Jump to content



Νέα για το Διάστημα, Live Streaming και σχολιασμός Thelab style (SpaceLab)


HotPeanut

Recommended Posts

πριν 9 ώρες, το μέλος honda22 έγραψε:

 

 

Γέμισε το net βίντεο τύπου wtf,alien invasion κτλ.. κλάμα, 

https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/a88BzgV_460sv.mp4

Κυκλοφορούν ωραίες εικόνες πάντως..

http://www.lifo.gr/now/world/174146

  • Haha 1
  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια εκτόξευσης του πρώτου Electron "It's a Test" στις 25 Μαΐου πέρυσι, η Rocket Lab σήμερα εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο "Still Testing", με φορτίο 3 Cubesats (δύο Lemur-2 και έναν Dove Pioneer).

 

Παρότι είναι σχεδιασμένος για μικρά φορτία (έως 225 kg), ο Electron ενσωματώνει ενδιαφέρουσες καινοτομίες, όπως την εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων και τον πρώτο πυραυλοκινητήρα (Rutherford) που τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλεκτρικές αντλίες και μπορεί να "τυπωθεί" σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα σε 24 ώρες.

 

Ο στόχος της εταιρείας είναι να μπορεί να προφέρει εκτοξεύσεις μικρών δορυφόρων σε ηλιοσύγχρονη τροχιά (~500 km) με κόστος κάτω από 6 εκατομμύρια δολλάρια.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το "επίσημο" βίντεο της δοκιμής (μοιάζει λίγο συντομότερο από όσα μαγνητοσκοπήθηκαν ζωντανά):

 

 

Ο καλύτερος ήχος είναι μάλλον σε αυτό (η δοκιμή ξεκινά μετά το 16:20, ο ήχος γύρω στο 16:37):

https://www.pscp.tv/w/1OyJAdZqNjzGb

 

Και η καλύτερη εικόνα εδώ (η δοκιμή ξεκινά μετά το 37:00):

https://livestream.com/accounts/20522137/spacexfalconheavytest/videos/169199075

 

Link to comment
Share on other sites

Η χθεσινή εκτόξευση ενός Ariane 5 έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από πρόσφατες εκτοξεύσεις άλλων οχημάτων που είχαν προβλήματα με την ολοκλήρωση της αποστολής τους, παρότι οι φέροντες πύραυλοι λειτούργησαν σωστά (SpaceX - Zuma, Electron - It's a Test, PSLV - IRNSS 1H).

 

20180125-Ariane-Quick-1.jpg

 

Τελικά, παρά τους αρχικούς φόβους, οι δορυφόροι SES 14 (μαζί με την αποστολή GLOBAL της NASA) και Al Yah 3 τέθηκαν σε τροχιά, αν και το δεύτερο στάδιο του Ariane έχασε την επαφή του με τους σταθμούς εδάφους λίγο μετά το διαχωρισμό του. Και οι δύο δορυφόροι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά αναμενόταν για να φτάσουν στην σωστή γεωστατική τροχιά τους, αλλά τουλάχιστον διεσώθησαν.

 

Το χθεσινό περιστατικό έχει ιδιαίτερη σημασία εν όψει μερικών μελλοντικών εκτοξεύσεων με τον Ariane 5, με κρισιμότερες ίσως τις αποστολές BepiColombo και JWST, αλλά και με "ελληνικό" ενδιαφέρον για τον HellasSat 4.

 

Πάντως, αυτό είναι το πρώτο ουσιαστικό πρόβλημα για τoν δημοφιλή πύραυλο της ArianeSpace μετά από 82 συνεχόμενες επιτυχείς εκτοξεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή τη διόρθωση στο παραπάνω απόσπασμα από τη φαντασμαγορική διπλή προσγείωση, μου ήρθαν ξανά στο μυαλό μερικά ενδιαφέροντα παραλειπόμενα από χθες. Κατ' αρχάς, οι περισσότερες λήψεις από τις κάμερες των πλευρικών προωθητήρων έδειχναν δύο φορές το ίδιο πλάνο. Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά ειδικά στην προσγείωση. Το "τελικό" βίντεο παρακάτω είναι επεξεργασμένο (λίγο άτσαλα), ώστε να δείχνει τα σωστά πλάνα (η προσγείωση στο ~30:00):

 

Edit: βλέπω ότι το ανεβοκατεβάζουν το επεξεργασμένο βίντεο, ίσως για να το σουλουπώσουν λίγο καλύτερα. Όταν ξαναμπεί η τελική έκδοση, θα το ξαναδιορθώσω.

 

 

Επίσης, είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι η προσνήωση του κεντρικού σταδίου απέτυχε (φαίνεται στο ~30:40). Ο πύραυλος καταλήγει στη θάλασσα, περίπου 100 m εκτός πλάνου, με ταχύτητα κοντά στα 500 km/h και εκρήγνυται, καταστρέφοντας δύο από τις μηχανές του σκάφους και σκορπώντας παντού συντρίμμια, που διακρίνονται στην κάμερα. Η αιτία ήταν πιθανότατα η εξάντληση του τριαιθυλαλουμινίου-τριαιθυλοβορανίου που χρησιμοποίεται για την επανεκκίνηση των Merlin. Το αποτέλεσμα ήταν να επανεκκινήσει μόνο ένας κινητήρας, αντί για τρεις, που δεν αρκούσε για την αναγκαία επιβράδυνση.

 

Ειπώθηκε ότι ενδέχεται να έχει επιβιώσει από την καταστροφή κάποιο καλύτερο πλάνο της έκρηξης, το οποίο μπορεί να κυκλοφορήσει. Πάντως, ακόμη περιμένουμε να δούμε τα αντίστοιχα πλάνα από την αποστολή του BulgariaSat-1, παρότι εκείνη η προσνήωση ήταν (πολύ) οριακά επιτυχημένη.

 

Το θετικό είναι ότι αυτός ο πύραυλος δεν έφερε τα καινούρια, πανάκριβα, πτερύγια τιτανίου, όπως οι δύο πλευρικοί, οπότε η ζημιά περιορίστηκε στην απώλεια ενός περιττού πυραύλου Block III-IV.

 

Τέλος, άλλο ένα πλάνο από τη διπλή προσγείωση, με πολύ καθαρό ήχο και λιγότερες ομιλίες από άλλα:

 

 

Έγινε επεξεργασία από acct
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.