Jump to content

Θέμα με RAID 1, διαγραφή, αντικατάσταση δίσκου και επαναφορά RAID

tragikos

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας,

Είχα φτιάξει ένα συστηματάκι εδώ και είχα βάλει δύο Western Digital Caviar Green WD15EARS 1.5TB HDD 3.5" (64MB Cache, 7200RPM, SATA 3Gb/s) σε RAID 1. Το θέμα είναι ότι όπως φαίνεται ο ένας από τους δύο τα έφτυσε, αφού όπως μου ανέφερε ο ιδιοκτήτης κατά την εκκίνηση κλίκαρε και έβγαζε μήνυμα σφάλματος στην θύρα SATA που ήταν συνδεμένος.

Ο δίσκος αφαιρέθηκε δοκιμάστηκε σε άλλο μηχάνημα όπου αν και φαίνεται στο BIOS, δεν τον αναγνωρίζουν τα Windows. Πριν τον πάει ο ιδιοκτήτης για αντικατάσταση θα ήθελε να τον καθαρίσει πλήρως. Υπάρχει κάποιος τρόπος;

Αφού με το καλό πάρει καινούριο ίδιο, και δω και εγώ από κοντά το PC, πόσο εύκολο είναι να επαναφέρω το RAID 1; Προς το παρόν ο υπολογιστής τρέχει κανονικά με τον "καλό" δίσκο και τα data φαίνονται κανονικά.

Πιθανώς να υπάρχει τρόπος αλλά δύσκολα και ακριβά. Βασικά υπάρχουν εταιρίες που μπορούν να διαβάσουν τα δεδομένα τέτοιων δίσκων. Λογικά βέβαια μπορούν και να τα διαγράψουν. Το θέμα όμως είναι ότι, πρώτον, κοστίζει αρκετά η διαδικασία και δεύτερον, χάνεις την εγγύηση. Δε νομίζω πως αξίζει τον κόπο...

Με τι έχεις στήσει το raid? Ανάλογα με τον τρόπο, υπάρχουν και τα ανάλογα βήματα για να βάλεις τον καινούριο που θα πάρεις στη θέση του παλιού.

Από τη στιγμή που έχει πρόβλημα ο δίσκος, τότε είναι πολύ δύσκολο να τον διαγράψει. Αν είναι τόσο... ευαίσθητα τα δεδομένα που δε μπορεί να ρισκάρει να τα βρει κάποιος, τότε ας τον κρατήσει κι ας πάρει έναν καινούριο. Πιο φθηνά θα του έρθει από το να τον καθαρίσει.

Αφού με το καλό πάρει καινούριο ίδιο, και δω και εγώ από κοντά το PC, πόσο εύκολο είναι να επαναφέρω το RAID 1; Προς το παρόν ο υπολογιστής τρέχει κανονικά με τον "καλό" δίσκο και τα data φαίνονται κανονικά.

Πολυ ευκολο..Μεσα απο windows στο Intel storage utility με 3 next κανει rebuild το raid.. (Δεν θυμαμαι ακριβως αλλα με ειχε οδηγησει μονο του χωρις να το ψαξω..)

αρκεί μόνο ο 2ος δίσκος να είναι ίδιας χωρητικότητας (αν όχι ίδιας μάρκας και μοντέλο). Κάνε τον RMA, δεν πέρασε ούτε 1 χρόνος.

Καταρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

@Wizard!

έχω κάνει hardware RAID μέσα από το Intel Matrix Storage Manager option ROM Utility.

@Whitesnake

δεν είναι ευαίσθητα δεδομένα, αλλά έτσι κι αλλιώς θα ήθελα αν είναι κάτι που μπορώ να κάνω ο ίδιος, να τα διαγράψω. Έλεγα μπας και επειδή φαίνεται στο BIOS μήπως και με κάποιο Live CD Ubuntu πχ, μπορώ να τον δω.

@Astakos

Μέσα από τα Windows μπορώ να επαναφέρω δηλαδή το RAID 1 παρόλο που δεν το δημιούργησα μέσα από τα Windows; Δηλαδή αντιγράφει τον "καλό" δίσκο στον καινούριο και είναι σα να μη σταμάτησε ποτέ το RAID 1;

Ετσι ακριβως..Αυτο γινεται απο το intel rapid storage technology.(Εχει εγκατασταθει οταν περασες drivers για τον matrix)

@Wizard!

έχω κάνει hardware RAID μέσα από το Intel Matrix Storage Manager option ROM Utility.

Ετσι ακριβως..Αυτο γινεται απο το intel rapid storage technology.(Εχει εγκατασταθει οταν περασες drivers για τον matrix)

Ακριβώς. Λογικά με το που θα το ανοίξεις, θα σου πει ότι υπάρχει διαθέσιμος δίσκος που είναι κατάλληλος για το raid σου. Σου ζητάει αν θέλεις να τον ενσωματώσεις και μετά ξεκινάει rebuild για λίγη ώρα μέχρι να αντιγράψει τα πάντα και στο 2ο

• 2 weeks later...

Τελικά η διαδικασία ήταν όντως πολύ απλή, αλλά (αναμενόμενα για 1,5TB) χρονοβόρα. Τέλος καλό όλα καλά, ευχαριστώ όσους ασχολήθηκαν :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.