Jump to content

Internet σε ξενοδοχειο

FANISTELROOY

Recommended Posts

Μιας και ολοι πλεον θελουν ιντερνετ ακομη και στις διακοπες τους, λεω να βαλω ενα 24αρι conn-x στο ξενοδοχειο μας το καλοκαιρι σε συνδιασμο με 1-2 access points για να υπαρχει πληρη καλυψη σε ολα τα δωματια.

Κατ αρχην μια διευκρινηση γιατι δεν ειμαι 100% σιγουρος. Τα access points για να δουν ιντερνετ πρεπει να ειναι συνδεδεμενα με καλωδιο; και μετα αυτα το μοιραζουν ασυρματα; ή υπαρχει και η δυνατοτητα να παρουν δικτυο χωρις καλωδιο;

Αν το καλωδιο που θα τραβηξω απο το ρουτερ στο access point ειναι μεγαλο θα χανω πολυ ταχυτητα;

Μπορω να τραβηξω μονο ενα καλωδιο απο το ρουτερ και μετα με ενα switch 8αρακι που εχω να το μοιρασω σε 2 access points? Ή με καλωδιο απο το ενα access point στο αλλο;

Υπαρχουν access points εξωτερικου χωρου ωστε να μην εχουν προβλημα με βροχη;:tomato::tomato::tomato: καλα μη βαρατε, θα τα βαλω καπου να μην βρεχοντε :o

Και τελος ποια μου προτινετε με καλη καλυψη ωστε να μην παρω πχ 3, αλλα 2 (συν το ρουτερ που θα δινει ασυρματα). Το οτι δεν θα εχει μονο WEP ειναι αυτονοητο πιστευω στις μερες μας.

Για τιμη πιστευω οτι 100€ για το ενα ειναι αρκετα.

Κατι τελευταιο, αν καποιος κανει αναζητηση θα βρει 3 διαφορετικα? πχ fanis1, fanis2 & fanis3? Ή θα τα βλεπω σαν ενα?

επειδη το χω ψαξει και εγω το θεμα πρεπει να δεις καταρχην ποσο οροφους διαθετει το ξενοδοχειο μετα ο καθε οροφος ποσα τετραγωνικα ειναι και αν θα χρειαστει ενα ap η περισσοτερα ανα οροφο .Τα ap μπορει να ειναι ασυρματα και να μην χρειαζεσαι καλωδια αν και θα σου προτεινα πχ το ap 1o οροφου με του 2o συνδεεται με καλωδιο και τα υπολοιπα ασυρματα εαν υπαρχει παραπανω απο 1 ανα οροφο μετα θα χρειαστει να εχεις ενα καλο ρουτερ που να αναλαβει να φερει εις περας το φορτο εργασιας και να μπλοκαρει προγραμματα P2π πχ torrentκαι λοιπα για να μην σερνεσαι ακομη τα δικτυα θα ειναι οπωε το ονομασεις εσυ και θα ειναι ενα απλα το ap θα αναμεταδιδει το σημα και θα το ενισχυει θελει πολυ ψαξιμο παντως ελπιζω να βοηθησα

Eεπιδη δεν ειναι με οροφους, ας βαλω μια φωτο να δειξω πως το σκεφτομαι.

attachment.php?attachmentid=43018&stc=1&d=1295730684

και αλλο ενα access point (ισως χρειαστει και 2ο) στην αλλη μερια αριστερα της reception που δεν φαινεται στη φωτο.

post-7649-1416074954,3335_thumb.jpg

η αποσταση μεταξυ αυτον ποσο ειναι ? γιατι εαν ειναι μεγαλη μπορει να χρειαστει να χρησιμοποιησεις κατευθυντικες κεραιες για να καλυπτουν ενα φασμα το χωρου και μετα access points για να το αναπαραγουν και να το ενισχυσουν .υπολογισε ενα καλο ap καλυπτει 10 -15 μετρα με καλο σημα παντα ισως και περισσοτερο αλλα πρεπει να λαβεις υποψην σου και την δομη του κτηριου- εμποδια του χωρου

θα σου προτεινα αυτο που εχω χρησιμοποιησει εγω αλλα ειναι ακριβουτσικο γιατι εχει προτυπο μεταφορας wireless n (μεγαλυτερη ταχυτηττα και υψηλοτερη καλυψη) απο οτι εχουν τα wireless g , b , a κατι που θα χρειαστεις και καλυτερα προτυπα ασφαλειας .Βεβαια εαν ψαχτεις σε κατι φτηνοτερο προσπαθησε να ειναι wilreless n πιστεψε με αξιζει

LEVEL ONE WAP-6011 300MBPS N_MAX WIRELESS ACCESS POINT - WIRELESS - E-SHOP.GR

και τα δυο

Aν ειναι ετσι βολευει, γιατι τα καλωδια εχουν διαδικασιες..... και με τετοια τιμη μπορω να παρω ακομη ενα για καλυτερη αποδοση αν χρειαστει!!

• 4 weeks later...

Με 100 ευρώ θέλεις να παρέχεις ασυρματο ιντερνετ στους πελάτες του ξενοδοχείου? Το ποσό που δίνεις είναι αστείο. Το ξέρεις πως όταν παρέχεις ιντερνετ δωρεάν θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι οι πελάτες σου δεν θα το χρησιμοποιήσουν για να παρανομήσουν? Και αν συμβεί αυτό θα πρέπει να μπορείς να δώσεις στοιχεία για το ποιός έκανε χρήση της υπηρεσίας.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα φαντάζεσαι. Αν θες πραγματικά να κάνεις σωστή δουλειά θα πάς σε κάποια εταιρία που κάνει τέτοια έργα για να κάνει σωστή μελέτη. Να τους ορίσεις τους χώρους που θέλεις να υπάρχει κάλυψη και να σου προτείνουν αυτοι σε πια σημεία θα πρέπει να τοποθετηθούν οι κεραίες ώστε και να μην ενοχλούν τους πελάτες (ποιός θέλει μια κεραία πάνω απο το κεφάλι του) και να υπάρχει σωσςτή κάλυψη χωρίς κενά.

• 1 month later...

Λοιπον, ας επαναφερω το θεμα και οποιος μπορει ας βοηθησει.

Δυστυχως οπως μου ειπαν απο τον ΟΤΕ, στην περιοχη μου μεχρι 2ΜΒιτ γραμμη μπορουν να εγγυηθουν, αφου ειναι μακρια και η 24αρα θα μπουκωνει οπως μου ειπαν.

Απο κει και περα θα στησω μονος μου το ασυρματο και οτι βγει....

Εκανα καποιες δοκιμες με ενα ασυρματο ρουτερ linksys wag354g που ειχα και ειδα οτι με ενα ρουτερ και 2 access points θα καλυψω ολα τα δωματια.

Για μοντεμ ρουτερ κοιταω αυτο εδω

TP-Link Wireless Modem Router Annex B (300 Mbps) - Ασύρματα Modem Router - plaisio.gr

που δινει b/g/n, wpa2 κλπ, εχει οπως λεει QoS και ΝΑΤ για να ρυθμισω καποιες παραμετρους ασφαλειας και διαχειρισης του bandwith.

Απο access points κοιταω για αυτο εδω

Aerial.net :: 300Mbps 802.11b/g/n AP-AP Client-Repeater PoE

που εκτος απο λειτουργιες AP, bridge, repeater εχει και POE (να παιρνει ρευμα απο το καλωδιο δικτυου) που δολευει πολυ για τη δουλεια που το θελω.

Το ενα απο τα δυο, ισως και τα δυο, θα τοποθετηθουν σε ηλεκτρολογικα κουτακια επειδη θα βρισκονται σε εξωτερικο χωρο, τα οποια ειναι απο λεπτο πλαστικο και δεν θα κοβουν το σημα πολυ.

Θα ηθελα λοιπον γνωμες για αυτες τις 2 συσκευες αν τις εχει κανεις χρησιμοποιησει.

plan B

Ειχα τσεκαρει και κατι τετοιο

Aerial.net :: Power AP N 802.11n Ultra Long Range WiFi Router

σε ρουτερακι (θελω και μοντεμ ομως εξτρα) απο την ubiquiti που λενε καλα λογια.

Το εχει δοκιμασει κανεις;

Επισης για ΑΡ κατι τετοιο

Aerial.net :: PS2-17D PowerStation 2, 400mW 802.11b/g

που ειναι εξωτερικου χωρου και μπορει να λειτουργησει και ως access point οπως λεει.

Με αυτο ομως δεν ξερω αν μπορω να κανω δουλεια.

(γνωριζει κανεις κατα ποσο επιτρεπεται να χρησιμοποιηθει κατι τετοιο για δημιουργια δικτυου οπως λεει σε μεγαλες αποστασεις; θα μπορουσα πχ να στειλω μεσω δικτυου ιντερνετ απο σπιτι κοντα στον ΟΤΕ στο ξενοδοχειο που σε ευθεια αποσταση ειναι περιπου 3.5-4χλμ και εχουν οπτικη επαφη; στην ευθεια αυτη βρισκεται και αεροδρομειο που προφανως εχει ρανταρ κλπ :fist: )

Μερικά σχόλια και απαντήσεις.

1) Τα ασύρματα έχουν πολλές παραξενιές, άσχετα απο το τι σου πούμε, τυχαία γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν το δίκτυο σου. (πχ, δίπλα από το ξενοδοχείο σου, μπορεί ο κυρ Μήτσος να βάλει ασύρματο για να δουλευεί το λαπτοπ του 5 μέτρα απόσταση από το ΑΡ και να αποφασίσει να παίξει κοντά στην δικιά σου συχνότητα και να σε ξετινάξει. Και αν έχεις 2 τέτοιους γείτονες, έναν στο κανάλι 4 και έναν στο 8, κλάφτα Χαράλαμπε... :wall: )

2) Το PoE είναι λίγο ρισκο, όχι πάντα, απλά μερικές φορές δεν θέλει να δουλέψει, ειδικά αν είναι handmade που το δικό σου δεν θα είναι.

3) Το ότι υποστηρίζει QoS, ΝΑΤ κτλ δεν λέει πολλά, και το modemακι του πατέρα μου τα υποστηρίζει, πήγα να τα πειράξω και από τότε δεν κατάφερα να ξανασυνδεθώ στο modem :S (το οποίο παίζει κανονικά). Αν δεν το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος από εδώ να σου πει σχόλια, θα σου πρότεινα να κοιτάξεις προς Cisco (και Linksys) κατεύθυνση. Δεν ειναι τυχαία η καλύτερη εταιρεία σε θέματα δικτυώσης.:T:

4) Δεν ξέρω τι σήμα θα σου κόψει το ηλεκτρολογικό κουτί, αλλά, μπορείς να δοκιμάσεις την κεράια και μόνο την κεραία να την έχεις έξω απο το κουτί. Κάποια ηλεκτρολογικά κουτιά σαν αυτό στην εικόνα έχουν κάτι σαν λάστιχα στρογγυλά, όπως περνάς τα καλώδια, μπορείς να τα ευθυγραμμίσεις και να περάσεις και την κεραία (από την κάτω μεριά για να μην έχεις πρόβλημα με τα νερά) ή να χρησιμοποιήσεις 20 εκατοστά καλώδιο και είσαι OKpost-2868-1416075124,1565_thumb.jpg

5) Για τα νομικά δεν μπορώ να σε βοηθήσω και πρώτη φορά βλέπω τέτοια συσκευή :confused: , πάντα ήξερα ότι για μεγάλα λινκ χρησιμοποιούμε κατευθυντικές κεραίες ή πιατάκια, αυτό δεν ξέρω τι είναι.

Eυχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας!

Για τη συσκευη για το μεγαλο λινκ που λεμε ειδα απο εδω οτι ο τυπος το εστησε σε αποσταση 8χλμ

Ubiquity Power Station 2 (Outdoor AP+Dual Antenna+POE injector)

εχει και παρουσιαση της.

Για το ασυρματο τωρα, πηγα να δω πως θα τα στησω και ποσα μηχανακια και δεν βρηκα καποιο αλλο δικτυο, αλλα αυτο κατα 99% ηταν γιατι τα ξενοδοχεια της περιοχης ειναι κλειστα τωρα. Αλλα και να εχουν, αν εχουμε προβληματα με τα καναλια, φανταζομαι πως μπορουμε να τα ρυθμισουμε ποιος να παιζει που.

Τωρα για το QoS με ενδιαφερει να μπορω να μοιρασω σωστα το bandwith, που δυσκολα θα γινεται μεσω ρουτερ.... το πιο πιθανον ειναι να δινει καποιες προτεραιοτητες και οχι κατι πιο εξειδικευμενο. Για να γινει σωστα ισως πρεπει να στησω σε ενα pc microtic routerOS, αλλα το θεωρω τραβηγμενο στην παρουσα φαση.

Προτιμω να στησω ενα firewall σε ενα pc-ακι να τρεχει, κατι τετοιο πχ

pfSense Open Source Firewall Distribution - Home

www.ipfire.org - Home

Για το ηλεκτρολογικο κουτι, κατι τετοιο ελεγα με τα λαστιχακια. Για τις κεραιες ξερουμε αν χαλανε με το νερο κλπ;

edit:

για ρουτερακι μηπως να πηγαινα σε μια τετοια λυση;

http://www.routerboard.com/pricelist.php

Μπορει καποιος να με ενημερωσει αν γνωριζει το θεμα; Αγοραζω πχ αυτο εδω και ειμαι ετοιμος απο θεμα ρουτερ;

http://computers.xpatit.gr/222-MIKROTIK/1453-RB/750-MikroTik-Routerboard-750-Level-4.html

θα χρειαστω ομως και μοντεμακι πριν το ρουτερ και αλλο ενα ΑΡ αφου το ρουτερ αυτο δεν εχει ασυρματο.

Ή αλλιως διαλεγω εγω κομματια και το στηνω;

Αυτο το royterOS που εχει θα εχει πολλες επιλογες και θα μπορεσω να κανω περισσοτερα απο ενα "κοινο" ρουτερ, σωστα;

• 2 weeks later...

'Εχω την εντύπωση ότι και οι παροχείς internet αναλαμβάνουν να κάνουν αυτή τη δουλειά χωρίς να σου χρεώσουν εργασία ή εξοπλισμό απλά για να επεκτείνουν το δίκτυο των hotspot τους. Νομίζω και η Forthnet και η HOL ασχολούνται με κάτι τέτοιο και υποθέτω σε βγάζει από τον πονοκέφαλο της εγκατάστασης και συντήρησης. ίσως αξίζει να κάνεις καμιά ερώτηση και προς τα εκεί.

Eτσι ομως δεν θα ειναι δωρεαν το ιντερνετ στους πελατες.

Το προτζεκτ εχει προχωρησει αρκετα με αγορα εξοπλισμου και σε λιγες μερες θα τοποθετηθει η πρωτη κεραια για μετρησεις.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.