Jump to content

Low Voltages!!

tunerakos

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας παιδιά... Παρακολουθώ τα νέα του thelab εδώ και πολύ καιρό και πρέπει να σας συγχαρώ για την προσπάθεια!! Έχω ένα πρόβλημα με το τροφοδοτικό μου και μάλιστα το υποπτεύθηκα τώρα που μου έκανε η 8800gts 640mb της bfg artifacts στο test drive unlimited 2 όταν έβαλα max settings.. Μπορεί βέβαια να μην φταίει και το τροφοδοτικό αλλά εντόπισα θέμα με αυτό.. Τα voltages στη γραμμή 12,5,3.3 είναι χαμηλά και μάλιστα πολύ κατά την γνώμη μου.. Στις γραμμές 12v έχω στη μία 1 sata hdd, στην άλλη 1 dvd-rw και 1 ide hdd και 2 πανελάκια (1 akasa (με 4 ανεμιστήρια συνδεμένα πάνω του) και 1 coolermaster muskuteer) και τέλος την κάρτα γραφικών συνδεμένη με το 6pin.. Αυτά απο τροφοδοσία! Απο setup είμαι:

THERMALTAKE TOUGHPOWER 750WATT

ASUS P5N32-E SLI

OCZ PLATINUM 800MHZ DDR2 2GB

BFG 8800 GTS 640MB

LG DVD-RW

CORE 2 QUAD 6600 @ 2,4GHZ

SEAGATE 320GB BARACUDA SATA2

WD 120GB IDE

πάρτε και μια εικόνα απο HWMonitor

<a  href=%7Boption%7Dhttp://img337.imageshack.us/img337/8067/hwmonitorh.jpg' alt='hwmonitorh.jpg'>

Uploaded with ImageShack.us/

Το συγκεκριμενο προγραμμα διαβαζει οτι θελει.Μπες στο bios και απο εκει δες voltages>Σε εμενα το hwmonitor μου λεει πχ για την γραμμη +12v αυτο που λεει περιπου και σε σενα +11.55...τυχαιο??δεν νομιζω....ενω το bios +12.05.

Στην τελική μπορείς να διαβάσεις με πολύμετρο την τάση στα 12V. Στη δική μου mobo το hwmonitor έδειχνε τις τάσεις που δείχνει και το δικό σου, το BIOS έδειχνε 11,85V και το πολύμετρο 12,10V. Βέβαια αν δεν έχεις ξαναμετρήσει με πολύμετρο τότε δεν στο συνιστώ να το δοκιμάσεις. Πήγαινε καλύτερα σε κάποιον ειδικό. Όχι για τίποτα άλλο αλλά γιατί μπορεί να κάνεις ζημιά χωρίς να το θέλεις/καταλάβεις.

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις.. Έχω δοκιμάσει επιπλέον να κάνω αναβάθμιση το BIOS μήπως και δεν διαβάζει σωστά τις τάσεις (οι οποίες είναι οι ακριβώς ίδιες με αυτές που δείχνει και το HWMonitor) αλλά δεν άλλαξε κάτι.. Όσον αφορά το πολύμετρο έχω ένα της πλάκας με 10 ευρώ από το πράκτικερ το οποίο το έχω χρησιμοποιήσει πιο πολύ για να παίξω παρά για αν μετρήσω κάτι σοβαρά.. Το ψιλοκατέχω όμως με τα ηλεκτρονικά.. Απο ποιό σημείο μπορώ ας πούμε αν μετρήσω την τάση για 5,12,3.3 volt? Υπάρχει κίνδυνος? Και κάτι ακόμα.. Οι τάσεις που είναι τόσο χαμηλές μπορούν να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στο μηχάνημα? Υποτίθεται ότι πήρα και καλό τροφοδοτικό (τόσα λεφτά έσκασα τότε)... Μπορεί για παράδειγμα να δημιουργεί αστάθεια κλπ υπό πλήρες φόρτο? (οπως πχ όταν τρέχω το test drive unlimited 2?) Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Δοκιμασε με το πολυμετρο. Και μενα υπαρχει αρκετη διαφορα τι δειχνουν τα προγραμματα και το bios, απο τις τιμες που μου λεει το πολυμετρο. Λοιπον για να μετρησεις με πολυμετρο:

1. Παιρνεις ενα molex στο χερι, εχει 4 καλωδια, κιτρινο, μαυρο, μαυρο, κοκκινο.

2. Μεταξυ κιτρινου μαυρου υπαρχει ταση 12v ενω μεταξυ κοκκινου μαυρου υπαρχει ταση 5v

3. Βαζεις το πολυμετρο σου σε λειτουργια για να μετρησεις DC ταση, με τιμη μεγαλυτερη απο 12 (επελεξε 20 για παραδειγμα)

4. Βαζεις το θετικο ακροδεκτη του πολυμετρου (κοκκινο) στο κιτρινο του molex και το μαυρο ακροδεκτη του πολυμετρου στο μαυρο του molex που ειναι διπλα στο κιτρινο. Ετσι μετρας την 12v γραμμη του τροφοδοτικου σου.

5. Αντιστοιχα για την 5v γραμμη, βαζεις ο θετικο ακροδεκτη του πολυμετρου (κοκκινο) στο κοκκινο του molex και το μαυρο ακροδεκτη του πολυμετρου στο μαυρο του molex που ειναι διπλα στο κοκκινο.

6. Για να μετρησεις τα 3.3v πρεπει να παρεις sata power καλωδιο. Το πορτοκαλι ειναι το 3.3.

Παντα, προσεχε μη κανεις κανενα βραχυκυκλωμα. Δλδ να μην ακουμπισουν μεταξυ τους οι 2 ακροδεκτες του πολυμετρου. Ιδιαιτερη προσοχη χρειαζεται στο sata καλωδιο, καθως εκει μπορει να κανεις βραχυκυκλωμα ακομα και αν σου φυγει ο ακροδεκτης και ακουμπισει ταυτοχρονα σε 2 γειτονικα pins.

Instability μπορει να προκληθει απο το τροφοδοτικο, οταν μια ταση ειναι πολυ χαμηλη. Το ATX προτυπο λεει οτι αν εισαι +-5% στην καθε γραμμη, δεν εχεις προβλημα. Αυτο σημαινει οτι αν εισαι μεταξυ 11.4 και 12.6 στην 12αρα, 4.75 και 5.25 στην 5αρα και 3.46 και 3.14 στην 3.3αρα, θεωρητικα δεν εχεις προβλημα. Οι τιμες που σου λεω πρεπει να ειναι σε οποιοδηποτε φορτιο, ειστε σε load ειτε σε idle.

Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας... Μέτρησα με πολύμετρο τελικά τα ρεύματα για 12 και 5 volt και είδα πολύ καλά νούμερα.. 12.09 και 5.08 αντίστοιχα.. Τελικά ούτε στο bios ούτε στο HwMonitor αναφέρει τα σωστά.. Μάλιστα παρατήρησα και κάτι ακόμα. Στην γραμμή των 12v είχα 0.37ν με το μηχάνημα να είναι απενεργοποιημένο ενώ στην 5ν είχε κανονικά 0. Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό... Την 3.3ν δεν την μέτρησα γιατί το καλώδιο sata έχει πολύ μικρά pin και φοβόμουν. Ευχαριστώ και πάλι!

ε ναι... Αφού κατάλαβα ότι είναι fail για μετρήσεις το έβγαλα.. Το κακό είναι ότι και το bios λέει τα ίδια και ακόμα και μετά από αναβάθμιση που του έκανα δεν διορθώθηκε.. Το θέμα είναι ότι δείχνει και θερμοκρασίες λάθος αφού το front panel που έχω λέει 35 για τον επεξεργαστή και μόλις 17 γράφει το BIOS! ότι να 'ναι!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.