yannismak Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2011 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2011 Καλησπέρα σε όλους! Εχτές πέθανε η ηρωική 8800 gtx και την θέση της πήρε αμέσως η 470 gtx. Το πρόβλημα μου όπως καταλαβαίνετε από το pc της υπογραφής μου, το θέμα bottlenecking είναι μέιζον. Ξέρω ότι πρέπει ο επεξεργαστής να ανέβει μίνιμουμ στα 3 ghz. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες περί overclocking και δε μπορώ λόγω συνθηκών ελεύθερου χρόνου,να μπω σε διαδικασία πειραμάτων. Η ερώτηση μου είναι απλή για του γνώστες. Γνωρίζει κάποιος λεπτομέρειες για το πως θα πάω τη σιπιγιού μου με τη μητρική και τις μνήμες που έχω, στα 3 ghz; Όποια πρόταση-βοήθεια ευπρόσδεκτη! Προτιμώ απλές και αναλυτικές απαντήσεις
aris20 Ιανουάριος 28, 2011 #2 Ιανουάριος 28, 2011 Καλησπέρα σε όλους! Εχτές πέθανε η ηρωική 8800 gtx και την θέση της πήρε αμέσως η 470 gtx. Το πρόβλημα μου όπως καταλαβαίνετε από το pc της υπογραφής μου, το θέμα bottlenecking είναι μέιζον. Ξέρω ότι πρέπει ο επεξεργαστής να ανέβει μίνιμουμ στα 3 ghz. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες περί overclocking και δε μπορώ λόγω συνθηκών ελεύθερου χρόνου,να μπω σε διαδικασία πειραμάτων. Η ερώτηση μου είναι απλή για του γνώστες. Γνωρίζει κάποιος λεπτομέρειες για το πως θα πάω τη σιπιγιού μου με τη μητρική και τις μνήμες που έχω, στα 3 ghz;Όποια πρόταση-βοήθεια ευπρόσδεκτη! Προτιμώ απλές και αναλυτικές απαντήσεις Για αρχή τρέξε αυτό για IntelBurnTest v2.3 download from Guru3D.com 5 loops, και να έχεις ανοιχτό το Core Temp΄, για να δούμε τι θερμοκρασίες θα λέει max, Το CoreTemp θα το βρείς εδώ-> Core Temp Περιμένουμε..Screenshot αν δεν έχεις πρόβλημα...
yannismak Ιανουάριος 28, 2011 Author #3 Ιανουάριος 28, 2011 Για αρχή τρέξε αυτό για IntelBurnTest v2.3 download from Guru3D.com 5 loops, και να έχεις ανοιχτό το Core Temp΄, για να δούμε τι θερμοκρασίες θα λέει max, Το CoreTemp θα το βρείς εδώ-> Core Temp Περιμένουμε..Screenshot αν δεν έχεις πρόβλημα...Όταν γυρίσω σπίτι θα το κάνω. Η ψύκτρα που έχω βάλει είναι καινούργια και αυτή. Στα windows σε idle πιάνει 22-23 βαθμούς.
aris20 Ιανουάριος 28, 2011 #4 Ιανουάριος 28, 2011 22-23C σε idle? Με αερόψυξη, και τον Q6600? σίγουρα δεν ήταν 33C-43C?Γιατί 22C από ότι λές είναι αδύνατον.. Ακόμα και με υδρόψυξη..
cna Ιανουάριος 28, 2011 #5 Ιανουάριος 28, 2011 Γιατί αδύνατο; Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 16-17 και η ψύκτρα αξιόλογη τότε μπορεί και να είναι σε idle 22-23.
aris20 Ιανουάριος 28, 2011 #6 Ιανουάριος 28, 2011 Γιατί αδύνατο; Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 16-17 και η ψύκτρα αξιόλογη τότε μπορεί και να είναι σε idle 22-23. Θερμοκρασία δωματίου θα έχει 16-17C? Εγώ ξέρω ότι το δωμάτιο έχει περίπου 22-23C.. Τόσο είναι και το φυσιολογικό.. Επίσης ο επεξεργαστής αυτός είναι αρκετά θερμός... Οπότε σε idle 22-23C ακόμα και με υδρόψυξη είναι πολύ λίγο.. Και από ότι βλέπω στην υπογραφή του τώρα έχει μια απλή ψύκτρα που ούτε με σφαίρες θα είχε τον Q6600 σε θερμοκρασίες 22C..
yannismak Ιανουάριος 28, 2011 Author #7 Ιανουάριος 28, 2011 Θερμοκρασία δωματίου θα έχει 16-17C? Εγώ ξέρω ότι το δωμάτιο έχει περίπου 22-23C.. Τόσο είναι και το φυσιολογικό.. Επίσης ο επεξεργαστής αυτός είναι αρκετά θερμός... Οπότε σε idle 22-23C ακόμα και με υδρόψυξη είναι πολύ λίγο.. Και από ότι βλέπω στην υπογραφή του τώρα έχει μια απλή ψύκτρα που ούτε με σφαίρες θα είχε τον Q6600 σε θερμοκρασίες 22C.. Τώρα γυρίζω σπίτι οπότε και θα παραθέσω screenshot με τις θερμοκρασίες. Έχω την αίσθηση ότι λόγω κάποιων save energy λειτουργειών η cpu υπολειτουργεί σε κατάσταση idle. Οπότε είναι λογικό το 22-23 που αναφέρω. Ταυτόχρονα όμως υπολειτουργεί και η ψύκτρα λόγω του smartfan από το bios. Όσον αφορά την ποιότητα της ψύκτρας βάσει reviews που διάβασα, είναι real bargain για την τιμή της και έχει διαφορά 3-4 βαθμών με τη thermalright 120. Με τη μαμά ψύκτρα ήταν idle 32-34 βαθμούς. Η θερμοκρασία δωματίου είναι 20 βαθμοί και η θερμοκρασία κουτιού 28 βαθμούς. Έχω κάνει καλό airflow στο κουτί,που πιστεύω ότι παίζει σημαντικό ρόλο.
yannismak Ιανουάριος 28, 2011 Author #8 Ιανουάριος 28, 2011 Λοιπόν παραθέτω τα αποτελέσματα με εικόνες. Το τεστ έτρεξε με θερμοκρασία δωματίου 23 βαθμούς ( λόγω καλοριφέρ ). Απενεργοποίησα και όλα τα save energy από το bios και το smartfan. Οπότε και τα clock έτρεχε στην κανονική του ταχύτητα και το fan της ψύκτρας στην full ταχύτητα του.
aris20 Ιανουάριος 28, 2011 #9 Ιανουάριος 28, 2011 Λοιπόν παραθέτω τα αποτελέσματα με εικόνες.Το τεστ έτρεξε με θερμοκρασία δωματίου 23 βαθμούς ( λόγω καλοριφέρ ). Απενεργοποίησα και όλα τα save energy από το bios και το smartfan. Οπότε και τα clock έτρεχε στην κανονική του ταχύτητα και το fan της ψύκτρας στην full ταχύτητα του. Κλείσε το καλοριφέρ !! Και άνοιξε τα παράθυρα... Ήρθε η ώρα ... Λοιπόν και πάλι οι θερμοκρασίες σου είναι άριστες για αερόψυξη.. :T: Τα 3,2GHz τα έχεις για πλάκα με τέτοιες θερμοκρασίες.. Καλά 47C σε Full Load? Μπες στο Bios μείωσε την συχνότητα της RAM, π.χ. αν είναι 800άρες θα τις ρίξεις στα 667MHz η 533MHz. Αυτό συμβαίνει διότι μαζί με το FSB ανεβαίνουν και τα άλλα υποσυστήματα. Και θα αυξήσεις το ρεύμα 2 κλίκ παραπάνω στο nb.. Στο τέλος θα αλλάξεις το FSB, και θα το ανεβάζεις 5-6MHz κάθε φορά προς το μεγαλύτερο.. Όσο πιο μικρά βήματα τόσο το καλύτερο. Επίσης αν κρασάρει, και δεν bootάρει ούτε στο BIOS μην πανικοβληθείς. Βγάζεις την μπαταρία που είναι στην μητρική τον κλείνεις και από το τροφοδοτικό και περιμένεις 2 λεπτά να χάσει τις ρυθμίσεις. (Η αλλιώς αλλάζεις το Jumper στην μητρική). Αν κρασάρει μέσα στα Windows τότε αυξάνεις το Vcore του επεξεργαστή.. Σε συμβουλεύω όταν φτάσεις στα 2,8GHz τρέξε ένα intelburntest να βεβαιωθείς ότι είναι Stable και δεν θέλει ρεύμα. Αν νιώσεις πως δεν είσαι σίγουρος για κάτι, καλύτερα ξαναέλα να σου δώσουμε κάποιον οδηγό να διαβάσεις...
shattered Ιανουάριος 28, 2011 #10 Ιανουάριος 28, 2011 σόρρυ αλλά έχω μία απορία.. έχω q6600 o/ced στα 3.00 και έχω περίπου τα ίδια gfolps mo/bo:gigabyte x48-dq6 coller:akasa nero στριμωγμένη μέσα σε ένα στενό case σε μικρό χώρο....ουσιαστικά χωρίς exhaust sorry για το hi-jack edit κάτι παίζει και δεν μου εμφανίζει την εικόνα από burn test...fixed
aris20 Ιανουάριος 28, 2011 #11 Ιανουάριος 28, 2011 σόρρυ αλλά έχω μία απορία..έχω q6600 o/ced στα 3.00 και έχω περίπου τα ίδια gfolps mo/bo:gigabyte x48-dq6 coller:akasa nero στριμωγμένη μέσα σε ένα στενό case σε μικρό χώρο....ουσιαστικά χωρίς exhaust sorry για το hi-jack edit κάτι παίζει και δεν μου εμφανίζει την εικόνα από burn test Ok τώρα την είδα εγώ, απλά έβαλες λάθος link δεν ξέρω.. Λοιπόν όντως τα GFlops είναι πολύ λίγα... Δοκίμασε να κάνεις ClearCmos να δείς σε stock συχνότητες πόσο βγάζει..
shattered Ιανουάριος 28, 2011 #12 Ιανουάριος 28, 2011 Ok τώρα την είδα εγώ, απλά έβαλες λάθος link δεν ξέρω..Λοιπόν όντως τα GFlops είναι πολύ λίγα... Δοκίμασε να κάνεις ClearCmos να δείς σε stock συχνότητες πόσο βγάζει..σε stock δοκίμασα πρίν από λίγο...είχα 26,500 περίπου....edit....aris20 την έστρωσα την φώτο..edit2...πάω για clearCmos....και βλέπουμε....
aris20 Ιανουάριος 28, 2011 #13 Ιανουάριος 28, 2011 σε stock δοκίμασα πρίν από λίγο...είχα 26,500 περίπου....edit....aris20 την έστρωσα την φώτο..edit2...πάω για clearCmos....και βλέπουμε....Μήπως τρέχεις και πολλά προγράμματα από πισω..? Η αλήθεια είναι πως μπορεί η μητρική του να είναι πιο γρήγορη από την δικιά σου.. Δεν εξηγήται αλλιώς.. Εισαι σίγουρος πως δεν έχεις ενεργοποιημένο κανένα EIST/ C1E για εξοικονόμιση ενέργειας?
yannismak Ιανουάριος 28, 2011 Author #14 Ιανουάριος 28, 2011 Κλείσε το καλοριφέρ !! Και άνοιξε τα παράθυρα... Ήρθε η ώρα ...Λοιπόν και πάλι οι θερμοκρασίες σου είναι άριστες για αερόψυξη.. :T: Τα 3,2GHz τα έχεις για πλάκα με τέτοιες θερμοκρασίες.. Καλά 47C σε Full Load? Μπες στο Bios μείωσε την συχνότητα της RAM, π.χ. αν είναι 800άρες θα τις ρίξεις στα 667MHz η 533MHz. Αυτό συμβαίνει διότι μαζί με το FSB ανεβαίνουν και τα άλλα υποσυστήματα. Και θα αυξήσεις το ρεύμα 2 κλίκ παραπάνω στο nb.. Στο τέλος θα αλλάξεις το FSB, και θα το ανεβάζεις 5-6MHz κάθε φορά προς το μεγαλύτερο.. Όσο πιο μικρά βήματα τόσο το καλύτερο. Επίσης αν κρασάρει, και δεν bootάρει ούτε στο BIOS μην πανικοβληθείς. Βγάζεις την μπαταρία που είναι στην μητρική τον κλείνεις και από το τροφοδοτικό και περιμένεις 2 λεπτά να χάσει τις ρυθμίσεις. (Η αλλιώς αλλάζεις το Jumper στην μητρική). Αν κρασάρει μέσα στα Windows τότε αυξάνεις το Vcore του επεξεργαστή.. Σε συμβουλεύω όταν φτάσεις στα 2,8GHz τρέξε ένα intelburntest να βεβαιωθείς ότι είναι Stable και δεν θέλει ρεύμα. Αν νιώσεις πως δεν είσαι σίγουρος για κάτι, καλύτερα ξαναέλα να σου δώσουμε κάποιον οδηγό να διαβάσεις... Λοιπόν...Μου φαίνονται λιγγααααάκι κινέζικα αυτό για τη RAM και το VCORE. Για FSB και Multiplier ξέρω ότι επειδή είναι x9 τώρα αν το FSB το πάω από 266 σε 333 θα έχει σαν αποτέλεσμα το ρολόι να γράψει 3 Ghz. Από εκεί και πέρα...το χάος! Γιατί να μειώσω την ταχύτητα της RAM; Βάσει λογικής δεν πρέπει αν ανέβει το ρολόι της cpu να ανέβει και της RAM; Οι vitesta που έχω είναι 800άρες,φοράνε ψύκτρες και έχουν 4-4-4-12 timings. Γενικά το bios της μητρικής μου είναι περίεργο όσον αφορά το overclocking και δεν καταλαβαίνω και πολλά. Έχει περίεργες ονομασίες στα settings του ΜΙΤ (κατηγορία για overclocking). Αν μπορείς φίλε μου εξήγησε μου τη διαδικασία-νοοτροπία της διαδικασίας του overclocking!
shattered Ιανουάριος 28, 2011 #15 Ιανουάριος 28, 2011 Μήπως τρέχεις και πολλά προγράμματα από πισω..? Η αλήθεια είναι πως μπορεί η μητρική του να είναι πιο γρήγορη από την δικιά σου.. Δεν εξηγήται αλλιώς.. Εισαι σίγουρος πως δεν έχεις ενεργοποιημένο κανένα EIST/ C1E για εξοικονόμιση ενέργειας?μετά από ClearCmosπήρα περίπου +1000GFlops σε κάθε συχνότητα..δηλαδή @stock 27000@3.0ghz 31000+πάλι χαμηλά είναι....το περίεργο είναι ότι τώρα έχω -5 βαθμούς κάτω σε load@yannismakκάνεις λάθος για την σχέση cpu-ram...οι δύο συχνότητες είναι εξαρτημένες μεταξύ τους με ένα multiplier...όσο ανεβαίνει το ένα αντίστοιχα και το άλλο...checkαρε την εικόνα εξηγεί τα πολύ βασικά....είναι από p35 αλλά ακόμη και εγώ που έχω x48 οι επιλογές είναι παρόμοιες
aris20 Ιανουάριος 28, 2011 #16 Ιανουάριος 28, 2011 Λοιπόν...Μου φαίνονται λιγγααααάκι κινέζικα αυτό για τη RAM και το VCORE. Για FSB και Multiplier ξέρω ότι επειδή είναι x9 τώρα αν το FSB το πάω από 266 σε 333 θα έχει σαν αποτέλεσμα το ρολόι να γράψει 3 Ghz. Από εκεί και πέρα...το χάος!Γιατί να μειώσω την ταχύτητα της RAM; Βάσει λογικής δεν πρέπει αν ανέβει το ρολόι της cpu να ανέβει και της RAM; Οι vitesta που έχω είναι 800άρες,φοράνε ψύκτρες και έχουν 4-4-4-12 timings. Γενικά το bios της μητρικής μου είναι περίεργο όσον αφορά το overclocking και δεν καταλαβαίνω και πολλά. Έχει περίεργες ονομασίες στα settings του ΜΙΤ (κατηγορία για overclocking). Αν μπορείς φίλε μου εξήγησε μου τη διαδικασία-νοοτροπία της διαδικασίας του overclocking! Αν βάλεις το FSB σε 333MHz οι μνήμες θα τρέξουν μάλλον στα 1066MHz αν δεν κάνω λάθος.. Το FSB όταν το αυξάνεις αυξάνει την συχνότητα στο Nb Chipset + τις RAM. Και για αυτό πρέπει να τις βάλεις σε χαμηλή συχνότητα να δείς αν είσαι Stable, και μετά βάζεις και τις μνήμες σε μεγαλύτερες συχνότητες... Tώρα αν οι μνήμες σου να μπορούν να κλοκάρουν στα 1066MHz θα το δείς μετά. A-DATA Vitesta Extreme Edition DDR2-800 PCSTATS Review - Overclocking the A-DATA Memory Εδώ λένε ότι μπορούν να τρέξουν και στα 1100MHz, αλλά αυτό θα το δούμε μετά αφού πας στα 2,8-3GHz. Το Vcore είναι η τάση του επεξεργαστή.. Αν έχει μπλέ οθόνες στα Windows θέλει ρεύμα.. [ame=http://www.youtube.com/watch?v=fYg4bIWMa9g]YouTube - How To Overclock Q6600[/ame] Για να καταλάβεις και να κατανοήσεις δες το βιντεάκι... Ρίξε και μια ματιά σε αυτό το Guide HOWTO: Overclock C2Q (Quads) and C2D (Duals) - A Guide v1.1 - Overclockers Forums μετά από ClearCmosπήρα περίπου +1000GFlops σε κάθε συχνότητα.. δηλαδή @stock 27000 @3.0ghz 31000+ πάλι χαμηλά είναι.... Κάποιο λάθος θα κάνεις, δοκίμασε να clockάρεις με διαφορετικό τρόπο τα ρολόγια, επίσης δοκίμασε να δώσεις ένα Click ρεύμα παραπάνω σε όλα τα υποσυστήματα μήπως κάτι υπολειτουργεί.. Αν δεν αλλάξει κάτι, αλλού είναι το θέμα.. Όσο για το Post σου πολύ καλό αυτό τα εξηγεί όλα... ->
yannismak Ιανουάριος 28, 2011 Author #17 Ιανουάριος 28, 2011 μετά από ClearCmosπήρα περίπου +1000GFlops σε κάθε συχνότητα.. δηλαδή @stock 27000 @3.0ghz 31000+ πάλι χαμηλά είναι....το περίεργο είναι ότι τώρα έχω -5 βαθμούς κάτω σε load @yannismak κάνεις λάθος για την σχέση cpu-ram... οι δύο συχνότητες είναι εξαρτημένες μεταξύ τους με ένα multiplier...όσο ανεβαίνει το ένα αντίστοιχα και το άλλο... checkαρε την εικόνα εξηγεί τα πολύ βασικά ....είναι από p35 αλλά ακόμη και εγώ που έχω x48 οι επιλογές είναι παρόμοιες Ok δεν το γνώριζα!
yannismak Ιανουάριος 28, 2011 Author #18 Ιανουάριος 28, 2011 Αν βάλεις το FSB σε 333MHz οι μνήμες θα τρέξουν μάλλον στα 1066MHz αν δεν κάνω λάθος.. Το FSB όταν το αυξάνεις αυξάνει την συχνότητα στο Nb Chipset + τις RAM. Και για αυτό πρέπει να τις βάλεις σε χαμηλή συχνότητα να δείς αν είσαι Stable, και μετά βάζεις και τις μνήμες σε μεγαλύτερες συχνότητες... Tώρα αν οι μνήμες σου να μπορούν να κλοκάρουν στα 1066MHz θα το δείς μετά. A-DATA Vitesta Extreme Edition DDR2-800 PCSTATS Review - Overclocking the A-DATA Memory Εδώ λένε ότι μπορούν να τρέξουν και στα 1100MHz, αλλά αυτό θα το δούμε μετά αφού πας στα 2,8-3GHz.Το Vcore είναι η τάση του επεξεργαστή.. Αν έχει μπλέ οθόνες στα Windows θέλει ρεύμα.. YouTube - How To Overclock Q6600 Για να καταλάβεις και να κατανοήσεις δες το βιντεάκι... Ρίξε και μια ματιά σε αυτό το Guide HOWTO: Overclock C2Q (Quads) and C2D (Duals) - A Guide v1.1 - Overclockers Forums Κάποιο λάθος θα κάνεις, δοκίμασε να clockάρεις με διαφορετικό τρόπο τα ρολόγια, επίσης δοκίμασε να δώσεις ένα Click ρεύμα παραπάνω σε όλα τα υποσυστήματα μήπως κάτι υπολειτουργεί.. Αν δεν αλλάξει κάτι, αλλού είναι το θέμα.. Όσο για το Post σου πολύ καλό αυτό τα εξηγεί όλα... -> Οκ λοιπόν. Κάνω ένα review το βίντεο και το guide και επιστρέφω!
shattered Ιανουάριος 28, 2011 #19 Ιανουάριος 28, 2011 @aris 20 αυτή τη στιγμή είμαι με αυτές τις ρυθμίσεις... απλά με cpu-z βλέπω voltage1.264 μήπως να ανεβώ πάνω από τα 1,3vcore?....πωω τώρα που βλέπω τις εικόνες έχω λάθος στον Multiplier στις μνήμες... πρέπει να το ανεβάσω ....μήπως με κόβει το cieftec 650w modular?
aris20 Ιανουάριος 28, 2011 #20 Ιανουάριος 28, 2011 @aris 20αυτή τη στιγμή είμαι με αυτές τις ρυθμίσεις... απλά με cpu-z βλέπω voltage1.264μήπως να ανεβώ πάνω από τα 1,3vcore?....πωω τώρα που βλέπω τις εικόνες έχω λάθος στον Multiplier στις μνήμες...πρέπει να το ανεβάσω ....μήπως με κόβει το cieftec 650w modular?Bασικά έχεις πάρα πολύ χαμηλή τάση...!! Σε έναν φίλο μου που του τον πήγα στα 3,42GHz τον Q6600 (G0) ήθελε 1.46-1.48V... Έχεις πολύ καλό κομμάτι φαίνεται..Οι ρυθμίσεις που έχεις στο Bios καλές φαίνονται.. Μόνο τις RAM γιατί 667? Αφού έχουν και 800ΜΗz, για πάνε το 2.00Α στο 2.33.Λογικά θα τις πάει στα 800MHz, επίσης γιατί τόσο ψηλά Timmings? 6-6-6-18? Τόσο χρησιμοποιούνε οι RAM σου?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.