, αλλά η πιθανότητα να έχει επηρεαστεί από τους γύρω του δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από εκεί και πέρα ο άνθρωπος που περιγράφεις είναι το όνειρο κάθε νέου πατέρα για το παιδί του. Σου εύχομαι να είσαι ένας από τους τυχερούς που θα το δει να πραγματοποιείται.
yanni Απρίλιος 17, 2011 #47 Απρίλιος 17, 2011 Επανέρχομαι πάλι στο κείμενο σου και σε ερωτώ σε τι αποσκοπευει ο σχολιασμός σου. Υποθέτω το ερώτημα πάει σε μένα. Που αποσκοπεί; Στο να εκφράσω απλά την άποψή μου. Αν κάτι χαρακτηρίζει τα περισσότερα ποστς μου, αν και όχι πάντα, είναι η επιθυμία μου να εκφράσω την άποψή μου χωρίς ταυτόχρονα να κάνω αγώνα να την επιβάλω σε κάποιον άλλον.
sotiris Απρίλιος 18, 2011 #48 Απρίλιος 18, 2011 Θυμήθηκα ερώτηση που είχα κάνει στα θρησκευτικά 3η λυκείου. Σύμφωνα με τη "θεωρία", υπάρχει ένας φύλακας άγγελος για όλους (δίναμε πανελλήνιες τότε τα θρησκευτικά, διάβαζα). Και η ερώτησή μου: - Τι ακριβώς συμβαίνει με την αύξηση του πληθυσμού της γης? Φτάνουν οι φύλακες άγγελοι για όλους μας? Διότι το 0 μΧ η γη ήταν μερικά εκατομμύρια και τώρα είναι μερικά δις. - Ο ΘΕΟΣ είχε προνοήσει παιδί μου, είχε δημιουργήσει πολλούς φύλακες αγγέλους εξ' αρχής. Αυτό το δείχνω και το λέω διότι το πρόβλημα των ημερών μας είναι το έλλειμα παιδείας. Αυτό το έλλειμα παιδείας το υποστηρίζουν σθεναρά το ΥΠΕΠΘ και οι παρατρεχάμενοι, οι οποίοι δεν έχουν ιδέα τι θα πει μόρφωση και εκπαίδευση, και δημιουργούν συνεχώς μορφώματα εκπαίδευσης. Όταν σε όλο τον κόσμο υπάρχει στροφή του τύπου των εξετάσεων σε ένα πιο χαλαρό τρόπο, είτε με τις ερωτήσεις τύπου multiple choise, κλειστού τύπου και τα λοιπά είτε με πολλές εργασίες, εδώ υπάρχει ακόμη (και θα υπάρχει) το απλό κλασσικό διαγώνισμα. Για εργασίες ούτε λόγος, που ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ μπορείς να κάνεις τον άλλον να ενδιαφερθεί (να το ψάξει μόνος του). Και αυτό ακόμη και σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, και Μεταπτυχιακό. Έχεις δηλαδή εξετάσεις από την 1η δημοτικού μέχρι το PhD. Όσο λοιπόν γίνεσαι αποδέκτης χειρότερης παιδείας, τόσο πιο εύκολα τρως το παραμύθι των θρησκευτικών, της ιστορίας και ό,τι άλλο σου σερβίρουν (συνωστισμός στο λιμάνι στης Σμύρνης για παράδειγμα, είχε κίνηση πολύ και επειδή οι Σμυρνιώτες ήταν ζώα και δεν ήξεραν από κίνηση σαν τους Αθηναίους, έπεσαν στη Θάλασσα - το ότι τους κυνήγαγαν με τις χατζάρες είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δεν προάγει τον πολιτισμό του συνωστισμού). Διάλεξες και την καλύτερη εποχή της Χριστιανικής "ηθικής". Τότε δεν κάνανε Σταυροφορίες (φωτιά και σπαθί στον άπιστο) και καίγανε μάγισσες;Ας το θέσω διαφορετικά: Πέτρο μπερδεύεις την ηθική με την επιστημονική ανάπτυξη. Πρώιμα ένστικτα σημαίνει ότι εγώ *μπιπ* την γυναίκα μου, την αδελφή της, τις φίλες της ή όλες τις γυναίκες της φυλής επειδή είμαι ο αρχηγός της φυλής = φύλαρχος. Δες κοινωνίες ιθαγενών που δεν έχουν εκχριστιανιστεί ή ισλαμοποιηθεί για το τι ηθική έχουν σε μερικά θέματα. Πρόσεξε, δεν λεώ ότι αυτό είναι λάθος, ούτε κάνω συγκρίσεις. Είναι κάτι όμως που με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται ως ηθικό / κανόνας καλής συμπεριφοράς κλπ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάποιοι αρκετά σοφοί κάποτε, θέσπισαν ένα δίκαιο, το οποίο το ενσωμάτωσαν στην Θρησκεία με μορφή κανόνων. Το δίκαιο αυτό έχει μερικά σωστά σημεία, π.χ. ακόμη και η νηστεία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για αποτοξίνωση κλπ. Θα μου πεις ήξεραν τώρα αυτοί τι κάνει η νηστεία? Μπορεί εκ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΣ να είχαν ενδείξεις, και να έπεσαν μέσα σε ένα hard guess. Όπως μπορεί να -και έχουν- πέσει έξω σε 1002 άλλα.
Narzul Απρίλιος 18, 2011 #49 Απρίλιος 18, 2011 Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάποιοι αρκετά σοφοί κάποτε, θέσπισαν ένα δίκαιο, το οποίο το ενσωμάτωσαν στην Θρησκεία με μορφή κανόνων. Το δίκαιο αυτό έχει μερικά σωστά σημεία, π.χ. ακόμη και η νηστεία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για αποτοξίνωση κλπ. Θα μου πεις ήξεραν τώρα αυτοί τι κάνει η νηστεία? Μπορεί εκ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΣ να είχαν ενδείξεις, και να έπεσαν μέσα σε ένα hard guess. Όπως μπορεί να -και έχουν- πέσει έξω σε 1002 άλλα.Σωτηρη ενας πολυ καλος λογος για την ενταξη της νηστειας στη θρησκεια ηταν και η πεινα που υπηρχε τοτε , καθως και καποιες αρρωστιες που δημιουργουταν απ το ωμο και μη κρεας.Ειδικα οι αρκετα σκληροι γαστρικοι νομοι του μωαμεθ ηταν κυριως για την αποτροπη ασθενειων.
Borg Απρίλιος 18, 2011 #50 Απρίλιος 18, 2011 είτε υπάρχει είτε όχι , είναι το μεγαλύτερο fail να προσπαθούν να αποδείξουν οτι υπάρχει ο θεόςκαι αυτό είναι το μεγαλύτερο κρίμα
Snips Απρίλιος 18, 2011 #51 Απρίλιος 18, 2011 Περι νηστείας κτλ κτλ.. Κάποτε στα παλιά και "αμαρτωλά" χρόνια, τους τότε μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο κ φεβρουάριο λατρεύαν κάποιον που τον λέγαν Διόνυσο. Μετά το τέλος της λατρείας αυτής ο Θεός προς λατρείαν ήταν ο Απόλλωνας. Πίστευαν τότε ότι για να "εξυψωθεί" η ψυχή έπρεπε πρώτα να "πέσει". Και σω γνωστόν η ψυχή είναι αλληλένδετη με το σώμα. Απόκριες, καρναβάλι, "ξεφεύγω" ας πούμε κτλ κτλ. και μετά η Κάθαρσις. Όταν η θρησκεια προσπαθεί να πολεμήσει την ισορροπία στο εγώ του ανθρώπου με απαγαρεύσεις, τότε οδηγούμαστε στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, σε αυτοκτονίες, σε καταθλίψεις, σε μη ανθρώπινες συμπεριφορές. Ένα σχόλιο μου για το πινακάκι. Σαφώς και συμφωνώ με την μη εξέλιξη του ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ στην ιστορία στα χρόνια των σκοτεινών χρόνων όπως γράφεται. Και επίσης συμφωνώ και με το σχόλιο του Σωτήρη για "πρώιμες" κοινωνίες και το φαινόμενο της ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ. Βέβαια η σύνεση αυτών των κοινωνιών δεν οφείλεται στην Α η Β θρησκεία. Οφείλεται σε βασικές ανθρώπινες έννοιες περι ανθρώπινων σχέσεων που "δουλεύτηκαν" με την πάροδο του χρόνου και στις οποίες "πάτησαν" οι θρησκείες ώστε να έχουν "απόδοση". Το ανησυχητικό σε αυτό το πινακάκι είναι η κατακόρυφη άνοδος της εξέλιξης με την βιομηχανική επανάσταση (και έπειτα). Και μιλάω για την έννοια της γνώσης. Πως δημοσιοποιήθηκε ξαφνικά τόση γνώση και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Έστω τεχνολογικά μόνο. Σκεφτείτε ότι επί τόσους αιώνες η τεχνολογία πχ στους τομείς Πόλεμος-επικοινωνίες-μεταφορές ήταν κυριολεκτικά ΣΤΑΣΙΜΗ, και ξαφνικά μέσα σε κάτι παραπάνω από έναν αιώνα έχουμε αλλαγές συνέχεια. Μήπως τελικά δεν κάνει να βλέπουμε το πινακάκι σαν μια απλή γραμμική συνάρτηση αλλά σαν κάτι άλλο; Διότι αν δεχτούμε ότι δεν υπήρχαν η περίοδος dark ages και υπήρχε και τότε ΑΝΟΙΧΤΗ εξέλιση στην επιστήμη η γραμμή της εξέλισης θα είχε γίνει πολύ πιο νωρίς κάθετη, αλλά μήπως θα είχε αρχίσει να πέρνει και "αντίθετη" κλίση; Γιατι το αναφέρω αυτό; Το ότι υπάρχουν κάποιοι που γνωρίζουν περισσότερα από τους κοινούς ανθρώπους νομίζω πως είναι πια χαζό και επικίνδυνο να μην το πιστεύουμε. Είναι τελικά η γνώση προνόμιο των πολλών ή είναι ελεγχόμενα διαδιδόμενη από κάποιους; Μήπως κάτι πήγε στραβά στην "φύλαξη" και κάπου ξέφυγε το παιχνίδι; Δεν μπορεί να πατάμε σε μαθηματικούς τύπους που διατυπώθηκαν αιώνες προ χριστού για να ερμηνεύουμε γεγονότα τόσους αιώνες μετά. Μήπως τελικά όλοι αυτο που ανακάλυψαν και διατύπωσαν αυτούς τους νόμους δεν στέκει και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ να "νικούνται" από θρησκείες και Dark ages; Μήπως τελικά υπάρχει ΙΕΡΑΤΕΙΟ; Δεν ξέρω ρε παιδιά αλλά κάπου εδώ φτάνεις στο σημείο που είτε λες " Δεν μαμιέται, δεν μπορώ άλλο, ανοίγω την τηλεόραση γιατί μου πόνεσε το κεφάλι" ή "περνάς σε άλλο πια σκεπτικό επίπεδο. Αρχίζεις και χάνεσαι κυριολεκτικά... Επίσης yanni. Κρίμα. Βλέπεις την έννοια Έλληνας σαν υπηκοότητα, σαν κρατική έννοια. Να σου θυμίσω ότι η Ελλάδα έγινε πολιτικό κράτος στα τέλη του 19 αώνα. Με τα ηλίθια κριτήρια που υπάρχουν και σε όλα τα άλλα κράτη που ΔΙΑΧΩΡΪΖΟΥΝ ανθρώπους. Και όταν κάνεις ΟΝΕΙΡΑ κ ΣΧΕΔΙΑ περι "μεγάλης ιδέας" ως πολιτικό κράτος και όχι ως έθνος και με την έννοια ΠΑΙΔΕΙΑ, είσαι βλαξ. Τα βλέπεις βέβαια φαντάζομαι τα αποτελέσματα στην σημερινή εποχή. Η λέξη Έλληνας υπάρχει παραπάνω από 2 χιλιετίες. Και υπάρχει ακόμα για λόγους που δεν μπορώ να φανταστώ ζώντα άνθρωπο να αρχίζει να απαρριθμεί και να έχει τελειώσει πριν πεθάνει από γηρατεία. Κάποιοες έννοιες δεν μπορούμε να τις βλέπουμε υπό το στενό πολιτικό φάσμα που μας έχουν υποχρεώσει να κάνουμε. Δεν ξέρω, αλλά έχω την πεποίθηση ότι αν ήταν κάτι σκάρτο δεν θα την χρησιμοποιούσαμε σήμερα εδώ. Όσο την χρησιμοποιούμε ακόμα δηλαδή, γιατί είναι πραγματικά απορίας άξιον πως μιλάνε άνθρωποι άλλης εθνικότητας (με την έννοια του πολιτικού κράτους βέβαια) για εμάς και τους προγόνους μας, ενώ εμείς ντρεπόμαστε γι αυτό, λες και αποτελεί έγκλημα. Μου θυμίζει τα βυζαντικά χρόνια όπου απαγορευόταν να λέγεσαι Έλληνας. Μόνο που τότε υπήρχε και καταδίκη. Στην εποχή μας, ευτυχώς ακόμη, δεν μας κοστίζει σε ζωές.
yanni Απρίλιος 18, 2011 #52 Απρίλιος 18, 2011 Επίσης yanni. Κρίμα. Βλέπεις την έννοια Έλληνας σαν υπηκοότητα, σαν κρατική έννοια. Να σου θυμίσω ότι η Ελλάδα έγινε πολιτικό κράτος στα τέλη του 19 αώνα. Με τα ηλίθια κριτήρια που υπάρχουν και σε όλα τα άλλα κράτη που ΔΙΑΧΩΡΪΖΟΥΝ ανθρώπους. Και όταν κάνεις ΟΝΕΙΡΑ κ ΣΧΕΔΙΑ περι "μεγάλης ιδέας" ως πολιτικό κράτος και όχι ως έθνος και με την έννοια ΠΑΙΔΕΙΑ, είσαι βλαξ. Τα βλέπεις βέβαια φαντάζομαι τα αποτελέσματα στην σημερινή εποχή. Η λέξη Έλληνας υπάρχει παραπάνω από 2 χιλιετίες. Και υπάρχει ακόμα για λόγους που δεν μπορώ να φανταστώ ζώντα άνθρωπο να αρχίζει να απαρριθμεί και να έχει τελειώσει πριν πεθάνει από γηρατεία. Κάποιοες έννοιες δεν μπορούμε να τις βλέπουμε υπό το στενό πολιτικό φάσμα που μας έχουν υποχρεώσει να κάνουμε. Δεν ξέρω, αλλά έχω την πεποίθηση ότι αν ήταν κάτι σκάρτο δεν θα την χρησιμοποιούσαμε σήμερα εδώ. Όσο την χρησιμοποιούμε ακόμα δηλαδή, γιατί είναι πραγματικά απορίας άξιον πως μιλάνε άνθρωποι άλλης εθνικότητας (με την έννοια του πολιτικού κράτους βέβαια) για εμάς και τους προγόνους μας, ενώ εμείς ντρεπόμαστε γι αυτό, λες και αποτελεί έγκλημα. Μου θυμίζει τα βυζαντικά χρόνια όπου απαγορευόταν να λέγεσαι Έλληνας. Μόνο που τότε υπήρχε και καταδίκη. Στην εποχή μας, ευτυχώς ακόμη, δεν μας κοστίζει σε ζωές. Τώρα το αν είναι κρίμα το πως βλέπω τον Έλληνα να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω. Το αν είμαι βλαξ επίσης δεν γνωρίζω. Απλά λέω την άποψή μου με βάση το σήμερα και τον κόσμο που ζούμε, όχι με βάση το ποιο θα ήταν το ιδανικό σε μια φανταστική ουτοπία. Και πάλι μπορεί να κάνω λάθος. Επαναλαμβάνω ΔΕΝ ΞΕΡΩ. Άραγε ποιος ξέρει; Και πόσο σίγουρος είναι ότι ξέρει; Εσύ ίσως να ξέρεις. Ίσως να ξέρεις και εμένα καλύτερα από όσο με ξέρω εγώ. Ίσως να τα ξέρεις και όλα. Ίσως πάλι να αγνοείς μόνο ένα πράγμα. Ότι μετά από έναν ενθουσιώδη χείμαρρο ανάλυσης των απόψεών σου, πριν πεις πόσο λυπάσαι τον τρόπο σκέψης του άλλου, καλό θα ήταν να πατήσεις λίγο την παύση. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Άλλωστε όπως είπα δεν ξέρω.
Snips Απρίλιος 18, 2011 #53 Απρίλιος 18, 2011 Και όταν κάνεις ΟΝΕΙΡΑ κ ΣΧΕΔΙΑ περι "μεγάλης ιδέας" ως πολιτικό κράτος και όχι ως έθνος και με την έννοια ΠΑΙΔΕΙΑ, είσαι βλαξ.Διάβασε καλύτερα τι έγραψα..Το "βλάξ" πάει στην εποχή εκείνη που έψηναν τον λαό με μεγάλα λόγια και φανφάρες. Eίσαι πουθενά μέσα στην πρόταση και δεν το πήρα χαμπάρι; Αλλά καλύτερα πάλι να κρατάς μια πισινή όταν προτρέχεις να μειώσεις τον άλλον κατηγορόντας τον για "ενθουσιώδης χειμάρρους απόψεων", "αλαζονείες" κτλ. Πραγματικά δεν προσφέρει τιποτα στην συζήτηση. Αν δεν κατάλαβες, η παραπάνω τοποθέτηση μου είναι άποψη μου για σχολιασμός στην πλάγια τοποθέτηση σου "υποχρεωθήκαν να είναι Έλληνες και δεν θέλουν.". Ούτε σου καταλόγησα έλλειψη σκέψης, ούτε σε αφόρισα με τον Α η Β τρόπο.Tέλος πάντων,νομίζω δεν απέχουν πολύ οι απόψεις μας. Απλά εσύ έχεις στο μυαλό σου τις δύο έννοιες δίπλα δίπλα ενώ εγώ εκ διαμέτρου αντίθετες. Εσύ μιλάς για Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, εγώ σου λέω, ότι η ίδια Εκκλησία είναι εχθρός της Ελληνισμού. Ναι σαφώς υπάρχει νας οντότητα τόσα χρόνια αλλά αυτό οφείλεται στα ήθη κ έθιμα που πάτησε η θρησκεία ώστε να καταφέρει να αποτελέσει "κομμάτι" μας.Το μόνο που δεν κατάφερε να εξοντώσει ήταν η μουσική και συγκεκριμένα το δημοτικό τραγούδι και ο αθλητισμός. Στην τελικά διαπιστώνουνε όλοι ότι και οι μεν και οι δε συνεχίζουμε να είμαστε όντα με ίδιες φυσικές ανάγκες, τις ίδιες ανησυχίες στην καθημερινή μας ζωή. Ακόμα και με τις ίδιες διαταραχές στον εσωτερικό μας κόσμο. Η προσωπική πίστη του καθενός σε κάτι ανώτερο είναι καθαρά δικό του και μόνο θέμα, και το τι μορφή δίνει σε αυτό επίσης. Αλλά αυτό δεν αποτελεί θρησκεία. Όπως μάλιστα σωστά διάβασα πρόσφατα σε μια χαζοαμερικάνη σελίδα με τα γνωστά "love jesus..., jesus saves unless you are, God bless America." κτλ κτλ κτλ The Bible and the Corane should be DE-POLITICED to save the world from so much wars. In the past, now, in the future...
yanni Απρίλιος 18, 2011 #54 Απρίλιος 18, 2011 Επειδή δεν κατάλαβες θα στο πω απλά. Μην θεωρείς ότι ξέρεις τον άλλον. Μην θεωρείς ότι καταλαβαίνεις τον άλλον. Μην του λες ότι λυπάσαι για τον τρόπο σκέψης του. Απλά γράψε την δική σου άποψη χωρίς προσωπικές αναφορές στον άλλον.Από εκεί και πέρα έχω βαρεθεί να βρίσκουν όλοι πρόβλημα με τα γραφόμενα των άλλων αλλά ποτέ απολύτως τίποτα στραβό στα δικά τους γραπτά.Υ.Γ. Μην νομίζεις ότι έχεις καταλάβει τι γράφω. Δεν έχεις. Μην ψάχνεις να βρεις βαθύτερα νοήματα σε αυτά που γράφω και σκέψεις ανάμεσα στις λέξεις ή μην αναλύεις τις λέξεις που χρησιμοποιώ. Όσο ποιο πολύ το κάνεις τόσο ποιο πολύ "χρωματίζεις" τα δικά μου posts με τον δικό σου τρόπο σκέψης (αυτό και αν παρερμηνευτεί τώρα), τόσο ποιο πολύ οδηγείσαι σε λάθος συμπεράσματα.
vic Απρίλιος 19, 2011 Author #55 Απρίλιος 19, 2011 Ήρεμα παιδιά. Μην το χαλάσουμε το thread. Ας επικεντρωθούμε στη θρησκεία και στις επιπτώσεις της στον πολιτισμό, την καθημερινότητα και γενικότερα, είτε θετικές είναι είτε αρνητικές.Αυτό που με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι μερικοί οι οποίοι είναι θρησκευόμενοι ερμηνεύουν πολλές φορές αντιλήψεις και καταστάσεις ως προσβολή στη θρησκεία. Π.χ. Να βγουν οι εικόνες από τις αίθουσες των σχολείων. -> "Οργανωμένο σχέδιο κατά της Ελληνορθόδοξης θρησκείας μας". :fist:Είναι και άλλες τέτοιες καταστάσεις για τελείως διαφορετικά θέματα.
Hydra Απρίλιος 19, 2011 #56 Απρίλιος 19, 2011 Τα θρησκευτικά και η πληροφορική στο “Νέο” Λύκειο « ΜΕ ΑΠΟΨΗΤο Υπ. Παιδείας προχώρησε σε αυτή τη σύνθεση προγράμματος παρά το πόρισμα της έρευνας κοινής γνώμης «επί ζητημάτων Λυκείου και Λυκειακής εκπαίδευσης» που διενεργήθηκε μετά από παραγγελία του ίδιου του Υπουργείου. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας που δημοσιοποιήθηκε στις 20/03/2011, μόλις το 37% των ερωτώμενων θεωρεί πως τα Θρησκευτικά πρέπει να είναι υποχρεωτικό μάθημα, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για την Πληροφορική είναι 84,3%. Είναι δεδομένο εξάλλου ότι η Πληροφορική εξελίσσεται ραγδαία μέρα με τη μέρα, ενώ το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών επαναλαμβάνεται παρόμοιο στις τέσσερις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και σε όλο το Γυμνάσιο.
hayabusa Απρίλιος 19, 2011 #57 Απρίλιος 19, 2011 no offense, αλλα το τι βλακειες εχουν γραφτει (και θα γραφτουν ακομη) δε λεγεται.Sent from my A101IT using Tapatalk
vic Απρίλιος 19, 2011 Author #58 Απρίλιος 19, 2011 Πώς δε θα σου χρειαστούν τα Θρησκευτικά; Πάνω σε τι βάσεις θα αφορίζεις απόψεις των υπολοίπων; Δηλαδή δε φτάνει που γίνονται Θρησκευτικά (Χριστιανικά έπρεπε να λέγονται παρεπιπτώντος γιατί μόνο στη 2α Λυκείου υποτίθεται ότι κάνεις για άλλες θρησκείες) στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, αλλά πρέπει να κάνεις τα ίδια πράγματα και στο Λύκειο. Και φυσικά πρέπει να εξεταστείς στα Θρησκευτικά. Δεν εξετάζεσαι στην Πληροφορική αλλά στα Θρησκευτικά.Όσο για το ότι σκέφτονταν αν θα βάλουν την Πληροφορική στο "Νέο" Λύκειο φαίνεται πόσο καλό θα είναι έτσι όπως το σχεδιάζουν. :hang3: Παρεπιπτώντος και τώρα που βρίσκεται η Πληροφορική στο Λύκειο τι καταλάβαμε; Γιατί μάθημα δεν γίνεται.Edit: @hayabusa Δεν τα καταλαβαίνω τα post αυτού του τύπου. Γιατί δε λες ποια post είναι βλακείες; Γιατί είναι βλακείες; Γιατί δεν αναφέρεις το τι πιστεύεις εσύ οτι είναι σωστό;
Hydra Απρίλιος 19, 2011 #59 Απρίλιος 19, 2011 To νεο ψηφιακο λυκειο που λεγαμε...Χωρις πληροφορικη ομως! It's the Greek way!! :fist:Ενταξει,οποιος επιθυμει μπορει να παρει απαλλαγη,αλλα μου κανε εντυπωση ποσο σημασια εδωσαν στο τι πιστευει ο κοσμος και μαλιστα οι ανθρωποι της εκπαιδευσης για το θεμα αυτο.
Chosen Απρίλιος 19, 2011 #60 Απρίλιος 19, 2011 no offense, αλλα το τι βλακειες εχουν γραφτει (και θα γραφτουν ακομη) δε λεγεται.Sent from my A101IT using TapatalkΜετάφραση:"no offence, αλλά κάποιοι από σας εδώ μέσα είστε βλάκες, αλλά no offence".Διάλογος λέγεται αγαπητέ. Κάποιοι έχουν επιχειρήματα και τα αντιπαραθέτουν και κάποιοι δεν έχουν από αυτά τα επιχει-τέτοια και πετάγονται σαν την τσουτσού για να προσβάλλουν.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.