Jump to content

Μικρή αναβαθμισούλα σε παλιό επεξεργαστή, να την κάνω?

Neuron

Recommended Posts

Mη μαλώνεται ρε παιδιά ξερω απο pc :triniti:

Aπλα overclock δεν ετυχε να κανω ποτε γιατι το θεωρω ανουσιο (no offense) να βαζεις σε κινδυνο το μηχανημα για λιγα hertz αν δεν ειναι τουλάχιστο 8ετίας καλη ώρα.

Occultist ενα flash game μεγενθυμένο ισως ειναι το πιο απαιτητικό σε cpu που εχεις τρέξει και συ γιατι χρησιμοποιεί vector graphics (καθε γραμμη υπολογίζεται απο μια εξίσωση) σε αντιθεση με τα υπολοιπα games. Σύγκρινε cpu usge ενω παιζεις flash με browser ζουμαρισμενο και ξεζουμιτο και θα δεις.

Btw εκανε κανεις ζουμ να δουμε αν κολλαει και σε σας?

Επίσης υπάρχει περίπτωση να κανει ανεξήγητα restart ενώ οι θερμοκρασίες δεν εγιναν ποτε επικίνδυνες?

Και γιατι να φαει corruption? απο τα restart?

Μου αρέσει που εσύ του προτείνεις αμφιβόλου λειτουργικότητας μεταχειρισμένο προϊόν ενώ είσαι απολύτως βεβαίως ότι ο άνθρωπος με τις εγχειρίσεις μέσα στο κουτί δεν θα κάνει κάποιο λάθος καίγοντας καμιά μητρική ή δίσκο.

Να στο πω αλλιώς; Μπορούσες να ποστάρεις ένα "Μην ασχολείσαι με overclocking διότι μπορεί να κάνεις καμιά ζημιά" χωρίς να σχολιάζεις απαξιωτικά τους άλλους. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, είμαι σίγουρος ότι δεν θα του πουλήσουν σε... τιμή ευκαιρίας κάποιον χλιαρό Prescott ή κάποια ταχύτατη 2400Pro AGP.

PC Hardware είναι, δεν είναι μπετονιέρα. Ή λειτουργεί ή δε λειτουργεί (με λίγες εξαιρέσεις που αφορούν @@μένα στο overclocking κομμάτια). Και υπάρχουν συγκεκριμένα μαγαζια που έχουν κάποια διαθεσιμότητα σε παλια κομμάτια και σε χώμα τιμές. Δε θέλω να κάνω διαφήμιση- ας στείλει πm άμα ενδιαφέρεται.

Και το ότι θα είναι prescott και agp νομίζω δε μπορεί να το αποφύγει, ε;

Και ο ίδιος στην αρχή ρώτησε ακριβώς αυτό για το οποίο απαντώ, για να βάλει ο ίδιος το cpu. Για overclocking ούτε μίλησε καθόλου, ούτε είναι ασφαλέστερο σε καμια περίπτωση από το να κοτσάρεις ένα δίσκο - ειδικά όταν μιλάμε για μηχάνημα που τρέχει πασιέτζες. Πάλι καλά που δεν του είπατε για άζωτο...

Mη μαλώνεται ρε παιδιά ξερω απο pc :triniti:

Aπλα overclock δεν ετυχε να κανω ποτε γιατι το θεωρω ανουσιο (no offense) να βαζεις σε κινδυνο το μηχανημα για λιγα hertz αν δεν ειναι τουλάχιστο 8ετίας καλη ώρα.

Occultist ενα flash game μεγενθυμένο ισως ειναι το πιο απαιτητικό σε cpu που εχεις τρέξει και συ γιατι χρησιμοποιεί vector graphics (καθε γραμμη υπολογίζεται απο μια εξίσωση) σε αντιθεση με τα υπολοιπα games. Σύγκρινε cpu usge ενω παιζεις flash με browser ζουμαρισμενο και ξεζουμιτο και θα δεις.

Επίσης υπάρχει περίπτωση να κανει ανεξήγητα restart ενώ οι θερμοκρασίες δεν εγιναν ποτε επικίνδυνες?

Δεν αμφέβαλλα για τα περι cpu usage.

Επίσης, ΑΝΕΤΑ μπορεί ένα κρύο μηχάνημα να είναι ΑΣΤΑΘΕΣ. Αλλά βέβαια, με αυτούς που γράφουν και εδώ μέσα νόμισες ο άνθρωπος ότι το όλο θέμα του overclocking είναι να βάλεις το pc στο ψυγείο...

Κάνε μια τσάρκα Στουρνάρη και θα βρεις μια μεσοβέζικη λύση να κάνεις τη δουλειά σου, με λίγα χρήματα.

Ζουμαρισμένο το είχα δοκιμάσει και δεν είδα κωλύματα. Δοκίμασα και με τον έναν πυρήνα εντελώς off, αλλά δεν κόλλαγε. Βέβαια στην δική μου περίπτωση είναι όλο το σύστημα ποιο σύγχρονο όχι απλά η cpu. Θα σου ξανά προτείνω πάντως αν δεν έχεις δοκιμάσει τον Chrome ή τον Opera με flash να τους ρίξεις μια ματιά. Μπορεί η κάρτα σου να μην επιταχύνει Flash αλλά δεν χάνεις τίποτα και σίγουρα δεν θα πάθει corruption ο δίσκος σου. Βέβαια θα μπορούσε πάντα να πεταχτεί κάποιος και να πει ότι μπορεί να γεμίσει ο δίσκος σου ή να υποστεί υπερβολικό fragmentation......:wall:

Ρίξε μια ματιά εδώ Adobe Flash: A Look At Browsers, Codecs, And System Performance : Adobe Flash Player: A Brief History

Στο overclocking πάντα πας βήμα βήμα και τσεκάρεις σταθερότητα σε μνήμες και επεξεργαστή. Δεν είναι θέμα αποκλειστικά θερμοκρασιών. Και χωρίς να ανεβάζει θερμοκρασίες ένα σύστημα όταν ένα κομμάτι hardware αδυνατεί να δουλέψει σε κάποια συχνότητα απλά ή δεν θα δουλέψει καθόλου και θα χρειαστεί να αλλάξεις πάλι τις επιλογές στο BIOS σε κατώτερες τιμές ή θα δουλέψει μεν αλλά το σύστημα θα είναι ασταθές. Ασταθές θα μπορούσε να γίνει ένα σύστημα ακόμα και αν άλλαζες cpu και έβαζες έναν Prescott στα 3.4GHz. Αν ο Ρ4 που έχεις δουλεύει οριακά με το τροφοδοτικό που έχεις, μπορεί κατά καιρούς να έχεις δει και καμιά μπλε οθόνη εξαιτίας αυτού. Βάζοντας έναν P4 στα 3.4GHz που μπορεί να ζητάει περισσότερα watt θα μπορούσες απλά να χειροτερέψεις την κατάσταση. Αστάθειες και μπλε οθόνες θα μπορούσες να δεις ακόμα και αν η μητρική σου παρουσιάζει ασυμβατότητα με τις μνήμες που έχεις κ.τ.λ. Υπάρχουν χιλιάδες threads στα fora με παραδείγματα ασταθών μηχανημάτων λόγω overclocking ή και χωρίς overclocking, αστάθειες που θα μπορούσαν να οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες. Απλά στην περίπτωση του overclocking... πας γυρεύοντας, επειδή όμως το ξέρεις αυτό φροντίζεις στο τέλος να παραμείνεις σε μια συχνότητα ενός κλικ ποιο κάτω από εκεί που έχεις ήδη επιβεβαιώσει την σταθερότητα του συστήματός σου.

Υπογραφή

Ένας από "αυτούς που γράφουν και εδώ"

Με λίγα λόγια θα πρέπει να "ανοίξεις κανα βιβλίο", να μάθεις από bios, παραμέτρους επικοινωνίας ram-cpu-mobo, volts, fsb, latencies, precharge, ασύγχρονες συχνότητες, πως να αναστήσεις κλειδωμένο bios, πως να αποκλείεις παράγοντες αστάθειας κλπ. να αγοράσεις κιόλας τροφοδοτικό της προκοπής και ανεμιστήρες, να κάνεις πόσα πειράματα και benches, τα οποία επειδή είσαι πρωτάρης μάλλον θα σου στοιχίσουν και μερικά format (ω τι κρίμα που δεν έχεις backup), να τρέξεις διαδοχικά stress tests, και ΑΝ στο τέλος σου ΚΑΤΣΕΙ, να πηγαίνει στην καλύτερα 10% γρηγορότερα το μηχάνημα, ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ FLASH GAME ΣΟΥ.

Εναλλακτική; Πας στα εξάρχια στο ELX και παίρνεις 3.4ghz και 1800ΧΤ με 30-40 ευρώ, τα βάζεις σε ένα απόγευμα και σίγουρα θα δεις τη διαφορά που θες και με ασφάλεια.

ΥΣ. Ναι, "αυτοί που γράφουν εδώ μέσα" όντως, έστω και με εκ των υστέρων τεκμηρίωση, σου πρότειναν την ενδεδειγμένη λύση...

1800ΧΤ

Ναι ναι, η 1800ΧΤ είναι η τέλεια λύση. ΔΕΝ υποστηρίζεται πλέον από την ΑΤΙ στους drivers σε αντίθεση με την 7800GS από την Νvidia, ΔΕΝ υποστηρίζει επιτάχυνση flash που μας ενδιαφέρει και βέβαια έχει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ κατανάλωση. Εντάξει έχει και κάτι τις καλύτερες επιδόσεις στα 3D που ΔΕΝ μας ενδιαφέρουν. :tomato:

Παιδιά ρωτάω συγκεκριμενα πραματα ή μαλλον ας τα διατυπώσω καλύτερα..

Mπορεί να πάθει μόνιμη βλάβη κατι ενω προσέχεις τις θερμοκρασίες του?

Δηλαδή να το γυρίσεις στις παλιές ρυθμίσεις και να συνεχίσει να είναι ασταθές ενώ δεν έπαθε ζημιά λόγω θερμοκρασιων?

Τι σχέση έχει το corruption του σκληρού με το overclock μπορει να μου πει καποιος?

Να ξεκαθαρίσω κατι ΔΕΝ με ενδιαφέρει να μάθω να σταθεροποιώ το σύστημα μου σε νεες ταχυτητες μετα απο overclock αλλα αν μπόρω να το γυρισω στις παλιες χωρις προβλημα.

ευχαριστω ολους για τις απαντήσεις

Παιδιά ρωτάω συγκεκριμενα πραματα ή μαλλον ας τα διατυπώσω καλύτερα..

Mπορεί να πάθει μόνιμη βλάβη κατι ενω προσέχεις τις θερμοκρασίες του?

Δηλαδή να το γυρίσεις στις παλιές ρυθμίσεις και να συνεχίσει να είναι ασταθές ενώ δεν έπαθε ζημιά λόγω θερμοκρασιων?

Όχι αν δεν ανεβάσεις ρεύματα και δεν χτυπάνε κόκκινο οι θερμοκρασίες δεν θα πάθει τίποτα. Το ξανά γυρνάς σε default ρυθμίσεις και συνεχίζεις κανονικά την δουλειά σου.

Τι σχέση έχει το corruption του σκληρού με το overclock μπορει να μου πει καποιος?
Υποθέτω ότι αν το σύστημα είναι ιδιαίτερα ασταθές και φάει restart την ώρα που γράφει στο δίσκο να καταστραφεί κάποιο αρχείο του συστήματος. Αν τις δοκιμές δεν τις κάνεις στο στυλ "Ας πάω από τα 2.4 στα 3.4 με την μία" δεν θα έχεις πρόβλημα. Δεν έχω ασχοληθεί με Ρ4 υποθέτω πάντως ότι μικρά βήματα των 50Hz με αντίστοιχο έλεγχο σταθερότητας σε κάθε βήμα (έστω και της "πλάκας" τρέχοντας ένα System Stability Tester σε κάθε βήμα) δεν θα ήταν κάτι το επικίνδυνο. Βρίσκεις μια συχνότητα όπου δεν πετάει error ο tester και δουλεύεις το σύστημα ένα κλικ ποιο κάτω. Προσωπικά εμένα δεν μου έχει τύχει τα τελευταία χρόνια να πάθει κάτι ο δίσκος λόγω overclocking.
Να ξεκαθαρίσω κατι ΔΕΝ με ενδιαφέρει να μάθω να σταθεροποιώ το σύστημα μου σε νεες ταχυτητες μετα απο overclock αλλα αν μπόρω να το γυρισω στις παλιες χωρις προβλημα.

ευχαριστω ολους για τις απαντήσεις

Το πολύ πολύ να κάνεις ένα Clear CMOS που ίσως να μην χρειάζεται καν λόγω του ότι υποστηρίζει dual BIOS η μητρική.

Ωραια, αρα ο occultist ειναι υπερβολικός και η λέξη overclock τον αγχώνει γι αυτό βγήκε εκτός θέματος :D φιλικά οκουλτ.

Yanni συμφωνείς και συ οτι καλύτερα απο bios παρα απο το προγραμματακι της gigabyte? Θελω να πω αφού το δίνει ο κατασκευαστής της μητρικής γι αυτο το σκοπο δεν θα πρεπει να είναι και καλό?

Ξέρουμε κανενα καλο προγραμμα που να δείχνει το στρες cpu ram gpu την ωρα που παιζεις ενα οποιοδήποτε game fullscreen ή και εκτος παιχνιδιου? Ετσι ωστε οταν ζορίζεται καπου το πισι να μπορω να δω ποιο ακριβώς κομματι εφτασε στα στα ορια του.

Ωραια, αρα ο occultist ειναι υπερβολικός και η λέξη overclock τον αγχώνει γι αυτό βγήκε εκτός θέματος :D φιλικά οκουλτ.

Yanni συμφωνείς και συ οτι καλύτερα απο bios παρα απο το προγραμματακι της gigabyte? Θελω να πω αφού το δίνει ο κατασκευαστής της μητρικής γι αυτο το σκοπο δεν θα πρεπει να είναι και καλό?

Ξέρουμε κανενα καλο προγραμμα που να δείχνει το στρες cpu ram gpu την ωρα που παιζεις ενα οποιοδήποτε game fullscreen ή και εκτος παιχνιδιου? Ετσι ωστε οταν ζορίζεται καπου το πισι να μπορω να δω ποιο ακριβώς κομματι εφτασε στα στα ορια του.

Δεν έχω ασχοληθεί με Ρ4 και τα τελευταία χρόνια προτιμώ ένα ικανοποιητικό και ασφαλές overclocking από το να σπρώξω το σύστημα στα όριά του.

Αν κάποιος μου έδινε το σύστημά σου να το δοκιμάσω, θα δοκίμαζα πρώτα το πρόγραμμα της Gigabyte. Θα έκανα μικρά βηματάκια προς τα πάνω το FSB ή ότι άλλο χρησιμοποιείται στο overclocking του Ρ4 και κάθε φορά θα το έβαζα να τρέχει ένα 16άρι έστω τεστ στον Stability tester που σου έχω ήδη αναφέρει έχοντας από πριν επιλέξει 2 threads στον tester (ώστε να καλύψω το HT του Ρ4). Αν έβλεπα αστάθεια στα 2.9GHz και δεν ήθελα να παίξω με ρεύματα και ιστορίες θα άφηνα το σύστημα στα 2.8GHz. Αν έτρωγα restart θα έμπαινα κατευθείαν στο BIOS ώστε να κατεβάσω λίγο την συχνότητα και να σιγουρευτώ ότι δεν θα πάει να φορτώσει windows με την συχνότητα που έφαγα το restart και από εκεί και πέρα θα αποφάσιζα τι θα έκανα.

Αυτά πολύ μπακαλίστικα και πολύ γενικά. Αν ήμουν μπροστά στον υπολογιστή σου μπορεί να δοκίμαζα κάτι το διαφορετικό. Θα σου πρότεινα να ψάξεις λίγο στο internet την μητρική σου παρέα με την λέξη overclocking να δεις τι μπορείς να βρεις και ίσως κάποιο tutorial του προγράμματος της gigabyte. Ότι ερώτηση έχεις πιθανόν την είχε και κάποιος άλλος πριν από εσένα που σημαίνει ότι με μια αναζήτηση στο lab ή γενικότερα στο internet θα βρεις κάποια απάντηση. Αν όχι εδώ είμαστε...

Όλες οι απόψεις είναι δεκτές, ο θεματοθέτης μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει, εφόσον και ο ίδιος έχει μια εμπειρία από η.υ, όπως αναφέρει. Δεν χρειάζεται επιθετικό ύφος, δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε.

Στο θέμα μας τώρα, ο συγκεκριμένος Northwood παίρνει αρκετό O/C και όπως σου πρότεινα και πριν μπορείς να τον ανεβάσεις (3.0-3.2 άνετα έως 3.6 με λίγο vcore).

Σε θερμοκρασίες και ρεύμα είναι πολύ καλύτερος από Prescott, από προσωπική εμπειρία.

Είχα και τους δύο την περίοδο 2004-5.

Αν έχεις μια εξοικείωση με το υλικό και μπορείς να κάνεις παιχνίδι ανέβασέ τον! Έτσι θα δείς αν το μηχάνημα μπορεί να ανταποκριθεί στην εργασία που θες. Αν ΟΧΙ, τότε διαπιστώνεις ότι και με πιθανή αγορά-ανταλλαγή cpu θα έβγαινες χαμένος και πρεπει να πας σε αναβάθμιση.

Συμπληρωματικά μπορείς να δανειστείς από ένα γνωστό ή να αγοράσεις από ένα κατάστημα μεταχειρισμένων, όπως σωστά ανέφερε ο Occultist, μνήμη (1GB), εφόσον δεις μια βελτίωση με το O/C.

Περιμένω νέα σου..

Εγώ απλά θα παραθέσω την εμπειρία μου σε παρόμοιο μηχάνημα.. Pentium IV σε mobo Gigabyte 81945PL-G , από 2.8 κατάφερα να τον φτάσω στα 3.4Ghz μέχρι εκεί. Άλλαξα τον ανεμιστήρα της intel με μια ψήκτρα της Thermaltake και πρόσθεσα και έναν 120αρη στο κουτί.(το οποίο δεν είχε κανέναν).

Πάνω από τα 3.4Ghz τέλος , δεν bootare καν.

Το νού σας γιατί είμαι σχεδόν noob. :p

Πειράματα έκανα με το παλιό μηχάνημα.

Τώρα είναι σταθερά στα 3.25Ghz και δουλεύει καλά.

• 3 weeks later...
Όλες οι απόψεις είναι δεκτές, ο θεματοθέτης μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει, εφόσον και ο ίδιος έχει μια εμπειρία από η.υ, όπως αναφέρει. Δεν χρειάζεται επιθετικό ύφος, δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε.

Ενταξει δεν ηθελα να γινω κακος αλλα να πω την αληθεια επειδή πήγαινε η συζήτηση αλλου. Εξάλλου όλοι νομίζω το χουμε κανει αυτο καποια στιγμη σε συζητήσεις που γνωρίζουμε πολυ καλα το θεμα. Επίσης o occ έδωσε σημαντική πληροφορία για τα μεταχειρισμένα στη στουρνάρη, θα σου στειλω pm occult να μου πεις μαγαζια.

Αυτό τον καιρό δεν έχω χρόνο να τον τρέχω σε περίπτωση που παει κατι στραβά οποτε το overclock αναβάλεται για τωρα. Οταν κάνω κινηση θα ποστάρω.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.