Jump to content

Ένα πολύπλοκο και περίεργο πρόβλημα!

kostasfxr

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη κατηγορία για το εν λόγω πρόβλημα αλλά ξεκινάω με τη σειρά:

Έχω ένα PC 9ετίας το οποίο εδώ και ένα χρόνο το έχω παρατήσει γιατί δε λειτουργούσε και γιατί έλειπα στο εξωτερικό. Το configuration: Asus A7V266-C Rev 2.0 motherboard, Amd Athlon XP 2000+ CPU, NVidia GeForce MX400 64MB, 2x256MB DDR SDRAM (η μια είναι PC2100, η άλλη PC3200), 40GB HDD, 300W PSU (επάνω λέει 300W και Peak 350W).

Το μηχάνημα ανάβει αλλά με τίποτα δε ποστάρει. Το λαμπάκι της μητρικής ανάβει κανονικά. Όταν είναι συνδεδεμένος ο δίσκος στο καλώδιο IDE δεν ξεκινάει καν, όταν είναι μόνο στο ρεύμα ανάβει ο σκληρός (εξακολουθεί να μην ποστάρει). Η οθόνη επίσης τίποτα. Σε κάποια φάση προσπάθησα να κάνω reset το CMOS βγάζοντας την μπαταρία για λίγη ώρα και βραχυκυκλώνοντας τα δύο πινάκια δίπλα. Μόλις έβαλα πάλι την μπαταρία πάλι δεν άναβε καν (ούτε τα ανεμιστηράκια). Στο site Asus support κάπου έλεγε να βάλω ανάποδα την μπαταρία και να το ανάψω. Τότε άναψε πάλι (χωρίς POST) και αυτή τη φορά δούλεψε και ο σκληρός ακόμη και συνδεδεμένος στο IDE. Διαδοχικά έχω κάνει όλα τα "πειράματα" (σκέτη μητρική χωρίς κάρτα γραφικών, επεξεργαστή και μνήμες - μητρική με επεξεργαστη χωρίς μνήμες κλπ). Το τροφοδοτικό το έχω αλλάξει με κάποιο άλλο αλλά τα ίδια. Τελικά το άφησα χωρίς μπαταρία για μια μέρα και μόλις την τοποθέτησα πάλι κανονικά άναψε (χωρίς POST και πάλι ο δίσκος δε δούλευε με το IDE επάνω). Μετά άναβε αφού πατούσα 6-7 φορές το κουμπί power. Μετά πάλι τίποτα. Όταν γυρνούσα την μπαταρία ανάποδα άναβε πάντα (χωρίς POST πάντα). Δοκίμασα και μια άλλη κάρτα γραφικών μπας και αλλά τίποτα. Υποψιαζόμουν στην αρχή τον επεξεργαστή και παρήγγειλα ένα αλλά αρχίζω να σκέφτομαι μήπως α) ασχολούμαι χωρίς λόγο β) τον παρήγγειλα τζάπα και φταίει τελικά κάτι άλλο... καμία ιδέα;

Συγνώμη για το μακρόσυρτο κείμενο αλλά δεν ξέρω τι να πρωτο-περιγράψω...:rolleyes::rolleyes:

Καλημέρα και καλώς ήρθες.

άλλαξε τις μνήμες εναλλάξ 1-1 σε όσα slot έχει.

αν δεν είναι μνήμες τότε κοιτάς για τροφοδοτικό.πιθανόν να δίνει λιγότερα watt από όσα απαιτούνται για να ανάψουν όλα στο φουλ και να ξεκινήσει σωστά το μηχάνημα.δοκίμασε χωρίς dvd και αν μπορείς να μπεις bios σβήσε ότι έξτρα υπάρχει π.χ. serial com ports κλπ που δε χρειάζεσαι για να μπουτάρεις στο λειτουργικό.

δοκίμασε να φυσήξεις και ότι σκόνη έχει ανάμεσα στα slot όλων των εξαρτημάτων.

καλη τύχη και εδώ είμαστε.

Συμφωνω με τον προλαλισαντα, κι εμενα στο τροφοδοτικο παει ο νους μου. Με M/B, CPU, 1 μνημη και GPU ποσταρει? αυτα ειναι τα βασικα για να κανει POSΤ. βαλε και ενα PC speaker επανω για να ακουσεις τι μηνυματα λαθους σου σφυραει. απο εκει ισως να καταλαβεις ποιο ειναι το προβλημα. αλλα τωρα που το σκεφτομαι ισως και Μ/Β. Κατεβασε και το manual απο την asus και διαβασε προσεκτικα πως γινεται το clear CMOS, αν αφησεις το σχετικο jumper σε λαθος κατασταση τοτε δεν ποσταρει το σηστημα, ειναι κλασικο λαθος αυτο. για κανε αυτα και βλεπουμε

Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Έχω δοκιμάσει εναλλάξ τις μνήμες. Έχω βάλει και μια μόνη της. Έχω δοκιμάσει το τροφοδοτικό μου σε άλλο μηχάνημα και δούλευε. Έχω δοκιμάσει άλλο τροφοδοτικό στο μηχάνημά μου και έκανε τα ίδια. Γενικά τις πολλές σκόνες τις έχω αφαιρέσει. Έχω δοκιμάσει και χωρίς τα CD-ROMs αν και πάντα με αυτά δούλευε παλιά (να πω επίσης ότι και στους οδηγούς CD κάνει το ίδιο. Δηλαδή όταν τους έχω συνδεδεμένους στα καλώδια IDE δεν ανάβουν ενώ μόνο στο ρεύμα ανάβουν κανονικά) Δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει. Το πιο περίεργο είναι ότι με την μπαταρία ανάποδα κάποια στιγμή δούλεψε (χωρίς POST αλλά τουλάχιστον ο σκληρός σπίναρε αν και συνδεδεμένος στο IDE. Στο BIOS δεν μπορώ να μπω αφού ποτέ δεν έχω καταφέρει να το POSTαρω...

Με M/B, CPU, 1 μνημη και GPU ποσταρει?

Καλημέρα Arkuthas και καλώς σας βρήκα στο forum. Δεν ποστάρει ποτέ. Ούτε με σκέτη μητρική, ούτε με σκέτη μητρική + επεξεργαστή, ούτε με Μ/Β + επεξεργαστή + μνήμες + γραφικά. Έχω δοκιμάσει τις εναλλακτικές. Ηχειάκι έχω αλλά δε βγάζει κανένα ήχο. Το manual το έχω διαβάσει. Για να καθαρίσεις το CMOS αρκεί να βγάλεις την μπαταρία και να βραχυκυκλώσεις με ένα jumper 2 πινάκια που έχει. Μετά δεν άφησα κανένα jumper επάνω.

Δηλαδή το CPU που παρήγγειλα να μην το βάλω πάνω καν μήπως καεί και αυτό; Βασικά είναι δίλημμα: να ασχοληθεί κανείς με μηχάνημα 9ετίας; Απλά το CPU ήταν πολύ φτηνό γιαυτό το πήρα. Τώρα αν είναι μητρική θα θες περισσότερα....αν βρεις Socket A πουθενά.

Το αν αξιζει να αασχοληθεις ειναι υποκειμενικο, αποτι καταλαβαινω το κανεις για την παρτη σου και οχι επειδη το χρειαζεσαι να λειτουργει. οποτε βαλε και τη CPU επανω και ας καει. Που μεταξυ μας δεν νομιζω να καει.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.