Jump to content

Intel i7 2600k Θερμοκρασίες και clock

yannismak

Recommended Posts

Πέντε με το auto; (Εμένα εχει έξι)

Σε ρωτάω γιατι βλέπω το VID στο 1.3861v.

Έχω διαπιστώσει με δοκιμές ότι αν έχεις το LLC σε ρυθμίσει για παραπάνω συχνότητα απο αυτή που είσαι,μπορείς να ρήξεις το vcore απο 0.005v εώς 0.03v.

Ίσως σε boostαρι συνέχεια το LLC και μένεις σταθερός εκεί! Στην ουσία έχεις πάντα περισσότερο ρεύμα απο αυτο που έχεις ορίσει.

• Replies 49
  • Created
  • Last Reply

Σε ρωτάω γιατι βλέπω το VID στο 1.3861v.

To VID που βλέπεις στο Core Temp δεν είναι το Vcore (το στιγμιαίο μπορεις να το δεις στις εικονες που έχει επισυνάψει o συμφορουμίτης απο το CPU-Z, στο πεδίο "Core Voltage"), αν αυτό σε μπερδέυει...

Ναι λάθος μου!

Αυτο που αναφέρω παραπάνω όμως όντως ισχύει!

Παράδειγμα: Ο δικός μου δεν έπαιζε με κάτω απο 1.30v στα 4.6 με το LLC σε ρύθμιση για τα 4.6.

Μόλις άλλαξα το LLC σε ρύθμιση για 5.2+ έχω κατεβάσει το vcore μέχρι 1.29v(δεν έχω δοκιμάσει ακόμα ποιο κάτω).

Ναι λάθος μου!

Αυτο που αναφέρω παραπάνω όμως όντως ισχύει!

Παράδειγμα: Ο δικός μου δεν έπαιζε με κάτω απο 1.30v στα 4.6 με το LLC σε ρύθμιση για τα 4.6.

Μόλις άλλαξα το LLC σε ρύθμιση για 5.2+ έχω κατεβάσει το vcore μέχρι 1.29v(δεν έχω δοκιμάσει ακόμα ποιο κάτω).

To οποίο ειναι απολύτως λογικό γιατι αυτό που κάνει το LLC ειναι το να (προσπαθεί να) αντισταθμίζει την πτώση του Vcore οταν υπάρχει φορτίο έως και να boostάρει όταν το LLC το βάλεις σε υψηλό setting (π.χ. Extreme).

Αρα αν εσύ π.χ. με fixed Vcore 1.3V στο bios στα 4.6Ghz και LLC Regular(=0%, ή disabled ή οπως αλλιως ονομάζεται ανα brand και mobo) idle θα εβλεπες 1.3V αλλα σε full load παράδειγμα θα εβλεπες 1.275V.

Αν εβαζες το LLC Normal(=25%, ή οπως αλλιως ονομάζεται ανα brand και mobo) τότε σε full load θα εβλεπες για παραδειγμα 1.285V. Το LLC αντισταθμίζει την πτώση του Vcore υπο φορτίο.

Αν εβαζες το LLC High(=50%, ή οπως αλλιως ονομάζεται ανα brand και mobo) τότε σε full load θα εβλεπες για παραδειγμα 1.295V. Το LLC αντισταθμίζει την πτώση του Vcore υπο φορτίο.

Αν εβαζες το LLC Ultra High(=75%, ή οπως αλλιως ονομάζεται ανα brand και mobo) τότε σε full load θα εβλεπες για παραδειγμα 1.305V. Το LLC αντισταθμίζει την πτώση του Vcore υπο φορτίο.

Αν εβαζες το LLC Extreme(=100%, ή οπως αλλιως ονομάζεται ανα brand και mobo) τότε σε full load θα εβλεπες για παραδειγμα 1.315V (συνήθως το extreme boostάρει, στην δική μου περιπτωση τουλαχιστον αυτό ισχυει). Το LLC αντισταθμίζει την πτώση του Vcore υπο φορτίο.

Αν εκανες OC με offset/Turbo/EIST on/C1E on θα το παίρναμε λιγο διαφορετικά, το LLC εχει τον ιδιο ακριβώς ρόλο αλλά θα μπορουσαμε να συζητήσουμε λιγο περισσοτερο για το VID, SVID (serial, δυναμικό ή οπως αλλιως θελεις πες το), για το πως αλλιώς μπορεις να αντισταθμίσεις το Vdrop (additional turbo voltage) κλπ

ΥΓ: Διευκρινίζω για να μην υπαρξει παρεξήγηση οτι τα νουμερα ειναι τελειως ανακριβή και μόνο για το παραδειγμα.

Αυτή τη διαπίστωση εκανα και εγω,αλλα δεν ξέρω ακριβώς ποιο είναι το κέρδος μου απο το LLC όταν το βάζω ψηλά για να με boostαρι.

Δηλαδή τι θα κερδίσω αν πχ. στα 4.6 είμαι σταθερός με 1.305v και LLC 50%... και βάζοντας το 100% κατεβαίνω στα 1.28v,αλλα το LLC με παει πάλι στα 1.305v;(τυχαία τα νούμερα)

Παίζει να δω καλύτερες θερμοκρασίες σε idle κατάσταση;

Παίζει να δω καλύτερες θερμοκρασίες σε idle κατάσταση;

Το LLC αντισταθμίζει την πτώση του Vcore υπο φορτίο. Αυτός ειναι ο ρόλος του, τιποτα παραπάνω. Σε ακραίες ρυθμίσεις μπορεις να πάρεις και boost αλλα αν εισαι με fixed Vcore αμφιβάλω αν θα σου τελειώσει νωρις το range του Vcore απο την μητρική σου (ξερω και εγω, εκτός και αν θελεις να του ριξεις +1.7V αλλά μάλλον μιλάμε για άλλου τυπου OC πλέον)

Αν σε ενδιαφέρει η idle κατάσταση τότε μαλλον πρεπει να οβερκλοκάρεις με offset.

(Off topic ON, δεν αναφέρομαι σε σένα rory, γενικά)

Eιλικρινα ακομα προσπαθώ να καταλάβω γιατί ενώ η Ιντελ εχει δώσει αυτό το εργαλείο ελάχιστοι φαίνεται να το χρησιμοποιούν. OK και εγώ ειχα συνηθίσει τα παλια τα χρόνια το fixed, idle ξε-idle οτι εβαζες στο bios, αυτο "ετρωγε" η cpu και σε idle (βασικά λιγότερο ετρωγε σε full load γιατι η δική μου εμπειρια απο τις Asus τουλαχιστον του "τότε" περιλαμβάνει πολυυυυυυυ Vdrop).

Ο μόνος λογος για το fixed πλέον (και εννοώ τουλαχιστον την συγκεκριμένη πλατφορμα) ειναι για b2b* καταστάσεις, top ποσταρίσματα κλπ που ουτως η αλλως δεν ειναι για καθε μέρα...ναι, ειναι πιο ευκολο το fixed Vcore αλλα γιατι να μην ειμαι στα XGhz και idle να εχω 0.9V Vcore και σε full load να ανεβαίνει το Vcore αναλόγως την συχνότητα και το φορτίο κάθε εφαρμογής...που σημαίνει, αλλο Vcore θα τραβήξει το Linx, άλλο το Prime, άλλο το UT3, Crysis, browsing κοκ...

Anyway, ότι επιθυμεί ο καθένας, αλλα ειλικρινά για "καθημερινο" OC δεν μπορώ να καταλάβω το fixed Vcore, οχι με αυτή την πλατφόρμα τουλαχιστον...

(Off topic OFF, δεν αναφέρομαι σε σένα rory)

*σορυ, οταν λεω b2b εννοω boot to bench

post-2485-1416075838,6803_thumb.jpg

Και εννοείται ότι ο Freedom έχει δίκιο... εξαιρετικά δύσκολο να είχα τα 4.8ghz με κάτω από 1.30v. Παρόλα αυτά είμαι ευχαριστημένος αφού είμαι σταθερός στα 4.7ghz με 1.288v

Συνολικά πιστεύω πως το καλύτερο νούμερο συμψηφίζοντας το ρεύμα και τις θερμοκρασίες είναι τα 4.4ghz με 1.23v όπως φαίνεται στο προηγούμενο post μου

Το σταθερός για μένα σημαίνει 2 ώρες prime, 2-3 απανωτά convertxtodvd (1080p mkv --> dvd), 2-3 Vantage, και μετά λίγο gaming (αν και εκεί όλα τα κάνει η κάρτα γραφικών). Για πολλούς αν δεν βαρέσεις 10ωρο λιώσιμο του επεξεργαστή τότε δεν θα είσαι ποτέ σταθερός. Για μένα είναι αρκετά όσα ανέφερα πιο πάνω, αφού ξέρω ότι δεν θα bsodάρει ποτέ σε οτιδήποτε κάνω καθημερινά και εννοείται τίποτε από όλα αυτά δεν θα τον φτάσει στα όριά του... τις περισσότερες φορές κάθεται.

Το επόμενο είναι να δοκιμάσω με offset γιατί ούτε γω θέλω τον cpu να τρώει το manual ρεύμα όταν ξύνεται...

Αυτό που θέλω είναι για παράδειγμα στα 4.7ghz να τρώει σε load 1.288v και idle κοντά στο 1.000v. Γίνεται αυτό? Ή θα εξακολουθεί να δίνει όσο πιστεύει η μητρική σε load για να έχω το ελάχιστο δυνατό ρεύμα σε idle?

[MENTION=58]Freedom[/MENTION]

Λογικά θα το έχεις αναφέρει ήδη αυτό που ρωτάω πιο πάνω αλλά είμαι άσχετος με το offset, αν δεν διάβαζα το θέμα που έχεις φτιάξει θα βρισκόμουν ακόμα σε λήθαργο

Το επόμενο είναι να δοκιμάσω με offset γιατί ούτε γω θέλω τον cpu να τρώει το manual ρεύμα όταν ξύνεται...

Αυτό που θέλω είναι για παράδειγμα στα 4.7ghz να τρώει σε load 1.288v και idle κοντά στο 1.000v. Γίνεται αυτό? Ή θα εξακολουθεί να δίνει όσο πιστεύει η μητρική σε load για να έχω το ελάχιστο δυνατό ρεύμα σε idle?

Αν η μητρική σου έχει μια ρυθμιση αντιστοιχη του additional turbo voltage της Asus τοτε ουσιαστικά μπορεις να ρυθμισεις ανεξάρτητα το Vcore σε idle και σε full load (οπου εφόσον πλεον δεν μιλαμε για fixed Vcore θα ειναι ανάλογο της συχνότητας και το πιο σημαντικό, του φορτίου της/των εφαρμογών που εκτελούνται).

Αν η μητρική σου δεν εχει αναλογη ρυθμιση (επειδή καθε brand ονομάζει οτι θέλει όπως θέλει, μην τα παρατήσεις ευκολα, ψαξε αν υπάρχει τετοια ρυθμιση με αλλο ονομα) τοτε όλα εξαρτώνται απο το VID που θα έχει ο επεξεργαστής σου σε idle (οκ, no brainer, εφόσον παιζεις με offset/Turbo/EIST on/C1E enabled τοτε idle εχεις 1.6Ghz και το VID σου θα ειναι 1V και κάτι εκάτοστά) και το αν το offset σου ειναι αρνητικό ή θετικό το οποίο με την σειρά του εξαρτάται απο το πως έχεις ρυθμισει το LLC κοκ.

Δωσε μου λίγο χρόνο να ετοιμάσω εναν θρεντάκι για να τα συζητήσουμε ολα αυτα (αν και παιζει το πηξιμο της αρκουδας)...

Ποιο ειναι το "default" ρευμα για stock χρονισμο?

Επισης, γιατι δειχνει ο,τι να ναι, διαφορετικα στοιχεια δλδ, το core temp απ οτι το cpuz στο VID σε σχεση με το bios??

αυτο που ρωταω ειναι λιγο off topic αλλα μιας και διαβαζα τη συζητησουλα σας θελω να σας ρωτησω το εξης περιεργο που παρατηρησα.

εκει που ετρεχα 3d mark 11 για καποιες αλλαγες που ειχα κανει στα ρολογια της gpu (το cpu το ειχα 4,5Ghz με turbo boost) και μου εδινε score 8600.

μετα ξαχατρεχω 3d mark 11 (gpu τα ιδια ολα) αλλα με cpu 4,4Ghz turbo boost μου εδινε score 8820.

πως γινεται αυτο το πραγμα???

πιο ειναι το ποιο αξιοπιστο προγραμματακι για να παρω μια σωστη μετρηση??

εκει που ετρεχα 3d mark 11 για καποιες αλλαγες που ειχα κανει στα ρολογια της gpu (το cpu το ειχα 4,5Ghz με turbo boost) και μου εδινε score 8600.

μετα ξαχατρεχω 3d mark 11 (gpu τα ιδια ολα) αλλα με cpu 4,4Ghz turbo boost μου εδινε score 8820.

πως γινεται αυτο το πραγμα???

Το συνολικο σκορ (marks) βγαινει με συμψηφισμό και της αποδοσης της cpu.

Ριξε μια ματιά στην ανάλυση ανα τέστ για να παρεις μια ιδέα για την αποδοση της vga σου (ή της cpu) σου και να βγάλεις τα συμπεράσματα σου.

Π.χ. εφόσον την vga δεν την πειραξες σε αυτα τα 2 τεστς, τα αναλυτικά αποτελέσματα για την vga (θα δεις τα FPS) θα ειναι ίδια ή στα όρια του σφάλματος. Τα αντίστοιχα τεστς για την cpu θα ειναι ανεβασμένα την 2η φορά που το ετρεξες ακριβώς επειδή ανεβασες την cpu.

Τα marks ανεβηκαν κυρίως επειδή ανεβασες την cpu και επειδή καλως ή κακώς οταν μιλάμε για marks μιλάμε για συνθετικά τεστς (συμψηφισμός επιμερους αποτελεσμάτον σε ενα νουμερο το τις περισσοτερες φορες μονο του δεν λεει απολυτως τιποτα, μονο συγκρινόμενο με κάποιο αλλο αποτελεσμα).

Το συνολικο σκορ (marks) βγαινει με συμψηφισμό και της αποδοσης της cpu.

Ριξε μια ματιά στην ανάλυση ανα τέστ για να παρεις μια ιδέα για την αποδοση της vga σου (ή της cpu) σου και να βγάλεις τα συμπεράσματα σου.

Π.χ. εφόσον την vga δεν την πειραξες σε αυτα τα 2 τεστς, τα αναλυτικά αποτελέσματα για την vga (θα δεις τα FPS) θα ειναι ίδια ή στα όρια του σφάλματος. Τα αντίστοιχα τεστς για την cpu θα ειναι ανεβασμένα την 2η φορά που το ετρεξες ακριβώς επειδή ανεβασες την cpu.

Τα marks ανεβηκαν κυρίως επειδή ανεβασες την cpu και επειδή καλως ή κακώς οταν μιλάμε για marks μιλάμε για συνθετικά τεστς (συμψηφισμός επιμερους αποτελεσμάτον σε ενα νουμερο το τις περισσοτερες φορες μονο του δεν λεει απολυτως τιποτα, μονο συγκρινόμενο με κάποιο αλλο αποτελεσμα).

μαλλον δεν προσεξες το post μου.

με 4,4ghz cpu εχω score 8820

με 4,5ghz cpu εχω score 8600

gpu clocks το ιδιο!!

μαλλον δεν προσεξες το post μου.

με 4,4ghz cpu εχω score 8820

με 4,5ghz cpu εχω score 8600

gpu clocks το ιδιο!!

Το gpu το διαβασα οτι ειναι το ιδιο, αυτο που δεν παρατηρησα ειναι οτι με την cpu πιο ψηλα σου εβγαλε συνολικά χαμηλότερο σκορ. Σορυ το πήρα αναποδα.

το περιεργο ειναι οτι σε physics test του 3d mark11 εχω περισσοτερα fps με το cpu στα 4,4ghz (23fps) παρα με το cpu στα 4,5ghz (21fps).

δεν ειναι παραλογο αυτο???

παρολ' αυτα με τι εφαρμογουλα μπορω να μετρησω το cpu??? εσεις τι χρησιμοποιειτε???

Ποιο ειναι το "default" ρευμα για stock χρονισμο?

Επισης, γιατι δειχνει ο,τι να ναι, διαφορετικα στοιχεια δλδ, το core temp απ οτι το cpuz στο VID σε σχεση με το bios??

κανεις?

κανεις?

Απ' όσο γνωρίζω φίλε μου, το cpu-z έχει πάντα κάποιες αποκλίσεις που διαφέρουν σε κάθε motherboard. Το πραγματικό voltage το ορίζεις και το βλέπεις μόνο στο bios! To default voltage για τον 2600κ παίζει αναλόγως με το κομμάτι που σου έχει τύχει. Συνήθως είναι 1.240 και 1.260 αλλά έχω τύχει και σε κομμάτια που παίζουν και λίιιιγο πιο χαμηλά!

post-2485-1416075864,5873_thumb.jpg

Κατέληξα να τον έχω στα 4.5Ghz, για τα οποία χρειάζεται το ίδιο ρεύμα που του έδινα στα 4.4 (post 14)... Προφανώς για τα 4.4 θα θέλει λίγότερo.

Τα "τεστ σταθερότητας" εξακολουθούν να είναι όπως τα έγραψα σε προηγούμενο post, δλδ 2 ώρες prime, converXtodvd, 3dmark και gaming... και εξακολουθεί να είναι σταθερός και να μην bsodάρει. Πιστεύω ότι 4.5ghz με 1.232v και με 60 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία είναι ιδανικό για καθημερινό overclock.

Δεν έχω παίξει ακόμα με offset, δεν έχω βρει χρόνο. Αυτόν τον καιρό με ενδιέφερε περισσότερο που θα τον αφήσω "μόνιμα" σχεδόν χωρίς να τον ζορίζω καθόλου.

[MENTION=58]Freedom[/MENTION]

Ελπίζουμε όταν βρεις χρόνο να μας κάνεις ένα φροντιστήριο (ακόμα ένα μάλλον, το πρώτο ήταν ήδη πολύ κατατοπιστικό) για το offset και αν είναι δυνατό να ποστάρεις και μερικές ρυθμίσεις από το bios. Όπως βλέπω έχεις asus μητρική με p67 (εγώ έχω την sabertooth p67)

Για μένα σε παίρνει πολύ ακόμα να τον ανεβάσεις.Είναι κρίμα για μένα να έχετε τέτοια κομμάτια και να τα τρέχετε σε τέτοιες συχνότητες...συχνότητες που τρέχουμε τους δικούς μας!!!

Ανέβασέ τον άφοβα.Σε παίρνει τόσο από τάση όσο και από θερμοκρασίες.

Για μένα σε παίρνει πολύ ακόμα να τον ανεβάσεις.Είναι κρίμα για μένα να έχετε τέτοια κομμάτια και να τα τρέχετε σε τέτοιες συχνότητες...συχνότητες που τρέχουμε τους δικούς μας!!!

Ανέβασέ τον άφοβα.Σε παίρνει τόσο από τάση όσο και από θερμοκρασίες.

Έχω αερόψυξη... και ήθελα σε θερμοκρασίες να μείνω μέχρι τους 60. Λογικά κάποια στιγμή θα ψηθώ να του βάλω νεράκι. Εκεί θα προσπαθήσω να τον έχω στα 4.8+

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.