Jump to content

Ενεργοποίηση σκληρού δίσκου Πρόβλημα!

Polas

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους! Έχω τον HP Z200 Workstation ο οποίος έχει δύο σκληρούς δίσκους των 320 GB ο κάθε ένας. Από όταν τον πήρα τα windows 7 αναγνωρίζουν μόνο τον ένα. Όπως επίσης και στη διαχείριση δίσκων μόνο τον ένα βλέπω. Εγκατέστησα partition magic και partition wizard αλλά και εκεί δεν μπορεί να βρει τον δεύτερο. Στο BIOS φαίνονται και οι δύο. Έχει κανείς κάποια ιδέα πως μπορώ να κάνω και τον δεύτερο σκληρό μου να φαίνεται στα windows;;;

Ευχαριστώ πολύ! :wall:

Αυτό είναι για να δημιουργήσεις partition από έναν ήδη ενεργοποιημένο σκληρό δίσκο. Εμένα στο disk management μου εμφανίζει μόνο ένα σκληρό δίσκο και το DVD-ROM ενώ το κουτί μου έχει μέσα δύο σκληρούς δίσκους και το DVD-ROM:wall:

Κατέβασε το Hirens boot CD. Αφού bootαρεις με αυτό άνοιξε από τα εργαλεία για τους δίσκους το Paragon Partition Manager ή το Partition Magic (ένα από δύο πρέπει να έχει, δεν θυμάμαι) και δοκίμασε να τον διαμορφώσεις από εκεί.

Αν δεν δουλέψει ούτε έτσι βλέπουμε.

Κατέβασε το Hirens boot CD. Αφού bootαρεις με αυτό άνοιξε από τα εργαλεία για τους δίσκους το Paragon Partition Manager ή το Partition Magic (ένα από δύο πρέπει να έχει, δεν θυμάμαι) και δοκίμασε να τον διαμορφώσεις από εκεί.

Αν δεν δουλέψει ούτε έτσι βλέπουμε.

Ευχαριστώ φίλε μου!Κατέβασα το πρόγραμμα έτρεξα το cd, στο partition manager μπήκα σε όλες τις επιλογές και δεν ανέφερε πουθενά τον δεύτερο σκληρό δίσκο. Μπήκα και στο mini windows xp και mini linux μέσω του boot cd αλλά και πάλι τζίφος!!!:hang3:

Απ' ό,τι βλέπω, οι δίσκοι είναι 500άρηδες (ονομαστικά), όχι 320άρηδες, και είναι δεμένοι σε matrix raid, με μια κατάτμηση 700GB σε ρυθμό raid-0 και μια 120GB σε ρυθμό raid-1. Eπομένως, για να τους δεις χωριστά, πρέπει να σπάσεις τη συστοιχία. Δεν υπάρχει καμιά βλάβη.

σωστό αυτό που λες αλλά αναφέρεσαι στην φωτογραφία που πόσταρε o CmoS για reference.

Στην πράξη ο Polas έχει το πρόβλημα και ακόμη δεν έχει ποστάρει την ανάλογη φωτογραφία για να δούμε τι γίνεται.

για κάποιο λόγο ενώ έπρεπε να έχεις τη συνολική χωρητικότητα ~600gb δλδ (640) έχεις την μισή. Λες και ξέχασαν να βάλουν τα υπόλοιπα ή να τα κάνουν raid1.Περίεργο... Είχα και εγώ ένα HP στη δουλειά αλλά ήταν raid1 από μαμά.

(αν δεν καταλαβαίνεις, οι δίσκοι όπως είναι τώρα δουλεύουν σαν ένας, τα δεδομένα σπάνε και στους δύο για ταχύτητα, το normal είναι να έχεις τη συνολική χωρητικότητα και των δυο αλλά εσύ έχεις την μισή, όσο ο ένας δηλαδή)

Δε θυμάμαι αν γίνεται να αλλάξεις τη χωρητικότητα τώρα χωρίς να σπάσεις το raid και να το ξανακάνεις ή να το σπάσεις τελείως τελοσπαντων(να χάσεις τα όλα τα δεδομένα δηλαδή) αλλά μάλλον δε γίνεται.

Aν δεν έχεις πρόβλημα να κάνεις ένα backup τα αρχεία σου άλλου και να ξαναπεράσεις λειτουργικό προγράμματα κτλπ σου λεω πως να το σπασεις και να ξαναγίνουν 2 διαφορετικοί δίσκοι η ένα ολόκληρο raid0

Oi 2 δίσκοι που έχεις λειτουργούν σαν ένας σε raid-0, για αυτό το λόγο δεν τους «βλέπεις» χωριστά.

Πάτα CTRL-I για να μπείς στο utility του intel sata/raid controller.

Αν υπάρχει ελεύθερος χώρος μπορείς να φτιάξεις ένα ακόμα array είτε σε raid-0 είτε σε raid-1.

Μετά θα δείς τον χώρος μέσα από τα windows.

Αν πας να σπάσεις το υπάρχων array θα χάσεις τα πάντα, πρόσεξε.

Oi 2 δίσκοι που έχεις λειτουργούν σαν ένας σε raid-0, για αυτό το λόγο δεν τους «βλέπεις» χωριστά.

Πάτα CTRL-I για να μπείς στο utility του intel sata/raid controller.

Αν υπάρχει ελεύθερος χώρος μπορείς να φτιάξεις ένα ακόμα array είτε σε raid-0 είτε σε raid-1.

Μετά θα δείς τον χώρος μέσα από τα windows.

Αν πας να σπάσεις το υπάρχων array θα χάσεις τα πάντα, πρόσεξε.

Φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ! Δημιουργήθηκε από το μενού άλλο ένα raid και μετά μέσα από τα windows τον ενεργοποίησα και του έκανα format! Λειτουργεί κανονικά και έτσι διπλασίασα το χώρο μου! Όμως όταν δημιούργησα το νέο raid με ρωτούσε στα πόσα strip να τον κάνω.. 16kb (προεπιλογή) 64 ή 128. Τον έκανα στα 16. Ο άλλος μου σκληρός είναι στα 64. Να τον αφήσω όπως έχει ή να τον αλλάξω;;; Ευχαριστώ πολύ!!! :magic:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.