Jump to content



Νέα για το Διάστημα, Live Streaming και σχολιασμός Thelab style (SpaceLab)


HotPeanut

Recommended Posts

Φορτωμένη με διαστημικά νέα η εβδομάδα, οπότε αναμενόμενα μερικά είναι κάπως περίεργα.

 

Καταρχάς, ξέραμε ότι η απόπειρα ανάκτησης της μισής καλύπτρας του F9 από την προηγούμενη αποστολή (Iridium 5) δεν ήταν επιτυχής, αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο με την πρώτη φορά (PAZ): σχετικά ήπια προσθαλάσσωση και επιστροφή στη στεριά.

 

 

 

Το άλλο απρόσμενο νέο είναι ότι ο Tiangong-1 τελικά κατέληξε στη θάλασσα πολύ κοντά στο σημείο που θα στόχευε, αν ήταν ακόμη υπό έλεγχο. Πολύ ενδιαφέρον έχει και η εξαιρετικά ακριβής τελική πρόβλεψη των Κινέζων για τον χρόνο εισόδου.

 

Η τρίτη απρόοπτη εξέλιξη ήταν η απώλεια επικοινωνίας με τον Ινδικό δορυφόρο GSAT-6A, που είχε εκτοξευτεί επιτυχώς στις 29 Μαρτίου. Δυστυχώς, αν τελικά το πρόβλημα δε λυθεί, θα σηματοδοτεί τη δεύτερη σημαντική αποτυχία του ISRO μέσα στους τελευταίους 7 μήνες.

 

Τουλάχιστον, η αποψινή αποστολή ανεφοδιασμού του ΔΔΣ φαίνεται μέχρι στιγμής να προχωρά χωρίς εκπλήξεις, με επαναχρησιμοποιούμενη κάψουλα και πύραυλο, κουβαλώντας (μεταξύ άλλων) και καινούριο εκτυπωτή της HP για τον σταθμό...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παρότι δε θέλω να μειώσω τα επιτεύγματα της NASA, νομίζω ότι η περιστασιακή δημοσιότητα γύρω από το Orion είναι απλά για να θυμόμαστε ότι το πρόγραμμα δεν έχει παγώσει, έχοντας πρώτα απομυζήσει 12 δις δολλάρια. Προφανώς δικαίως ενσωματώνουν τεχνικές additive manufacturing για διάφορα εξαρτήματα, αλλά αυτό συμβαίνει πλέον σχεδόν σε όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με το διάστημα.

 

Ενδεικτικά, η Rocket Labs "τυπώνει" το μεγαλύτερο μέρος των κινητήρων Rutherford που χρησιμοποιεί στον πύραυλο Electron. Η SpaceX κατασκευάζει με τον ίδιο τρόπο αρκετά μέρη του Merlin που χρησιμοποιεί στον Falcon 9/Heavy και του SuperDraco που ενσωματώνεται στις κάψουλες Dragon. Ομοίως και η Blue Origin με τους BE-4 του υπό κατασκευή New Glenn (και ίσως του Vulcan).

 

Μάλιστα, η Relativity Space, που θεωρείται από τις πιο καινοτόμες startup του χώρου, στηρίζει το επιχειρηματικό της μοντέλο εξολοκλήρου στη συσκευή Stargate, με την προδοκία ότι μελλοντικά η διαστημική ναυπηγική θα περιστρέφεται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το 3D-printing. Οπότε, κλείνω και με το διαφημιστικό τους, με τον εντυπωσιακό Aeon 1. ;)

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μετά την προαναγγελθείσα καθυστέρηση, τελικά τα ξημερώματα ο τελευταίος Falcon 9 Block IV της SpaceX εκτόξευσε με επιτυχία την αποστολή TESS, που είναι με διαφορά το ελαφρύτερο φορτίο που έχει ανεβάσει σε τροχιά (~350 kg). Το πρώτο στάδιο επέστρεψε με επιτυχία και -εκτός απροόπτου- θα επαναχρησιμοποιηθεί για μία ακόμη φορά για τον επόμενο ανεφοδιασμό του ISS, που προγραμματίζεται το νωρίτερο στα τέλη Ιουνίου.

 

Εν αναμονή του πρώτου Block V σε δύο εβδομάδες, μια υπενθύμιση της πολύ ενδιαφέρουσας τροχιάς που θα ακολουθήσει το διαστημικό παρατηρητήριο της NASA παρακάτω:

 

Μέχρι στιγμής, ο Απρίλιος έχει φανεί ενδιαφέρων μήνας, αφού εκτός από την επεισοδιακή επιστροφή του Tiangong-1 είχε επιτυχημένες εκτοξεύσεις για:

* τον Κινεζικό Long March 4C (με 3 δορυφόρους Yaogan)

* τον Ινδικό PSLV (με τον δορυφόρο IRNSS 1I)

* τον Αμερικανικό Atlas-V (με τους μυστικούς δορυφόρους CBAS και EAGLE)

* τον Ευρωπαϊκό Ariane 5 (με τους δορυφόρους Superbird-B3 και HYLAS-4)

* τον προηγούμενο Falcon 9 της SpaceX (για τον 14ο ανεφοδιασμό του ISS από την εταιρεία)

 

αλλά και την πρώτη πτήση υπό πρόωση του SpaceShipTwo της Virgin Galactic από το 2014, οπότε και ένα ατύχημα είχε στοιχίσει τη ζωή ενός πιλότου και την καταστροφή του πρώτου σκάφους.

 

Λιγότερα ευχάριστα ήταν τα νέα για την πρώτη εμπορική εκτόξευση του Electron της Rocket Lab, αφού ένα πρόβλημα κατά τον δοκιμαστικό ανεφοδιασμό του πριν δύο μέρες φαίνεται να μεταθέτει την αποστολή "It’s Business Time" για μερικές εβδομάδες.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Η Gaia της ESA, μια από τις σημαντικότερες επιστημονικές αποστολές των τελευταίων ετών, αναρτά αύριο δημόσια το δεύτερο πακέτο δεδομένων της. Παρότι η αποστολή ήταν εξαρχής ιδιαίτερα φιλόδοξη, μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, έχοντας καταγράψει ήδη από το 2016 με ανεπανάληπτη ακρίβεια τα χαρακτηριστικά 1.1 δισεκατομμυρίου άστρων του γαλαξία μας.

 

Έκτοτε, το τηλεσκόπιο συνεχίζει να στέλνει καθημερινά ~40GB δεδομένων στη Γη, με αποτέλεσμα τα νέα νούμερα να είναι εντυπωσιακά (εικόνα παρακάτω):

Quote

Gaia’s second data release will include positions and brightnesses for nearly 1.7 billion stars, distances, proper motions and colours for 1.3 billion of them, velocities along the line of sight for a subset of seven million, and brightness measurements for half a million variable stars. It also extends the positions and brightnesses to more than half a million quasars, which will allow the celestial reference frame to be fully defined for the first time using optical observations.

 

Gaia_DR2_numbers_600w.jpg

 

Για να συγκεντρώσει τα παραπάνω στοιχεία, η Γαία έχει παρατηρήσει κάθε στόχο της κατά μέσο όρο 20 φορές, ενώ μέχρι τη λήξη της αποστολής αναμένεται ο μέσος αριθμός παρατηρήσεων για κάθε ουράνιο σώμα να φτάνει τις 70. Χάρη σε ευαίσθητους και πολυφασματικούς ανιχνευτές καταγράφει πρακτικά κάθε στόχο με φαινόμενο μέγεθος ως και 20. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να εντοπίσει επιπλέον πολλές χιλιάδες εξωπλανήτες, αλλά και να χαρτογραφήσει με μεγάλη ακρίβεια εκατοντάδες χιλιάδες αντικείμενα στη ζώνη των αστεροειδών.

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Όπως μουρμουρίσαμε και στις Ειδήσεις, χθες ανακοίνωσε δημόσια την παραίτησή του ο Κριμιζής από τη θέση του ως Πρόεδρος του ΕΛΔΟ. Στην επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων:

 

Quote

Με επιστολή μου στον κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στις 16/4/2018 παραιτήθηκα από την Προεδρία του ΕΛΔΟ μετά από μόλις 4 εβδομάδες παραμονής και 3 συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

[...]

Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. Υπουργού, το ρόλο του «Τσάρου του Διαστήματος» στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός.

[...]

Όταν προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ (http://www.documentonews.gr/article/pappas-mikrodoryforoi-sthn-yphresia-...), περιμένει κανείς ότι υπάρχουν μελέτες με τους σκοπούς, τις προδιαγραφές, το σχέδιο κατασκευής υποδομών, κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του, ειδικά όταν συνοδεύεται από υποσχέσεις για ολοκλήρωση σε πολύ σύντομο χρόνο. Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, ενώ, όπως διαπίστωσα, ο ρόλος του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα, είναι τυπικός και προαποφασισμένος.

[...]

Σημειώνω, ωστόσο, ότι δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο. Θυμάμαι, όμως ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το “follow the money”.

 

Πολλές αναφορές του αφιερώνονται στην περιγραφή μιας κάπως κρατικίστικης λογικής, που φαίνεται να στοχεύει στην περιστολή της αυτονομίας του ΕΛΔΟ. Δεν μπορώ να ξέρω αν είχε διαφορετικές δεσμεύσεις όταν συμφώνησε να αναλάβει τη θέση, αλλά υποψιάζομαι ότι η στέγαση του Οργανισμού στο Υπουργείο αντί στον Δημόκριτο (που πρόσφερε δωρεάν χώρο) καταδεικνύει εν μέρει τις προθέσεις της ΓΓ.

 

Επιλέγω όμως να παραθέσω το απόσπασμα που αφορά στο θέμα των μικροδορυφόρων, γιατί εκεί φαίνεται ότι υπήρξε και ουσιαστικό ζήτημα. Ο Κριμιζής αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν οικονομικές σκοπιμότητες και προτρέπει "follow the money". Ως αποτέλεσμα, ακολούθησε σήμερα ομοβροντία εναντίον του από τον Μαγκλάρα, αλλά και καθηγητές των 4 Πανεπιστημίων που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα.

 

Ο Παππάς σχολίασε απλά "ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του", ενώ ο διάδοχος του Κριμιζή στην προεδρία του ΕΛΔΟ, Πρωτόπαππας, έκανε πιο αναλυτικά σχόλια, που οδήγησαν και σε νέα απάντηση του Κριμιζή.

 

Όπως και να ΄χει, η εξέλιξη είναι πολύ δυσάρεστη. Σίγουρα η παρουσία του Κριμιζή προσέδιδε κύρος στον Οργανισμό, αν και το κενό που αφήνει με την αποχώρησή του ίσως δεν είναι τόσο δυσαναπλήρωτο σε έναν φορέα με τόσο περιορισμένο κύκλο εργασιών. Το μείζον θέμα είναι ότι τελικά αποδείχτηκε αδύνατο να συνεργαστούν αποτελεσματικά και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον οι άνθρωποι που επί χρόνια επεδίωκαν τη δημιουργία του Οργανισμού.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

https://edition.cnn.com/2018/05/05/us/nasa-mars-insight-launch/index.html

 

Quote

After a six-month journey, if it all goes as planned, InSight -- whose name is short for Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport -- will touch down just north of the Martian equator on November 26, joining five other NASA spacecraft operating on and above Mars.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

https://www.develop3d.com/blog/2018/05/hp-mars-home-planet-competition-enters-rendering-phase

 

Quote

HP Mars Home Planet, the year-long competition that challenges the creative community to design solutions to support one million humans on Mars, has entered the rendering phase.

https://www.develop3d.com/features/life-on-mars-design-engineering-hp-mars-home-planet

http://www.hpmarshomeplanet.com/

 

HPMars_Transportation_SM_img_1_FW.png

Link to comment
Share on other sites

Κλείνοντας με τη σημερινή εκτόξευση του Bangabandhu-1 με έναν Falcon-9, αυτή η εβδομάδα περιλάμβανε δύο αποστολές χωρίς ιδιαίτερη πολυπλοκότητα, που όμως τυχαίνει να πετυχαίνουν σημαντικά ορόσημα.

 

Την Τετάρτη, ένας Κινεζικός Long March 4C έθεσε σε τροχιά τον Gaofen 5, έναν μοντέρνο τηλεπισκοπικό δορυφόρο με 6 επιστημονικά όργανα. Έτσι, για πρώτη φορά η Κίνα θα έχει πρωτογενή περιβαλλοντικά δεδομένα υψηλής ποιότητας, χωρίς να κατεφεύγει σε διεθνείς συνεργασίες. Αυτή η εκτόξευση ήταν η 14η για την Κίνα φέτος, που σημαίνει ότι έχει ήδη ισοφαρίσει την επίδοση της περασμένης χρονιάς, έχοντας πετύχει τον καλύτερο ρυθμό της ιστορίας της.

 

137164961_15258191232991n-678x502.jpg

 

Από την άλλη, η αποψινή εκτόξευση του Falcon 9 που έθεσε σε τροχιά τον πρώτο Μπαγκλαντεσιανό δορυφόρο, σηματοδοτεί την πρώτη πτήση της τελικής έκδοσης του πυραύλου (Block 5). Με αυτήν την έκδοση παγώνουν οι σημαντικές αλλαγές, με στόχο τις 7 συνεχόμενες επιτυχημένες εκτοξεύσεις χωρίς μείζονες νέες επεμβάσεις, που οδηγούν στην πιστοποίηση για επανδρωμένες πτήσεις από τη NASA. Η συνολική ισχύς των κινητήρων του πρώτου σταδίου ανέρχεται πλέον σε >7600 kN και του δεύτερου σταδίου σε 979 kN.

 

 

Αν όλα πάνε καλά, μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς αναμένεται να δούμε τον πρώτο πύραυλο με 3 ή περισσότερες πτήσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 ίσως έχουμε των πρώτο πύραυλο που θα φτάσει τις 10 πτήσεις, ενδεχομένως με δύο συνεχόμενες εντός 24 ωρών.

 

Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα κατασκευαστούν ~30-50 νέοι Falcon 9, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα πραγματοποιήσουν ~300 αποστολές, μέχρι να είναι διαθέσιμος ο πρώτος λειτουργικός BFR.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://www.iflscience.com/space/nasa-discovers-new-magnetic-process-in-space-and-the-video-will-trip-you-tf-out/

 

Quote

Scientists working with NASA’s Magnetospheric Multiscale spacecraft (MMS) have uncovered a new type of space magnetism near Earth, and its trippy simulation will really make you appreciate the safety of our gravitational bubble.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

https://motherboard.vice.com/en_us/article/bj3z48/nasa-atomic-fridge-cal-bose-einstein-quantum-iss

 

Quote

Later this year, a small part of the International Space Station will become 10 billion times colder than the average temperature of the vacuum of space thanks to the Cold Atom Lab (CAL). Once it’s on the space station, this atomic fridge will be the coldest known place in the universe and will allow physicists to ‘see’ into the quantum realm in a way that would never be possible on Earth.

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όσο μελετάται το θέμα των προωθητήρων χωρίς καύσιμο, τόσο φαίνεται ότι είναι μάλλον απίθανο να οδηγήσουν σύντομα σε κάτι λειτουργικό...

https://www.researchgate.net/publication/325177082_The_SpaceDrive_Project_-_First_Results_on_EMDrive_and_Mach-Effect_Thrusters

Quote

Our results show that the magnetic interaction from not sufficiently shielded cables or thrusters are a major factor that needs to be taken into account for proper µN thrust measurements for these type of devices. 

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το EMDrive:

Quote

This  clearly  indicates  that  the  “thrust”  is  not coming  from  the  EMDrive  but  from  some electromagnetic  interaction. [...] Considering  the  magnetic field strength  of  the Earth’s  magnetic field  of  48 µT with  an  inclination  of  70°  in  middle  Europe,  a  few centimeters of cables and a current of 2 A (similar to what  is  needed to  power  the  amplifier),  we  obtain Lorentz  forces  of  a few  µN,  which is  similar  to  our observed “thrust” values.

 

Αντίστοιχα συμπεράσματα και για το Mach-Effect Thruster:

Quote

This  again  indicates  that  there  must  be some  electromagnetic  interaction  or  thermally induced center of mass shift that is masking any real thrust value. [...]  We therefore  expect  only 0.02 µN  which  may  be  present  in  our  thrust  data  but masked by electromagnetic/thermal issues.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.